Συνέντευξη του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στον Ιπποκράτη Γαλάτη από την εφημερίδα «Αδέσμευτη Ξάνθη» στις 23 Σεπτεμβρίου 2011
Ι.Γ. Κύριε Πρόεδρε καλωσήρθατε για άλλη μια φορά στη Ξάνθη, καλώς σας βρήκαμε κι εμείς στην πατρίδα σας, τουλάχιστον έτσι έχετε πει, βέβαια αυτή τη φορά δεν ξέρω τι θα μας πείτε και αν μας δώσετε μια «νότα» αισιοδοξίας ή θα γίνετε ακόμη πιο απαισιόδοξος!!!
Π.Ε. Ο Πλάτων είπε ότι: « Φίλη οικογένεια, φιλτέρα πατρίδα, φιλτάτη αλήθεια»! Λοιπόν εγώ θα λέω την αλήθεια! Πάντα αυτό έλεγα και πάντα αυτό θα λέω! Και θα λέω τις σκέψεις μου για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα. Όχι απλώς να καταγράφουμε τα πράγματα και να μεμψιμοιρούμε, αλλά να δούμε, αφού ξέρουμε την πραγματικότητα, τι μπορούμε να κάνουμε για να τη βελτιώσουμε.
Ι.Γ. Τι μπορούμε να κάνουμε;
Π.Ε. Τι πρέπει να κάνουμε!!!
Ι.Γ. Μάλιστα. Να ξεκινήσω λοιπόν κύριε Πρόεδρε, ρωτώντας σας την αιτία αυτής της κατάστασης, γιατί στο παρελθόν πολλές φορές «χτυπήσατε το καμπανάκι» . Είπατε ότι «εκεί δεν πάμε καλά. Εκεί δεν τα αντιμετωπίζουμε σωστά τα πράγματα». Σήμερα που είμαστε σε αυτήν εδώ την κατάσταση είναι απόρροια όλων αυτών που λέγατε; Δηλαδή ποιων;
Π.Ε Να τα πάρουμε με απλά νούμερα. Το 80΄ είχαμε ένα ασήμαντο χρέος. Ένα χρέος σε ευρώ περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα 4.000.000.000 ευρώ έγιναν 350.000.000.000 ευρώ στα 30 χρόνια. Πως αυξήθηκε το χρέος τόσο πολύ; Ερωτάται ο κόσμος: «Στα τριάντα χρόνια πως τα καταφέραμε;». Στα τριάντα χρόνια περάσαμε πολέμους, Μικρασιατικές καταστροφές, εμφυλίους, καταστροφές από τους Γερμανούς. Δύσκολες συνθήκες! Πως όλο αυτό το χρονικό διάστημα καταφέραμε και «επουλώσαμε» όλες τις «πληγές» κι είχαμε μόνο 4 δισεκατομμύρια χρέος; Φτιάξαμε χώρα, κάναμε ένα σωρό έργα, αποκαταστήσαμε όλους τους Πρόσφυγες, τους περισσότερους από την Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, και τώρα σε μια περίοδο τριάντα ετών όπου είχαμε και τις ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καταφέραμε να κάνουμε τα τέσσερα δισεκατομμύρια 350.000.000.000. Τι σημαίνει 350.000.000; Με ετήσιο τόκο 17,5 όταν ανεβαίνουν τα spread με 10%; 35.000.000 πρέπει να πληρώνουμε κάθε χρόνο! Γιατί έγινε αυτό; Διότι δεν λογάριασε κανείς την πατρίδα. Όλα τα κόμματα έβαλαν το κομματικό κέρδος πάνω από το χρέος προς την πατρίδα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η αθρόα πρόσληψη υπαλλήλων. Κάθε κόμμα προσελάμβανε υπαλλήλους σαν ένα «κομματικό στρατό» για να το ψηφίζει!!! Αυτό όμως επέφερε μια διόγκωση των υπαλλήλων σε βαθμό υπερβολικό. Σε καμιά χώρα του κόσμου δεν υπάρχουν τόσοι υπάλληλοι. Σημαίνει δηλαδή ότι εμείς έχουμε τριπλάσιους υπαλλήλους ανά κάτοικο ή ανά εκατομμύριο κατοίκους από όσους έχει η Γερμανία!!!
ΙΓ. Πάντα μιλάμε για το Δημόσιο!
Π.Ε Για το Δημόσιο. Που σημαίνει με λίγα λόγια ότι για το Δημόσιο που έχουμε, ξοδεύουμε 40 δισεκατομμύρια το χρόνο! Για τις αμοιβές, τα έξοδα, τις δαπάνες, την ασφάλιση των Δημοσιών Υπαλλήλων… Μονάχα από τη διόγκωση του αριθμού των υπαλλήλων χάσαμε 600 δισεκατομμύρια. Αφήνω βέβαια τις άλλες σπατάλες. Αφήνω δε την ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ των προμηθειών, αφήνω τις κλοπές. Αφήνω την αγορά άχρηστου Στρατιωτικού υλικού. Μας καθυβρίζουν και μας λοιδορούν οι ξένοι, τελευταία δε και ο Σλοβάκος Πρωθυπουργός επειδή έχουμε πρόβλημα τώρα οικονομικό. Από αυτούς όμως αγοράζαμε άχρηστα «Suzana» για να πάρουν ορισμένοι προμήθεια και να μπορέσει η Σλοβακία να σταθεί στα πόδια της. Και να πω κάτι το οποίο με πληγώνει. Κάθε φορά που περνάω πάνω από τον Ναύσταθμο βλέπω μια ολόκληρη προβλήτα και πάνω είναι τοποθετημένα 3 zubr. Τα zubr είναι αυτά τα hovercraft τα ελαστικά τα οποία τα αγοράσαμε από την Ρωσία και την Ουκρανία. Μα αυτά είναι για λίμνες. Στο Αιγαίο είναι άχρηστα. Το Αιγαίο έχει μποφόρ. Τα αγοράσαμε, πληρώσαμε ένα σωρό λεφτά, κάναμε ιδιαίτερη προβλήτα για να τα ακουμπήσουμε, να τα συντηρήσουμε για να παρθούν ορισμένες προμήθειες. Και το «δράμα» που πονά τον κάθε Έλληνα, είναι ότι δεν υπήρξε ούτε μια τιμωρία των ανθρώπων αυτών που κλέψανε την πατρίδα. Δώσαμε δύο δισεκατομμύρια να πάρουμε τέσσερα υποβρύχια, κι ύστερα από 10 χρόνια πήραμε ένα που … γέρνει!!! Και κανένας δεν τιμωρήθηκε. Αυτό σημαίνει μια διαφθορά όλου του πολιτικού συστήματος. Αυτοί μας κατάντησαν αγαπητέ μου σ’ αυτήν την κατάσταση. Αυτοί κατέστρεψαν την χώρα, αυτοί είναι υπόλογοι τώρα που κάθε Έλληνας «φτύνει αίμα», που κάθε Έλληνας δεν έχει χαμόγελο στα χείλη του, που κάθε Έλληνας αντιμετωπίζει προβλήματα με τα παιδιά του, και το χειρότερο απ’ όλα είναι τα νέα παιδιά που βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο, χωρίς ελπίδα. Σκέφτονται οι καλύτεροι να φύγουν από την πατρίδα και να μείνουν οι άχρηστοι. Δεν υπάρχει αισιοδοξία. Δεν υπάρχει δύναμη δημιουργίας. Που σημαίνει ότι διακινδυνεύεται το μέλλον όχι μόνο της χώρας, του λαού και του Έθνους.
