Tuesday 8 October 2024
Αντίβαρο
1830-Απελευθέρωση-Βαλκανικοί Δημήτριος Καραμήτσος Επιστολές

Επιστολή στην Καθημερινή για την Μακεδονία

Γράφει ο Ομ. Καθηγητής Δημήτριος Καραμήτσος

Θεσσαλονίκη 6-10-2019
Προς Την Διεύθυνση
της εφημερίδας Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κύριε διευθυντά
Σας στέλνω προς δημοσίευση την επιστολή αυτή ως είδος απάντησης στα γραφόμενα του κ. Δ. Γεωργαντά, δημοσιευμένα την 4η Οκτωβρίου στην έγκριτη εφημερίδα σας.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρει ότι η γεωγραφική Μακεδονία κατανεμήθηκε (δήθεν) με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου (1913) σε τρεις χώρες, πράγμα που αποτελεί προπαγανδιστικό ψέμα του «Μακεδονισμού» των Σκοπίων και προγενέστερα των Βουλγάρων. Δυστυχώς αναφέρεται «διαμοιρασμός» της Μακεδονίας και από κάποιους Έλληνες που είτε είναι απληροφόρητοι είτε εσκεμμένως παραπλανούν. Το ψέμα είναι κραυγαλέο για τρεις λόγους:

α. Ο αναφερόμενος διαμοιρασμός βασίζεται σε εθνολογικό και όχι γεωγραφικό χάρτη του 1847, που κατασκεύασε με αυθαίρετο τρόπο ο ερασιτέχνης γεωγράφος Γάλλο Αμί Μπουέ, κατ’ εξοχήν βουλγαρόφιλος ή και έμμισθος πράκτορας της Βουλγαρίας (το όνομα του δόθηκε τιμητικά σε δρόμους της Σόφιας και της Βάρνας!). Αντίθετα και σωστά ο Γάλλος γεωγράφος και χαρτογράφος καθηγητής Αλεξάντρ Σινβέν, οριοθετεί τη Μακεδονία σε χάρτη του 1877 εκεί όπου κείνται σήμερα τα όριά της στην Ελλάδα.

β. Στη Συνθήκη του Βουκουρεστίου δεν υπάρχει καν γραμμένη η λέξη Μακεδονία. Άρα καμιά Μακεδονία δεν διαμοιράστηκε το 1913.

γ. Η αρχαία Μακεδονία του Φιλίππου Β΄ βρισκόταν στα σημερινά όρια της ελληνικής Μακεδονίας με ελάχιστες διαφορές.

Καμιά άλλη χώρα δεν έχει αγάλματα του Μ. Αλεξάνδρου και του Φιλίππου, ούτε δίνει τα ονόματά τους σε δρόμους, στάδια και αεροδρόμια, πράγμα λογικό, γιατί αυτά τα πρόσωπα δεν ανήκουν στην ιστορία τους. Τέλος η μικρή διευκρινιστική ταμπελίτσα στα αγάλματα εύκολα βγαίνει ή καταστρέφεται.

Ο κ. Γεωργαντάς γράφει επίσης για το Δημοψήφισμα των Σκοπί-ων, αλλά ξεχνά ότι λόγω μικρής συμμετοχής θεωρείται άκυρο. Ταυτό-χρονα παραλείπει να πει κάτι για την άρνηση της κυβέρνησης Τσίπρα να διενεργήσει Δημοψήφισμα στην Ελλάδα, για την έγκριση ή απόρριψη της «Συμφωνίας των Πρεσπών» (ΣτΠ).

Κανείς από τους αντιτιθέμενους στη ΣτΠ δεν κάναμε πολιτική καριέρα όπως γράφει ο κ. Γεωργαντάς, είναι δε φτηνή ειρωνεία και αποτελεί προσβολή στη μνήμη των πραγματικών Μακεδονομάχων (1904-1908) να αποκαλεί κάποιος σήμερα έτσι τους Έλληνες που αγωνίζονται για τα ιερά και όσια της πατρίδας τους. Ο κ. Γεωργαντάς –ατυχώς– επιχαίρει για το ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πίεσαν για την αποδοχή της συμφωνία των Πρεσπών! Αλλά αν η συμφωνία πραγματοποιήθηκε χάρη σε πιέσεις των ισχυρών ξένων έχει δίκαιο ο κ. Γιανναράς σε όσα σχετικά γράφει.

Οι Μακεδόνες δεν ξεχνούν, όχι μόνο για δέκα χρόνια, αλλά και για όσα θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι να ακυρωθεί η επαίσχυντη ΣτΠ, η οποία είναι βέβαιο ότι δεν θα μακροημερεύσει, γιατί βασίζεται σε ψεύδη και είναι επιβλαβής και δυνητικά ακρωτηριαστική για την Ελλάδα. Η αναφερόμενη άποψη ότι η διμερής διακρατική αυτή συμφωνία είναι οριστικά και αιωνίως «αμετάκλητη», είναι τουλάχιστον κωμικό ανέκδοτο για τους γνωρίζοντες λίγη ιστορία.

Θέλω να πιστεύω ότι και ο νυν πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει κάποτε να ασχοληθεί με την ακύρωση ή έστω επαναδιαπραγμάτευση της ΣτΠ, όταν οι συγκυρίες είναι καταλληλότερες. Η ανοιχτή επιστολή προς Μητσοτάκη με τους 12 λόγους ακυρότητας της ΣτΠ δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή (22-6-2019), έχει κατατεθεί στη Βουλή των Ελλήνων και αποτελεί ιστορικό ντοκουμέντο. Ως πότε θα αγνοείται;

Με τιμή
Δημ. Θ. Καραμήτσος
Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ
Συγγραφέας

4 comments

Ἀπόστολος Βρανᾶς 25 October 2019 at 20:18

Φίλε μου,
ἑνὸς κακοῦ μύρια ἕπονται! Ἀφοῦ ὑπέγραψαν οἱ Ἐφιάλτες τὴν Προδοσία τῶν Πρεσπῶν (ἀλλὰ Νόμπελ Εἰρήνης δὲν πήρανε διότι τὴν Προδοσία πολλοὶ ἠγάπησαν, τὸν δὲ προδότη οὐδείς!), φοβᾶμαι ὅτι οἱ ἑπόμενοι θὰ τὰ κάνουν χειρότερα! 🙁

Reply
antonio dimitriadis 25 October 2019 at 21:58

ποιος ειναι ο κ. Γιανναράς?

Reply
Δημοσθένης ο Μακεδών 26 October 2019 at 17:42

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ κ Καθηγητά! Να ζεις και να μας διαφωτίζεις!!!

Reply
ΕΥΑΓΓ.. ΜΟΝΟΓΙΟΥΔΗΣ 27 October 2019 at 08:42

Χρόνια πολλά κ. Καθηγητά με την ίδια πνευματική διαύγεια και την ίδια μαχητικότητα.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.