enet.gr, 13:23 Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011
“Η πρόοδος στην ελληνική οικονομία δεν είναι θέμα στιγμής, είναι μία σημαντική ενδιάμεση περίοδος, κατά την οποία η Ελλάδα αναμένει να τηρηθούν όσα έχουν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο στις 11/3, δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο ΡΙΚ, ο Χάρης Παμπούκης.
Ο υπουργός Επικρατείας -ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο- επισήμανε ότι “Το Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, το οποίο άλλωστε γίνεται σε μία συμβολική ημερομηνία, εορτή απελευθέρωσης, αναμένεται να απελευθερώσει τις νέες δυνάμεις της Ευρώπης απέναντι στις αγορές και να περάσουμε από την οικονομική παγκοσμιοποίηση στην πολιτική ενοποίηση. Απαιτείται να οικοδομηθεί μία παγκόσμια νέου τύπου διακυβέρνηση και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι παρούσα σε αυτό το νέο κόσμο”.
Αναφερόμενος στις, “ήδη πολύ καλές”, σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου στον τομέα της εμπορικής συνεργασίας, τόνισε ότι μπορούν να γίνουν ακόμη καλύτερες “όχι μόνο προς την κατεύθυνση των Βαλκανίων, παρά ευρύτερα”. Ο Χ. Παμπούκης μίλησε για τις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών με το Ισραήλ (μεταφορά φυσικού αερίου μέσω αγωγού από Κύπρο και Ελλάδα προς τα Βαλκάνια και υπόλοιπη Ευρώπη). “Στην περιοχή της Αν. Μεσογείου διεξάγονται έντονες γεωπολιτικές εξελίξεις και τίθενται διάφορα σενάρια. Είναι γεγονός ότι η περιοχή έχει ήδη αποκτήσει μεγάλο γεωπολιτικό ενδιαφέρον και σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάζεται ο σχηματισμός νέων συνεργασιών. Ζούμε σε μία νέα, πολύ κρίσιμη εποχή”, είπε χαρακτηριστικά.
“Είναι σαφές ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν ακολουθήσει κάποια βήματα προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ. Όμως αυτό δεν λειτουργεί στη λογική της αντιπαλότητας, αντίθετα παραμένουν οι παραδοσιακά καλές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο. Πράγματι, το Ισραήλ είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος στην περιοχή μας και θα παρακολουθήσουμε εμβάθυνση των σχέσεών μας”, πρόσθεσε, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις συζητήσεις που είχε στην Κύπρο για αυτό το θέμα.
Στη συνέντευξη του, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, αναφέρθηκε στην πολιτική κρίση στην Πορτογαλία. “Η επίδραση της στο μηχανισμό και την ελληνική κρίση σημειώνεται ότι ο μηχανισμός που έχει δημιουργηθεί και στον οποίο έχει υπαχθεί η Ελλάδα δεν είναι “θαυματοποιός”, απλά δίνει χρόνο να κάνει η κάθε χώρα τις αναγκαίες και προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αλλαγής”. “Ο μηχανισμός δεν πρέπει να υπερεκτιμάται. Η Ελλάδα καταβάλλει τη δική της προσπάθεια για την εξυγίανση της οικονομίας της και την επίλυση χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων που την οδήγησαν στην κρίση. Δημιουργείται μία νέα Ελλάδα”, πρόσθεσε και κατέληξε: “Το πότε θα ξημερώσει ένα καλύτερο αύριο εξαρτάται από το ρυθμό και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της κυβέρνησης και του λαού. Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις προσπάθειες με εντολή του ελληνικού λαού, αλλά σίγουρα η προσπάθεια και η ευθύνη είναι συνολική” .
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=262375
.