15/10/2010 | Με τον Σάββα Ιακωβίδη
ΑΣ ΠΡΟΣΕΧΘΕΙ το οξύμωρο και το εξοργιστικό: Ένας Τουρκοκύπριος καταγγέλλει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον εποικισμό των κατεχομένων μας ως έγκλημα πολέμου. Και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους της Ένωσης, αποδέχεται μονομερώς, χωρίς συζήτηση και χωρίς κανένα αντάλλαγμα, την παραμονή 50.000 εποίκων. Χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοεί: 50.000 άτομα γενικά; 50.000 ζευγάρια; Με παιδιά; Με συγγενείς; Ουδεμία επεξήγηση, παρά μόνο προτάσσεται το κωμικό επιχείρημα ότι και οι προκάτοχοι του Χριστόφια αποδέχθηκαν, τάχα, παραμονή εποίκων, πράγμα που αποτελεί μνημειώδες ψεύδος. Ούτε ο Βασιλείου ούτε ο Κληρίδης ούτε ο Τάσσος αποδέχθηκαν παραμονή εποίκων. Δέχθηκαν μόνο να συζητήσουν το πρόβλημα. Δεν αποδέχτηκαν a priori, όπως ο Δ. Χριστόφιας, παραμονή 50.000 εποίκων, χωρίς καν να διαπραγματευτούν. Να σημειωθεί ότι, δύο χρόνια μετά την έναρξη των συνομιλιών, δεν υπάρχει επιτροπή για τους εποίκους.
Μόλις προχθές, ο Πρόεδρος κατέθεσε πρόταση για απογραφή του πληθυσμού των κατεχομένων, η οποία, φυσικά, δεν πρόκειται να γίνει δεκτή από τον υποτελή της Τουρκίας, Έρογλου. Όμως, ο Μουράτ Κανατλί, Γ.Γ. του τ/κ κόμματος «Νέα Κύπρος», αποτόλμησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που διοργάνωσε προχθές ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Κ. Μαυρονικόλας και η Σοσιαλιστική Ομάδα, να καταγγείλει τον εποικισμό των κατεχομένων από την Τουρκία. Ο Κανατλί εκτιμά, με βάση στοιχεία, ότι ο πληθυσμός των κατεχομένων ανέρχεται γύρω στο μισό εκατομμύριο. Οι 120.000 είναι Τ/κ και οι υπόλοιπες 380 χιλιάδες είναι έποικοι. Κατήγγειλε ακόμα ότι οι κατοχικές αρχές μέσα σε ένα χρόνο έδωσαν την «ιθαγένεια» του ψευδοκράτους σε πάνω από 1.000 Τούρκους. Ο Κανατλί είπε ευθέως ότι ο εποικισμός, όπως προνοεί και η Σύμβαση της Γενεύης, δηλαδή η μεταφορά ξένου πληθυσμού στην κατεχόμενη Κύπρο από την Τουρκία, είναι έγκλημα πολέμου. Ο Τ/κ πολιτικός επικαλέστηκε και δηλώσεις του αν. Πρωθυπουργού της Τουρκίας Τσιτσέκ, που ισχυρίστηκε ότι δεν γνωρίζει αν ο πληθυσμός των κατεχομένων είναι 270, 300 χιλιάδες ή ένα εκατομμύριο.
Απαιτείται πολλή τόλμη, ώστε ένας Τ/κύπριος να καταγγείλει ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ότι η Τουρκία διαπράττει, διά του εποικισμού, έγκλημα πολέμου. Πότε ένας Έλληνας Κύπριος πολιτικός, τελευταία ή πρόσφατα, ακούστηκε να θέτει, όχι εδώ στην Κύπρο, αλλά σε ξένα φόρα και βήματα, τον εποικισμό ως έγκλημα πολέμου; Πότε, κυρίως, η πολιτική ηγεσία κατάφερε να στείλει ευκρινές, αποφασιστικό και αταλάντευτο μήνυμα, ότι δεν αποδεχόμαστε παραμονή έστω και ενός εποίκου στην κατεχόμενη γη μας; Αντ’ αυτών των αυτονόητων, ακούμε τον Πρόεδρο όχι μόνο να αποδέχεται μονομερώς την παραμονή 50.000 εποίκων, αλλά και να επιμένει εναργώς στη μη απόσυρση της ολέθριας πρότασής του! Διάφοροι επικαλούνται δήθεν ανθρωπιστικές διαστάσεις του εγκλήματος. Ότι Τ/κύπριοι/ες παντρεύτηκαν με εποίκους και, άρα, δεν μπορούμε να τους διώξουμε.
Ερώτηση: Ένα έγκλημα δημιουργεί δίκαιο; Ο εποικισμός είναι έγκλημα. Άρα, η αποδοχή παραμονής έστω και ενός εποίκου συνιστά αποδοχή του εγκλήματος και νομιμοποίηση του εποικισμού! Ο Δ. Χριστόφιας δεν εξουσιοδοτήθηκε από κανέναν πολίτη να νομιμοποιήσει τον εποικισμό και να αποδεχθεί παραμονή 50.000 εποίκων. Ταυτόχρονα, αναιρεί προεκλογική δέσμευσή του (σελ. 11, του προγράμματός του) (όπως και προς το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τους Οικολόγους), ότι η λύση που θα αναζητήσει θα προνοεί την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων. Δεν είναι, συνεπώς, τυχαίο που η πλειοψηφία των πολιτών απορρίπτουν την πολιτική Χριστόφια.
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/antistaseis/315696
.