Sunday 6 October 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Τώρα θα είχαμε και πολεμικά αεροπλάνα!

04/12/2010 | ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ


Με τα λεφτά που «ληστεύθηκαν» από το Ταμείο Άμυνας


Aφαίρεσαν λεφτά από Ημικρατικούς Οργανισμούς και φορολόγησαν τον κόσμο για να αγοράσουν τους S-300. Διαχρονική η ληστεία του Ταμείου Άμυνας



ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΣΑΝ
«Μη φοβάστε, θα επιστρέψουμε τα χρήματα»


Διαμορφώνεται κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία ζητεί η φορολογία για την αμυντική θωράκιση να πηγαίνει πραγματικά για την άμυνα του τόπου. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, δήλωσε στη «Σ» ότι τον τελευταίο χρόνο αφαιρέθηκαν από χρήματα της άμυνας ποσά πέραν του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο Σωκράτης Χάσικος ανεβάζει το ποσό αυτό για τα τελευταία δύο χρόνια σε 850 εκατομμύρια ευρώ. Ο Γιαννάκης Ομήρου σημείωσε ότι βάσει της παρατήρησης της Γενικής Ελέγκτριας, τα χρήματα που αποκόπτονται ως φορολογία για την άμυνα πρέπει να πηγαίνουν σε ξεχωριστό ταμείο και να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για το σκοπό για τον οποίο εισπράττονται. Τα ποσά αυτά μόνο σε εξοπλισμούς και για την αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς μπορούν να χρησιμοποιηθούν, παρατηρεί ορθά η Γενική Ελέγκτρια στην έκθεσή της. Με αυτά τα δεδομένα, η Γενική Εισαγγελία θα μπορούσε αυτοβούλως να συμβουλεύσει την Κυβέρνηση ότι παρανομεί στο όλο θέμα.


Ο πρόεδρος και τα άλλα μέλη της επιτροπής Άμυνας της Βουλής θέτουν θέμα αναβάθμισης της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ελλάδα. Με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αυτού του είδους η συνεργασία όχι μόνο επιτρέπεται μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., αλλά ενθαρρύνεται, επισήμανε ο Σωκράτης Χάσικος, πρώην υπουργός Άμυνας και εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ για στρατιωτικά θέματα.
Εισηγήθηκε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, που είναι σήμερα νεκρό, να πάρει τη μορφή του μνημονίου στρατιωτικής συνεργασίας, όπως το εισηγείται και η Ε.Ε. στη συνθήκη της Λισαβόνας.


Aνάλογη θέση εξέφρασε και ο Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ήδη δημοσιοποιήσει δύο φορές σε ευρωπαϊκά βήματα την πρόθεση της Ελλάδας να αναβαθμίσει τη στρατιωτική της συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αντί τούτου, παρατήρησαν άλλα μέλη της Επιτροπής Άμυνας, ουδέν έγινε από κυπριακής πλευράς.


Αφαίρεση σημαιών
Ο Σωτήρης Σαμψών μετέφερε στην επιτροπή Άμυνας παράπονο στρατιωτών για αφαίρεση ελληνικών θηρεών και σημαιών από τα πεδία βολής.
Αν έγινε κάτι τέτοιο, είναι σοβαρό ατόπημα, δήλωσε ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Συμπλήρωσε ότι πρέπει να σεβόμαστε τα εθνικά σύμβολα, τιμώντας εκείνους που έπεσαν ηρωικώς για την ελευθερία της Κύπρου. Το θέμα αφέθηκε για εξέταση σε κατοπινή συνεδρία της Επιτροπής Άμυνας. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι στο στράτευμα ενοχλούνται από την παρουσία των πολεμικών σημαιών και των εθνικών συμβόλων. «Βγάζουν σπυράκια», όπως λέγει ο Ζαχαρίας Κουλίας.


Διαχρονική «ληστεία»


Το θέμα της απόσπασης πόρων από το Ταμείο Άμυνας υπήρχε και στο παρελθόν και είχε θιγεί για να θεραπευθεί, αλλά πάντα υπήρχαν δικαιολογίες για την επιδρομή που γινόταν στα χρήματα της άμυνας. Ωστόσο, σήμερα ωρίμασαν οι συνθήκες για μια συμφωνημένη και οριστική λύση του. Το θέμα έχει αναχθεί σε ένα από τα μείζονα θέματα μεταξύ των κομμάτων της κυβερνητικής συνεργασίας, για το οποίο φαίνεται ότι έχουν και εδώ σημαντική διαφορά φιλοσοφίας.


Για την αγορά των πυραύλων S-300 χρησιμοποιήθηκαν χρήματα ημικρατικών οργανισμών και άλλες φορολογίες, ενώ και τότε απεκόπτονταν κονδύλια για την άμυνα από τα εισοδήματα τόκων και μερισμάτων των πολιτών. Από την πρώτη Κυβέρνηση Κληρίδη μέχρι σήμερα υπήρχε επιδρομή επί των κονδυλίων της Άμυνας για να καλυφθούν άλλες δημοσιονομικές ανάγκες. Όλοι το γνώριζαν, αλλά όσες φορές το έθιγαν κάποιοι ή το έγραφαν, τους έλεγαν ότι δεν γίνεται αλλιώς, ή ότι θα επιστραφούν αργότερα τα χρήματα στο ταμείο της Άμυνας, κάτι βέβαια που δεν έγινε μέχρι σήμερα.


