Monday 30 September 2024
Αντίβαρο
1830-Απελευθέρωση-Βαλκανικοί Σωκράτης Πουλής

Η επικαιρότητα στις 25.3.1923 από την Μακεδονία. Θα μείνετε έκπληκτοι!

Γράφει ο Σωκράτης Πουλής.

Η ιστορική γνώση είναι ο μόνος οδηγός για να αντιληφθούμε το σήμερα και τη σχέση του με το χθες, ώστε να προγραμματίσουμε το αύριο. Εφημερίδα Μακεδονία, αρ. φύλλου 3956, Κυριακή 25 Μαρτίου 1923. Αντιγράφω εδώ μερικούς τίτλους και αποσπάσματα από τα δημοσιεύματα. Δείτε την επικαιρότητα εκείνης της εποχής. Θα μείνετε έκπληκτοι.

(σελίδα 1)

ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ – ΣΥΜΦΩΝΙΑ

«Ο αγγλικός τύπος αγγέλλει ότι επήλθε συμφωνία μεταξύ των Συμμάχων διά τα ζητήματα της Ανατολής. Όσον και αν θεωρηθή απίστευτος η διαβεβαίωσις αυτή, φαίνεται ότι πράγματι επετεύχθη συνταύτισις γνωμών διά την της Τουρκίας τηρηθησομένην στάσιν. Είναι και τούτο μία πρόοδος εις τον Ανατολικόν ζήτημα, το οποίον αν έφθασεν εις το σημερινόν σημείον οφείλεται κατά πλείστον εις την Συμμαχικήν ασυμφωνίαν την οποίαν εξεμεταλλεύθη ποικιλοτρόπως η Τουρκία»

[Σχόλιο: σας θυμίζει τίποτα για το σήμερα?]

«Ο αρχιστράτηγος κ. Πάγκαλος επαναλαμβάνει μίαν σύστασιν εις τους οπωσδήποτε καθυστερήσαντας εις την εκπλήρωσιν των στρατιωτικών των υποχρεώσεων. Αν και δεν πιστεύομεν να υπάρχουν ακόμη Έλληνες θέλοντες ν’ αποφύγουν την επιτέλεσιν του προς την Πατρίδα καθήκοντος, συνιστώμεν εις τους δι’ οιονδήποτε λόγον υπολειφθέντας να σπεύσωσουν να συμμορφωθούν εις την επιταγήν της Πατρίδος, το ταχύτερον»

[Σχόλιο: σας θυμίζει τίποτα για το σήμερα?]

«Μέχρις ότου αποφασισθούν και εφαρμοσθούν τα μέτρα, τα οποία η Επανάστασις μετά σπουδής μελετά διά την ελάττωσιν των τιμών των ειδών της πρώτης ανάγκης, η ακρίβεια προχωρεί και ο βίος καθίσταται δυσχερέστερος […]»

[Σχόλιο: σας θυμίζει τίποτα για το σήμερα?]

1821-1922

Το Πανελλήνιον καλείται να εορτάσει την επέτειον της Παλιγγενεσίας του. Την επέτειον της ιστορικής εκείνης ημέρας καθ’ ην μια δραξ ανδρών αναπετάσασα την σημαίαν της επαναστάσεως εκάλεσε τον δουλεύοντα Ελληνισμόν εις εξέγερσιν κατά των τυράννων του […]. Ο σημερινός εορτασμός της επετείου της επαναστάσεως του 1821 ευρίσκει την Ελλάδα ακμαίαν και ετοιμοπόλεμον, ωσάν να μη διήλθεν απ’ αυτής το πνεύμα του ολέθρου και η μανία της συμφοράς. […] “Αν η Ελλάς της Μελούνας, είπεν ο αρχηγός της Επαναστάσεως κ. Πλαστήρας, έφθασεν εις τον Έβρον, η Ελλάς της σήμερον θα φθάση πολύ μακρύτερον”. Και θα φθάση αναμφιβόλως. Δι’ αυτό είπωμεν ότι δεν θα κλαύσωμεν επί τον ποταμόν… [εννοεί τον Έβρο]. Εκεί εις τον Έβρον θα ηχήση το τηλεβόλον, νέος ύμνος προς την νέαν Ελληνικήν παλιγγενεσία, νεός ύμνος προς την νέαν Νίκην!

