ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΓΓ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ | Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011
ΚΑΘΕ ανάμειξή της στην υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων αρνείταιστην αποκλειστική συνέντευξή της στο «Βήμα» η κυρία Μαργαρίτα Μαθιόπουλος. Η στενή σύμβουλος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε αποκρούει τα όσα της προσάπτει με άρθρο του το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αλλά και ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι έχει ήδη κινηθεί δικαστικά εναντίον τους.Παράλληλα, η κυρία Μαθιόπουλος αρνείται τις κατηγορίες ότι έλαβε υψηλή αμοιβή για τη συγγραφή μελέτης για την ελληνική αμυντική πολιτική λόγω της σχέσης της με τον κ. Α. Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι η μελέτη αυτή περιείχε και συγκεκριμένες «επαναστατικές» προτάσεις που μάλιστα δεν εισακούστηκαν.
Το περιοδικό «Der Spiegel» έγραψε ότι μία από τις εταιρείες της κυρίας Μαθιόπουλος έλαβε το ποσό του 1,2 εκατ. ευρώ από την ΜFΙ, εταιρεία που συνέστησαν από κοινού η Ferrostaal και η ΗDW το 2004 στο Λονδίνο, ώστε να προωθήσει την κατασκευή αιγυπτιακών υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (τότε υπό την ιδιοκτησία της ΗDW). «Πρώτον,οι εταιρείες που αναφέρετε, η ΕΑG και η Αspide,δεν είναι δικές μου» παρατηρεί. «Είμαστε τρεις συνεταίροι,ο Κλάους Νάουμαν, πρώην επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, και ο καθηγητής Ιστβαν Τζιαρμάτι, πρώην υπουργός Αμυνας της Ουγγαρίας. Εγώ είμαι διευθύνουσα σύμβουλος στις δύο εταιρείες».
Οι κατηγορίες του «Spiegel»
«Δεύτερον», προσθέτει, «το περιοδικό “Der Spiegel” έστειλε πριν από λίγες ημέρες μία δήλωση που αναφέρει πως δεν θα επαναλάβει ή ξαναδημοσιεύσει ότι εκκρεμεί έρευνα εναντίον της ΕΑG ή εμού, καθώς αυτό είναι ψευδές, ή ότι έλαβα 1,2 εκατ. ευρώ από την ΜFΙ. Ο γερμανός δικηγόρος μας κατέθεσε και άλλη αγωγή κατά του “Spiegel” ώστε αυτό να δημοσιεύσει μια αντιδήλωση, να ανακαλέσει τους ψευδείς ισχυρισμούς,αλλά και να καταβάλει αποζημίωση για τη σοβαρή ζημιά που προκάλεσαν στο καλό όνομα και στην εξέχουσα φήμη της ΕΑG, της Αspide και στη δική μου».
Η κυρία Μαθιόπουλος στρέφεται και εναντίον ορισμένων «ελληνικών εφημερίδων που αναδημοσίευσαν τους ισχυρισμούς του “Spiegel”, καθώς και μέσων ενημέρωσης ή μελών του ελληνικού Κοινοβουλίου που αποφάσισαν να μας αναμείξουν όχι μόνο σε κάθε είδους ελληνογερμανικές αμυντικές σχέσεις με τις οποίες δεν είχαμε ούτε έχουμε οποιαδήποτε ανάμειξη,αλλά προσπάθησαν επίσης να κατηγορήσουν τις εταιρείες μας και εμένα για εγκληματικές πράξεις».
Οπως λέει, «δώσαμε εντολή στους έλληνες δικηγόρους μας, κκ. Α. Λυκουρέζο και Α.Βγόντζα, να καταφύγουν στη Δικαιοσύνη,να ετοιμάσουν αγωγές και να διεκδικήσουν επανορθώσεις.Οι συνεταίροι μου και εγώ είμαστε έκπληκτοι διότι κανένα ελληνικό μέσο ενημέρωσης- εκτός από “Το Βήμα”- δεν επικοινώνησε μαζί μας για να ρωτήσει αν οι ισχυρισμοί του “Spiegel”είναι αληθείς ή όχι και τι θα είχαμε να πούμε». Και τα αιγυπτιακά υποβρύχια; Κατά την κυρία Μαθιόπουλος, οι κατηγορίες είναι ανυπόστατες καθώς καμία από τις εταιρείες της δεν συνεργάστηκε ποτέ με τη Ferrostaal ή την ΜFΙ.
