Tuesday 29 October 2024
Αντίβαρο
Θανάσης Κ. Πολιτική & Κοινωνία

Ιέ μου, Ιέ μου…

Του Θανάση Κ.  

Σε στιγμές κρίσης, γενικευμένης ανασφάλειας και σύγχυσης, είναι εύκολο να καβαλήσει κανείς το «κύμα» του πανικού που έχει ήδη επικρατήσει…

Με σαλπίσματα επικείμενου παγκόσμιου ολέθρου.

Και σε «θεωρίες συνωμοσίας» (Αυτές οι τελευταίες είναι, συνήθως, και «πιο πιασάρικες»)…

Το δύσκολο, βέβαια, είναι να αντισταθεί κανείς στον πανικό!

Αλλά το δύσκολο είναι και απαραίτητο πλέον…

Γιατί κινδυνεύουμε πολύ περισσότερο από τον πανικό, παρά από τον κορωνοϊό που τον προκαλεί…

Πρώτη παρατήρησηακούτε αυτά που λένε οι ειδικοί και οι αρμόδιοι. Και φερθείτε πειθαρχημένα. Μην κάνετε του κεφαλιού σας. Μην το παίζετε «μάγκες». Μην το παίρνετε αψήφιστα…

Δεύτερη παρατήρηση: αν δεν ακούτε τι λένε οι ειδικοί, το πιθανότερο είναι πως δεν θα κινδυνεύσετε οι ίδιοι. Αν δεν ανήκετε σε «ευάλωτη ομάδα υψηλού κινδύνου», στη χειρότερη περίπτωση θα νοσήσετε με ήπια συμπτώματα εποχικής γρίπης. Αλλά αν στο περιβάλλον σας υπάρχει άτομο μεγάλης ηλικίας ή/και με χρόνια προβλήματα, η ζωή του θα κινδυνεύσει σοβαρά από τη δική σας τη… «μαγκιά». Πράγμα αηδιαστικά ανεύθυνο

Τρίτη παρατήρηση: ο ίδιος ο κορωνοϊός δεν έχει μελετηθεί πλήρως. Ουσιαστικά έχει μελετηθεί ελάχιστα. Πρόκειται για ιό που εμφανίστηκε πριν λίγους μήνες. Τα στατιστικά στοιχεία είναι ακόμα θολά η προέλευσή του είναι άγνωστη, τα συμπτώματά του τα γνωρίζουμε ωστόσο, και τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει σε χρόνια πάσχοντες ή και μεγάλης ηλικίας τα γνωρίζουμε επίσης…

Από κει και ύστερα, όλα τα άλλα που ακούτε μέχρι στιγμής είναι υποθέσεις. Όχι στέρεα «επιστημονική γνώση».

(Εξ ου και υπάρχουν τόσες διχογνωμίες μεταξύ των ειδικών)…

Παρατήρηση τέταρτη: οι αρχές έχουν υιοθετήσει ορισμένα «πρωτόκολλα πολιτικής» –δηλαδή κάποιους προαποφασισμένους και κωδικοποιημένους τρόπους αντίδρασης – όταν ξεσπά μια πανδημία, για να εμποδίσουν την κλιμάκωσή της.

Αυτά τα «πρωτόκολλα» λειτουργούν ως «τυφλοσούρτες». Δεν είναι εύκολο να τα παραβείς. Και μια κυβέρνηση έχει ευθύνες, αν τα παραβεί.

Ακόμα κι αν πιστεύει ότι η εν λόγω ασθένεια δεν είναι ιδιαίτερα «φονική», κάθε δημόσια ή διεθνής Αρχή είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσεις αυστηρά τα «πρωτόκολλα» αυτά, αλλιώς – αν κάτι, κάπου «πάει στραβά» – μπορεί να κατηγορηθεί για εγκληματική αμέλεια

Έτσι πάντα λαμβάνουν υπ’ όψιν το «χειρότερο» δυνατό σενάριο. Όχι γιατί το πιστεύουν, αναγκαστικά. Αλλά για να μην κατηγορηθούν μετά ότι το «πήραν αψήφιστα»…

Το ότι αντιδρούν οι αρχές με βάση το «χειρότερο σενάριο», δεν σημαίνει ότι… «έρχεται η συντέλεια του κόσμου».