Ι.Γ Κύριε Πρόεδρε έτσι είναι όπως τα λέτε τα πράγματα. Ο κόσμος το χει κατανοήσει. Όμως τι γίνεται τώρα; Γιατί βλέπουμε ακόμα και σήμερα που έχουμε τις διαπιστώσεις, το πρόβλημα προσπαθούμε να το λύσουμε όχι με σωστά μέτρα. Δηλαδή αυτή τη στιγμή βλέπουμε να πλήττεται, να χτυπιέται ο Ιδιωτικός Τομέας, το μεροκάματο του ιδιώτη λες και δεν ξέρω, αυτό είναι η αιτία του κακού στη χώρα αυτή. Βλέπουμε να χτυπιέται γενικά ο επιχειρηματίας είτε μικρός είναι είτε μεγάλος. Φαντάζομαι βέβαια ότι τα προβλήματα είναι προβλήματα και για τον μικρό που έχει ένα μαγαζάκι και για σας που έχετε έναν Όμιλο Επιχειρήσεων. Ο καθένας έχει διαφορετικό σημείο αντιμετώπισης. Όμως τα προβλήματα υπάρχουν!
Π.Ε Βεβαίως.
Ι.Γ. Και δεν έχουμε ακουμπήσει ακόμη τις Δημόσιες Δαπάνες, κάτι που έκανε η Πορτογαλία, κάτι που έκανε η Ιρλανδία κάτι που πάει να κάνει η Ισπανία, κάτι που πάει να κάνει η Ιταλία.
Π.Ε Έθιξες ακριβώς τον πυρήνα του προβλήματος. Το κομματικό κράτος αυτό, τόσα χρόνια δεν τολμάει να πειράξει τους «Κομματικούς Στρατούς» και συνεχίζει ακόμα σε αυτήν την κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» να αυξάνει τις δαπάνες του Δημοσίου. Το πρώτο το οποίο πρέπει να κάνει κανείς είναι να κόψει κάθετα τις δαπάνες του Δημοσίου. Εκείνο που έπρεπε να γίνει από την πρώτη στιγμή: Να περιοριστούν οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στο μισό. Να φύγουν εκείνοι οι Σύμβουλοι από τα Υπουργεία, όλοι αυτοί που χρυσοπληρώνονται και δίνουν μόνο το κακό παράδειγμα. Το αρχικό λανθασμένο στρεβλό μοντέλο της Κεντρικής Διοίκησης απλώνεται και διαχέεται σε όλες τις επιμέρους μικρές Διοικήσεις. Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι αυτό που κάνει ένας μικρός επιχειρηματίας ή οικογενειάρχης που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα. Το πρώτο πράγμα που κάνει είναι να «συμμαζεύει τα του οίκου του»! Εμείς ΔΕΝ το κάναμε αυτό το πράγμα. Και αυτό δημιουργεί και ένα πρόβλημα αξιοπιστίας και στους ξένους δανειστές μας, διότι πάει και λέει η Κυβέρνηση: «θα πάρω μέτρα». Επιβάλλει φορολογία εξοντωτική η οποία οδηγεί σε ύφεση, με αποτέλεσμα να μην αποδίδουν τα τρέχοντα έσοδα. Διαλύει τις επιχειρήσεις και τον Ιδιωτικό Τομέα που είναι εκείνος ο οποίος «αιμοδοτεί» τον αρνητικό Δημόσιο Τομέα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή 300.000 απολύσεις στον Ιδιωτικό Τομέα, παραγωγικών ανθρώπων για να μείνουν στο δημόσιο 300.000 ΑΧΡΗΣΤΟΙ!!! Είναι τόσο απλό. Και επιμένουν δυστυχώς. Και γίνονται και αναξιόπιστοι στους ξένους δανειστές μας. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σου λέει ο Ευρωπαϊος ο οποίος βρίσκεται σε μια επιτροπή, σε μια Κυβέρνηση: «Μας υποσχεθήκατε 1 φορά δεν τα τηρήσατε, μας υποσχεθήκατε 2η φορά πάλι δεν τα τηρήσατε! Και βλέπουμε ότι το έλλειμμα σας αυξάνεται. Ε! Δεν σας πιστεύουμε. Άρα δεν σας δίδουμε και τη δόση»! Άρα κινδυνεύουμε να κατεβάσουμε ρολά!
Ι.Γ Τι πρέπει να γίνει; Το μεγάλο ερώτημα!