«Το 2004 και το 2005», εξηγεί, «η ΕΑG έλαβε εντολή από τον Βάλτερ Φρέιταγκ, μέλος του ΔΣτης ΗDW, να διερευνήσει και να ετοιμάσει το έδαφος για αντισταθμιστικά ωφελήματα (νοσοκομεία) στην αιγυπτιακή αγορά,καθώς η ΗDW προωθούσε την πώληση υποβρυχίων στην Αίγυπτο. Επιπλέον, η ΗDW, η ελληνική και η γερμανική κυβέρνηση ενδιαφέρονταν να προωθήσουν την κατασκευή αιγυπτιακών υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, καθώς αυτό θα δημιουργούσε νέες θέσεις απασχόλησης. Η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση υποστήριζαν την πολιτική της ΗDW». «Σημειώστε, παρακαλώ», διευκρινίζει, «ότι είναι πολιτική της ΕΑG να μη διαχειρίζεται αμυντικά αντισταθμιστικά ωφελήματα σε μη δυτικές χώρες χωρίς προηγούμενη έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης. Η ΕΑG ανέλαβε διετή εντολή από την ΗDW σε σχέση με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα στην Αίγυπτο και εισέπραξε αμοιβή 800.000 ευρώ,που ανακοινώθηκε και φορολογήθηκε στη Γερμανία. Η ΕΑG και η Αspide εργάζονται με βάση το γερμανικό και το διεθνές δίκαιο».
Η μελέτη και η αμοιβή
Τι απαντά η κυρία Μαθιόπουλος στους υπαινιγμούς ότι ανέλαβε το 2000, χάρη και στη στενή σχέση της με τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλο, να εκπονήσει μελέτη για την ελληνική αμυντική πολιτική με αμοιβή 150.000 γερμανικά μάρκα; Το συμφωνητικό είχε υπογραφεί το 2000 μεταξύ της κυρίας Μαθιόπουλος και του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων (ΙΑΑ) του οποίου προΐστατο τότε ο κ. Ι.Δρόσος.
«Το 2000το ΙΑΑ δεν υπέγραψε συμφωνία ούτε με την ΕΑG ούτε με την Αspide. Η συμφωνία υπεγράφη από το ΙΑΑ και το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μπράουνσβαϊγκ,όπου κατείχα την έδρα καθηγήτριας για την αμερικανική εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις. Το ελληνικό υπουργείο Αμυνας μας ανέθεσε να συστήσουμε μια Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή (ΙΑC) ώστε να διενεργήσουμε μια “Στρατηγική αναθεώρηση για τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων 2000-2015”» τονίζει η κυρία Μαθιόπουλος. Μεταξύ των μελών της ΙΑC ήταν «ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, ο τότε σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τόνι Μπλερ, Ρόμπερτ Κούπερ , και από τις ΗΠΑ ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ρόμπερτ Ζέλικ και ο Ρόναλντ Ασμους, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Εγώ προήδρευα της ΙΑC» μας λέει. Οπως τονίζει η κυρία Μαθιόπουλος, η ΙΑC «εστίασε σε μια νέα αμυντική στρατηγική άμυνας στο νέο περιβάλλον ασφαλείας, στην αναδιάρθρωση και στην προσαρμογή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και σε “έξυπνες” προμήθειες και στις προοπτικές της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στο ευρωπαϊκό περιβάλλον».
Η πρόταση και τα Leopard
Οσο για τις συστάσεις της; «Προτείναμε μια νέα δομή δυνάμεων ως προσαρμογή στις νέες μεταψυχροπολεμικές απαιτήσεις και επιμείναμε ότι το υπουργείο Αμυνας έπρεπε να εγκαταλείψει τη σχεδιαζόμενη προμήθεια των τεθωρακισμένων Leopard 2 διότι ήταν κατάλοιπο του Ψυχρού Πολέμου. Συμβουλεύσαμε επίσης το υπουργείο Αμυνας να εξετάσει ένα κοινό πρόγραμμα προμηθειών με την Τουρκία, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ακριβή προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών. Επιχειρηματολογήσαμε τονίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε τον θεμέλιο λίθο της νέας σχέσης ασφαλείας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Με μια τέτοια πολιτική οι δύο χώρες όχι μόνο θα γλίτωναν χρήματα, αλλά και θα αποτρέπονταν στρατιωτικές συγκρούσεις, ενώ οι δύο χώρες θα αποτελούσαν και μοντέλο εντός του ΝΑΤΟ».
«Σε ό,τι αφορά την πληρωμή αυτού του έργου», καταλήγει, «μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ουσιαστικά ήταν ένα “δώρο” προς το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μπράουνσβαϊγκ έλαβε 150.000 γερμανικά μάρκα που χρησιμοποιήθηκαν για ξενοδοχεία, ταξίδια, ερευνητική εργασία και γραμματειακές υπηρεσίες.Οταν κάνουμε σήμερα “Στρατηγικές Εκθέσεις Αμυνας” με την ΕΑG,που είναι η κύρια εξειδίκευσή μας, και συγκεντρώνουμε ειδικούς αυτού του επιπέδου, χρεώνουμε 1,7 εκατ. ευρώ,συμπεριλαμβανομένων τεχνικών εφαρμογών, που είναι υπόδειγμα παγκοσμίως. Το αναφέρω επειδή κατηγορούμαστε ότι ήμασταν ανήθικοι το 2000. Κανένα μέλος της ΙΑC δεν κέρδισε ούτε ένα γερμανικό μάρκο».
