Κωνσταντίνος Χολέβας –Πολιτικός Επιστήμων
Είθισται στο τέλος κάθε χρόνου να κάνουμε επισκοπήσεις, ανασκοπήσεις και απολογισμούς. Και εγώ τηρώντας το έθιμο θα ήθελα να καταγράψω τον απολογισμό μιας χαμένης χρονιάς για τα εθνικά μας θέματα. Λέω χαμένη χρονιά, όχι χαμένα θέματα. Διότι όλα μπορούν να κερδηθούν ή να βελτιωθούν αρκεί να το θελήσουμε και να γίνουμε περισσότερο διεκδικητικοί. Το μείζον πρόβλημα της Εξωτερικής μας Πολιτικής είναι η ηττοπάθεια, η αδράνεια και η καλλιέργεια μύθων, όπως η δήθεν επίτευξη ελληνοτουρκικής φιλίας δια του αφελληνισμού των σχολικών μας βιβλίων και δια της αποσιωπήσεως των Οθωμανικών και νεοτουρκικών εγκλημάτων. Ας μην ζούμε με ψέματα. Μία χώρα, η οποία συνεχώς υποχωρεί ενώπιον μικρών (Σκόπια) ή μεγαλυτέρων (Τουρκία) αντιπάλων, ουδείς την λαμβάνει στα σοβαρά και ουδείς την θεωρεί αξιόπιστη σύμμαχο.
Στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών προβλημάτων η χρονιά θεωρείται χαμένη, διότι δεν σπεύσαμε να ανακηρύξουμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) με βάση το Καστελλόριζο που οι Τούρκοι δεν θεωρούν ελληνικό! Η μικρή Κύπρος απέδειξε μεγαλύτερη τόλμη στο θέμα αυτό και αναμένει θετικά αποτελέσματα από την ενεργειακή σύμπραξη με το Ισραήλ. Ο απελθών Πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου χρεώνεται προσωπικά τη συγκεκριμένη ολιγωρία λόγω της ενδοτικής κοσμοαντίληψης που τον διέκρινε. Δεν προχωρούσε σε επωφελή βήματα για την Ελλάδα με τη δικαιολογία να μην κακοκαρδίσουμε τους Τούρκους! Έτσι, λοιπόν, ενώ ακόμη και σε Ισραηλινούς χάρτες αναγνωρίζεται πλήρως η ελληνική ΑΟΖ ως συνορεύουσα με την Κυπριακή, η Ελλάς δεν προχώρησε στις σωστές κινήσεις. Είναι ευχάριστο ότι ο Αντώνης Σαμαράς έχει θέσει σε πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα αυτό.
Ας μην λησμονούμε την τουρκική δραστηριότητα στη Θράκη. Οι εκλεκτοί του Προξενείου ανάμεσα στη μουσουλμανική μειονότητα εργάζονται για την Κοσσοβοποίηση της ελληνικής αυτής περιοχής, ενώ πολλοί μουσουλμάνοι αγοράζουν γη από Χριστιανούς με χρήματα που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους. Είναι άμεση ανάγκη να ξαναρχίσει η προσπάθεια απαγκίστρωσης των Πομάκων από την πολιτική της Άγκυρας και από την τουρκική γλώσσα και παιδεία.
Στην Κύπρο η τραγωδία στη ναυτική βάση Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης και η αποτυχία των αφελών ανοιγμάτων προς τους Τουρκοκυπρίους πείθουν για την αδυναμία του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του αριστερού ΑΚΕΛ να χειρισθούν κρίσιμα θέματα. Οι βουλευτικές και δημοτικές εκλογές, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2011, δείχνουν μία ελαφρά άνοδο των ποσοστών της Κεντροδεξιάς και μία μείωση της δυνάμεως του ΑΚΕΛ. Εύχομαι στη νέα χρονιά να αποκρούσουμε κάθε προσπάθεια αναβιώσεως του σχεδίου Ανάν με άλλο όνομα και νέα μορφή. Ελπίζω δε η κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει σε λίγους μήνες από τις κάλπες στην Ελλάδα, να επαναφέρει σε ισχύ το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα. Όταν κινδυνεύει ένα τμήμα του Ελληνισμού κινδυνεύει όλο το Έθνος!
