Tuesday 15 October 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Πακτωλός δισεκατομμυρίων Διακίνηση τεραστίων ποσών μεταξύ Κύπρου – Ρωσίας

19/03/2011 | Της Νάνσιας Παλάλα
Συνολικά 50 δισεκατομμύρια ευρώ διακινούνται από την Κύπρο προς τη ρωσική αγορά, 16 σχεδόν δισ. δολάρια διακινούνται από τη Ρωσία προς την Κύπρο, ενώ oι ρωσικέ ς καταθέσεις στην Κύπρο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικά 22,7 δισ. καταθέσεων σε ξένο νόμισμα.

Πακτωλός δισεκατομμυρίων διακινείται μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, οι δε καταθέσεις Ρώσων στο νησί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, που ανέρχονται σε 22,7 δισεκατομμύρια.

Αριθμοί που προκαλούν ίλιγγο αναφέρθηκαν χθες από ομιλητές στο συνέδριο του Economist, κατά το οποίο τονίσθηκε η ειδική σχέση της Κύπρου με τη Ρωσία στον επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό τομέα.

Όπως ελέχθη στη συζήτηση με τίτλο «Η ενίσχυση των επιχειρηματικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας», συνολικά 50 δισεκατομμύρια ευρώ διακινούνται από την Κύπρο προς τη ρωσική αγορά, 16 σχεδόν δισ. δολάρια διακινούνται από τη Ρωσία προς την Κύπρο, ενώ oι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των συνολικά 22,7 δισ. καταθέσεων σε ξένο νόμισμα.

Ο συναγωνισμός
Ωστόσο, η Κύπρος φαίνεται να αντιμετωπίζει έντονο συναγωνισμό από χώρες όπως το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ελβετία και τη Μάλτα, ένα συναγωνισμό που η Κύπρος έχει τα φόντα να αντιμετωπίσει, κυρίως λόγω των θετικών στοιχείων που περιέχονται στη Συνθήκη Αποφυγής Διπλής Φορολογίας που υπεγράφη τον Οκτώβριο του 2010 κατά την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Ντιμίτρι Μεντβέντεφ στην Κύπρο.

Τεράστια τα ποσά
Σε ομιλία του στη συζήτηση, ο Σεργκέι Βασίλιεφ, Διευθυντής του τμήματος διεθνούς συνεργασίας του Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, είπε πως «βλέπουμε την Κύπρο ως έναν πολύ σημαντικό εταίρο και ίσως ως το σημείο εκκίνησης για τις μελλοντικές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και την Αφρική και επίσης ως μια παγκόσμια πλατφόρμα».

«Τώρα έχουμε περίπου 1,7 δισ. δολάρια σε επενδύσεις», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο στη συνεργασία των δύο χωρών.

Όπως πρόσθεσε, συνολικά 50 δισ. δολάρια διακινούνται από την Κύπρο στη Ρωσία, το 70% των οποίων είναι άμεσες επενδύσεις, κάτι που χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό στοιχείο, ενώ από τη Ρωσία διακινούνται προς την Κύπρο 15 δισ. δολάρια.

Σε σχέση με τον τουρισμό, ο κ. Βασίλιεφ ανέφερε ότι οι τουριστικές αφίξεις από τη Ρωσία προς την Κύπρο αυξήθηκαν κατά 50% πέρσι φτάνοντας τις 230.000.

Ο τουρισμός
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Μάνθος Μαυρομμάτης είπε ότι στον τομέα του τουρισμού, οι αφίξεις από τη Ρωσία το 2010 παρουσίασαν ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ οι προοπτικές για το 2011 παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Μαυρομμάτης, η διακίνηση επενδύσεων από την Κύπρο προς τη Ρωσία μέχρι τον Ιούνιο του 2010 έφθασε τα 52,18 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 37,89 δισ. δολάρια σε άμεσες επενδύσεις, 1,59 δισ. σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και άλλα 12,7 δισ. σε άλλες επενδύσεις.

Αντίστοιχα, η διακίνηση επενδύσεων από τη Ρωσία προς την Κύπρο μέχρι τον Ιούνιο του 2010 είχε φθάσει τα 15,96 δισ. αμερικανικά δολάρια, εκ των οποίων τα 12,66 σε άμεσες επενδύσεις, τα 220 εκατομμύρια σε επενδυτικά χαρτοφυλάκια και τα 3,08 δισ. δολάρια σε άλλες επενδύσεις. Τα χρήματα αυτά επενδύθηκαν κυρίως στην οικονομική διαμεσολάβηση, τη γη και τις κατασκευές.

Τη δυναμική της Κύπρου ως επενδυτή στη Ρωσία καταδεικνύει και το γεγονός ότι η Κύπρος βρισκόταν στην πρώτη θέση της κατάταξης των επενδυτών στη Ρωσία για τα έτη 2005 μέχρι 2008, ενώ το 2009 βρέθηκε στην τέταρτη θέση πίσω από το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και την Κίνα, κάτι που δείχνει τον έντονο ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως η πύλη των επενδύσεων προς τη Ρωσία.

Για την Κίνα, ο κ. Μαυρομμάτης διευκρίνισε ότι αυτή δεν αποτελεί κίνδυνο για την Κύπρο, διότι επενδύει δικά της κεφάλαια και δεν αποτελεί σημείο διακίνησης επενδύσεων και κεφαλαίων.

