01 Φεβρουαρίου 2011, 20:24 EET
Το τρίγωνο Κύπρου – Κρήτης και Αιγύπτου διαθέτει, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες γεωλόγους, τεράστιες ποσότητες φυσικού αεριού. Σύμφωνα με μελέτες έγκυρων διεθνών οίκων που αφορούν περιοχές νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου, είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν γιγαντιαία κοιτάσματα φυσικού αερίου στη μείζονα περιοχή μεταξύ Κρήτης – Κύπρου – Αιγύπτου, ποσότητες οι οποίες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν την Ευρώπη.
Το Σίγμα επικοινώνησε με τον Αντιπρόεδρο Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Flow Energy και τέως Γενικό Διευθυντή Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της εταιρείας «Ελληνικά Πετρέλαια» Δρ Ηλία Κονοφάγο. Όπως μας είπε, η λεγόμενη ευρύτερη περιοχή μεταξύ Κρήτης – Κύπρου – Ισραήλ και Αιγύπτου, πιθανόν να περιέχει επιπλέον μέχρι και 15 τρισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου (τα οποία αντιστοιχούν με την κάλυψη των αναγκών της Ευρώπης για 30 χρόνια).
Σημερινό δημοσίευμα κάνει λόγο για αναφορά Γάλλου εμπειρογνώμονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τον οποίο υπάρχει σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου νοτιοδυτικά της Πάφου, στα «ανεπίσημα» όρια που διαχωρίζουν τις ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας. Σύμφωνα με τον κ. Κονοφάγο ο Γάλλος σύμβουλός είναι ο Loysien Montanert. «Η παρουσίαση που έκανε ο κ. Montanert», είπε, «είχε στόχο να πωληθούν τα σεισμικά δεδομένα της περιοχής και ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από 50 εταιρίες».
Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση την τεχνολογία του σήμερα. Σε 10 χρόνια δεν ξέρουμε αν τα γεωτρύπανα θα μπορούν να διεισδύσουν ακόμη πιο βαθιά τι εξελίξεις μπορεί να υπάρξουν.
Πολύ λεπτές οι ισορροπίες στο ζήτημα του φυσικού αερίου
Οι εξελίξεις αυτές έρχονται, 48 ώρες πριν το σημαντικότατο ενεργειακό ραντεβού Παπανδρέου – Χριστόφια
Από την μία έχουμε μια Ελλάδα στην οποία απουσιάζει η ολοκληρωμένη ενεργειακή πολιτική.
Από την άλλη έχουμε μια Κύπρο που ακόμη δεν ξέρει τι να κάνει με τις αποκαλύψεις που καθημερινά γίνονται γνωστές.
Και μια Τουρκία που απειλεί με αντίδραση αν δεν υπάρξει πάγωμα σε κάθε σχέδιο έρευνας και μελλοντικά εκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων που πιθανόν υπάρχουν σε γειτονικές ζώνες ελληνικής και κυπριακής αρμοδιότητας και κυριαρχίας.
.