Ο υπουργός και η πρόταση του συνταγματάρχη
Για το αν η μελέτη της ανατέθηκε με προσωπική εντολή του κ. Τσοχατζόπουλου (φωτογραφία), η κυρία Μαθιόπουλος σημειώνει ότι αυτό δεν ισχύει.«Το 1999», θυμάται,«σε ένα συνέδριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών στο Λος Αντζελες, με προσέγγισε ένας έλληνας συνταγματάρχης ονόματι Χρόνης Ναλμπάντηςπου δεν γνώριζα. Με ρώτησε αν θα με ενδιέφερε να κάνω μια μελέτη για το ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Οι γνώσεις του επί του ζητήματος και τα αγγλικά του ήταν εξαίρετα, οπότε είχαμε καλή επικοινωνία. Δεν υπήρξε ανταγωνισμός για την έκθεση αυτή, επειδή το υπουργείο Αμυνας ήταν ασφαλώς ενήμερο ότι δεν θα μπορούσε να βρει αυτού του είδους τους διακεκριμένους ειδικούς οι οποίοι θα εργάζονταν δωρεάν. Δεν ήταν ιδέα του τότε υπουργού Αμυνας, αλλά του συνταγματάρχη Ναλμπάντη να γίνει αυτή η δουλειά και το πρότεινε στους ανωτέρους του. Σε ό,τι αφορά τη σχέση της ΕΑG με τον κ. Τσοχατζόπουλο, είχαμε αποφασίσει ήδη από το 2003 (οι συνεταίροι μου και εγώ) να μη διατηρήσουμε επαφή με τον κ. Τσοχατζόπουλο».
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ
Η Μαργαρίτα Μαθιόπουλος γεννήθηκε στη Βόννη το 1957. Είναι κόρη του γνωστού δημοσιογράφου Βάσου Μαθιόπουλου.
Σήμερα είναι διευθύνουσα σύμβουλος δύο εταιρειών συμβούλων, της ΕΑG (Εuropean Αdvisory Group) και της Αspide, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας. Ομότιμη καθηγήτρια αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο του Πότσδαμ, η κυρία Μαθιόπουλος είναι επίσης σύμβουλος επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας και ηγέτη των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDΡ) Γκίντο Βεστερβέλε.
Εχει σπουδάσει Ιστορία, Πολιτικές Επιστήμες και Νομικά σε Βόννη, Σορβόννη και Χάρβαρντ και έχει γράψει σειρά βιβλίων.
Οι κατηγορίες
Ελαβε 1,2 εκατ.ευρώ από την εταιρεία ΜFΙ,η οποία παράνομα πλήρωνε για τα υποβρύχια,με σκοπό να προωθήσει την κατασκευή αιγυπτιακών υποβρυχίων στον Σκαραμαγκά Ανέλαβε μελέτη από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας το 2000,με αμοιβή 150.000 γερμανικά μάρκα,την οποία δεν είδε κανένας Διατηρούσε στενές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας κ.Α.Τσοχατζόπουλο με στόχο να αναλάβει την αμυντική μελέτη και ίσως και άλλες δουλειές
Οι απαντήσεις
Υποστηρίζει ότι η τότε ιδιοκτήτρια των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ΗDW απλώς της έδωσε εντολή να διερευνήσει το έδαφος για πιθανά αντισταθμιστικά ωφελήματα Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από προσωπικότητες και ειδικούς εγνωσμένου διεθνούς κύρους,χωρίς κανένας να αποκομίσει ίδιον όφελος Επιμένει ότι έλληνας συνταγματάρχης την προσέγγισε το 1999 και τη ρώτησε αν θα ήθελε να κάνει τη μελέτη,καθώς και ότι οι εταιρείες της δεν έχουν από το 2003 καμία σχέση με τον κ.Τσοχατζόπουλο
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=386699&ct=32&dt=27/02/2011
.
2 comments
ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΕΒΑΛΑ ΕΓΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΚΙΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΑΚΑΣΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.
http://pavlosaltinis.blogspot.com/2011/02/blog-post_28.html?spref=fb
Πέμπτη, 28 Απριλίου 11
Γ. Καρατζαφέρης: Μιλημένος ο Τσοχατζόπουλος και δεν θα μπεί φυλακή
Πέμπτη, 28 Ιουλίου 11
Παραγραφή για τον Άκη εισηγείται ο ανακριτής