Tuesday 22 October 2024
Αντίβαρο
Κύπρος

Απάντηση στην Ε.Ε. οι επιδείξεις του Αττίλα Αποτελούν, επίσης, μέρος του ψυχολογικού πολέμου

30/04/2011 | Του Άδωνη Παλληκαρίδη

Το βαθύ κράτος της Τουρκίας εξοργίστηκε από σενάριο άσκησης επί χάρτου, του επιτελείου του ευρωστρατού, που μιλά για την απελευθέρωση κατεχόμενου ευρωπαϊκού εδάφους. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι με την αναφορά σε «κατεχόμενο ευρωπαϊκό έδαφος» φωτογραφίζεται το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.
 
Bυσσοδομεί ο Αττίλας και με πυκνές ασκήσεις στην κατεχόμενη γη μας προσπαθεί να δημιουργήσει ψυχολογικά σύνδρομα στο λαό μας. Η κατάπαυση του πυρός το 1974 δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να θεωρηθεί ειρήνη αλλά μια προσωρινή κατάσταση μεταξύ εμπολέμων. Ο Αττίλας λειτουργεί ως απειλή στη γη μας έτοιμος να ολοκληρώσει το άνομο έργο του όταν πάρει διαταγή άνωθεν.
 
Με δεδομένο ότι η Τουρκία είναι δύο κράτη σε ένα πακέτο, το πολιτειακό και το στρατιωτικό Κεμαλικό, είναι φανερό ότι ενίοτε όταν οι συνομιλίες αντιμετωπίζουν προβλήματα παρατηρείται επικάλυψη των πολιτικών πρωτοβουλιών με στρατιωτικές κινήσεις επί του εδάφους. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλα τα αδιέξοδα που προέκυψαν από τις συνομιλίες οι Αττίλες απαντούσαν με ασκήσεις πραγματικών πυρών σε όλο το πέταλο της Λευκωσίας.
 
Στρατιωτικοί αναλυτές ανάμεσά τους και ο Tαγματάρχης ε.α Σάββας Πέτρου επισημαίνουν την επιθετική διάταξη του στρατού κατοχής. Τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι στον περιορισμένο χώρο της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου βρίσκονται αυτή τη στιγμή 47.000 κληρωτοί στρατιώτες πέρα από τις δυνάμεις των εποίκων και των Τουρκοκυπρίων που μπορούν να ενισχύσουν τον Αττίλα στα συντάγματα επιστράτευσης.
 
Γιατί προβάλλουν τις ασκήσεις τους
 
Την τελευταία περίοδο η Τουρκία, αυτή με το στρατιωτικό καπέλο και όχι η άλλη του Ερντογάν, είναι έξω φρενών με την Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το σενάριο που κατάρτισε σε άσκηση του Ευρωστρατού.
 
Τα επιτελεία του Ευρωστρατού, γράφει η «Αρτάν Ζεϊτουκ», η εφημερίδα άμυνας, τεχνολογίας και στρατηγικής της Τουρκίας, ασκούνται επί σεναρίου πολύ προσβλητικού για την Τουρκία. Γι’ το λόγο αυτό, προσθέτει η τουρκική στρατιωτική επιθεώρηση, δίνεται απάντηση στο ίδιο το θέατρο πολέμου της Κύπρου με επίδειξη δυνάμεως.
 
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σενάριο με τον κωδικό «Μίλεξ», η Ατλαντίδα, νήσος που βρίσκεται στον Ατλαντικό Ωκεανό και παρομοιάζεται (Σ.Σ. από τους Τούρκους) με την Κύπρο, δέχτηκε επίθεση το 1963 και έκτοτε είναι ημικατεχόμενη και διαχωρισμένη. Ο στρατός κατοχής ελέγχει το 58% της νήσου και η Άλφαλαντ, που θεωρείται η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα έχει προσφύγει στον ΟΗΕ και τα διεθνή φόρουμ ζητώντας το δίκιο της. Η Βίταλαντ, που αντιπροσωπεύει την Τουρκία έχει το πάνω χέρι γιατί στηρίζεται από το στρατό, ενώ την ίδια στιγμή στη νήσο Τσιάρλιλαντ, που αντιπροσωπεύει της βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, αντιμετωπίζει την κατάσταση ως Πόντιος Πιλάτος.
 
Σε αυτό το χώρο αποφασίζει ο Ευρωστρατός να επέμβει συντονισμένα για να αποκαταστήσει την τάξη με συνέργεια των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δυνάμεων. Ο παραλληλισμός είναι οφθαλμοφανής ότι πρόκειται για σενάριο Κύπρου και σε μια πιθανή ανάληψη δράσης από τον υπό δημιουργία ευρωστρατό. Είναι αυτό ο απομηχανής θεός που περίμενε η Κύπρος και πιθανή υλοποίηση του σεναρίου στο μακρινό μέλλον θα σήμαινε καθολική απελευθέρωση του νησιού μας. Από μόνη της η άσκηση επί χάρτου ΤΑΣ προκάλεσε θύελλα στα μυαλά των στρατοκρατών της Άγκυρας και έδωσαν εντολή στο θηρίο της κατοχής να δείξει τα δόντια και τα νύχια του.

