ΝΙΚΟΣ ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ | Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011 [ 13:07 ]
Η στρατιωτική βάση με την ονομασία «Ανδρέας Παπανδρέου», στην Κύπρο άρχισε τα τελευταία χρόνια να γίνεται περιζήτητη από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, την ώρα που η Τουρκία, αντιδρά στη συνεργασία της Κύπρου_ ως χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης_ με το ΝΑΤΟ. Το εντυπωσιακό στην υπόθεση της βάσης (η οποία διαθέτει ακόμα και shelters για αεροσκάφη καθώς και τεχνική υποστήριξη αεροσκαφών) είναι ότι θεωρείται η πλέον χρήσιμη από τις ευρωπαϊκές χώρες, αφού βρίσκεται στη νευραλγική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ελέγχει ένα κράτος, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και βεβαίως δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη.
Η πρώτη χώρα που διαπίστωσε τη χρησιμότητα της βάσης ήταν η Γαλλία, η οποία μάλιστα υπέγραψε με την κυπριακή κυβέρνηση και συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Η βάση, που βρίσκεται στη Πάφο, διαδραμάτισε σημαντικό στρατηγικό στόχο κατά τις απανωτές κρίσεις που σημειώθηκαν στον Λίβανο, αφού πολλά πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη την είχαν χρησιμοποιήσει για μεταστάθμευση, ακόμα και για μεταφορά αμάχων. Με την αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η Κύπρος με τη Γαλλία και οι δύο χώρες είχαν οφέλη. Η Κύπρος απέκτησε έναν σύμμαχο και η Γαλλία ανέλαβε την κατασκευή ορισμένων έργων στην Κύπρο.
Μετά τη Γαλλία ενδιαφέρον για τη βάση έδειξαν οι Γερμανοί και διάχυτη είναι η εντύπωση στην Κύπρο, ότι κατά τη πρόσφατη επίσκεψή της κυρίας Ανγκελα Μέρκελ στη μεγαλόνησο, έγινε συζήτηση για τη βάση αυτή. Χθες ανακοινώθηκε άλλη μία σημαντική συμφωνία. Ολόκληρο το στρατιωτικό προσωπικό και υλικό, το οποίο λειτουργούσε μέχρι πρότινος, σε στρατιωτική βάση του Καναδά στο Ντουμπάί, το οποίο οι Καναδοί το χρησιμοποιούσαν για επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, μεταφέρεται από τον προσεχή Μάρτιο στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην Πάφο και στο αεροδρόμιο της Λαρνακας.
Η κυπριακή κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως», αναμένοντας, όπως αναφέρει δημοσίευση της εφημερίδας «Πολίτης» καναδική στήριξη στο Κυπριακό, ως αντάλλαγμα. Η συμφωνία θα έχει και οικονομικό όφελος για την Κύπρο, χωρίς, όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές, να τεθεί θέμα ΝΑΤΟ. Αλλωστε ο Πρόεδρος της κύπρου κ. Δ. Χριστόφιας ήταν επί σειρά ετών ηγέτης του κομμουνιστικού κόμματος ΑΚΕΛ και ήταν αντίθετος για οποιαδήποτε συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Αλλά η οικονομική κρίση αλλάζει και στην Κύπρο, πολλά δόγματα του παρελθόντος.
Η βάση δημιουργήθηκε επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Κατά καιρούς είχαν σταθμεύσει αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, που έπαιρναν μέρος σε κοινές ασκήσεις με την Εθνική Φρουρά. Εκεί είχαν προγραμματισθεί να εγκατασταθούν από την κυβέρνηση του κ. Γλ. Κληρίδη και οι περίφημοι πύραυλοι S-300, αλλά η Τουρκία είχε αντιδράσει τότε με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στην Κρήτη.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=379557&dt=21/01/2011