Οι Σκοπιανοί γείτονές μας χάρηκαν επισήμως για την απόφαση του Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαίου της Χάγης, η οποία απλώς διαπιστώνει ότι η Ελλάδα με το ΒΕΤΟ του Κώστα Καραμανλή παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία. Θα έπρεπε ήδη να έχουμε καταγγείλει αυτή τη Συμφωνία, η οποία έληγε το 2002 και την παρατείναμε σιωπηρά. Πιστεύω ότι η νέα κυβέρνησή μας θα προβεί σε αυτή την καταγγελία μόλις εκλεγεί. Όσο για τον μεγαλομανή Πρωθυπουργό Νίκολας Γκρούεφσκι, όσοι τον παρατηρούν εκτός Σκοπίων τον οικτίρουν. Διοικεί ένα θνησιγενές κρατίδιο με τά κόλλυβα στο ζωνάρι του, κατά την προσφιλή έκφραση του Γέροντος Παϊσίου. Οι Αλβανοί που αποτελούν το 30% του πληθυσμού σχεδιάζουν την απόσχιση των δυτικών επαρχιών και την ένωσή τους με τη Μεγάλη Αλβανία. Η Βουλγαρία κατηγορεί την ΦΥΡΟΜ για κλοπή της ιστορίας της, ενώ προ ολίγων ημερών το σκοπιανό τηλεοπτικό σήριαλ «Το τρίτο ημίχρονο» πυροδότησε διπλωματικό πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών. Χιλιάδες ψευδομακεδόνες δηλώνουν Βούλγαροι και εξευτελίζουν το εθνολογικό κατασκεύασμα του «μακεδονικού ἐθνους» που επινοήθηκε το 1944. Με τη Σερβία υπάρχει ανοικτό εκκλησιαστικό μέτωπο και ο εκλεγμένος από τη Σερβική Εκκλησία νόμιμος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης είναι φυλακισμένος για τρίτη φορά. Κι όμως μπροστά σε αυτό το κράτος, που δεν ξέρουμε αν θα υπάρχει μετά από λίγα χρόνια, κάποιοι συνέλληνες μάς καλούν να παραδώσουμε το όνομά μας και την ιστορία μας.
Χαμένη ήταν η χρονιά και για τα δικαιώματα των Ελλήνων στην Αλβανία.. Παρά τις συνεχείς κυβερνητικές, δικαστικές και Τσάμικες προκλήσεις, δεν διακηρύξαμε με τρόπο και τόνο πειστικό ότι η οποιαδήποτε σχέση των Τιράνων με την Ε.Ε. θα διέρχεται από τον σεβασμό των ελευθεριών της ελληνικής κοινότητος. Η απογραφή πληθυσμού έγινε με κωμικοτραγικό τρόπο. Οι γενναίοι Βλαχόφωνοι της Κορυτσάς διαδήλωσαν την ελληνικότητά τους, αλλά η επίσημη Αλβανία την αρνείται. Ένα από τα πρώτα βήματα μιας νέας εθνικώς αξιοπρεπούς κυβερνήσεως των Αθηνών πρέπει να είναι η απαίτηση για απόσυρση των ανθελληνικών αλβανικών βιβλίων από τα σχολεία των Βορειοηπειρωτών.
Πολλά δεν κάναμε. Μπορούμε, όμως, να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος, αν εγκαταλείψουμε τις αποτυχημένες αντιλήψεις που μας ταλαιπώρησαν. Παρά τα οικονομικά μας προβλήματα αξίζουμε να έχουμε μία πιο υπερήφανη εξωτερική πολιτική. Και αυτό μπορεί να το επιτύχει μόνο μία κυβέρνηση, η οποία θα πιστεύει πρωτίστως στην έννοια του Έθνους. Με διεθνιστικά ιδεολογήματα μόνο απώλειες θα έχουμε στα εθνικά θέματα.
Κ.Χ. 24.12.2012
1 comment
‘Χαμένη’ Χρονιά, είναι μια εξαιρετικά ήπια έκφραση. Γιατί είναι εξ ίσου προδοσία και η παράλειψη να δράσεις ως κυβέρνηση, όταν καταφανώς απειλούνται τα συμφέροντα και η ακεραιότητα τής Χώρας.