Π.Ε Καταρχήν εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να «συμμαζέψουμε τα του οίκου μας» ! Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να υπάρξει Εθνική αντιμετώπιση των προβλημάτων και ΟΧΙ κομματική. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πριν από πολλά χρόνια που είχα μια συζήτηση με τον Κώστα Καραμανλή του είπα: «Δύο πράγματα θα ήθελε ο Έλληνας από σένα. Πρώτον να χτυπήσεις τη διαφθορά και δεύτερον να συμμαζέψεις αυτό το ΑΘΛΙΟ Δημόσιο Κράτος»!!! Μου είπε: «Μηδενική ανοχή στην διαφθορά και επανίδρυση του Κράτους», του είπα: «Μακάρι να το πετύχεις. Αν το πετύχεις θα πάει μπροστά η πατρίδα». Δυστυχώς δεν έγινε τίποτα και δυστυχώς αυτή η ιστορία συνεχίζεται.
Ι.Γ Δεν πήγε να κάνει κάτι;
Π.Ε Πήγε αλλά δεν προχώρησε. Αδιαφόρησε; Είχε πολλές αντιδράσεις; Δεν μπορώ να ξέρω. Εν πάση περιπτώσει αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να φέρει την τομή. Αυτή η Κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της, έχει χάσει η δυναμική της έχει χάσει την εσωτερική της συνοχή, βρίσκεται σε πανικό και όποιος είναι σε πανικό είναι κα επικίνδυνος! Αυτή τη στιγμή είναι απόλυτη ανάγκη να στραφούμε στον λαό να γίνουν εκλογές τάχιστα, και η νέα Κυβέρνηση όποια και αν είναι αυτή να εφαρμόσει το σωστό πρόγραμμα Εθνικής Σωτηρίας. Το οποίο θα πρέπει να είναι περιορισμός του κράτους, απόλυτη αξιοκρατία ξεκινώντας από την κορυφή και τιμωρία των ενοχών που έκλεψαν την πατρίδα. Αυτά τα τρία. Και στο εξωτερικό να πάνε να πούνε αυτή είναι η πραγματικότητα και εμείς από δω και πέρα θα είμαστε αξιόπιστοι. Σας ζητούμε άλλη μια περίοδο χάριτος την οποία πρέπει να μας δώσετε»! Και θα πρέπει να εφαρμόσουν αυτή την πρώτη περίοδο χάριτος. Εδώ αποκτάται η αξιοπιστία. Δηλαδή να υποσχεθούν αυτά που θα υποσχεθούνε και να τα φτιάξουνε! Και να βγει ο Πρωθυπουργός μετά από 3 μήνες και να πει και στον Ελληνικό Λαό και στις Βρυξέλες και στην Ουάσιγκτον και παντού στον κόσμο: «Εγώ υποσχέθηκα 1,2,3 πέρασαν τρεις μήνες και εγώ έκανα : 1 2 3». Τότε αποκτάς την αξιοπιστία σου. Και τότε αγαπητέ μου μπορείς να πας να πεις το εξής: «Δεν είναι φτωχή χώρα η πατρίδα μου η Ελλάδα. Έχει πολλές δυνατότητες. Έχει τεράστιο πλούτο σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ελληνική αποκλειστική Ζώνη. Άρα, θα σας ξεπληρώσουμε. Έχετε εμπιστοσύνη». Και μετά αφού αποκτήσει την αξιοπιστία να πάει στην κυρία Μέρκελ ή στον επόμενο Γερμανό Καγκελάριο και να πει: « Έχουμε και ένα πρόβλημα οι δυο μας. Υπάρχει το πρόβλημα των πολεμικών αποζημιώσεων. Αυτά τα υπολογίζουν διάφοροι -έχω διαβάσει διάφορες μελέτες- από 150 – 220.000.000.000. Πρέπει να βρούμε μια λύση σ’ αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να το λύσουμε. Δεν πιέζουμε, ούτε εκβιάζουμε αλλά πρέπει να το λύσουμε με μια διαδικασία: Ή θα μας δώσετε κάποιες εγγυήσεις σιγά- σιγά ή θα βρούμε ένα τρόπο». Εν πάση περιπτώσει δεν μπορώ εγώ να πω τι θα γίνει, αλλά να τεθεί χωρίς φοβικό σύνδρομο. Αλλά για να θέσεις ένα- δύο θέματα, πρέπει να έχεις αξιοπιστία. Πρέπει να έχεις κύρος. Και αυτό αποκτάται με την αξιοπιστία. Είναι το δεύτερο στάδιο. Και τότε όλος ο Ελληνικός Λαός θα καταλάβει ότι έχει σοβαρή Διοίκηση, ότι έχει μια Κυβέρνηση επάνω η οποία τηρεί αυτά που λέει. Σταμάτησε να τον κοροϊδεύει. Αυτό που είπε ο Τσόρτσιλ στους Βρετανούς στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο: «Δεν σας υπόσχομαι λόγια, δεν σας υπόσχομαι ελπίδες. Σας υπόσχομαι δάκρυα στην αρχή. Αλλά ελευθερία και ελπίδες μετά»! Και το τήρησε.
Ι.Γ. Κύριε Πρόεδρε παρακολούθησα όλο αυτό το διάστημα όλες τις δηλώσεις, συνεντεύξεις ομιλίες των αρχηγών των κομμάτων αρχής γενομένης από τον Πρωθυπουργό και κλείνοντας με τον επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσευσεως τον Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ. Λίγο πολύ η μεν αντιπολίτευση ήταν σχεδόν στα ίδια, η δε Κυβέρνηση απέναντι. Θεωρείτε πως αν αύριο ή στο εγγύς μέλλον προκηρυχθούν εκλογές θα υπάρξει Αυτοδύναμη Κυβέρνηση;
Π. Ε Αυτό δεν μπορώ να το κρίνω και η εποχή των προφητών έχει παρέλθει. Εκείνο όμως που έχει σημασία είναι ότι όποια κι αν είναι η κατάσταση μετά τις εκλογές θα είναι μια απόφαση υπεύθυνη, πρόσφατη του Ελληνικού Λαού ο οποίος θα δώσει την εντολή. Θα δώσει την εντολή ή αυτοδύναμης Κυβέρνησης ή Κυβέρνησης Συνασπισμού-συνεργασίας- ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ!!!