Η ηγεσία του στρατού κατοχής, σύμφωνα με το Σάββα Πέτρου, από την κατεχόμενη Βασίλεια, χρησιμοποιεί κατά κόρο τις ασκήσεις όχι μόνο για να κρατεί σε ετοιμότητα το στράτευμα, αλλά για να ασκεί και ψυχολογικό πόλεμο στους αντιπάλους, που είμαστε εμείς οι Ελληνοκύπριοι. Θεωρούν οι επικεφαλής του στρατού κατοχής ότι έτσι οπλίζουν με περισσότερη δύναμη τους διαπραγματευτές τους στο πολιτικό πεδίο για να επιτύχουν αυτά που οι ίδιοι δημιούργησαν στο έδαφος. Ο φόβος είναι αρρώστια, επισημαίνει ο έγκυρος στρατιωτικός αναλυτής, και αυτό ακριβώς θέλουν να περάσουν στο υποσυνείδητο του κυπριακού λαού ενδοτικότητα λόγω φόβου.
 
Ποια η διάταξη του Αττίλα
 
Οι κατοχικές δυνάμεις, σύμφωνα με τους ειδικούς του στρατεύματος, βρίσκονται σε επιθετική διάταξη και αριθμούν 47 χιλιάδες άντρες. Η 39η μεραρχία με έδρα τη Μύρτου έχει την ευθύνη φύλαξης της γραμμής αντιπαράταξης από τον Άγιο Βασίλειο μέχρι τον Πύργο Τηλλυρίας. Διαθέτει τρία συντάγματα με έδρα τον Άγιο Βασίλειο, το 49ο με έδρα τη Μόρφου και το 14ο με έδρα την Πεντάγυια. Διαθέτει επίσης έξι μοίρες πυροβολικού και τρεις επιλαρχίες με 54 άρματα μάχης έκαστη. Τα τάγματα της μεραρχίας είναι μηχανοκίνητα και βρίσκονται σε τριγωνική διάταξη δύο μπροστά και ένα πίσω (επθετική διάταξη μάχης). Αντίθετα η διάταξη των ταγμάτων της Ε.Φ. είναι ένα τάγμα μπροστά δύο πίσω, αμυντική διάταξη σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ.
 
Στα ανατολικά της γραμμής αντιπαράταξης την ευθύνη έχει η 28η Μεραρχία του στρατού κατοχής. Ο τομέας της εκτίνεται από το ύψωμα Άρωνας στο Γέρι μέχρι τη Δερύνεια. Η έδρα της μεραρχίας είναι στην Άσσια και έχει ακριβώς τις ίδιες δυνάμεις με την 39η μεραρχία με τάγματα που βρίσκονται σε τριγωνική επιθετική διάταξη.
 Ακολουθούν η 14η ταξιαρχία αρμάτων με έδρα το Νέο χωρίο Κυθρέας. Η δύναμη της ταξιαρχίας είναι 162 άρματα μάχης, τρεις επιλαρχίες των 54 αρμάτων. Διαθέτει πράλληλα αντίστοιχες πυροβολαρχίες.
 
Τουρκοκυπριακή δύναμη σε πέντε συντάγματα
 
Τέταρτη δύναμη του Αττίλα είναι οι λεγόμενες δυνάμεις ασφαλείας των Τουρκοκυπρίων με έδρα το Καράκουμη κοντά στο Μπέλα Πάις. Η έδρα της διοίκησης βρίσκεται στο πέρασμα της Αγύρτας. Η δύναμη των Τουρκοκυπρίων, αν και μικρή πέντε ταγμάτων, αναπτύσσεται σε πέντε συντάγματα των 2400 αντρών σε περίπτωση επιστράτευσης. Πυροβολαρχίες και άρματα μάχης συμπληρώνουν τον τομέα της Λευκωσίας. Υπάρχουν επιπλέον τα τάγματα της ΤΟΥΡΔΥΚ το ένα στο Κιόνελι εφεδρικό και το άλλο κοντά στη Βρετανική Πρεσβεία στη Λευκωσία.

Στην Κερύνεια εδρεύει το 11ο Σώμα Στρατού της Τουρκίας που διοικεί όλες αυτές τις δυνάμεις και έχει τις εγκαταστάσεις του στο παλιό στρατόπεδο 251 τ.π. της Ε.Φ.
 
Στην Αμμόχωστο υπάρχει η διοίκηση του ναυτικού που αποτελείται από έξι σκάφη περιπολίας. Στο Κρινί στις παρυφές του Πενταδακτύλου στο ύψος της Λευκωσίας εδρεύουν περιοδικά ελικόπτερα Πούμα και Σούπερ Πούμα 3 έως 4 αναλόγως.

http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/378086

.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.