24/10/2010 | ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
Ο Αντρέας Λόρδος μιλά στη «Σ» για την προσφυγή του στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων και εξηγεί γιατί το έκανε. Ζητεί από τους Τούρκους 110 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις για διαφυγόντα εισοδήματα και απώλεια χρήσης για την περιουσία του στη Χρυσή Ακτή της Αμμοχώστου και τονίζει ότι έχει τα παραστατικά να αποδείξει γιατί η Τουρκία πρέπει να πληρώσει αυτό το ποσό. Διαφορετικά, τονίζει, θα πάμε πίσω το ΕΔΑΔ.
Τριακόσιοι Ελληνοκύπριοι και 300 Τουρκοκύπριοι μαζί με τις ηγεσίες έφταιξαν για να υποστεί αυτήν τη μεγάλη καταστροφή ο τόπος μας, λέγει στην αρχή της συνέντευξή μας ο Αντρέας Λόρδος. Παρά τα 84 του χρόνια και τη μεγάλη πίκρα που του προκάλεσε η απώλεια της περιουσίας του, η σκέψη του είναι απαστράπτουσα και διαυγής. «Είμαι ο μόνος που ζει από τα τέσσερα άλλα αδέλφια μου», επισημαίνει, «και είμαι μεγάλης ηλικίας, όμως δεν χαρίζω την περιουσία μου και θα αγωνίζομαι πάντοτε για να την πάρω πάλι πίσω. Η προσφυγή μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο», εξηγεί, «αναφέρεται στην απώλεια χρήσης και μόνο. Όλη την ακίνητη περιουσία μας τη θέλουμε πίσω», ξεκαθαρίζει, στην παρουσία του γιου του Δημήτρη.
Ο Αντρέας Λόρδος μάς δέχτηκε στα οργανωμένα διαμερίσματα που διατηρεί στην οδό Σίνα, κοντά στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Έγκωμη. Με επιχειρηματικό δαιμόνιο που κληροδότησε και στους διαδόχους του, τα δύο του παιδιά και τα εγγόνια του, εξηγεί ότι με τα ποσά που του όφειλαν οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες στο Βαρώσι του 1974 , 90 χιλιάδες λίρες, κατάφερε να ξαναδραστηριοποιηθεί στην αγορά της Λευκωσίας μετά την καταστροφή. «Φεύγοντας», λέγει, «από το Βαρώσι πήρα μαζί μου όλα τα βιβλία του λογιστηρίου και αυτά θα με βοηθήσουν σήμερα σε ό,τι διεκδικώ».
Στο Βαρώσι ο ίδιος άφησε πέντε μεγάλα ξενοδοχεία, ενώ τα τέσσερα αδέλφια του, άλλα έντεκα. Ωστόσο, η προσφυγή του και η απαίτηση για 110 εκ. ευρώ ως απώλεια εισοδήματος αφορά μόνο στα δικά του.
Επισημαίνουμε στον Αντρέα Λόρδο ότι τις ηγεσίες τις εκλέγει ο λαός και έτσι η ευθύνη για την οποία μιλά μετακυλίεται. «Βέβαια», απαντά στη θέση του ο γιος του Δημήτρης, «γιατί εκλέχθηκε αρχομανής ηγεσία που δεν μέτρησε τους κινδύνους».
Αρχίζουμε τη συνέντευξη ζητώντας από τον Αντρέα Λόρδο να μας θυμίσει τι περιουσία είχε στην Αμμόχωστο και πού αυτή βρισκόταν.
«Όλα ήταν κοντά στη θάλασσα, στη Χρυσή Ακτή και στην κοντινή Λεωφόρο Κένεντι».