Ι.Γ. Η επόμενη Κυβέρνηση θεωρείτε ότι μπορεί να παράσχει έργο ή θα είναι θνησιγενής και θα περάσει έτσι;
Π.Ε Δεν έχουμε περαιτέρω όρια. Λίγο πολύ όλοι τώρα αρχίζουν και συναισθάνονται και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Δεν υπάρχουν ψευδαισθήσεις πλέον. Πρέπει να σταματήσει πλέον αυτό το «καλαμπούρι» να ορίζουμε Υπουργό τον κάθε έναν. Πρέπει να αναλάβουν σοβαροί άνθρωποι, και ήταν θετική η άποψη Σαμαρά ότι θα διαχωρίσει τον ρόλο των Βουλευτών από τους Υπουργούς. Μακάρι να το κάνει.
Ι.Γ. Τεχνοκράτες δηλαδή Υπουργούς;
Π.Ε Προσωπικότητες σωστές, ικανές με γνώσεις με κύρος, με όνομα στην κοινωνία οι οποίοι θα κληθούν να υπηρετήσουν την πατρίδα για ένα χρονικό διάστημα για να βγούμε από αυτήν την κατάσταση. Αυτή είναι η λύση. Δεν μπορούμε να πάμε τώρα με τον δικό μου τον κολλητό, τον γραμματέα μου, αυτόν τον Βουλευτή επειδή παίρνει περισσότερες ψήφους, αυτός επειδή είναι φίλος της φίλης μου. Πάνε τελειώσανε αυτά, τελειώσανε. Αν δεν τελειώσουνε, δεν έχουμε ελπίδα!
Ι.Γ. Πάντως εγώ κρατάω αυτό που είπατε κε Πρόεδρε να πάμε σε εκλογές τάχιστα, να βγει μια νέα Κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή. Τι θα κερδίσουμε αν βγει μια νέα Κυβέρνηση;
Π.Ε Η νέα Κυβέρνηση όποια κι αν είναι αυτή θα ξεκινήσει από μια ΝΕΑ ΑΡΧΗ! Θα έχει ένα γερό «χαρτί» στα χέρια της, την πρόσφατη εξουσιοδότηση του Ελληνικού Λαού. Δεν θα πρέπει να έχει «δεσμούς» παρελθόν και θα πρέπει να πράξει το σωστό και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να πάει να διαπραγματευτεί ως η εντολοδόχος του Ελληνικού Λαού.
Ι.Γ Με αυτή την εντολή πήγε και ο κος Παπανδρέου θα μου πείτε έλεγε λεφτά υπάρχουν και πήγε έξω και είπε λεφτά δεν υπάρχουν».
Π.Ε Όλοι θυμόμαστε από τα παιδικά μας χρόνια τον μύθο του Αισώπού! Όταν μια φορά κοροϊδεύεις, δεύτερη φορά κοροϊδεύεις , τρίτη φορά κοροϊδεύεις, τέταρτη φορά που κινδυνεύεις κι έρθει ο λύκος δεν θα έρθουν να σε βοηθήσουν γιατί θα πουν «μας δουλεύεις και πάλι».
Ι.Γ. Θα μου επιτρέψετε να έρθω και λίγο στα Εθνικά μας θέματα, ρωτώ εσάς γιατί ξέρω ότι η επαγγελματική σας ενασχόληση έχει να κάνει με μεγάλες χώρες και του εξωτερικού που παίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή μας. Τι γίνεται λοιπόν με τα Εθνικά θέματα τα οποία σήμερα κιόλας, αυτό το διάστημα βρίσκονται σε μια έξαρση λόγω και της έναρξης των εργασιών στο 12ο Διαμέρισμα του ΑΟΖ της Κύπρου;
ΠΕ. Δυστυχώς η ενασχόληση μας με το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα, μας έχει κάνει να ξεχάσουμε το επίσης τεράστιο πρόβλημα των Εθνικών συμφερόντων της χώρας. Και ξέρετε όταν κάποιος έχει ένα οικονομικό πρόβλημα μπορεί να το ξεπεράσει, αλλά αν έχεις κάνει μια Εθνική υποχώρηση αυτή δεν επιστρέφει, «ουκ απογίγνεται»! Δυστυχώς τα Εθνικά μας θέματα είναι σε πολύ κρίσιμη καμπή και πέραν τούτου, όλη η περιοχή στην οποία βρισκόμαστε, βρίσκεται σε έναν αναβρασμό. Βλέπουμε στην περιοχή μας κοσμοϊστορικά γεγονότα. Βλέπουμε να σαρώνονται τα καθεστώτα της Αιγύπτου, της Λιβύης, της Τυνησίας, της Συρίας, βλέπουμε μια Τουρκία η οποία έχει το σύνδρομο της μεγαλομανίας και της υπεροψίας να εκβιάσει τη Κύπρο να εκβιάζει εμμέσως την Ελλάδα αλλά ακόμα να εκβιάζει και το Ισραήλ το οποίο έχει γνωστή και Στρατιωτική και Οικονομική Δύναμη διεθνώς. Βρισκόμαστε σε αναβρασμό και ενώ θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να είμαστε εσωτερικά δυνατοί οικονομικά και κοινωνικά, βρισκόμαστε σε αδύναμο σημείο και σε πλήρη αδυναμία να αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Να μη πω ότι οι οικονομίες αυτές που γίνανε επηρέασαν και τις Ένοπλες μας Δυνάμεις, είναι γνωστό αυτό . Και η ασφάλεια δεν είναι όπως είπε ο Πάγκαλος «περιττή δαπάνη». Η ασφάλεια είναι το απαραίτητο στοιχειό για την ανάπτυξη. Χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ανάπτυξη. Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα πιο
συγκεκριμένα. Αυτή την στιγμή έχουμε μεγάλα προβλήματα στην περιοχή μας. Δυστυχώς εμείς ακολουθήσαμε επί χρόνια λανθασμένη πολιτική. Όλες οι Κυβερνήσεις μετά τον Ανδρέα ακολούθησαν την πολιτική «εξημέρωσης του θηρίου» με την Τουρκία. Κι αρχίσαμε να παραχωρούμε. Να μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να τους δώσουμε εκείνο, το άλλο, να μην αντιδρούμε για το ένα, να ανεχόμεθα…
Ι.Γ. Η υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος έγινε η υφαλοκρηπίδα του κάθε νησιού χωριστά που σημαίνει ότι αυτό ήταν η μεγαλύτερη μας παροχή.
