Wednesday 9 October 2024
Αντίβαρο
Κωνσταντίνος Χολέβας Ορθοδοξία

Ορθόδοξη Υμνογραφία: μάθημα αλήθειας και γλώσσας

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.

Φίλες και φίλοι, Χρόνια Πολλά και ευλογημένα! Σας καλώ να γιορτάσουμε Ορθόδοξα Χριστούγενα με εκκλησιασμό και χριστιανικές παραδόσεις και όχι «τη γιορτή του Χειμώνα» και τα παρόμοια, τα οποία προσπαθούν να μας επιβάλουν άνθρωποι χωρίς ταυτότητα.

Ας προσεγγίσουμε και εμείς την Υμνογραφία των Χριστουγένων και του Αγίου Δωδεκαημέρου. Πρόκειται για σπουδαίο μάθημα Αλήθειας, Ζωής, Πίστης, αλλά και Γλώσσας. Και αν δεν μάθατε τα ευχάριστα νέα θα σάς τα πω αμέσως: Η UNESCO, ο οργανισμός του ΟΗΕ για την προαγωγή της Παιδείας και του Πολιτισμού, αναγνώρισε προ ολίγων ημερών, κατά τη διεθνή συνέλευση που έγινε στην Κολομβία, τη Βυζαντινή Μουσική ως στοιχείο της παγκόσμιας άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Φέρτε τα παιδιά πιο κοντά στους ύμνους της Ορθόδοξης Εκκλησίας που υμνούν την Παρθένον, η οποία τον υπερούσιον τίκτει. Βοηθήστε τη νέα γενιά να κατανοήσει ότι οι ύμνοι και τα τροπάρια της Εκκλησίας μας είναι γλωσσικός θησαυρός, είναι η απόδειξη της συνέχειας της γλώσσας μας. Επί αιώνες τώρα η εκκλησιαστική υμνογραφία διδάσκει ελληνικά και θυμίζει σε όλους ότι η Ελληνική είναι εναία και διαχρονική. Τα Αρχαία, τα Εκκλησιαστικά και τα Νέα Ελληνικά δεν είναι ξένες γλώσσες μεταξύ τους. Είναι η ίδια γλώσσα, η οποία στην πορεία του χρόνου αλλάζει κάπως τύπους και καταλήξεις.

Έγραψε σχετικά ο σπουδαίος λογοτέχνης του προηγουμένου αιώνος, ο Στρατής Μυριβήλης: «Κι εμείς έχουμε, όχι πια σαν μουσειακό υλικό, ολοζώντανο θησαυρό στο στόμα και στην καρδιά των εκατομμυρίων Ελλήνων, τα ιερά τροπάρια. Τροπάρια που τα έγραψαν, τα μελοποίησαν και τα έψαλαν μέσα στην Αγιά Σοφιά μεγάλοι ποιητές και μουσικοσυνθέτες, που ανάμεσά τους ήταν ακόμη και αυτοκράτορες και πρωθυπουργοί του Βυζαντίου, οι οποίοι τα έψελναν έτσι μαζύ με τον λαό. Έρχονται οι βραδυές των Χαιρετισμών, έρχονται οι νύχτες της εβδομάδας των Παθών και οι εκκλησίες δεν χωράνε τους ορθοδόξους, που ψέλνουν μαζύ με τους αυτοκράτορές μας τους ίδιους στίχους, την ίδια μουσική, τα ίδια «τραγούδια του Θεού», όπως τάλεγε ο Παπαδιαμάντης. (Η Ελληνική Παράδοση, συλλογικό, έκδοση περιοδικού ΕΥΘΥΝΗ, σελ. 105).

Ας προετοιμαστούμε, λοιπόν, για την «κατά σάρκα Γέννηση του Κυρίου» διαβάζοντας τις διδαχές του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος Νικολάου, που έφυγε προσφάτως από κοντά μας: «Λύτρωσιν απέστειλεν Κϋριος τω λαώ αυτού. Ο Χριστός γεννιέται για να μάς λυτρώσει από τον ψεύτικο και υποκριτικό τρόπο ζωής. Τι θα κάνουμε λοιπόν; Θα μείνουμε στις ίδιες τυπικές ευχές; … Θα ζήσουμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό; Ας αφυπνισθούμε όμως. Ο Χριστός φέρνει και πάλι μέσα στον ανισόρροπο τούτο κόσμο την ειρήνη, την αλήθεια και την αγάπη. Ας τον πλησιάσουμε για να ξαναγεννηθούμε και εμείς μαζί μ’ Αυτόν».

Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 22.12.2019

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.