Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναζητούν τρόπους για να αρθεί το βέτο της βουλγαρικής κυβερνήσεως ως προς την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, η οποία συμπαρασύρει και την πορεία της Αλβανίας. Η πρόβλεψη δεν είναι αισιόδοξη. Η Βουλή της Βουλγαρίας άνοιξε στις 24 Ιουνίου ένα παράθυρο για άρση του βέτο, αλλά οι όροι που τίθενται θα προκαλέσουν αντιδράσεις στο κράτος των Σκοπίων.
Η διαμάχη έχει ιστορικό βάθος. Όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και ανακηρύχθηκε το ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων (Σεπτέμβριος 1991) η Βουλγαρία αναγνώρισε το κράτος με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αλλά δήλωσε ότι δεν αναγνωρίζει «μακεδονική» γλώσσα και «μακεδονική» εθνότητα. Προφανώς η Σόφια θεωρεί ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι βουλγαρικής καταγωγής. Από τότε οι διαφορές αυξήθηκαν. Σήμερα ισχύει η διαπίστωση της εφημερίδας Nova Makedonija των Σκοπίων, η οποία στις 10.6.2022 έγραψε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ενθάρρυνε τον βουλγαρικό εθνικισμό.
Οι διαφωνίες είναι πολλές. Η κυριότερη αφορά στην αναγνώριση των Βουλγάρων ως συνιστώσας εθνότητας μαζί με τους «Μακεδόνες» και τους Αλβανούς. Η Βουλγαρία θέλει να γίνει ρητά η αναφορά στο Σύνταγμα του κράτους των Σκοπίων. Ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν πρότεινε να δεχθεί μόνο αυτό το αίτημα η πλευρά των Σκοπίων και να αρθεί το βέτο. Όμως οι βουλγαρικές αντιρρήσεις αναφέρονται και σε άλλα προβλήματα.
Η απογραφή που έγινε πέρσι στο κράτος των Σκοπίων κατέγραψε περίπου 3500 Βούλγαρους. Η Σόφια δεν θεωρεί γνήσια την απογραφή. Θυμίζει ότι τουλάχιστο 100.000 πολίτες του γειτονικού της κράτους έχουν ζητήσει και έλαβαν βουλγαρική υπηκοότητα και το αντίστοιχο διαβατήριο. Ένας από αυτούς είναι ο πρώην Πρωθυπουργός των Σκοπίων Λιούπτσο Γκεοργίεφσκι. Στη δεκαετία του 1990 δήλωνε «Μακεδόνας». Τώρα δηλώνει υπερήφανος Βούλγαρος! Είναι προφανές ότι οι εθνικές ταυτότητες στο κράτος αυτό είναι αρκετά ρευστές.
Η Σόφια ζητεί να παύσουν τα σχολικά βιβλία των Σκοπίων να αναφέρουν με αρνητικούς χαρακτηρισμούς τη δράση του βουλγαρικού στρατού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε η νότια περιοχή του βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας με πρωτεύουσα τα Σκόπια μοιράσθηκε από τους Γερμανούς σε δύο ζώνες. Τη δυτική την πήρε η Αλβανία. Εκεί σήμερα ζει μία πολυάριθμη αλβανική κοινότητα. Την ανατολική ζώνη την κατέλαβαν οι Βούλγαροι, οι οποίοι μπήκαν στον Πόλεμο ως σύμμαχοι του Άξονα.
Στο Μοναστήρι (Μπίτολα) των Σκοπίων η φιλοβουλγαρική μειονότητα ίδρυσε Βουλγαρικό Πολιτιστικό Κέντρο με όνομα που διχάζει. Ο Βάντσο Μιχαήλοφ θεωρείται από τα Σκόπια ως συνεργάτης του βουλγαρικού φασισμού. Προ ολίγων ημερών κάποιοι έβαλαν βόμβα στο Πολιτιστικό Κέντρο και η Βουλγαρία διαμαρτυρήθηκε επισήμως.
Άλλο σημείο τριβής είναι η ονομασία της γλώσσας. Η Βουλγαρία θεωρεί ότι η γλώσσα του σκοπιανού κράτους δεν πρέπει να αποκαλείται «μακεδονική», διότι αποτελεί κλάδο της βουλγαρικής.
Διαφωνία υπάρχει και για την εθνική ταυτότητα ιστορικών προσώπων, όπως ο Τσάρος Σαμουήλ, το οποίον νίκησε το 1014 ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Β΄ ο Μακεδών. Επίσης για τους ιδρυτές του ΒΜΡΟ (Εσωτερική Μακεδονική Επαναστατική Οργάνωση) του 1893, όπως ο Γκότσε Ντέλτσεφ κ.ά.