[Σχόλιο: όλα αυτά λέγονται λίγους μήνες ΜΕΤΑ τη Μικρασιατική Καταστροφή. Κάντε μια σύγκριση πώς εκλάμβαναν τότε οι Έλληνες το 1821, 100 χρόνια μετά την Επανάσταση, και πώς το εκλαμβάνουν σήμερα, 200 χρόνια μετά. Ο δε Έβρος για άλλη μία φορά σήμερα είναι στο επίκεντρο των εξελίξεων. Ας κρατήσουμε το «δεν θα κλαύσωμεν επί τον ποταμόν»].

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ

προς κατάρτισιν υπαλλήλων διά Τράπεζας, εμπορικά γραφεία και εποπτών και λογιστών συνεταιρισμών

[Σχόλιο: σας θυμίζει τίποτα για το σήμερα?]

(ΣΕΛΙΔΑ 2)

Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΣ, 18 [Μαρτίου]

Η αισιοδοξία των Τούρκων επιτείνεται ημέρα τη ημέρα. […] οι κύκλοι της Σταμπούλ, οι εμπνεόμενοι εκ της Αγκύρας φαίνονται λίαν ευέλπιδες και διατυπούσι την γνώμην ότι οι Σύμμαχοι θα δεχθώσι καθ’ ολοκληρίαν τας προτάσεις τας αντιταχθείσας εις τον σχέδιον των Συμμάχων […]. Τόσην δε βεβαιότητα έχουσι περί τούτου, ώστε ανώτερος κυβερνητικός υπάλληλος ηκούσθη λέγων· «Η ασθενής Ευρώπη θα εκτελέση όσα θέλουν οι ισχυροί [….]. Ισχυροί οι Τούρκοι, αυτοί οι οποίοι έκυπτον μέχρι χθες τεταπεινωμένοι και διά παντός τρόπου εζήτουν την εύνοιαν των ευρωπαϊκών κρατών, όπως μη εξαλειφθώσιν ολοτελώς εκ του χάρτου. Και την μεταβολήν επέφερε μεν η κακή πολιτική των εν Ελλάδι κυβερνητών, αλλά σήμερον ενισχύει αυτήν η ασυμφωνία των Συμμάχων […]»

[Σχόλιο: σας θυμίζει τίποτα για το σήμερα?]

Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ

«Η επίδρασις δε της Αγκύρας και των πανισλαμικών αυτής σχεδίων ήρξατο αναφαινομένη και επ’ αυτού του Χαλίφη. Ούτω προχθές ο Σουλτάνος ετέλεσε το προσκύνημα της Παρασκευής διά πρώτην εις την ασιατικήν ακτήν του Βοσπόρου, εις το Γενή Τζαμί του Σκουτάρεως, το δε ακάτιον εφ’ ού επέναινε δεν έφερε την συνήθη τουρκικήν ερυθράν σημαίαν αλλά καθ’ υπόδειξην της κυβερνήσεως της Αγκύρας το ιερόν σήμα του Ισλάμ, την πρασίνην σημαίαν. Ήτοι εν πλήρει εικοστώ αιώνι επανήλθομεν εις την εποχήν του Σελήμ, οπότε η πρασίνη σημαία υψούτο όπως φανατίση τα πλήθη […]. Ας ίδωμεν ακόμα τι θα γεννήση η ανεκτικότης των Δυνάμεων και η θρασύτης ενός παραλυτικού […]»

[Σχόλιο: σας θυμίζει τίποτα για το σήμερα?]

ΕΝΩΣΙΣ ΒΟΡΕΙΟΜΑΚΕΔΟΝΩΝ

Προσκαλούνται άπαντες οι ενταύθα και οπουδήποτε της Μακεδονίας διαμένοντες μέλη και μη της Ενώσεως οι καταγόμενοι εκ των περιφερειών Στρωμνίτσης, Γευγελής, Μελενοίκου και Δοϊράνης εις γενικήν συνέλευσιν την Κυριακήν 25 Μαρτίου ώραν 2 μ.μ. εν τη αιθούση της Α΄ Δημοτικής Σχολής, οδός Κωνσταντίνου Παλαιολόγου αριθ. 82

