Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
Σήμερα, Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020, τα Σκόπια έγιναν και επίσημα το 30ο μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας. Αξίζει να αναφερθούν τα κρίσιμα γεγονότα τα οποία είχαν ως κατάληξη την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Στις 17 Ιουνίου 2018 υπογράφεται η Συμφωνία των Πρεσπών στην οποία τα Σκόπια αναφέρονται με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Στις 11 Ιουλίου 2018 τα Σκόπια λαμβάνουν πρόσκληση ένταξης από το ΝΑΤΟ ενώ οι επίσημες ενταξιακές συνομιλίες ξεκινούν στις 18 Οκτωβρίου του ίδιου έτους. Στις 6 Φεβρουαρίου 2019 οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών μελών στο ΝΑΤΟ υπογράφουν το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων και ακολουθεί η επικύρωση του πρωτοκόλλου στα εθνικά κοινοβούλια των 29 χωρών-μελών. Τελευταία το επικύρωσε η Ισπανία στην Βουλή της μόλις πριν από δέκα ημέρες, στις 17 Μαρτίου 2020. Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών μέχρι την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ πέρασαν 21 μήνες και 10 ημέρες.
Φυσικά, για την ένταξη των Σκοπίων στην βορειοατλαντική συμμαχία δεν έκρυψαν τη χαρά τους ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ και ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός εξωτερικών των Σκοπίων κ. Νικολά Ντιμιτρόφ χαρακτήρισε ιστορική αυτή τη στιγμή για τη χώρα του. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ σε μήνυμά του προς τα Σκόπια ανέφερε ότι «ήταν μακρύς ο δρόμος, αλλά όλες οι προσπάθειές σας έπιασαν τόπο», ενώ τόνισε ότι «η Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον κομμάτι της οικογένειας του ΝΑΤΟ, μια οικογένεια με 30 έθνη και σχεδόν 1 δισεκατομμύριο πολίτες. Μια οικογένεια που έχει ως βάση της την βεβαιότητα ότι όποιες και αν είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε, είμαστε όλοι πιο δυνατοί και πιο ασφαλείς όταν είμαστε μαζί». Ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο με τη σειρά του ανέφερε ότι «η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ θα ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, το εμπόριο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή».
Μέσα σε αυτό το κλίμα και το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών, το οποίο καλωσόρισε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το εξής μήνυμα: «Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO & προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας». Όπως φαίνεται, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας μας, κ. Νικόλαος Δένδιας δείχνει να μην έχει κανένα πρόβλημα με την εθνική αλλά και ιστορική ήττα που υποστήκαμε με το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας. Άλλωστε αυτός είχε εκφραστεί κατά των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία όπως επίσης τον Σεπτέμβριο του 2019 είχε δηλώσει σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών ότι «σε αυτήν τη συγκυρία δεν είναι σωστό να μιλάμε για προδοσία». Και τώρα όμως, μόνο συγχαρίκια και καλωσορίσματα έχει ο κ. Δένδιας για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με το όνομα «Βόρεια Μακεδονία». Το εθνικό μας θέμα το ξεχνάμε; Το αφήνουμε στη λήθη; Ε, λοιπόν κ. Δένδια θα σας κρίνουν και εσάς οι Έλληνες, όπως επίσης και η ιστορία.
Την Ελλάδα δεν την ενοχλεί η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αλλά η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία» με την οποία εντάχθηκαν σε αυτό οι δήθεν Μακεδόνες που μιλούν τα δήθεν μακεδονικά, επειδή με αυτόν τον τρόπο οι γείτονές μας κλέβουν την ιστορία και την ταυτότητά μας. Επίσης ενοχλεί η συμπεριφορά Ελλήνων πολιτικών οι οποίοι δεν διαθέτουν την εθνική συνείδηση που απαιτούν οι περιστάσεις. Είχαμε τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ που συμπεριφέρθηκαν ως απόγονοι των κομιτατζήδων, τώρα έχουμε κάποιους άλλους που κλείνουν τα μάτια σε αυτή την προδοσία και φαίνεται να μην τους ενοχλεί για να μην πω ότι την επικροτούν κιόλας.
Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καλά θα κάνει να λάβει υπόψη της το αίσθημα των Ελλήνων πολιτών για αυτό το πολύ ευαίσθητο εθνικό μας θέμα και να κινήσει τις διαδικασίες ώστε να ακυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Μία συμφωνία η οποία όπως αναφέρθηκε δίνει στα Σκόπια όνομα που περιέχει τον όρο «Μακεδονία», βαφτίζει τους Σκοπιανούς Μακεδόνες και τη σλαβική γλώσσα τους μακεδονική, θα πρέπει να ακυρωθεί ως ανιστόρητη και αντιεπιστημονική. Επίσης όμως θα πρέπει να ακυρωθεί και επειδή δεν τηρείται από την πλευρά των Σκοπιανών και παραβιάζεται καθημερινά.
Πρόσφατα, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χειρίστηκε με τρόπο εξαιρετικό δύο πολύ σημαντικά θέματα. Το πρώτο ήταν η προσπάθεια χιλιάδων μουσουλμάνων αλλοδαπών -κατευθυνόμενων από την Τουρκία- να εισέλθουν παράνομα στη χώρα μας από τον Έβρο. Η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση, δυναμική και αποτελεσματική αφού σφράγισε κυριολεκτικά τα σύνορά μας και δεν επέτρεψε να εξελιχθεί αυτό το σχέδιο του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδηγώντας τον σε ήττα. Το δεύτερο είναι η πανδημία του κορονοϊού SARS-CoV-2 που πλήτει την υφήλιο με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. Τα μέτρα που έλαβε το ελληνικό κράτος για αυτήν την πανδημία ήταν πραγματικά πρωτοφανή όχι μόνο σε ελληνικό επίπεδο αλλά και σε πανευρωπαϊκό. Κινήθηκε γρήγορα με πολύ αυστηρά αλλά απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού. Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και άλλες δυτικές χώρες όπως ο Καναδάς και οι ΗΠΑ δεν τόλμησαν να λάβουν τέτοια μέτρα και τώρα μετανιώνουν για αυτό. Πλέον υπάρχουν πολλές πιθανότητες ελέγχου της εξάπλωσης αυτού του θανατηφόρου ιού στη χώρα μας.
Όπως λοιπόν η κυβέρνηση έπραξε με γνώμονα το εθνικό και κοινωνικό συμφέρον των Ελλήνων στα δύο πιό πάνω θέματα -και εισέπραξε τα θετικότερα σχόλια από τους πολίτες- έτσι θα πρέπει να πράξει και στο θέμα της προάσπισης του ονόματος και της ιστορίας της Μακεδονίας μας. Είναι απαίτηση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων η ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει άμεσα. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινήσει διαδικασίες ακύρωσης αυτής της συμφωνίας, πέραν του καλού που θα προσφέρει στην πατρίδα αλλά και στον ανθρώπινο πολιτισμό, θα ωφεληθεί και πολιτικά ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, αφού με την κίνηση αυτή θα ισοπεδώσει όλα τα κόμματα που βρίσκονται αριστερά αλλά και δεξιά του κόμματός του. Αυτό θα το διαπιστώσει στις επόμενες εκλογές, όποτε και να γίνουν αυτές.
Το σίγουρο είναι ότι εμείς δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας και της μακεδονικής ταυτότητας και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να απαλλαγεί ο ελληνισμός αλλά και ο ανθρώπινος πολιτισμός από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.
E-mail: abadzoglou@yahoo.gr
8 comments
Μεσες ακρες τα ιδια του εγραψα και εγω μεσω φβ
Η μόνη, ίσως, αιτία για την καταγγελία τής συμφωνίας εκ μέρους μας, θα ήταν οι συνεχείς παραβιάσεις της εκ μέρους των Σκοπιανών. Τώρα τα Σκόπια, όμως, έγιναν μέλος τού ΝΑΤΟ και η ελληνική κυβέρνηση τα συνεχάρη γι αυτό. Ποιος θα καταγγείλει/ακυρώσει την συμφωνία και με ποια δικαιολογία;
Επιτέλους κάποιος να πει του συγκεκριμένου αρθρογράφου ότι είτε μας αρέσει είτε όχι η συμφωνία έχει ΟΡΙΣΤΙΚΑ επικυρωθεί και δεν υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης πλην του παραπάνω εύστοχου σχολίου του ΠΑΤΡΙΩΤΗ .. το οποίο παρεπιπτόντως είναι και αυτό πολύ δύσκολο ….
Από εκεί και πέρα να μου επιτρέψτε να αναφέρω τα ακόλουθα :
1 Πλειοψηφία και όχι συντριπτική αντιτίθεται στην Συμφωνία των ΠΡΕΣΠΩΝ
2 Η συμφωνία ήταν πολύ κακή αλλά σε καμία περίπτωση ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ
3 Τα ΣΚΟΠΙΑ ενταγμένα σε διεθνείς οργανισμούς δεν αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη
4 Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να ζητάς την αναθεώρηση μιας πρόσφατης συμφωνίας έχοντας δίπλα μια Τουρκία που με κάθε τρόπο επιδιώκει την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923.
