Monday 30 September 2024
Αντίβαρο
1821-Επανάσταση Παναγιώτης Κωστόπουλος

Γιατί να γιορτάσουμε;

Το ερώτημα για την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης.

Του Παναγιώτη Κωστόπουλου*

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το 2021 και τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης. Στο σημερινό άρθρο θα ασχοληθούμε με το ερώτημα για ποιο λόγο θέλουμε να γιορτάσουμε.
Αν και θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, προφανώς δεν πρέπει να γιορτάσουμε για να «δημιουργηθεί μια ενιαία εικόνα branding της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους», όπως δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γεώργιος Γεραπετρίτης. Αυτό το λεκτικό, αντικατέστησε το λεκτικό της αρχικής διατύπωσης διάταξης του άρθρου 113, ότι σκοπός της Επιτροπής «Ελλάδας 2021» θα ήταν «η ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους».
Η αρχική διατύπωση έπεσε βαριά και δύσπεπτη σε αρκετούς, όμως ήταν αυτή που έπρεπε να διατηρηθεί κατά τη γνώμη μου, μαζί με μια αναφορά για αυτά που πετύχαμε το 1821, με ποιο τρόπο τα πετύχαμε και κάτω από ποιες συνθήκες. Με την αρχική διατύπωση, αμέσως προκύπτει το επόμενο ερώτημα. Σήμερα έχουμε ταυτότητα ως έθνος και αν ναι, ποια είναι; Επίσης, θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε διακριτή ταυτότητα στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον και αν ναι, ποια θα πρέπει να είναι;
Σε μεγάλο βαθμό οι Έλληνες, αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι, δείχνουν κουρασμένοι και αποπροσανατολισμένοι. Οι ρυθμοί ζωής και η τεράστια τεχνολογική πρόοδος εξάντλησαν τον σημερινό άνθρωπο που τρέχει χωρίς να ξέρει γιατί. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη νοήματος. Ο σημερινός Έλληνας έχει απομακρυνθεί από την πηγή έμπνευσής του πολιτισμού του που δεν είναι άλλη από την αρχαία Ελληνική Γραμματεία και τους άγιους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Επομένως, ακολουθεί μηχανικά τον λεγόμενο «δυτικό τρόπο ζωής», που απέχει πολύ από τους πυλώνες του ευρωπαϊκού πνεύματος και την ελληνική ιστορία και παράδοση.
Όπως παρατηρούμε η συζήτηση για τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης, είναι μεγάλη. Τώρα δε που ανοίγει, θα αρχίσουν πάλι να μας μιλούν οι ανιστόρητοι φωστήρες και οι κάθε λογής εθνοαποδομητές, περί δημιουργίας του ελληνικού έθνους το 1821 και κάθε άλλου αντιεπιστημονικού φληναφήματος. Η συζήτηση πρέπει να γίνει και να τεθούν τολμηρά ερωτήματα, υπαρξιακού χαρακτήρα για το έθνος μας, τα οποία θα καθορίσουν το συλλογικό μας μέλλον. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ελληνισμός χρειάζεται ένα νέο όραμα, μια πολιτισμική επανάσταση και το 2021 μας δίνει μια πολύ καλή ευκαιρία, να στραφούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

*Ιδιωτικός Υπάλληλος

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”, στις 22/08/2019.

3 comments

ΚΜΠ 28 August 2019 at 14:07

Κατά την γνώμη μου, για να γίνουν οι όποιες συζητήσεις και να τεθούν οι όποιοι προβληματισμοί, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες εορτές. Κάθε μέρα μπορεί και πρέπει να γίνονται και ειδικά κάθε 25η Μαρτίου, που ούτως ή άλλως εορτάζομε την Εθνεγερσία.
Πολύ φοβούμαι ότι οι ιδιαίτεροι εορτασμοί των 200 ετών, θα είναι μία επανάληψη τής κακόγουστης “Ολυμπιάδας” τού 2004 (έχουν και την ίδια διοργανώτρια), θα πεταχτούν άσκοπα χρήματα, που ποτέ δεν θα μάθομε πού ακριβώς πήγαν και πόσα ήσαν και ο σκληρά δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός θα κληθεί και πάλι να πληρώσει ακριβά το μάρμαρο. Και για μεν την “Ολυμπιάδα” είχαμε πάρει και κάποια κονδύλια από την ΔΟΕ, αν δεν απατώμαι, για τις φιέστες των 200 ετών, όμως, δεν θα πάρομε τίποτε κι από κανέναν.

Reply
John D. Pappas 31 August 2019 at 15:59

Αν θα γιορτάσουμε λέει… Και βέβαια θα τιμήσουμε την ηρωϊκή Γενιά του 1821 στην οποία οφείλουμε τα πάντα (τα θετικά μας αλλά και τα αρνητικά μας). Αλλά θα “γιορτάσουμε” όχι όπως θέλει το εξαχρειωμένο Ελλαδικό κράτος. Όχι για να κρύψουμε (κάτω από ένα περίτεχνο χαλί ευρωλαγνίας και δυτοκοδουλείας) όσα θα πασχίσουν ματαίως να αποκρύψουν οι σύγχρονοι πολιτισμικοί νεογενίτσαροι που συναπαρτίζουν εν πολλοίς το σκοταδιστικό πολιτικό προσωπικό της χώρας. Αλλά απεναντίας για να αναδείξουμε, σε άπλετο φώς ημέρας, όλα εκείνα που ενοχλούν, π.χ.:

https://www.istorikathemata.com/2014/03/1821.html
https://www.academia.edu/37670714/Χαοτική_Δυναμική_τού_1821
https://www.istorikathemata.com/2019/01/1821.html
https://www.istorikathemata.com/2018/05/TheKapodistrianLecacyonEducation.html

Εμείς έχουμε αρχίσει, εδώ και χρόνια, και δεν ρωτάμε κανέναν, ούτε χρειαζόμαστε αργύρια από κανένα…

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.