Στους θεσμούς που αντιδρούν εντάσσεται η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία. Στις 21 Ιουνίου ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την αναγνώριση της Εκκλησίας των Σκοπίων από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά επιφυλάσσεται ως προς το όνομα «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος». Η επικρατούσα αντίληψη στη Σόφια θεωρεί (κακώς) ότι ο τίτλος αυτός είναι μέρος της βουλγαρικής Ιστορίας.
Στον βαλκανικό κυκεώνα ας προστατεύσουμε την Ιστορία του Ελληνισμού!
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 25.6.2022
πηγή φωτογραφίας: AP Photo/Boris Grdanoski
5 comments
Είχε πεθάνει ο σπουδαίος Αρχαιολόγος και Πατριώτης Μακεδών, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ακαδημαϊκός, τέως Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Αντώνιος Δ. Κεραμόπουλός, όταν η Σύζυγός του Αικατερίνη δέχθηκε μία επιστολή από τον κ. Δρ. Αρη Πουλιανό, Ανθρωπολόγο, Μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Μόσχας.
Ο κ.Ανθρωπολόγος Δρ. Πουλιανός συμφωνούσε με τον θανόντα, ο οποίος πρέσβευε με ιστορικά στοιχεία, ότι οι περισσότεροι κάτοικοι των Σκοπίων είναι Ελληνικής καταγωγής, …. είναι Ελληνες και όχι Σλαύοι κ.Κοτζιά (μαγαρίζεις αυτό το επίθετο)!
Τα ίδια γράφει και ο αείμνηστος Αντιστράτηγος ε.α. Ν. Γρυλάκης στο βιβλίο του “Η Μακεδονια Χθες, Σήμερα, Αύριο” ενυπογράφως!
Το κύριος πηγαίνει στον κ. Πουλιανό ή παρελκύει να υπάρχει αλλά η αποπνικτική ζέστη ……. έκανε το θαύμα της!
Ξαναδιαβάζω το βιβλίο του αειμνήστου Αντιστράτηγου ε.α. Ν. Γρυλλάκη (Σύνολο 534 Σελίδες).
Κύριε Χολέβα, Σας έχω προσωπικά γνωρίσει και σας προτρέπω. Διαβάστε και το βιβλίο του Γρυλλάκη με χάρτες και κείμενο.
Εάν έχουν δίκιο ο Κεραμόπουλλος (με ιστορικά αποδεικτικά στοιχεία) και ο Άρης Πουλιανός (με ανθρωπολογικά) τότε οι περισσότεροι Σκοπιανοί ήσαν Ελληνες και όχι Σλαύοι!
Και οι δύο ήσαν αυτοδημιούργητοι και όχι παιδιά του ρουσφετιού και της κομματικής συναλλαγής!
Νομίζω ότι ο Γρυλλάκης γράφει σωστά πράγματα!
Υ.Σ. Ας αφήσουμε κατά μέρος το δεύτερο εθνικό σπορ, εκτός δηλαδή από την εσωτερική φαγωμάρα, αλλά και την αμορφωσιά (Βλέπε Κοτζιάς και Τσίπρας) οφείλουμε να γνωρίζουμε
Νομίζω ότι η ανάγνωση του βιβλίου του Γρυλλάκη (είχε μάλιστα τότε λεχθεί ότι ο Γρυλλάκης προσπάθησε να “λαδώσει” τον Γkλιγκόρωφ) αξίζει τον κόπο!
Την δεκατία του 1960, ο αείμνηστος Γεώργιος Μόδης. είχε σε μια διάλεξή του στην Αίθουσα Τελετών της Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών , είχε δηλώσει ότι Αγγλοι Αξιωματικοί Σύνδεσμοι, στις παραμεθόριες περιοχές, έδρων τελείως ανθελληνικά αφοπλίζαντας τους χωρικούς των γύρω χωριών οι οποίοι γνώριζαν την κατοχική συνεργασία του ΕΛΑΣ με τους Βουλγάρους και δεν εμπιστευόντουσαν το ΕΛΑΣ. Γνώριζαν καλά την περιοχή, είχαν δε οπλιστεί από τις κρυφές αποθήκες του ΕΛΑΣ που προορίζονταν για τον τρίτο γύρο και δεν είχαν προσχωρήσει δια της βίας στις τάξεις των κομμουνιστών όσο είχαν όπλα, στους οποίους ανθίσταντο.
Και βεβαίως ΔΕΝ υπάρχει Μακεδονική αλλά Ελληνική Εθνότητα, ΟΥΤΕ υπάρχει Μακεδονική γλώσσα. όποιος τα πρεσβεύει αυτά είναι τελείως αμόρφωτος ή ηλίθιος!
Κατά την διάρκεια ταξιδιού επιστροφής μου στην Αυστρία (όπου σπούδαζα) από την Ελλάδα, το τραίνο σταμάτησε για λίγο στα Σκόπια.