Π.Ε Ξεκινήσαμε από τα Ίμια δημιουργήσαμε γκρίζες ζώνες, υπογράψαμε ζωτικά συμφέροντα στη Μαδρίτη και κοροϊδεύαμε τον κόσμο ότι μιλούσαμε μόνο για υφαλοκρηπίδες. Και παραλείψαμε να κάνουμε το στοιχειώδες Εθνικό μας καθήκον σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας κάθε χώρα δικαιούται να κηρύξει ΑΟΖ, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη η οποία εκτείνεται 200 μίλια από τις ακτές της και η οποία περιλαμβάνει και κάθε νησί. Κάθε νησί που έχει οικονομική ζωή, δηλαδή έχει έναν κάτοικο ο οποίος έχει δύο πρόβατα και ο οποίος μένει εκεί και συντηρείται, μπορεί να έχει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη 200 μίλια γύρω του. Κι όταν υπάρχει μικρότερη απόσταση μεταξύ δύο χωρών υπάρχει μέση γραμμή. Εμείς έπρεπε να έχουμε κηρύξει άμεσα Αποκλειστική Εθνική Ζώνη σύμφωνα με το Δίκαιο της θάλασσας και να την καταθέσουμε στον ΟΗΕ. Από κει και πέρα αν μια χώρα έχει διαφορετική γνώμη, τότε το Διεθνές Δίκαιο ορίζει ότι μπορεί να πάει στην Χάγη ή κάπου αλλού να το θέσει.
Εμείς με τους εκβιασμούς της Τουρκίας δεν το κάναμε αυτό. Με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να μην έχουμε κηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Όλο το Αιγαίο είναι Αποκλειστική Ελληνική Ζώνη. Η μισή Ανατολική Μεσόγειος μέχρι την Κύπρο λόγω του Καστελόριζου είναι Ελληνική Οικονομική Ζώνη.
Αυτή η περιοχή Νότια της Κρήτης στα μέσα της Λιβύης και της Αιγύπτου μέχρι την Κύπρο έχει κολοσσιαίες ποσότητες φυσικού αερίου και πετρελαίου. Πέραν τούτου, βρέθηκαν ποσότητες οι οποίες δεν είχαν εκτιμηθεί νωρίτερα. Άρα όταν θα γίνει λεπτομερής έρευνα στην περιοχή, οι ποσότητες που θα βρεθούν θα είναι τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και δισεκατομμύρια τόνοι πετρελαίου.
Να πούμε λίγο για Ισραήλ- Τουρκία
Οι σχέσεις μεταξύ αυτών των κρατών ήταν σχέσεις στενής συνεργασίας υπό την αγαστή σύμπνοια και των Εβραϊκών Οργανώσεων της Αμερικής και της Αμερικανικής Κυβέρνησης.
Τώρα το ποτήρι έσπασε!!! Βλέπουμε έναν Ερντογάν που δρα σαν «σατράπης», σαν «χαλιφάτο» ο οποίος θέλει να γίνει υπερδύναμη της περιοχής, να δημιουργήσει την Νεοοθωμανική Αυτοκρατορία μαζί με τον Νταβούτογλου. Η πολιτική του ξέφτισε πάρα πολύ γρήγορα. Το δόλωμα του Νταβούτογλου για το στρατηγικό βάθος και τα μηδενικά προβλήματα σε ελάχιστο χρόνο έγινε στρατηγικό λάθος και άπειρα προβλήματα. Και έδειξε αναξιοπιστία. Ήτανε φίλος με τον Μουμπάρακ μετά τον έριξε τον Μουμπάρακ, ήτανε φίλος με τον Καντάφι και στην αρχή τον υποστήριξε αλλά μετά τον έριξε, έπαιξε φιλία με το Ιράν αλλά όμως δέχτηκε τις πυραυλικές εγκαταστάσεις στη Μαλάτια. Βλέπουμε λοιπόν ότι σε λίγο καιρό αποδείχτηκαν αναξιόπιστοι. Κι όπως γράφει ο «Μ» που μου στέλνετε στην Αθήνα και διαβάζω αν θυμάμαι καλά «ουδείς πιο ανήθικος εχθρός από τον υποκριτή»!!! Βλέπουμε ότι αυτή η πολιτική ξέφτισε και τώρα τι κάνει. Εκβιάζει τους αδύναμους. Εκβιάζει την Κύπρο, εκβιάζει την Ελλάδα. Όταν ήρθε εδώ με τους Υπουργούς του και μας πουλούσε φιλίες κι όταν ορισμένοι θεώρησαν σαν καλή χειρονομία αυτά που είπε για τα Βακούφια, άμεσα άρχισε ο εκβιασμός, έρευνες στην Ελληνική ΑΟΖ στο Καστελόριζο και εκβιασμό στην Κύπρο να σταματήσει τις έρευνες παράνομα, ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο για το Δίκαιο της Θάλασσας, όταν δε η ίδια δεν έχει υπογράψει το Διεθνές Δίκαιο και δεν αναγνωρίζει την δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης. Άρα βλέπουμε μια Τουρκία να εξελίσσεται σε μια «Γερμανία του Χίτλερ» η οποία δεν λαμβάνει υπόψη το Διεθνές Δίκαιο, αλλά δρα με την έννοια της δύναμης και του «ζωτικού» χώρου». Και όπως λέγαν οι αρχαίοι «μηδένα προ του τέλους μακάριζε», εγώ από την Ξάνθη θα έλεγα στον Ερντογάν και στον Νταβούτογλου να το θυμούνται
αυτό, γιατί η πολλή υπεροψία οδηγεί σε πολύ άσχημα αποτελέσματα.