Δεν περιμένουν το χειρότερο. Απλώς, κάνουν – καλού κακού – τα πάντα, για να είναι σίγουροι ότι ΔΕΝ θα συμβεί το χειρότερο…

Παρατήρηση πέμπτη: αυτή η υπέρ-αντίδραση των αρχών που είναι πια σχεδόν «αυτόματη», δείχνει μια σωφροσύνη εκ μέρους τους. Καμία αντίρρηση…

Πάντα όμως υπάρχει αυτό που λένε:

Το «πολύ καλό», ενίοτε καταντά «επιζήμιο»….

΄Η όπως, το λένε οι αγγλοσάξονες: too much of a good thing is a bad thing!

Στην περίπτωσή μας η πολλή «σωφροσύνη» εκ μέρους των αρχών, αν ανακυκλωθεί από τη δραματικότητα των ΜΜΕ, μπορεί να προκαλέσει δημόσιο ΠΑΝΙΚΟ! Κι ο πανικός είναι πάντα ο πιο κακός σύμβουλος…

(Στην Ελλάδα, πάντως, οι αρχές κράτησαν την ψυχραιμία τους…)

Παρατήρηση έκτη: Ο ιός που μας απειλεί σήμερα – SAR-Covid-19, όπως ονομάζεται επισήμως – στην πολύ μεγάλη πλειονότητα όσων νοσούν εμφανίζει συμπτώματα απλής εποχιακής γρίπης.

Το κακό είναι ότι είναι πολύ μεταδοτικός σήμερα, γιατί οι κοινωνίες δεν έχουν αναπτύξει ακόμα αντισώματα.

Και βεβαίως, για ανθρώπους που ανήκουν σε «ευάλωτες ομάδες» μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Βέβαια, το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την κοινή γρίπη (που κι αυτή είναι διαφορετικών υποκατηγοριών). Αλλά επειδή την κοινή γρίπη την έχουμε πάθει όλοι κατά καιρούς, κι έχουμε όλοι αναπτύξει αντισώματα, αν πέσει μια επιδημία εποχικά, η μετάδοσή της θα επιβραδυνθεί από πολλούς ανθρώπους που δεν θα νοσήσουν (επειδή έχουν ήδη αντισώματα). Ενώ όταν εμφανίζεται νέος ιός, οι πιθανότητες να «φτάσει» σε ευάλωτα άτομα είναι πολύ μεγαλύτερες. Και τότε μπορεί να συμβεί το κακό.

Έτσι ενώ και από την κοινή γρίπη κινδυνεύουν εξ ίσου άνθρωποι που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, οι πιθανότητες να φτάσει σ’ αυτούς ο Covid-19 είναι μεγαλύτερες! Αυτός είναι και ο πραγματικός κίνδυνος

Επίσης, μπορεί να νοσήσουν ΤΑΥΤΟΓΧΡΟΝΑ πολλά άτομα ευάλωτων κατηγοριών. Αυτό όμως θα επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας κάθε χώρας, καθώς θα χρειαστούν πολύ περισσότερες κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, απ’ ό,τι υπάρχουν διαθέσιμες «υπό κανονικές συνθήκες».

Κι αυτό είναι ο δεύτερος μεγάλος κίνδυνος: Να χάσουμε ανθρώπους που θα μπορούσαν να σωθούν, αλλά οι υπάρχουσες υποδομές δεν αντέχουν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων που χρήζουν ταυτόχρονα εντατικής θεραπείας…

Πέρα από αυτά τα δύο σοβαρά προβλήματα, όμως, για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων είναι απλώς μια γρίπη με σχετικά ήπια συμπτώματα…

Παρατήρηση έκτη: Για να έχετε μια βάση σύγκρισης, κάθε χρόνο πεθαίνουν διεθνώς, από επιπλοκές της γρίπης (διαφόρων υποκατηγοριών) από 300 ως 650 χιλιάδες άνθρωποι!

Από τον κορωνοϊό έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής λιγότεροι από 4,5 χιλιάδες διεθνώς, από τους οποίους το 70% στην Κίνα, όπου όμως, υπάρχει ήδη «ανάσχεση» (καθημερινά λιγότερα κρούσματα).

Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι μόλις ζεστάνει ο καιρός ο ρυθμός διάδοσης της νόσου θα επιβραδυνθεί αισθητά. Έτσι οι άνθρωποι που θα χάσουν τη ζωή τους διεθνώς από τον κορωνοϊό φέτος, δεν είναι εύκολο να ξεπεράσουν φέτος τις 10 χιλιάδες διεθνώς  (υπερδιπλάσιοι των τωρινών) και θεωρείται εντελώς απίθανο να ξεπεράσουν τις 20 χιλιάδες (σχεδόν πενταπλάσιοι των μέχρι σήμερα – στον ενάμιση μήνα ακόμα που απομένει μέχρι να ανέβει η θερμοκρασία).

Δηλαδή κάτι μεταξύ 3-7% των «συνηθισμένων» θυμάτων της γρίπης, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο!

Δικαιολογεί αυτόν οποιονδήποτε πανικό;

Ας το σκεφτεί ο καθένας μόνος του…

–Σε ολόκληρες τις ΗΠΑ πεθαίνουν κάθε χρόνο 27-70 χιλιάδες από εποχική γρίπη. (Πέρσι πέθαναν 35 χιλιάδες περίπου). Μέχρι στιγμής τα κρούσματα στις ΗΑ είναι μόλις 550 και έχουν χάσει τη ζωή του 22 άτομα!

–Στην Ιταλία πεθαίνουν κάθε χρόνο 7 με 17 χιλιάδες άτομα από εποχιακή γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι την εποχή του χρόνου που βρίσκεται σε έξαρση η γρίπη (δηλαδή τώρα), αντιστοιχούν 100 με 250 νεκροί ημερησίως! Από κοινή γρίπη

Προχθές οι νεκροί στην Ιταλία από τον κορωνοϊό έφτασαν τους 146! Μέσα στα όρια του αναμενομένου, σε φάση εποχιακής έξαρσης της γρίπης. Όλοι τους σχεδόν άτομα από «ευάλωτες ομάδες» (σοβαρές χρόνιες παθήσεις και υπερήλικες).

Λέγεται ότι τα φετινά θύματα από άλλες συνηθισμένες μορφές γρίπης ήταν πολύ λιγότερα. Φέτος η γρίπη στην Ιταλία χτύπησε κυρίως μέσω του κορωνοϊού.

–Φέτος στην Ελλάδα η κοινή γρίπη είχε μέχρι στιγμής πάνω από 100 θύματα. Και τα περισσότερο το τελευταίο διάστημα που βρίσκεται στη συνήθη εποχιακή έξαρση. Κανένα θύμα μέχρι στιγμής από κορωνοϊό!

Από τα 100 κρούσματα του κορωνοϊού περίπου (πιθανότατα θα φτάσουν πολύ παραπάνω), μόνο ένα νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση και καμιά 25αριά άλλη νοσηλεύονται προληπτικά, γιατί ανήκουν σε «ευάλωτες» ομάδες, αλλά χωρίς προβλήματα μέχρι στιγμής…

Δικαιολογούν όλα αυτά πανικό;

Ας το σκεφτούμε λίγο…

Παρατήρηση έβδομη: Λέγεται ότι, παρ’ όλα αυτά, η θνητότητα του κορωνοϊού είναι αισθητά μεγαλύτερη της κοινής γρίπης. Κι αυτό ασφαλώς προκαλεί αυξημένη ανησυχία

Αλλά εδώ υπάρχει παρανόηση – για την οποία προειδοποιούν οι πιο σοβαροί «ειδικοί»:

«Θνητότητα» είναι το ποσοστό όσων χάνουν τη ζωή τους στο σύνολο αυτών που νοσούν. («Θνησιμότητα» είναι το ποσοστό όσων πεθαίνουν στο σύνολο του πληθυσμού – εντελώς άλλο πράγμα).