Εκεί με περίμενε με την κόρη της Ελένη η αείμνηστη κυρία Ευανθία Αργυριάδου, μητέρα του τότε Γενικού Πρόξενου της Ελλάδος στα Σκόπια αείμνηστου Δ. Αργυριάδη, η οποία με γνώριζε από παιδάκι και ήθελε να με δει.
Μου ζήτησε να κατέβω από το τραίνο για λίγο για μου μιλήσει και να με φιλήσει, αλλά εγώ φοβούμενος τους κλέφτες Γιουγκοσλαύους και μια απότομη αναχώρηση του τραίνου, δεν κατέβαινα.
Τότε η αείμνηστη Ε. Αργυριάδου, ρώτησε έναν Γιουγκοσλαύο σιδηροδρομικό που τυχαία περνούσε εκείνη την στιγμή, [υποτίθεται, στα «Ψευτομακεδονικά», αλλά στην πραγματικότητα στα βουλγάρικα διότι αυτά γνώριζε], πόση ώρα θα μείνει το τραίνο και αυτός της απήντησε ένα τέταρτο της ώρας.
Γιατί η μητέρα του τότε πρόξενου της Ελλάδος στα Σκόπια γνώριζε βουλγάρικα;
Η αείμνηστη Ε. Αργυριάδη [γνωρίζω καλά, ότι για τους απελθόντες δεν ισχύει το «κυρία» αλλά για μένα, λόγω του μεγάλου σεβασμού μου προς την αείμνηστη, εξακολουθεί να υφίσταται!], είχε γεννηθεί στην Ελληνικότατη τότε Φιλιππούπολη της Ανατολικής Ρωμυλίας που βρίσκεται σήμερα σκλάβα στην Βουλγαρία γνωστή ως Plovdiv, από όπου έφυγε την νύκτα σε ηλικία 17 ετών με την οικογένειά της, όπως πολλοί άλλοι Έλληνες, με την ψυχή στο στόμα, κυνηγημένη από τους Βούλγαρους.
Ο πατέρας της ήταν εύπορος Έλληνας της Βορείου Μακεδονίας ονομαζόμενος Κομιζόπουλος, απόγονος του εμπόρου και εξέχοντος Μέλους της Φιλικής Εταιρείας Αργύρη Κομιζόπουλου ή Κουγιουμτζόγλου. Το σπίτι τους το είχε κτίσει το 1847 ο Έλλην Αρχιτέκτων Χατζηγιώργης. [Βλέπε: «Πατρίδες των Ελλήνων – Μικρά Ασία, Πόντος, Κωνσταντινούπολη, Ανατολική Θράκη, Ανατολική Ρωμυλία, Πελαγονία, Βόρεια Ήπειρος», Συγγραφέα Θεοδώρου Καρζή, Εκδοτικός Οίκος ΛΙΒΑΝΗ, Αθήνα 2002, σελίδα 260, εικόνα 191 με κείμενο)].
Σήμερα εκεί στεγάζεται το βουλγαρικό Εθνικό Λαογραφικό Μουσείο της Φιλιππούπολης ή στα βουλγαρικά Πλόβντιβ!
Η κυρία Αργυριάδου λοιπόν, φυσικώ τω λόγω, γνώριζε πολύ καλά την βουλγαρική γλώσσα….!!!
Όταν την ρώτησα σχετικά πως γνώριζε την γλώσσα των Σκοπίων, μου είπε ότι δεν ξέρει “Μακεδονικά “, ότι στα καταστήματα που πηγαίνει και οι υπάλληλοι την επαινούν για τα καλά της «μακεδονικά» τους απαντά πως δεν ξέρει «μακεδονικά» αλλά μόνον βουλγάρικα, όταν δε αυτοί εξοργίζονται από την απάντησή της, τους δείχνει στο διαβατήριό της το τόπο γεννήσεώς της και τους αποστομώνει!
Δηλαδή, δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα αλλά βουλγάρικη, ίσως κάπως παραλλαγμένη (δεν είμαι ειδικός και δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες!).
Δηλαδή εκτός από τα 100 Δις. που μας φόρτωσαν κατά τον Αυστριακό Πρόεδρο του τότε Eurogrup, μας έλαχε και η καθαρή προδοσία του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του Κομμουνιστή Κοτζιά.
Κρίμα στο επίθετο, διότι οι γιοι του Κώστα Κοτζιά Γιώργος και Παναγιώτης ήσαν και οι δύο πατριώτες και τίμησαν την Πατρίδα.
Υ.Σ. Εάν τα κτήματα του Προπάππου μου τα είχαν καταλάβει δια της βίας κάποιοι και αργότερα τους εξέβαλα εγώ βίαια, τότε δεν είμαι Φασίστας αλλά έχω το δίκαιο με το μέρος μου διότι ήταν κτήμα της οικογένειάς μου. Αυτό πηγαίνει στα Ματωμένα Χώματα που έγιναν θεατρικό έργο.