5 Το εθνικό συμφέρον επιβάλει να ασχοληθούμε από δω και πέρα με το δεύτερο μέρος της Συμφωνίας που αφορά στην προώθηση της συνεργασίας με τους γείτονες σε πολιτικό, οικονομικό, επιστημονικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό επίπεδο
6 Είναι δεδομένο ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση διαχειρίστηκε με αλαζονικό τρόπο τη Συμφωνία αγνοώντας όλους όσους εξέφρασαν διαφωνία.
7 Ο Νίκος Δένδιας ορθά χαιρέτισε την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας κάτι που έπρεπε να πράξει για τυπικούς λόγους αλλά και για ουσιαστικούς.
Υστερόγραφο : ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ και δεν είμαι υπερ της Συμφωνίας των ΠΡΕΣΠΩΝ ….
Υστερόγραφο 2 : … με όλο τον απαιτούμενο ΣΕΒΑΣΜΟ πριν τον αρθογράφο
Άρες μάρες κουκουνάρες, νεοδημοκράτη pantelis….Η γραβάτα είναι η μόνη σας διαφορά απ΄το συριζα….
Θεωρώ επιτακτική ανάγκη να επισημάνω ότι η παράγραφος 7 στο σχολιο του pantelis είναι τουλάχιστον αντιφατική, αναξιόπιστη, επίπλαστη, διφορούμενη και μάλλον ύποπτη, οταν δηλώνει ότι ο υπουργός εξωτερικών της χώρας ” έπρεπε για λόγους τυπικούς αλλα και ουσιαστικούς “. να χαιρετίσει και να καλωσορίσει επίσημα την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Η δήλωση αυτη του κ. Ν. Δένδια έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις πολυδιαφημισμένες τοποθετήσεις της παρούσας κυβέρνησης στην προεκλογική της εκστρατεία καθώς επιπρόσθετα με τις μεγαλόστομες δηλώσεις για ακύρωση της οταν γίνει κυβέρνηση. Με αυτο το σπεπτικο πιστεύω ακράδαντα ότι υπό το σχολιο αποτελει κλασικό δείγμα συσκότισης και παραποίησης της αλήθειας η οποια είναι Μια και Ακαιρεα. Σαν απάντηση δε στην δίκη του διατύπωση του δηλώνω ξεκάθαρα ότι όσο έντεχνα κα αν προσπαθήσει δεν παραπλανά κανένα, διότι οι πλείστοι παραμένουν ακόμη πιστοί στην ρήση του μέγιστου των φιλοσοφών ” Φίλος μεν Πλατων φιλτερα δ’ η αλήθεια “
@ Κωνσταντίνου Α.
“επιπρόσθετα με τις μεγαλόστομες δηλώσεις για ακύρωση της οταν γίνει κυβέρνηση”
Νομίζω ότι δεν υπήρξαν τέτοιες δηλώσεις. Αντιθέτως μάλιστα, ο Μητσοτάκης είχε δηλώσει προεκλογικά ότι η ΣτΠ είναι κακή και επιζήμια, αλλά αν κυρωθεί, δεν μπορεί να ακυρωθεί. Δείτε εδώ.
Ο Δένδιας δεν είναι αξιοκατάκριτος διότι συνεχάρη, αυτό ήταν υποχρεωμένος να το κάμει, αλλά διότι έσπευσε να συγχαρεί από τούς πρώτους.
Νομίζω ότι ο Pantelis είναι επηρεασμένος από το άρθρο εδώ, διότι χρησιμοποιεί περίπου την ίδια επιχειρηματολογία.
Για ποιούς πολιτικούς “μας” μιλάτε; Ανδρέα, εσύ δεν μας έλεγες ό,τι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του Brexit, γιατί δεν αντέχουν τους Έλληνες; Μάλλον τρώτε πολλά πιτόγυρα τίγκα στο τζατζίκι… Διάβασε τις αναλύσεις του Τ. Φωτόπουλου. Καλό θα σου κάνουν.