«Θνητότητα» λοιπόν, είναι ένα κλάσμα με αριθμητή τον αριθμό των νεκρών από τη νόσο – και παρονομαστή το σύνολο όσων ασθένησαν

Στην περίπτωση του κορωνοϊού η θνητότητα αναφέρεται ότι φτάνει το 3%. Ενώ η αντίστοιχη θνητότητα της κοινής γρίπης είναι 20 φορές χαμηλότερη…

Άρα, από αυτή την άποψη μπορεί να πει κανείς ότι ο κορωνοϊός είναι «πιο επικίνδυνος»

Όμως τα πράγματα ΔΕΝ είναι έτσι: Εδώ οι στατιστικές είναι σίγουρα «θολές» και ανακριβείς. Για τον αριθμητή – πόσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους – είμαστε απόλυτα σίγουροι, τον ξέρουμε επακριβώς…

Αλλά για τον παρονομαστή ΔΕΝ είμαστε καθόλου σίγουροι!

Γνωρίζουμε μόνο ότι υπάρχουν πολύ περισσότερα άτομα που νόσησαν από τον κορωνοϊό, με πολύ ήπια συμπτώματα, πριν ξεσπάσει (ή και μετά που ξέσπασε) ο διεθνής θόρυβος. Αυτοί όλοι πιστεύουν ότι πέρασαν κοινή γρίπη και δεν καταγράφηκαν ποτέ…

Κι έτσι ο πραγματικός αριθμός όσων νόσησαν από τον κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος, δηλαδή ο παρονομαστής του κλάσματος είναι πολύ μεγαλύτερος, δηλαδή το κλάσμα, ο συντελεστής θνητότητας είναι πολύ μικρότερος!

Όπως και να έχουν τα πράγματα, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της γρίπης (συμπεριλαμβανομένων πλέον και των θυμάτων του κορωνοϊού) ΔΕΝ θα είναι υψηλότερος φέτος από τους ετήσιο μέσον όρο.

Για την ακρίβεια τα θύματα του ίδιου του κορωνοϊού θα είναι πολύ μικρό ποσοστό των συνολικών ετήσιων θυμάτων της γρίπης…

Δικαιολογούν όλα αυτά παγκόσμιο πανικό;

Ας το σκεφτεί καθένας μόνος του…

Σημείωση: η οικονομική επίπτωση του πανικού, ωστόσο, θα είναι πολύ μεγαλύτερη! Η σοβαρή επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας είναι πλέον γεγονός Η παγκόσμια ύφεση είναι εξαιρετικά πιθανή!

Εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις θα χρεοκοπήσουν ή θα μειώσουν αισθητά τις δραστηριότητές τους. Εκατομμύρια άνθρωποι θα χάσουν τις εργασίες τους και θα μείνουν άνεργοι.

Θα υπάρξουν και γεωπολιτικοί αντίκτυποι. Η απότομη κατακρήμνιση των τιμών πετρελαίου θα δημιουργήσει πολύ σημαντικά προβλήματα σε χώρες που ζουν από εξαγωγές πετρελαίου ή αερίου, καθώς τεράστια κοιτάσματα σε τόσο χαμηλές τιμές γίνονται «μη αποδοτικά». Αυτό θα δημιουργήσει διεθνείς εντάσεις, τριβές, ανατροπές ισορροπιών. Πιθανόν και πολεμικές αναφλέξεις

Όλα αυτά γιατί δεν μπόρεσε να ελεγχθεί, όχι ένας ιός, αλλά ο πανικός που αυτός προκάλεσε διεθνώς…

Εντελώς αδικαιολόγητα, όπως φαίνεται…

ΥΓ. Η παγκόσμια οικονομία και το διεθνές σύστημα κινδυνεύουν πια, από τους ίδιους τους… «μηχανισμούς ασφαλείας» τους – και τα σχετικά «πρωτόκολλα» που έχουν δημιουργήσει…

Κάθε ιός κινδυνεύει να λειτουργήσει ως… αυτό-άνοσο: υποκινεί μηχανισμούς που σκοτώνουν – μαζί με το νοσογόνο παράγοντα – και τα πιο υγιή κύτταρα της κοινωνίας.

Κι αυτή είναι η πιο επικίνδυνη διάσταση του κορωνοϊού, που δεν έχει ακόμα συνειδητοποιηθεί:

Η αντίδραση πανικού λειτουργεί ως «αυτό-άνοσο»!

1 comment

ΜΙΧΑΗΛ 12 March 2020 at 10:23

Αλλο ένα εξαιρετικό άρθρο τού Θανάση.
Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε το επάγγελμα του.
Γιατρός, μηχανικός, οικονομολόγος ή κάτι άλλο;

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.