Ισχυρό ρήγμα έχει υποστεί η σχέση ενότητας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης που δημοσίως τουλάχιστον φαινόταν να επικρατεί μεταξύ κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης. Οπως αποκαλύπτει η «Δημοκρατία», η Λευκωσία είχε κρατήσει μυστική από την Αθήνα τη συμφωνία που υπέγραψε με το Ισραήλ για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Γύρω από την υπόθεση αυτή αναπτύχθηκε ένα γεμάτο ένταση παρασκήνιο, που έθεσε σε μεγάλη δοκιμασία τις σχέσεις των δύο κυβερνήσεων, αλλά τελικά η κρίση αποφεύχθηκε με τη συμφωνία να μη δημοσιοποιηθεί τίποτα. Επιπρόσθετος λόγος γι’ αυτό ήταν και το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εισέρχονται σε νέα κρίσιμη φάση με την επανέναρξή τους σήμερα στη Γενεύη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκωσίας και Τελ Αβίβ είχαν αρχίσει 18 μήνες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, στις 19 του περασμένου Δεκεμβρίου, με την Αθήνα να μη γνωρίζει τίποτα. Κυπριακές πηγές αποκαλύπτουν ότι η Λευκωσία κράτησε μυστικές τις διαπραγματεύσεις για να μη δεχτεί πιέσεις να υπαναχωρήσει δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, διατηρεί πολλές επιφυλάξεις και διακατέχεται από φόβους για τις αντιδράσεις της Τουρκίας.
Ο κ. Δρούτσας μάλιστα χθες «αποκήρυξε» και δημοσίως την ΑΟΖ. Την επομένη της συζήτησης στη Βουλή, όπου ο Α. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή σχετικής συμφωνίας με την Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας στον Αθήνα 9,84 υποστήριξε ότι «η ΑΟΖ δεν είναι το μαγικό ραβδάκι που λύνει όλα τα θέματα, όπως κάποιοι κύκλοι προσπαθούν εναγωνίως να πείσουν» και ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ δεν είναι αυτή η οποία δημιουργεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της χώρας». Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Δρούτσας ήταν αρνητικός και στην προσφυγή της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση του Διστόμου προκειμένου να μην ενοχληθεί η Γερμανία, αλλά βλέποντας το θετικό κλίμα στην κοινή γνώμη έσπευσε «να προσαρμοστεί».
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν μάλιστα ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει γίνει αποδέκτρια καμίας πρότασης από την Αθήνα για συζήτηση σχετικά με την ΑΟΖ Ελλάδας – Κύπρου, ενώ στο υπουργείο Εξωτερικών κυριαρχεί η άποψη ότι δεν μπορεί να οριστεί ΑΟΖ και να αγνοηθεί η Τουρκία ως παράκτιο κράτος.
Το ζήτημα δεν σταματά πάντως εδώ. Το Ισραήλ σύμφωνα με πληροφορίες έχει ζητήσει να οριστεί η ΑΟΖ με την Ελλάδα, πρόταση που απέρριψε άμεσα η Αθήνα θεωρώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα προκαλούσε και ίσως παρέσυρε τη χώρα μας σε περιπέτειες με την Τουρκία. Η πίεση του Τελ Αβίβ για ενίσχυση της διμερούς στρατηγικής συνεργασίας είναι αφόρητη, αλλά η Αθήνα προσπαθεί να ελέγξει τον ρυθμό μη διαθέτοντας συγκεκριμένη πολιτική για την εξέλιξη των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων.
.