Γιάννη, αγνώστων λοιπών στοιχείων,
σε μένα αναφέρεστε; δεν βλέπω τι σχέση έχει η ερώτησή σας με το θέμα. Πάντως όχι, δεν έλεγα ακριβώς αυτό. Έλεγα ότι πολλοί από όσους ψήφισαν Brexit είχαν στο μυαλό τους να φύγουν οι ευρωπαίοι μετανάστες από το ΗΒ. Οι Έλληνες δεν αποτελούν κρίσιμη μάζα ευρωπαίων μεταναστών, για να γύρει η πλάστιγγα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Πάντως, υπήρξαν περιστατικά λεκτικής βίας εναντίον Ελλήνων, και γνωρίζω προσωπικά 2 τέτοιες περιπτώσεις. Όχι επειδή ήταν Έλληνες, αλλά απλώς επειδή μιλούσαν άλλη γλώσσα πέραν της αγγλικής. Μιλούσαν ελληνικά. Δεν το γνώριζαν αυτό όσοι τους επιτέθηκαν. Δεν γνωρίζω τις αναλύσεις στις οποίες αναφέρεστε.
Επί του θέματος.
Η δική μου απάντηση στο άρθρο που μνημόνευσε ο Πατριώτης στο σχόλιό του σχετικά με την κριτική στον Δένδια έγινε στις Ανιχνεύσεις, κάτω κάτω στα σχόλια, και την αντιγράφω και εδώ:
«««««
Καθόλου άδικη η κριτική.
Ορθότατη και συνεπής.
Έχει πιάσει πάρα πολλούς «βορειομακεδονίτιδα» με τον ίδιο τρόπου που έχει πιάσει (εδώ και 30 χρόνια) «μακεδονίτιδα» τους Σκοπιανούς.
Μέσα σε μία παράγραφο του Ζάεφ την επίμαχη περίοδο πριν τις Πρέσπες είχα βρει 7 φορές τη λέξη «Μακεδονία» (σκέτο), με κάθε ευκαιρία.
Και ασφαλώς δεν ξεχνάμε ότι εκεί στις Πρέσπες, λίγα λεπτά μετά την υπογραφή, οι πρώτες δημόσιες λέξεις τους ήταν «Εμείς οι Μακεδόνες κι εσείς οι Έλληνες …» (υπογράψαμε κλπ κλπ).
Λοιπόν, ο ελληνικός λαός ποτέ δεν πρόκειται να δεχθεί να ονομάσει Μακεδόνες τους Σκοπιανούς. Όσο οι Κινέζοι δικαιούνται να ονομαστούν Σκανδιναβοί, τόσο και οι Σλάβοι δικαιούνται να ονομαστούν Μακεδόνες.
Ακόμη περισσότερο για μας τους Έλληνες, διότι στην δεύτερη περίπτωση ΕΜΕΙΣ είμαστε οι Μακεδόνες.
Αντί να αποφεύγουν επιμελώς να χρησιμοποιούν τον απεχθή όρο, το κάνουν με κάθε ευκαιρία.
Καλά θα κάνει λοιπόν το πολιτικό σύστημα να συνηθίσει αυτές τις αντιδράσεις, διότι δεν ξεχνάμε με τίποτα.
Όταν λέμε Μακεδονία, εννοούμε την Μακεδονία. Βόρεια και Νότια δεν υπάρχει. Ποτέ δεν υπήρχε. Άνω (δηλαδή ορεινή) και Κάτω (πεδινή) υπήρξαν. Από πότε; Από τον 6ο αιώνα π.Χ. Ο Ηρόδοτος τις έχει ορίσει.
Τους γείτονές μας θα τους αποκαλούμε Σκοπιανούς και τη χώρα τους Σκόπια, μέχρι νεωτέρας.
http://www.antibaro.gr/article/26436
»»»»»
Επί της πραγματικής ουσίας, ναι, ο μόνος τρόπος είναι οι παραβιάσεις της από την πλευρά των Σκοπίων. Η ένταξη όμως στο ΝΑΤΟ δεν μας ενδιαφέρει. Εμάς μας ενδιαφέρει να μην τους αναγνωρίζουμε ως Μακεδόνες και ως Μακεδονία, διότι Μακεδόνες είμασε εμείς, και Μακεδονία πάλι εμείς.
Δεν δεσμευόμαστε από τίποτα.
Η Γερμανία λέγεται Ντόϋτσλαντ. Η Γαλλία λέγεται Φραγκία. Η Σουηδία Σβέριτζε. Η Ελβετία Σουίς. Εμάς δε μας λένε Γραικία οι δυτικοί και Ιωνία οι Τούρκοι καιοι Άραβες. Ε αυτούς εμείς θα τους λέμε Σκοπιανούς. Τέλος.