Η Κίνα τρέχει εδώ και χρόνια με ρυθμό ανάπτυξης που προσεγγίζει ή υπερβαίνει το 10%, το ΑΕΠ της αυξήθηκε κατά 10,3% το 2010.
Η Ιαπωνία παραχώρησε στην Κίνα τη θέση της ως δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία το 2010, ένα έτος όμως όπου το αρχιπέλαγος είχε δει την ανάκαμψη της ανάπτυξης παρά την αδυναμία της κατανάλωσης και των εξαγωγών κατά το τελευταίο τρίμηνο. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας, σε ονομαστικούς όρους, ανήλθε σε 5.474,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2010, έναντι 5.878,6 δισ. δολάρια της Κίνας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η ιαπωνική κυβέρνηση.
Το αρχιπέλαγος έχασε λοιπόν τη θέση του ως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία που κατείχε από το 1968, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες που η Κίνα θα μπορούσε μάλιστα να εκθρονίσει το 2025, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και διάφορων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ιαπωνίας παραμένει όμως πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερο εκείνου των Κινέζων, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Η Κίνα παρουσιάζει εδώ και χρόνια ένα ρυθμό ανάπτυξης που προσεγγίζει ή υπερβαίνει το 10%, με το ΑΕΠ να αυξάνει κατά 10,3% σε πραγματικούς όρους το 2010. Η ιαπωνική οικονομία από την πλευρά της κατάφερε να ανακάμψει το 2010, μετά από μια σοβαρή ύφεση λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Το ΑΕΠ της που είχε συρρικνωθεί κατά 1,2% σε πραγματικούς όρους το 2008 και 6,3% το 2009, αυξήθηκε κατά 3,9% το 2010, αλλά αυτό δεν επέτρεψε στο αρχιπέλαγος να διατηρήσει την δεύτερη θέση του. Στο τέλος του 2010, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας παρέμεινε κάτω από το επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση.
Η ιαπωνική οικονομία σύρθηκε κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους από τις εξαγωγές προς τις αναδυόμενες αγορές, ιδίως προς την Κίνα, ο πρώτος εμπορικός εταίρος της, και με τις προσωρινές κρατικές επιδοτήσεις που τόνωσαν την κατανάλωση. Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε όμως κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο, ήτοι 1,1% σε ετήσια βάση. Το φθινόπωρο, η κατανάλωση επηρεάστηκε από το τέλος των προγραμμάτων στήριξης. Οι αρχές πράγματι έπαψαν να υποστηρίζουν την απόκτηση «πράσινων» οχημάτων και στην συνέχεια μείωσαν την βοήθεια για την αγορά τηλεοράσεων, ψυγείων και τον κλιματιστικών χαμηλής ενεργειακής καταλανώσης. Άλλο ένα εμπόδιο για την ανάπτυξη, στο τέλος του έτους, οι αρχές μείωσαν τις επενδυτικές δαπάνες τους, ενώ η Ιαπωνία πρέπει να σφίξει το ζωνάρι της για να μειώσει το τεράστιο χρέος της που εκτιμάται να είναι περίπου 200% του ΑΕΠ της.
Παράγοντας στήριξης για την δραστηριότητα μέχρι σήμερα, οι εξαγωγές έχουν συρρικνωθεί επίσης κατά το τέταρτο τρίμηνο, λόγω της ανόδου του γιεν, που βρίσκεται από το καλοκαίρι του 2010, στο υψηλότερο επίπεδο έναντι του δολαρίου των δεκαπέντε χρόνων και των εννέα χρόνων έναντι του ευρώ, βλάπτοντας την ανταγωνιστικότητα των ιαπωνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Η ιαπωνική ανάπτυξη αναμένεται να ανακάμψει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, στην Ιαπωνία, αποφεύγοντας την ύφεση, χάρις σε υψηλότερη ζήτηση από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η οικονομία του αρχιπελάγους θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από τα αποτελέσματα των μέτρων τόνωσης, σχεδόν 6.000 δισ. γεν (53,5 δισ. ευρώ) που εγκρίθηκαν στα τέλη του 2010 από την κεντροαριστερή πλειοψηφία για την καταπολέμηση του επίμονου αποπληθωρισμού, που υφίσταται στο αρχιπέλαγος για σχεδόν δύο χρόνια.
LEMONDE.FR με AFP | 14.02.11
.