Θέματα: Έγκρισις καταστατικού, αρχαιρεσίαι

Εκ του Γραφείου της Ενώσεως

[Σχόλιο: Σας διαβεβαιώ ότι το άρθρο δεν αναφέρεται στον λαό του κυρίου Ζάεφ… Για περαιτέρω απορίες απευθυνθείτε στα κομματικά γραφεία που βρίσκονται επί της οδού Κουμουνδούρου και επί της λεωφόρου Συγγρού]

(ΣΕΛΙΔΑ 3)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΙ ΔΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ

– Η Κατίνα Γεωργίου Χατζησπύρογλου εκ Ηρακλείας Πόντου, διαμένουσα εν Ξάνθη συνοικία Τζαμουτίκη αριθ. 388, οικία Δημ. Λεμπερίδη, ζητεί τον υιόν της Σταύρον Γεωργίου Χατζησπύρογλου

– Ο Κωνσταντίνος Τρανόπουλος διαμένων εν Φέρραις Δυτ. Θράκης, ζητεί πληροφορίας περί της τύχης του υιού του Γεωργίου Κ. Τρανοπούλου στρατιώτου Πυροβολητού Β΄ Μοίρα Πεδινή οβιδοβόλων του 150 χιλ. 1η Πυροβολαρχία τ.τ. 902

– Ζητεί την μητέρα του ο εκ Τραπεζούντος πρόσφυξ Ι. Χατζηαντωνίου […]

– Ζητεί ο Αθανάσιος Καροποιός εκ Μαγνησίας την αδελφήν του Θεοδώραν […]

[Σχόλιο: σήμερα οι «πρόσφυγες» έρχονται πολύ πιο οργανωμένοι…]

ΤΟΥΡΚΙΚΑΙ ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ – ΦΟΝΟΣ ΓΑΛΛΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΥ

Νέον σοβαρόν επεισόδιον αγγέλλεται εκ Συρίας μεταξύ Τούρκων και Γάλλων ανατολικώς της πόλεως του Κιλάς. Μετά την προχθεσινήν συμπλοκήν καθ’ ην συνελήφθησαν δύο γάλλοι αεροπόροι αιχμάλωτοι των Τούρκων, συμμορίαι ιθαγενών με γάλλους επί κεφαλής επιχείρησαν επίθεσιν κατά των τουρκικών προφυλακών […]. Η Γαλλική κυβέρνησις θα προβή εις διαβήματα παρά τη Κυβερνήσει της Αγκύρας

[Σχόλιο: σας θυμίζει τίποτα για το σήμερα?]

(ΣΕΛΙΔΑ 4)

ΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ – ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΑΣ ΤΟΥΡΚΙΚΑΣ ΑΞΙΩΣΕΙΣ

Όσον αφορά την Τουρκικήν αξίωσιν όπως καταργηθή το 14ον άρθρον της συνθήκης, το καθορίζον ότι εις τας νήσους Ίμβρον και Τένεδον, τας παραμένουσας υπό την Τουρκικήν κυριαρχίαν, θα παρασχεθή ειδικόν αυτονομιακόν καθεστώς, εκφράζεται υπό των συμμάχων και αξίωσις όπως πάντως παρασχεθούν και δικαιώματα τοπικής αυτονομίας εις τον ελληνικόν πληθυσμόν των ως άνω νήσων.

Η Τουρκική αξίωσις περί μεταβολής του 15ου άρθρου της Συνθήκης κατά τοιούτον τρόπον ώστε ν’ αποδίδεται εις την Τουρκίαν το Καστελλόριζον απορρίπτεται.

[Σχόλιο: σας θυμίζει τίποτα για το σήμερα? Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν πολλοί που δεν ξέρουν πού είναι η Ίμβρος και η Τένεδος ούτε στον χάρτη. Η Τουρκία το Καστελλόριζο ακόμα το διεκδικεί]

____________

 


__________

ΑΥΤΑ ΗΤΑΝ ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ, ΠΡΙΝ ΑΠΟ 97 ΧΡΟΝΙΑ. ΣΕ ΑΛΛΑ ΦΥΛΛΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΟΤΕ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ κλπ.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το περιεχόμενο όλων των άρθρων εδώ:

https://srv-web1.parliament.gr/display_doc.asp?item=37408&seg

(στο δεξιό μέρος επιλέξτε “Μετάβαση σε σελίδα” 217)

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.