Ανάγκη για πυραυλακάτους


Με τα ποσά που έχουν αφαιρέσει από την άμυνα οι διάφοροι κυβερνώντες, θα μπορούσαν να είχαν αγορασεί πυραυλάκατοι και πολεμικά αεροσκάφη. Η αμυντική προσπάθεια, εξηγούν ειδικοί σε στρατιωτικά θέματα, θα ήταν πιο αποτελεσματική και θα αποκτούσε μεγαλύτερη πειστικότητα. Σήμερα ο ευρωπαϊκός και αμερικανικός παράγοντας, που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα της περιοχής, βρίσκουν την Κύπρο πολύ μόνη και πολύ φοβισμένη, για να μπορούν να σχεδιάζουν λαμβάνοντας υπόψη τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην περιοχή. Η χώρα μας, δηλαδή, αυτοπαραιτείται από το ρόλο της στο σύστημα ασφαλείας της ίδιας της επικράτειάς της. Η πρόταση για αποστρατιωτικοποίηση δεν είναι άσχετη με την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική.


Σε αυτό το κρίσιμο θέμα αναφέρθηκε εν εκτάσει ο Γιαννάκης Ομήρου στην Επιτροπή Οικονομικών, κατά την εξέταση των προϋπολογισμών της Άμυνας.
Επέκρινε τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι ενώ το Δεκέμβριο του 2008 συμφώνησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ότι θα υπάρξει συμπληρωματικότητα στις σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά τον ευρωπαϊκό πυλώνα άμυνας και ασφάλειας, δεν προχωρεί για αίτηση ένταξης στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, με τη θέση ότι αποτελεί προθάλαμο του ΝΑΤΟ. Οι αιτιάσεις αυτές, εξήγησε, αναβαθμίζουν συνεχώς το στρατιωτικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή μας. Ανέφερε ότι η πρόταση του ΓΓ του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία, να συμμετάσχει πλήρως στο ευρωπαϊκό συλλογικό σύστημα ασφάλειας, χωρίς να είναι χώρα μέλος της ΕΕ, «ανοίγει το δρόμο για την Τουρκία να καλύψει το κενό ασφάλειας και άμυνας στην περιοχή, αλλά και στις βρετανικές βάσεις».


Τι λέει το ΑΚΕΛ


Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Άριστος Αριστοτέλους, ανέφερε ότι η Κύπρος, με βάση τους προϋπολογισμούς, διαθέτει τα ίδια και υψηλότερα, σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, ποσά για την άμυνα, κάτι που αποδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η παρούσα Κυβέρνηση στον τομέα της αμυντικής θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις κυπριακού με το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, δήλωσε ότι είναι στενές και ότι γίνονται πάρα πολλά μεταξύ των δύο Υπουργείων, που ένεκα της φύσης τους δεν ανακοινώνονται.


Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της διάθεσης του ποσού της έκτακτης αμυντικής εισφοράς στον κρατικό προϋπολογισμό, είπε ότι είναι ένα στοιχείο προβληματισμού, που εξετάζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


Κλείνουν τρύπες
Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας Σωκράτης Χάσικος, αναφερόμενος στην έκτακτη εισφορά για την άμυνα, δήλωσε ότι τα τελευταία 10 χρόνια πέραν του ενός δις ευρώ έχει εισπραχθεί για την άμυνα, ουδέποτε όμως έχει χρησιμοποιηθεί για σκοπούς άμυνας.


Ανέφερε ότι οι εισπράξεις από τις έκτακτες εισφορές για την αμυντική θωράκιση «κλείνουν άλλες τρύπες».


Πρόσθεσε ότι είτε θα πρέπει να αποκατασταθεί η παρανομία με νομοθεσία, είτε να μειωθεί η εισφορά και να λέγεται ότι δαπανάται για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης του τόπου.


Επιτρέπονται αμυντικές συνεργασίες


Ο Σωκράτης Χάσικος δήλωσε ότι το ενιαίο αμυντικό δόγμα «έχει πεθάνει και δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε στην Κύπρο για Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, εφόσον αυτό δεν υπάρχει ούτε λειτουργεί».


Πρόσθεσε ότι η ανάγκη για ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τη συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία επιτρέπει αμυντικές συνεργασίες μεταξύ των κρατών.


Ωστόσο, είπε, η κυπριακή Κυβέρνηση «ούτε είδε ούτε άκουσε» ποτέ αυτή τη δυνατότητα που παρέχει η ίδια η ΕΕ, της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας προς «υποκατάσταση του πεθαμένου Δόγματος Ενιαίου Αμυντικού Χώρου».


http://www.sigmalive.com/simerini/politics/reportaz/332607

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.