ΑΘΗΝΑ 15/11/2010
Αυτοκινούμενα πυροβόλα τουρκικής κατασκευής επιδείχθηκαν για πρώτη φορά στην στρατιωτική παρέλαση στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας.
Η παρέλαση έγινε για την 27η επέτειο της ανακήρυξης του παράνομου τουρκοκυπριακού κρατιδίου, παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και του Τούρκου αναπληρωτή πρωθυπουργού Τσεμίλ Τσιτσέκ.
Ο Τσιτσέκ δήλωσε ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να στηρίζεται σε «δύο χωριστούς λαούς και δύο κράτη». Το παράθυρο λύσης, πρόσθεσε, δεν θα παραμείνει για πολύ ανοικτό. Σε «δύο λαούς και δύο δημοκρατίες» στην Κύπρο αναφέρθηκε και ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος δήλωσε ότι «δεν πρόκειται να επανέλθει η προ του 1974 κατάσταση».
Αντίδραση στην Κύπρο
Οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη αποδεικνύουν ότι η τουρκική πλευρά στερείται καλής θέλησης και δεν πείθει ότι θέλει λύση του κυπριακού, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου. Λύση, τόνισε ο κύριος Στεφάνου, δεν μπορεί να εξευρεθεί με διχοτομικές αντιλήψεις.
Επίσης, δήλωσε ότι η Κυπριακή κυβέρνηση καταγγέλλει διεθνώς την παράνομη παρουσία στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου κυβερνητικών επισήμων από την Τουρκία και τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους.Η Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Στεφάνου, οφείλει να αναθεωρήσει τη στάση της, να σεβαστεί και να εφαρμόσει τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να συνεργαστεί για επίτευξη αμοιβαία συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό.
Αντίδραση της Ελλάδας
To υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι η σημερινή επέτειος ανακήρυξης του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα της Κύπρου «θυμίζει ότι ένα ανεξάρτητο κράτος μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ εξακολουθεί να τελεί υπό στρατιωτική κατοχή, θυμίζει ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια κατάσταση απαράδεκτη, παράνομη και διχαστική».
Παρά τις αντιξοότητες, προσθέτει το ΥΠΕΞ, η ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για ένα επανενωμένο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος, στο οποίο Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα αγαθά της συνύπαρξης και συμβίωσης, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, ελευθερίας και ευημερίας, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται η θέση της ελληνικής πλευράς ενόψει της συνάντησης Χριστόφια Ερογλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, σε μια λύση χωρίς κατοχικά στρατεύματα – σε μια λύση δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου.
http://www.nooz.gr/world/katexomena-epideiksi-stratiotikis-dinamis-stin-epeteio
.