Ι.Γ. Κε Πρόεδρε η Ευρωπαϊκή πλευρά της Μεσογείου έχουμε έρθει όλα τα κράτη Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Γαλλία μπαίνει τώρα στο παιχνίδι σε οικονομική δυσκαμψία. Τι συμβαίνει τελικά; Πως μπορούμε εμείς. Μ’ αυτήν την κατάσταση που επικρατεί στην γειτονιά μας να είμαστε ισχυροί στα Εθνικά μας θέματα;
Π.Ε Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αδύναμη θέση. Έχουμε όμως κάποια θετικά στοιχεία. Είμαστε απαραίτητοι στο σύστημα. Γεωπολιτικά η θέση δεν χάνεται . Η θέση όχι μόνο δεν χάθηκε, αλλά η αξία, η σημασία της θέσης έχει αναβαθμιστεί. Το οικονομικό δυναμικό λόγω των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην ΑΟΖ τη δική μας, μας ανεβάζει και το οικονομικό δυναμικό της χώρας. Έχουμε αυτά τα στοιχεία τα οποία είναι σημαντικά δηλαδή η Κύπρος σε 2-3 χρόνια θα έχει δικό της φυσικό αέριο. Η Κύπρος εκτιμά ότι μονάχα από το δικό της φυσικό αέριο θα έχει μισό δις, μιλάμε -για Κυπριακή Οικονομία- κέρδος μόνο από τις εισαγωγές! Από κει και πέρα θα έχει ένα σωρό κέρδη από τις εξαγωγές που θα κάνει όταν βρεθούνε, που με σιγουριά θα βρεθούνε, στο οικόπεδο 12 ή «Αφροδίτη», το έχουν ονομάσει «Αφροδίτη», και καλά έκαναν, τεράστιες ποσότητες. Σκέψου λίγο πιο πέρα μια άλλη πτυχή, σκέψου αργότερα έναν αγωγό φυσικού αερίου που ξεκινάει από το Ισραήλ περνάει μέσα από την Κύπρο και φτάνει μέχρι την Κρήτη και από την Κρήτη να τροφοδοτεί με Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο την Ευρώπη, τι αξία αποκτούν η Κύπρος και η Ελλάδα στην Ευρώπη! Πλέον θα μπορούν ισότιμα με την Ρωσία να δίδουν ΕΝΕΡΓΕΙΑ! Κολοσσιαία σημασία! Ενέργεια η οποία δεν εξαρτάται από τον Αραβικό ή Περσικό Κόλπο, δεν εξαρτάται από μια βολή πυραύλου των Ιρανών στο Ντουμπάι ή από τον δίαυλο του Σουέζ. Βλέπουμε ότι δεν είμαστε μια χώρα καταδικασμένη. Έχουμε ελπίδα. Έχουμε δυναμικό. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΗΓΕΣΙΑ η οποία θα κάνει απλά πράγματα με αυστηρότητα και πατριωτισμό, χωρίς τα ανόητα κομματικά παιχνίδια που μας κατέστρεψαν. Ηγεσία η οποία θα πάει αξιόπιστα και θα μιλήσει αξιόπιστα με την Ευρώπη και θα της πει: «Εγώ αύριο θα σας τροφοδοτώ με φυσικό αέριο τώρα θα με βοηθήσετε. Αύριο εγώ θα είμαι Προμηθευτής σας με δικό μας Ευρωπαϊκό φυσικό αέριο». Να σας πω και κάτι άλλο. Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή είναι περικυκλωμένο. Είχε την Τουρκία από πάνω για «κάλυμμα». Πάει η Τουρκία! Τουρκία- Συρία- Παλαιστίνη Αίγυπτος…
Η μόνη διέξοδος του Ισραήλ είναι η θαλάσσια και ο αέρας Κύπρος- Ελλάδα. Το συμφέρον του Ισραήλ είναι να μην επιτρέψει τη διάσπαση της Ελληνικής Αποκλειστικής Ζώνης λόγω Καστελόριζου, και να πάρει αυτό το κομμάτι η Τουρκία, διότι αν γίνει αυτό το πράγμα, το σχέδιο Ερντογάν είναι να πάρει την δική μας ΑΟΖ και να την ενώσει, όταν γίνει Παλαιστινιακό Κράτος, με τη Λωρίδα της Γάζας και να κάνει «βρόγχο» το Ισραήλ και να το περικυκλώσει, να το λιώσει. Αυτήν την περικύκλωση δεν θα τη δεχθεί το Ισραήλ γιατί είναι θέμα «ζωής ή θανάτου» για το Ισραήλ!!! Λοιπόν αυτή είναι μια άλλη συγκυρία η οποία μας βοηθάει. Κι όταν μιλάμε για το Ισραήλ δεν θα πρέπει να νομίζουμε ότι μιλάμε μόνο για το κράτος του, αλλά για όλον τον Εβραϊκό κόσμο. Και στην Αμερική αλλά και στην Ρωσία που εγώ δραστηριοποιούμαι βλέπω ότι κάτω από μια μεγάλη επιχείρηση βρίσκονται Ρώσοι Εβραϊκής καταγωγής. Όλη αυτή η Εβραϊκή «διασπορά» δεν θα επιτρέψει με κανέναν τρόπο τον αφανισμό του Ισραήλ! Η δύναμη του χρήματος της Εβραϊκής διασποράς είναι πολύ μεγάλη. Αυτό θα πρέπει να το σκεφθεί καλά ο Ερντογάν. Αυτό είναι και ένα πλεονέκτημα για μας. Μας έχουν ανάγκη και τους έχουμε ανάγκη.