Το θέμα σας έγινε επικαιρότητα. Η ΤΜΤ λέγει ότι όλο το Βαρώσι είναι περιουσία του ΕΒΚΑΦ…
Η άποψη των Τούρκων ότι η περιουσία μας ανήκει στο ΕΒΚΑΦ είναι γελοία. Εγώ έχω τίτλους που είναι επίσημοι από την περίοδο της Αγγλοκρατίας. Αυτό που λέγει ο Ντερβίς ότι η περιουσία μας ανήκε στο ΕΒΚΑΦ, είναι ανοησίες. Μπορεί να ανήκε βέβαια πριν από 400 χρόνια, επί Τουρκοκρατίας, αλλά εμείς έχουμε νόμιμους τίτλους που ίσχυαν σε όλη την περίοδο της Βρετανικής Διακυβέρνησης. Άρα αυτά περί ΕΒΚΑΦ δεν ευσταθούν και λέγονται για να θολώσουν τα νερά.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσφύγαμε εδώ και 10 χρόνια, και πριν από τρία χρόνια ακούστηκε από τουρκοκυπριακής πλευράς αυτό το επιχείρημα, το οποίο απορρίφθηκε από το δικαστήριο ως ανυπόστατο.
Οι δικηγόροι των Τούρκων προσπάθησαν να περάσουν αυτή την άποψη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο;
Αυτό έκαναν. Αξιοποίησαν το δικαίωμα που είχαν μέσα σε τρεις μήνες να απαντήσουν και η Τουρκία προέβαλε την άποψη ότι η περιουσία για την οποία ζητούμε αποζημιώσεις για απώλεια χρήσης ήταν του ΕΒΚΑΦ. Το δικαστήριο απέρριψε τις αιτιάσεις των Τούρκων και έκανε την υπόθεσή μας αποδεκτή προς εκδίκαση. Η προσφυγή για όλη την περιουσία μας, για τη δική μου μιλώ μόνο και όχι των συγγενών, βρίσκεται σε εξέλιξη.
Κινδυνεύαμε να τα χάσουμε όλα
Γιατί προσφύγατε και στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων, αφού οι υποθέσεις σας βρίσκονται ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου;
Εκεί μας παρέπεμψε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Μιας και το δικαίωμα υποβολής αίτησης έληγε, κινδυνεύαμε να τα χάσουμε όλα. Θα χάναμε, αν δεν το κάναμε, και το δικαίωμα για το επόμενο βήμα. Οι εφημερίδες κάνουν ένα λάθος λέγοντας ότι θορυβήθηκε το ψευδοκράτος γιατί θα δώσει πολλά χρήματα ως αποζημιώσεις. Τα χρήματα που ζητούμε δεν θα τα δώσει το ψευδοκράτος, αλλά η Τουρκία.
Βέβαια ούτε η Τουρκία έχει τόσα λεφτά, για να πληρώσει όλη την κατοχή της στην Κύπρο.
Έχει, έχει. Είναι μεγάλο κράτος κι έχει αυτήν τη δύναμη.
Είναι, όμως, αυτό η λύση του προβλήματος;
Δεν είναι λύση. Εμείς δεν πουλούμε περιουσία, ζητούμε να αποζημιωθούμε για την απώλεια χρήσης. Και καλώ όλους τους Βαρωσιώτες να κάνουν το ίδιο, για να στριμώξουμε την Τουρκία και να απελευθερωθεί το Βαρώσι. Ακόμη αν η Τουρκία έρθει και μας προτείνει να της πουλήσουμε την περιουσία μας, δεν θα το κάνουμε, δεν πουλούμε τίποτε.
*Εδώ παρεμβαίνει ο Δημήτρης Λόρδος, λέγοντας: «Όχι 100 εκατομμύρια να μας δώσει, 200 να μας δώσει, δεν τα πουλούμε. Είμαστε Βαρωσιώτες και θα πεθάνουμε Βαρωσιώτες, θα επιμένουμε μέχρι την επιστροφή στη γη μας». Για να δείξει πώς σκέφτεται η οικογένεια, ο Δημήτρης Λόρδος θυμίζει: «Όταν πριν από μερικά χρόνια ήρθαν κάποιοι Αμερικανοεβραίοι και βρήκαν τον πατέρα μου για να τους πουλήσει τη γη μας στο Βαρώσι, αυτός αρνήθηκε».
