Γράφει ο Ιωάννης Αμπατζόγλου*
17η Ιουνίου σήμερα και για μία ακόμα φορά θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Μιας συμφωνίας που υπογράφηκε πριν από τρία χρόνια στους Ψαράδες Πρεσπών κόντρα στη βούληση του ελληνικού λαού, ο οποίος δε ρωτήθηκε καν εάν συναινεί στον ακρωτηριασμό της πατρίδας του. Και γιατί να ερωτηθεί άλλωστε, αφού οι τότε κυβερνώντες γνώριζαν μέσω δημοσκοπικών μετρήσεων ότι η συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού ήταν αντίθετη με αυτή τη συμφωνία. Πάντως, ο λαός δεν έμεινε αμέτοχος. Την ημέρα της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, Έλληνες και Ελληνίδες προσπάθησαν να πλησιάσουν το χωριό Ψαράδες με στόχο να σταματήσουν το εθνικό έγκλημα που έβλεπαν να ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια τους.
Την ώρα λοιπόν που ξεπουλιόταν το όνομα της Μακεδονίας, η μακεδονική ταυτότητα αλλά και η μακεδονική γλώσσα, σε απόσταση τριάντα πέντε χιλιομέτρων από τους Ψαράδες, στο Πισοδέρι της Φλώρινας, μερικές χιλιάδες Έλληνες και Ελληνίδες έδιναν το δικό τους αγώνα αρνούμενοι να αποδεχθούν ότι οι γραικύλοι διαχειριστές της πατρίδας μας θα καταφέρουν να ξεπουλήσουν τα ιερά και τα όσιά μας. Το καθεστώς τούς αντιμετώπισε με ακραία βία επιστρατεύοντας όσες δυνάμεις καταστολής είχε στη διάθεσή του με αποτέλεσμα το Πισοδέρι να μεταβληθεί σε πεδίο μάχης.
Τελικά, εκείνη την ημέρα μπορεί να υπογράφηκε η επαίσχυντη συμφωνία, όμως ταυτόχρονα υπήρξε αντίσταση και αγώνας εναντίον της. Οι Έλληνες βλέποντας την κυβέρνηση της χώρας μας να παραδίδει την ιστορία, την πατρίδα και την αξιοπρέπειά μας, αντέδρασαν. Δίκαια λοιπόν η ημέρα αυτή χαρακτηρίστηκε ως «Ημέρα Αντίστασης και Αγώνα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Εις μνήμην εκείνης της αντίστασης και του αγώνα, ακριβώς δύο χρόνια μετά, στις 17 Ιουνίου 2020, ανεγέρθηκε στο Πισοδέρι και συγκεκριμένα σε ένα από τα σημεία όπου ασκήθηκε βία στους διαδηλωτές, μνημείο το οποίο αναγράφει το εξής: «Σε αυτό το χωριό στις 17 Ιουνίου 2018 Έλληνες πολίτες αντιστάθηκαν στην υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών». Αυτό, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε εκείνη την αυθόρμητη αντίδραση του ελληνικού λαού, αλλά και ως φάρος που θα φωτίζει τη συνέχεια του αγώνα μας για την ακύρωση αυτής της συμφωνίας.
Το συγκεκριμένο μνημείο στο Πισοδέρι, μπορεί να αποτελεί ένα κεντρικό σημείο αναφοράς για τον αγώνα μας, όμως από μόνο του δεν είναι αρκετό. Θα πρέπει να συνοδευτεί και από άλλα μνημεία, περιφερειακά, τα οποία όχι μόνο θα διατηρήσουν τη φλόγα αυτού του αγώνα αλλά και θα την ενισχύσουν. Μία σειρά από μνημεία που θα ανεγερθούν σε πόλεις και χωριά της χώρας μας θα δημιουργήσουν ένα πλέγμα το οποίο θα «πνίξει» τη Συμφωνία των Πρεσπών. Στα μνημεία αυτά προτείνεται να αναγράφεται η φράση «Αντίσταση και Αγώνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών», η οποία αναφέρεται στην αντίσταση και στον αγώνα που ξεκίνησε στις 17 Ιουνίου 2018 στο Πισοδέρι. Καλούνται λοιπόν οι πολίτες αλλά και οι τοπικοί άρχοντες των περιφερειών, των δήμων και των κοινοτήτων, να ανεγείρουν τέτοια μνημεία συμβάλοντας στον ιερό αγώνα υπέρ πατρίδος.
Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στον αγώνα, ώστε μια μέρα να καταφέρουμε να αναστρέψουμε αυτή την πολύ δυσάρεστη κατάσταση για την πατρίδα μας. Όλοι να τιμήσουμε τη σημερινή ημέρα. Οι αγώνες μας ας είναι «καρφί στο μάτι» όσων θέλουν να ξεχάσουμε. Όσων ελπίζουν ότι ο ελληνικός λαός θα πάψει να αντιδρά και να αγωνίζεται.
Εμείς πάντως, σήμερα θα είμαστε εκεί, στο Πισοδέρι, στο μνημείο που ανεγείραμε, όχι μόνο για να μη ξεχαστεί η αντίσταση και ο αγώνας κατά της επαίσχυντης Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και για να συνεχίσουμε τις δράσεις μας, έως ότου στείλουμε αυτή τη συμφωνία στον πάτο της λίμνης των Πρεσπών.
*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού.
abadzoglou@yahoo.gr
2 comments
Καλό μεσημέρι Γιάννη. Δεν θα μπορούσαμε εμείς να κάνουμε κάτι εναντίον της προπαγάνδας των Σκοπιανών; Να ονομάσουμε π.χ. την Μακεδονία μας “αρχαία ελληνική Μακεδονία”. Έτσι θα μπορούσαμε να αντεπιτεθούμε διαφημηστικά.
Δημήτρη σωστή η ιδέα σου, θα μπορούσαμε να την ονομάσουμε “αρχαία Μακεδονία”, αφού αυτή είναι η αλήθεια.