Ι.Γ Τι γίνεται όμως με τη Θράκη, η οποία στην ουσία είναι η «προμετωπίδα», στην όλη συζήτηση που είχαμε αυτή τη στιγμή, δεν θα πω κίνδυνο, στον από προς Ανατολάς «γείτονα» ;
Π.Ε Ξέρεις αγαπητέ μου ότι 20 χρόνια το μυαλό μου και η καρδιά μου είναι στη Θράκη. Ξέρεις πόσο παρακολουθώ και ξέρεις ότι με τα τόσα προβλήματα που έχω, χθες ήμουν στην Κομοτηνή και σήμερα είμαι στην Ξάνθη, και παρακολουθώ όσο μπορώ και συμβάλλω κατά το δυνατόν στα θέματα της Θράκης. Με λύπη μου βλέπω ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια οργιώδης προσπάθεια εκτουρκισμού, μια μεθοδευμένη και καλά μελετημένη και με πλούσια οικονομικά μέσα επιδοτούμενη προσπάθεια εκτουρκισμού. Φτάσαμε στο σημείο να γίνονται πανηγύρια στα Πομακοχώρια και να γίνεται ένα «όργιο» τουρκισμού. Να έρχονται κάθε λίγο και λιγάκι Υπουργοί για επισκέψεις στην περιοχή και να πηγαίνουν πάνω στα Πομακοχώρια ανεξέλεγκτα, με πλήρη απουσία της Ελληνικής Διοίκησης. Βλέπουμε να έρχεται η γυναίκα του Τούρκου Πρωθυπουργού και να πηγαίνει στα σουνέτια, τα οποία γίνονται ανεξάρτητα των Υπηρεσιών Υγείας του Κράτους, δηλαδή μια ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ!!! Βλέπουμε τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ανεβαίνει σε Πομακοχώρι και να τους λέει ότι θα τους στείλει Τούρκους να μιλούν Τουρκικά για να κάνουν τη δουλειά τους στα ΚΕΠ. Απόλυτη αθλιότητα, ΠΟΥΛΗΜΑ ΘΛΙΒΕΡΟ των κομματικών και πολιτικών παραγόντων, και οποιαδήποτε εξαίρεση επαληθεύει τον κανόνα και το λέω για να μην έχουν κάποιοι ελάχιστοι παράπονο, για λίγες ψήφους που εκμεταλλεύεται η άλλη πλευρά κατά τρόπο πλέον ασύστολο! Βλέπουμε μια Υπηρεσία εδώ στην Ξάνθη που υποτίθεται ότι πρέπει να εξετάζει τα πολιτιστικά, Εθνικά και μειονοτικά θέματα να ΑΔΡΑΝΕΙ, η οποία ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν γίνεται τίποτα, το αποτέλεσμα είναι ότι υπάρχει εδώ ένας επικεφαλής ο οποίος δεν πήγε, γιατί δεν πήγε ο κος Αλεξανδρής ο οποίος εκπροσωπεί αυτήν την υπηρεσία, γιατί δεν πήγε στον Κένταυρο, γιατί δεν πήγε πάνω στα «όργια» τα οποία κάνανε με τον Μετέ τον Νταβούτογλου και τον Μπαγίς; Γιατί δεν πήγε εκεί να δει; Που ήταν η Ελληνική παρουσία; Με ποιο δικαίωμα πάνε αυτοί κύριοι εκεί πάνω και κάνουν «Φεστιβάλ» Τουρκισμού; Και με πλήρη την ΑΠΟΥΣΙΑ του Ελληνικού Κράτους. Με ποιο δικαίωμα κάνουν σουνέτια στο Δροσερό και να έρχεται ο θλιβερός Υπουργός Λοβέρδος και να λέει ότι «δεν είχα ενημερωθεί ότι έγινε αυτό το πράγμα»!!! Μα είναι δυνατόν; Να τον ενημερώσουν. Τι κάνουν οι Υπηρεσίες; Είσαι Υπουργός έχεις Υπουργείο Υπηρεσίες και έρχονται εδώ μέσα στα χώματα και κάνουν σουνέτια στα παιδιά; Ανεξέλεγκτα χωρίς εγκρίσεις, χωρίς στοιχειώδεις Υγειονομικές προφυλάξεις και έρχονται και κάνουν τα «όργια» τους για προπαγάνδα» τουρκισμού δίνοντας ένα γλυκό στα παιδάκια και δίνοντας τους ένα φαγητό στην Ανδριανουπόλεως; Δεν ντρέπονται λίγο; Τσίπα δεν έχουνε; Είναι υπόλογοι γι’ αυτά που κάνουν στην πατρίδα οι κύριοι αυτοί!!! Και λένε ότι δεν έχουν λεφτά. Και ο Αλεξανδρής θα σου πει «ότι δεν έχω λεφτά»! Ε βέβαια πώς να έχουμε λεφτά; Τα λεφτά τα δίνουμε σε ΜΚΟ. Αυτή είναι η αθλιότητα. Και καλά θα κάνει ο κος Λαμπρινίδης ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, τον οποίο γνωρίζω και είναι σοβαρός άνθρωπος, αν θέλει να κάνει κάτι, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να τις κλείσει ΟΛΕΣ για να δώσει ένα μήνυμα. Αλλά αντί να δώσουμε ένα μήνυμα, μπαίνουν αυτές οι οργανώσεις για να κάνουν επιλογή προσλήψεων και μετά μου λες «πως ανεβαίνει το έλλειμμα της χώρας;». ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ!!!
Ι.Γ. Θα μου επιτρέψετε να πω κάτι άλλο! Ένα πρόσωπο το οποίο το γνωρίζετε πολύ καλά, είναι φίλη σας, και θέλω πραγματικά μέσα από αυτήν την εκπομπή να της μεταφέρετε την ερώτηση, και αναφέρομαι στην Λιάνα Κανέλλη η οποία ήταν η πρώτη που μίλησε κατά των ΜΚΟ και έλεγε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, τελευταία δεν την ακούμε. Κι όταν δεν μιλάει η Λιάνα, κάτι συμβαίνει.