Πιστεύω 1000% ότι θα επιστρέψουμε στο Βαρώσι
Ο ΑΝΤΡΕΑΣ Λόρδος παίρνει και πάλι το λόγο και λέγει: «Ο ένας από αυτούς με γνώριζε γιατί ήταν γιος του κυρίου Σιάταν, που μας έβαλε στο δρόμο για να κάνουμε το εργοστάσιο πλαστικών. Μου πρότειναν ένα ποσό εκατομμυρίων για την περιουσία μου στο Βαρώσι, όπως είναι τώρα πριν από τη λύση. Τον ρώτησα γιατί κάνει αυτή την προσφορά για γη κατεχόμενη από τους Τούρκους που δεν αξιοποιείται τώρα. Μου απάντησε, σεβόμενος τη φιλία μου με τον πατέρα του, ότι μετά τη λύση η περιοχή της Αμμοχώστου θα πωλείται πολύ ακριβά. Αν επιστραφεί στους Ελληνοκυπρίους θα πενταπλασιάσει τις αξίες της και τότε θα πουλήσει τα ακίνητα και θα κερδίσει σημαντικά ποσά. Σε περίπτωση που με τη λύση του Κυπριακού η περιοχή θα παραμείνει στους Τούρκους, είπε ο Εβραίος, πάλι η γη της Αμμοχώστου θα πενταπλασιάσει την αξία της και τότε θα κερδίσει και πάλι. Αυτά μου είπαν και τους έδιωξα, δεν θέλησα να πάρω τα εκατομμύρια που μου προσέφεραν».
Η ελευθερία παράγει αξίες, σε αντίθεση με την κατοχή που υποτιμά τις περιουσίες γιατί το ενδιαφέρον αγοράς τους είναι περιορισμένο. Όμως, πόσες ελπίδες έχετε ότι θα προλάβουμε να πάρουμε πίσω τα κατεχόμενα και δη την Αμμόχωστο;
Πιστεύω 1000% ότι θα επιστρέψουμε στο Βαρώσι, αν όχι εγώ, ο γιος μου, η κόρη μου και τα εγγόνια μου. Αν προλάβω κι εγώ, πρόλαβα. Ήμασταν πέντε αδέλφια και οι τέσσερις πέθαναν και έμεινα μόνος μου. Εμείς εκυβερνούσαμεν το Βαρώσι.
Τελικά ο Αμερικανοεβραίος σεβάστηκε τη φιλία που είχατε με τον πατέρα του και σας έδωσε τη σωστή εικόνα. Υπάρχει η πληροφορία ότι, για μέρος της περιουσίας σας, πρόσφερε 16 εκατομμύρια…
Μου πρόσφερε ένα πολύ σημαντικό ποσό εκατομμυρίων και είπα όχι.
Εξηγήστε μας λεπτομερέστερα γιατί προσφύγατε και στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων…
Με σύσταση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου κάναμε την αίτηση στην επιτροπή αποζημιώσεων γιατί έληγε το δικαίωμα προσφυγής μέχρι τις 31/12/ 2011 και πιθανόν να τα χάναμε όλα. Η Τουρκία είναι υπεύθυνη για τις αποζημιώσεις και όχι το ψευδοκράτος. Η Τουρκία μέχρι τώρα έδωσε 45 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημιώσεις χρήσης και για αγορές περιουσίας.
Ψίχουλα δηλαδή και απέφυγε να αποζημιώσει τα μεγάλα ακίνητα. Απλά προσπαθεί να δημιουργήσει κατάλογο αποζημιωθέντων, για να τον χρησιμοποιήσει στο ΕΔΑΔ…
«Συμφωνώ κι εγώ», λέγει ο Δημήτρης Λόρδος και συνεχίζει ο πατέρας του: «Αν μας δώσουν μια εξευτελιστική τιμή, θα επιστρέψουμε πίσω στο ΕΔΑΔ».