Όπως εκτιμά ο κ. Μαυρομμάτης, η επιδείνωση της θέσης της Κύπρου στην επενδυτική κατάταξη στη Ρωσία αποδίδεται στην περίληψή της στη μαύρη λίστα το Δεκέμβριο του 2008 και στην οικονομική κρίση.

Υπογράμμισε, όμως, ότι οι εντατικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών και η μονογραφή της Συνθήκης Αποφυγής Διπλής Φορολογίας το 2009 και η υπογραφή της το 2010 αποκατέστησαν το θετικό κλίμα. «Αυτό σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, διότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στη νέα Συνθήκη», συμπλήρωσε.

Για τους ανταγωνιστές της Κύπρου, ο κ. Μαυρομμάτης εκτιμά ότι αυτοί «υστερούν γιατί βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης και επικρατεί αβεβαιότητα και θα πρέπει να το κεφαλαιοποιήσουμε αυτό όσο διαρκεί».

Δεύτερη η Ουκρανία
Σε σχέση με τις καταθέσεις, ο κ. Μαυρομμάτης ανέφερε πως το σύνολο των καταθέσεων ανέρχεται σε 69,9 δισ. ευρώ, προσθέτοντας πως από τα συνολικά 22,7 δισ. ευρώ καταθέσεων σε ξένο νόμισμα (όχι σε ευρώ), το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από ρωσικά κεφάλαια, με δεύτερη την Ουκρανία.

Για τις προοπτικές της περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Μαυρομμάτης υπενθύμισε δήλωση του Ντιμίτρι Μεντβέντεφ κατά την επίσκεψή του στο νησί, τον Οκτώβριο του 2010, ότι η Κύπρος είναι το προτιμητέο κανάλι για ξένες επενδύσεις στη Ρωσία.

Και ο Ευγένιος Ευγενίου, μέλος του ελεγκτικού οίκου PWC, έδωσε έμφαση στον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει η Κύπρος από άλλες χώρες για τις πρώτες θέσεις των επενδυτών στη Ρωσία.

«Σε σχέση με το μέλλον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προστατέψουμε την Κύπρο ως το κύριο κανάλι για τις επενδύσεις από και προς τη Ρωσία», είπε και συνέχισε: «Έχουμε μεγάλο συναγωνισμό. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να δούμε τη γραφειοκρατία μας εδώ στην Κύπρο, πρέπει να δούμε πώς προσεγγίζουμε πολλούς Ρώσους επιχειρηματίες που έρχονται και μένουν στην Κύπρο».

Πρότεινε την επανεξέταση κάποιων πτυχών της φορολογικής μεταρρύθμισης του 2003, την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε Ρώσους επιχειρηματίες, αλλά και την προσέλκυση ρωσικών κεφαλαίων για την υλοποίηση έργων στην Κύπρο, τα οποία δεν υλοποιούνται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Το φυσικό αέριο ανοίγει νέο κεφάλαιο
Ο Χρίστος Στυλιανίδης, αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας, αναφέρθηκε στην ανάγκη προφύλαξης του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Κύπρου ως πύλης διακίνησης κεφαλαίου από και προς τη Ρωσία.

«Τα χαρακτηριστικά πλεονεκτήματα της Κύπρου έχουν βοηθήσει το νησί μας να εξελιχθεί σε σημαντικό περιφερειακό χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο. Ωστόσο δεν πρέπει να χαλαρώσουμε την επαγρύπνησή μας καθώς συναγωνιζόμαστε με χώρες όπως το Λουξεμβούργο, την Ελβετία και τη Μάλτα», τόνισε.

Αναφέρθηκε στα κοιτάσματα φυσικού αερίου, που πιστεύεται ότι υπάρχουν στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη, για να τονίσει ότι αυτά συνιστούν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της οικονομίας και αποτελούν μιαν αναδυόμενη νέα εποχή δυνητικής συνεργασίας με τη Ρωσία, τόσο σε σχέση με την εκμετάλλευση ευκαιριών χρηματοδότησης στον ενεργειακό τομέα όσο και ως ένας ελκυστικός προορισμός για Ρώσους επενδυτές, με δεδομένο το πολλαπλασιαστικό φαινόμενο στον κτηματικό τομέα, τον τουρισμό και τραπεζικό τομέα και την ευρύτερη οικονομία.

Τέλος, στη δική της εισήγηση με τίτλο «Η αξία των ρωσικών επιχειρήσεων για την Κύπρο», η Φιόνα Μούλεν, Διευθυντής της εταιρείας Sapienta economics και σύμβουλος για οικονομικά θέματα του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, εκτίμησε ότι η αξία των ρωσικών επιχειρήσεων για την Κύπρο ανέρχεται στα 2,7 δισ. ετησίως, ενώ εάν εξαιρεθούν οι Ρώσοι που διαμένουν στην Κύπρο, και οι τραπεζικές ροές, το ποσό αυτό μειώνεται στα 2,1 δισ. το χρόνο ή ποσοστό 12% του κυπριακού ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τη κ. Μούλεν, μεταξύ των εσόδων περιλαμβάνονται έσοδα 300 εκατ. ευρώ από χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, 500 εκατ. ευρώ από νομικές και ελεγκτικές υπηρεσίες, 100 εκατ. ευρώ από ρωσικές επενδύσεις στον κτηματικό τομέα, 28 εκατ. ευρώ από φορολογίες σε καταθέσεις και 34 εκατ. σε εταιρικό φόρο από εταιρείες.

http://www.sigmalive.com/simerini/business/news/365358

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.