Π.Ε Δεν μπορώ να πω γι’ αυτό το θέμα ιδιαίτερα. Είναι θέμα προσωπικό, αλλά εκείνο για το οποίο μπορώ να πω είναι ότι ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Η ΚΡΙΣΙΜΗ!!!
Ι.Γ. Πρέπει ο κάθε κατεργάρης να πάει στον πάγκο του;
Π.Ε Πρέπει να πάει και όλοι πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι κινδυνεύει η πατρίδα, κινδυνεύει η αξιοπρέπεια , το ψωμί των παιδιών. Φτάσαμε στο αμήν από «κολοσσιαία» λάθη μας. Είναι η ώρα της κρίσης. Εδώ πρέπει να υπάρξει συναγερμός. Πρέπει να βάλουμε όλοι τις δυνάμεις μας, η ηγεσία να κάνει το καθήκον της και να νικήσουμε.
Ι.Γ. Κε Πρόεδρε τέλος, μια προσωπική αν μου επιτρέπετε ερώτηση. Ηγείστε τόσα χρόνια ενός Ομίλου ο οποίος απασχολεί κάποιες χιλιάδες εργαζομένων. Κάποιες χιλιάδες οικογένειες ζουν από την δουλειά τη δική σας και των συνεργατών σας. Κε Πρόεδρε έχετε δεχθεί και εσείς την κρίση έντονα όπως ο κάθε μικρός Επιχειρηματίας, μοκρομαγαζάτορας, Ιδιωτικός Υπάλληλος ή γενικά υπάλληλος ή συνταξιούχος; Το ρωτώ αυτό γιατί βλέποντας μας αύριο κάποιος μπορεί να πει «καλά τα λέει ο κος Εμφιετζόγλου αλλά μιλάει εκ του ασφαλούς»!
Π.Ε Όχι μόνο δεν μιλά εκ του ασφαλούς αλλά η κρίση έχει επηρεάσει πιο πολύ εμάς, γιατί επηρεάστηκαν τα Δημόσια έργα. Το κράτος μας χρωστάει εκατομμύρια. Το Κράτος δεν χρωστάει μόνο τα δισεκατομμύρια που είπαμε, χρωστάει και αυτά που δεν έχει δώσει σε εμάς. Σε όλες οι Εταιρείες όχι μόνο στη Μηχανική, σε απλούς εργολάβους. Και προφανώς αυτή η οικονομική στενότητα διαχέεται και στους εργαζομένους που αργούμε να τους πληρώσουμε και στους Προμηθευτές μας που καθυστερούμε να τους πληρώσουμε και δημιουργεί μια κατάσταση αφόρητη. Ζούμε και εγώ προσωπικά μια ΑΦΟΡΗΤΗ κατάσταση. Αυτή είναι η απλή αλήθεια και εμείς είχαμε φροντίσει να έχουμε και επενδύσεις και στο εξωτερικό και στην Ουκρανία και στην Ρωσία κι ελπίζουμε ότι αυτές οι επενδύσεις θα βοηθήσουν τον Όμιλο για να κρατήσει αυτή την πολύ ζημιογόνα Ελληνική πλευρά. Όλοι πρέπει να σφίξουμε τα δόντια μας όλοι πρέπει να σκεφτούμε θετικά γιατί όλη αυτή η κατίφια, όλη αυτή η στεναχώρια, όλη αυτή η απογοήτευση σου δημιουργεί πρόσθετο βάρος, «ασήκωτο βάρος»γιατί και η οικονομία τελικά είναι ψυχολογία. Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί μια ΥΠΕΡΒΑΣΗ γι’ αυτό πρέπει να αλλάξουμε όλα τα στραβά μας. Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Είμαστε στην κρίσιμη απόφαση, όλοι μας. Ο καθένας πρέπει να πάρει την απόφαση του πια. Δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Είμαστε στο «και είκοσι» όχι στο «και πέντε» που λένε. Και νομίζω ότι στα κρίσιμα σημεία όλοι οι Έλληνες θα συναισθανθούμε ποιο είναι το Εθνικό μας καθήκον, θα αφήσουμε κατά μέρους τα μικροκομματικά, τα μικροσπροσωπικά μας γιατί η πατρίδα είναι το σπίτι. Αν πέσει πλακώνει όλους μας που είμαστε από κάτω.
Ι.Γ Κύριε Πρόεδρε ειλικρινά θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτά που μας είπατε. Άλλα ήταν παρήγορα, άλλα όχι και τόσο. Δεν ήταν ευχάριστα, δεν ήχησαν ευχάριστα στα αφτιά μας γιατί είναι αυτό που λέμε ότι όταν αρχίζετε να μιλάτε λέτε τα πράγματα με το όνομα τους και ίσως αυτό να μην μας είναι τόσο αρεστό. Εγώ θα ευχηθώ η επόμενη συνάντηση μας να είναι σύντομη, με πιο ευχάριστα νέα, και βέβαια θέλω να πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο!
Π.Ε Εγώ θα σου πω κάτι απλό. Αν αύριο υπήρχε το θάρρος και η υπέρβαση να κηρυχθεί η ΑΟΖ, τα spreads θα πέφτανε αύριο χίλιες μονάδες. Να ένα αισιόδοξο μήνυμα. Χρειάζεται θάρρος στις δύσκολες στιγμές, πίστη στο δεν νικιέμαι, δεν υποχωρώ, δεν συμβιβάζομαι. Νικώ!!!
ΙΓ. Κε Πρόεδρε σας ευχαριστώ!
Π.Ε. Και γω σας ευχαριστώ και εύχομαι το κάθε καλό για την Ξάνθη και για τους φίλους μου τους Πομάκους και για τους Ρομά. Να ‘στε καλα!
————————————————————————————————————