Ποιοι είναι οι νομικοί σας σύμβουλοι και δικηγόροι;
Νομικός μου σύμβουλος εδώ είναι ο Μιχάλης Κλεόπας, Βαρωσιώτης την καταγωγή. Για τις υποθέσεις στο ΕΔΑΔ είναι ο Αχιλλέας Δημητριάδης και για την προσφυγή στην επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων είναι ο τριαντάχρονος Τάρικ Κατρί. Μιλά πολύ καλά τα Ελληνικά και οι γονείς του κατάγονται από την Πόλη Χρυσοχούς. Είναι αισιόδοξος ότι θα κερδίσουμε την υπόθεση και θα πάρουμε τις αποζημιώσεις που ζητούμε, διαφορετικά η Τουρκία θα είναι βαρύτατα εκτεθειμένη. Τώρα πόσα θα πληρώσουν, δεν ξέρουμε.
*Εδώ παρεμβαίνει και ζητά μικρή δημοσιότητα. Με σεμνότητα, ζητεί μικρή προβολή. Τον ρωτούμε να μας απαριθμήσει τα ξενοδοχεία, που άφησε στο Βαρώσι.
Λόρδος ένα, δύο, τρία, που ήταν Χοτέλ Απάρτμεντς με τα ρεστοράν και τα μπαρ τους, όλα πολύ εξοπλισμένα. Το Λούσι και Ρόγιαλ Χοτέλ. Εμείς ανοίξαμε την αγορά του Βαρωσιού. Αυτά τα πέντε ξενοδοχεία είναι τα δικά μου και άλλα έντεκα εκείνα των αδελφών μου, που δυστυχώς είναι όλοι πεθαμένοι σήμερα.
«Γιατί κάλεσα τους Βαρωσιώτες ν’ αποταθούν στην επιτροπή»
Οι ρυθμοί των Τούρκων είναι αργοί στις επιτροπές;
Πρέπει να καταλάβουν ότι αφήνοντας το Κυπριακό άλυτο έχουν κόστος και αυτός είναι ο στόχος των κινήσεων που κάνουμε. Προσπαθούν συνέχεια να σπρώχνουν παραπέρα τα πράγματα. Τώρα, άμα μπουν στην επιτροπή μεγάλες υποθέσεις, θα στριμωχτούν, και γι’ αυτό κάλεσα τους Βαρωσιώτες να αποταθούν όλοι στην επιτροπή. Για να στριμωχτεί η Τουρκία και να βιαστεί για να δώσει λύση, αν δεν θέλει να πληρώνει μεγάλα ποσά.
Στα πρώτα χρόνια μετά την εισβολή ίσχυε η αντίληψη να μην απευθυνόμαστε στα όργανα του κλέφτη για δικαίωση;
Όλες οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών θέλουν την Τουρκία για ένταξη, όμως η κοινή γνώμη των χωρών αυτών δεν τη θέλει. Η ένταξή της θα αποτραπεί με την ψήφο στα δημοψηφίσματα.
Εμείς, με αυτά τα δεδομένα, τι κάνουμε όταν χαθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας;
Εμείς απαιτούμε τα δικαιώματά μας και αυτό θα κάνουμε. Η Ευρώπη, όταν θέλει, μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα. Οι Τούρκοι έκαναν την επιτροπή αποζημιώσεων για να δημιουργήσουν αντιπερισπασμό, αλλά αυτό τώρα γυρίζει εναντίον τους. Η αγωγή μας είναι τόσο τεκμηριωμένη, που θα αναγκαστούν να πληρώσουν. Αν δεν το κάνουν, θα πάμε πάλι πίσω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ίσως η λύση μάς προλάβει, για ν’ αποφύγει η Τουρκία τις αποζημιώσεις…
Η Τουρκία μέχρι στιγμής κερδίζει με τις αγορές που κάνει, γιατί ό,τι αγόρασε θα το πουλήσει δέκα φορές πιο ακριβά μετά τη λύση. Και να μην το πουλήσουν, θα αποκτήσουν σιγά-σιγά την πλειοψηφία γης, όπως την επιζητούν.
.