Wednesday 9 October 2024
Αντίβαρο
Κωνσταντίνος Χολέβας Μακεδονία Σκοπιανό

Η εθνική μας αξιοπρέπεια βουλιάζει στις Πρέσπες

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων

Έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από την ημέρα που η Βουλή των Ελλήνων κύρωσε την πολύ κακή Συμφωνία των Πρεσπών. Ένας πρώτος απολογισμός καταδεικνύει πόσο ζημιώνονται τα εθνικά συμφέροντα και πόσο καταρρακώνεται η εθνική αξιοπρέπεια του Ελληνισμού.

Ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επισκέπτεται τα Σκόπια και αποκαλεί «Μίκρα» το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, αντί του ορθού «Αεροδρόμιο Μακεδονία». Τα πάντα για να μην θιγεί ο …καλός γείτονας Ζάεφ!

Ο Ζάεφ υποδέχεται τον Έλληνα Πρωθυπουργό χωρίς την ανάκρουση των εθνικών ύμνων. Πονηριά για να μην ακουστεί ο ύμνος των Σκοπίων που εκφράζει τον «μακεδονισμό», τον οποίο κατασκεύασε ένα κομμουνιστικό καθεστώς.

Η Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα σχολικά βιβλία και την αρχαιολογία αποφάσισε να ενταχθεί το κεφάλαιο περί Αρχαίας Μακεδονίας στην ενότητα της Αρχαίας Ελλάδος. Φαινομενικά καλή κίνηση, αλλά ουσιαστικά υποκρύπτει μία οδυνηρή παραχώρηση. Η Ελλάς παραχωρεί την ιστορία του Μακεδονικού Ελληνισμού επί Βυζαντίου, Τουρκοκρατίας και Νεωτέρων Χρόνων. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση, αλλά στην πράξη αποδέχεται την ανιστόρητη θεωρία ότι δεν υπάρχει διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού.

Οι επιχειρηματίες της Βορείου Ελλάδος δικαίως ανησυχούν για το αν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «μακεδονικός-ή-ό» στις εμπορικές επωνυμίες τους. Άλλωστε εξέφρασαν στον Πρωθυπουργό με σαφή τρόπο τη δυσφορία τους. Η διεθνής Επιτροπή, που θα μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, θα εργάζεται επί τρία έτη, αλλά ήδη τα προβλήματα είναι εμφανή για τα ελληνικά προϊόντα. Μία εξαγωγική εταιρία αντιμετώπισε εμπόδια στην Κίνα, διότι χρησιμοποιεί τον όρο «μακεδονικός» στην εμπορική ονομασία της.

Οι αλλαγές, τις οποίες τα Σκόπια υποσχέθηκαν να επιφέρουν στο Σύνταγμά τους, δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί επισήμως ούτε έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο.

Οι ηγέτες της γείτονος χώρας πανηγυρίζουν καθημερινά, διότι η ελληνική κυβέρνηση τούς παραχώρησε «μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα. Ο Σκοπιανός Πρωθυπουργός δήλωσε μάλιστα ότι αποδέχθηκε το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» επειδή ο κ. Τσίπρας τού χάρισε γλώσσα και εθνότητα!

Ο ενθουσιασμός κυβερνητικών παραγόντων για τον δήθεν εκτοπισμό της Τουρκίας από τα Σκόπια διαψεύδεται καθημερινά. Λίγες μόνον ώρες μετά την αναχώρηση του Έλληνα Πρωθυπουργού ο Τούρκος Υπουργός Αμύνης Χ. Ακάρ γινόταν δεκτός πανηγυρικά από τους βόρειους γείτονές μας.

Στη Βόρειο Ελλάδα υπάρχει κίνδυνος αναταραχής από τη δραστηριοποίηση ομάδων που επιθυμούν να εκφράσουν μία ανύπαρκτη μειονότητα. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναζωπύρωσε τη συζήτηση για τα δικαιώματα των σλαβοφώνων στη χώρα μας. Η Ελλάς οφείλει να εμμείνει στη θέση της ότι δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα. Η χρήση από λίγους Έλληνες ενός ελληνοβουλγαρικού γλωσσικού ιδιώματος δεν υποδηλώνει διαφορετική εθνική συνείδηση.

Η Εκκλησία της Ελλάδος εξέφρασε και ορθώς την αντίθεσή της στο αίτημα για την τέλεση σλαβόφωνης Θείας Λειτουργίας στη Μακεδονία μας.

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 7.4.2019

1 comment

Α.Δ.Δ. 10 April 2019 at 00:25

Συγχαρητήρια στον κ. Χολέβα για τις εμπεριστατωμένες παρατηρήσεις του. Ισχύει ακριβώς το παρακάτω:

“Η Ελλάς παραχωρεί την ιστορία του Μακεδονικού Ελληνισμού επί Βυζαντίου, Τουρκοκρατίας και Νεωτέρων Χρόνων.”

Η κυβέρνηση ουδόλως ενδιαφέρθηκε να προστατεύσει αυτό το κεφάλαιο της εθνικής μας κληρονομιάς, αρκούμενη μόνο να προσπαθεί να μας πείσει ότι δήθεν κατοχυρώθηκε η ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας. Αναμενόμενη βεβαίως η παράλειψη, καθώς η ανάδειξη της διαχρονικής μας συνέχειας δεν ανήκει στα κυβερνητικά ιδεολογικά πλαίσια. Από την άλλη το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει ανοχύρωτη την ελληνική ιστορία μετά την αρχαιότητα (Κύριλλος και Μεθόδιος, Μακεδονική Δυναστεία, μακεδονομάχοι κλπ) είναι ζήτημα το οποίο παραβλέφθηκε και από πολλούς αναλυτές ή και ιστορικούς, ακόμα και του πατριωτικού χώρου, ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς.

Δυστυχώς μόλις πληροφορηθήκαμε ότι στο στρατόπεδο υπερασπιστών της Συμφωνίας των Πρεσπών εντάχθηκε επισήμως και ο Βλάσης Αγτζίδης. Τα επιχειρήματά του επί του θέματος είναι σχεδόν φαιδρά, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αρκεί μάλλον η διαπίστωση ότι η πρόταξη της πολιτικής ιδεολογίας έναντι των εθνικών αξιών είναι ακόμα ένα σημείο των καιρών. Και πλέον οι παρεμβάσεις ανθρώπων που εκφράζουν δημόσια μία καθαρή πατριωτική φωνή, όπως ο κ. Χολέβας, καθίστανται ολοένα και πιο πολύτιμες.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.