18-03-2011 18:38:51
Πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας αρκετές φορές κρύβονται ειδήσεις με τεράστια σημασία ιδιαίτερα δε όταν οι ειδήσεις αυτές προέρχονται από γειτονικές χώρες και αφορούν τη χώρα μας. Πιο αναλυτικά πριν από μερικές ημέρες επισκέφτηκε την Ελλάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ ο οποίος κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Θράκη και την Μακεδονία σταμάτησε στην πόλη της Καβάλας. Αρκετοί απόρησαν για τον λόγο για τον οποίο ο Τούρκος ΥΠΕΞ σταμάτησε στην συγκεκριμένη πόλη.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο Νταβούτογλου επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Μεχμέτ Αλή Πασά. Όπως αποδείχτηκε αργότερα η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν ήταν και τόσο αθώα τελικά. Συγκεκριμένα σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Aksam αναφέρεται ότι στην Καβάλα θα συσταθεί και θα λειτουργήσει «Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας»!!!
Πιο αναλυτικά όπως αναφέρει το άρθρο της τουρκικής εφημερίδας που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Καβάλας ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ «Το Ινστιτούτο Μεχμέτ Αλή Πασά από την Καβάλα και το Πανεπιστήμιο Bahcesehir θα ιδρύσουν Κέντρο Ερευνών Οθωμανικής Ιστορίας με κέντρο την Καβάλα. Το εν λόγω Κέντρο θα οδηγήσει στην προσέγγιση Τουρκίας και Ελλάδας από πολιτιστικής πλευράς. Ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης των Σχέσεων με τα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Bahcesehir Ονούρ Ουισάλ είπε ότι ο ευρισκόμενος στην Ελλάδα ΥΠΕΞ Νταβούτογλου σχεδιάζει να επισκεφθεί σήμερα το κέντρο αυτό.
Ο ίδιος είπε ότι το κέντρο που συστάθηκε από το Princeton και από τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Bahcesehir Heath W. Lowry θα πραγματοποιήσει εργασίες αναφορικά με τον τουρκικό, τον ελληνικό και τον αραβικό κόσμο και πρόσθεσε ακόμα πως στο κέντρο αυτό που θα έχει μια πλούσια βιβλιοθήκη θα δίνονται διαλέξεις και σεμινάρια. Ακόμα θα γίνονται έρευνες σε σχέση με την ιστορία, την φιλοσοφία, την αρχιτεκτονική, τη μουσική και τη ζωγραφική».
Όμως ποιος είναι ο καθηγητής Heath W. Lowry του Πανεπιστημίου του Bahcesehir που αν και κάτοικος Κωνσταντινούπολης περνά μεγάλο μέρος από το χρόνο του στην πόλη της Καβάλας ; Ο εν λόγω 68χρονος Αμερικανός ακαδημαϊκός είχε ηγηθεί κίνησης για να αποτρέψει την αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας από την Αμερικανική Γερουσία και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρνητές της.
Επιπλέον ο Heath W. Lowry κατέβαλε συστηματική προσπάθεια για να απαξιώσει τα στοιχεία που παρέδωσε στην Ιστορία και το σύνολο της ανθρωπότητας ο αμερικανός πρέσβης στην Οθωμανική αυτοκρατορία Ε. Μορκεντάου τα οποία αποτελούν μια σημαντική πηγή πληροφοριών για τα εγκλήματα που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς σε βάρος των Αρμενίων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας (http://en.wikipedia.org/wiki/Heath_W._Lowry).
Φυσικά ο Αμερικανός ακαδημαϊκός δεν έκανε ότι έκανε χωρίς λόγο, αφού ο Lowry Heath κατέχει κατά σύμπτωση την έδρα «ΚΕMΑΛ ΑΤΑΤΟΥΡΚ» στο πανεπιστήμιο του Princeton από το 1993, ενώ την περίοδο 1973-1980 ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου (http://www.princeton.edu/~nes/faculty_lowry.html). Ακολούθως το 1983 με την βοήθεια και άλλων ακαδημαϊκών και την γενναία χρηματοδότηση της τουρκικής κυβέρνησης ίδρυσε το Ινστιτούτο Τουρκικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Georgetown University. Στην συνέχεια κατέλαβε μια ακόμη έδρα αυτή την φορά στο τουρκικό πανεπιστήμιο Bahcesehir (http://www.bahcesehir.edu.tr/fakultesayfa/akademikkadro/act/fenedebiyat/program/genelegitim/id/0109), ενώ για πολλά χρόνια εργάστηκε στην Τουρκία για διάφορες έρευνες που αφορούν το Οθωμανικό της παρελθόν.
Ο νέος ρόλος του Αμερικανού ακαδημαϊκού φαίνεται ότι θα είναι η λειτουργία τους ως συνδετικού κρίκου μεταξύ του Ινστιτούτο Μοχάμεντ Αλί στην Καβάλα και των δύο πανεπιστημίων Princeton και Bahcesehir. Το ζητούμενο είναι πώς γίνεται ένα πολιτιστικό ίδρυμα του οποίου το καταστατικό ανέφερε για συνεργασία με την Αίγυπτο να αλλάξει ξαφνικά το καταστατικό του και μνα αναφέρει συνεργασία με Μεσογειακές χώρες βλέπε Τουρκία.
Μήπως έχουμε μία ακόμα προσπάθεια της Άγκυρας να διευρύνει την παρουσία της μέσα από τους συνηθισμένους και αθώους διόδους του πολιτισμού της τέχνης και της ιστορίας στον Νομό Καβάλας διευρύνοντας έτσι την ήδη υπάρχουσα παρουσία της στους Νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και αν ναι ποιος αποφάσισε για αυτό ; Πως εξηγείται το γεγονός ότι στο ενημερωτικό φυλλάδιο του νέου ιδρύματος περιλαμβάνεται η διοργάνωση ενός καλοκαιρινού σεμιναρίου με συμμετέχοντες τους μαθητές των διπλωματικών ακαδημιών των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ;Οι ελληνικές αρχές άραγε τί γνωρίζουν για όλα αυτά ;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=18406&Itemid=83