Τι ακριβώς είναι η Οικολογία;
Ας δούμε πρώτα τι δεν είναι…
Δεν είναι ανασταλτικός παράγοντας της ανάπτυξης. Είναι άλλου είδους ανάπτυξη…
Αν θέλουμε να την πάρουμε σοβαρά, η Οικολογία δεν ισοδυναμεί με μεγαλύτερους περιορισμούς στο σημερινό οικονομικό μοντέλο, αλλά με αλλαγή οικονομικού μοντέλου:
• Αλλαγή στη δομή της παραγωγής και της κατανάλωσης,
• Μείωση χρήσης πετρελαίου, βενζίνης.
• Χρήση τεχνολογιών που μειώνουν τους ρυπαντές των φθηνών και άφθονων υδρογονανθράκων (όπως του λιθάνθρακα), που πρέπει να χρησιμοποιούνται (γιατί είναι φθηνοί), αφού προηγουμένως γίνουν αβλαβείς (με τεχνολογίες που υπάρχουν κι είναι προσιτές σε όλους).
• Αξιοποίηση όλων των καταλοίπων κι όλων των παραπροϊόντων παραγωγής και κατανάλωσης (θερμική επεξεργασία αστικών απορριμμάτων, πλήρες δίκτυο από βιολογικούς καθαρισμούς υγρών αποβλήτων και ολοκληρωμένη διαχείριση υδάτινων αποθεμάτων).
Αν δεν αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης, τότε η Οικολογία εμφανίζεται ως «εμπόδιο» της ανάπτυξης. Και καταρρέει!
Γιατί σε εποχές βαθιάς κρίσης, οι άνθρωποι ψάχνουν απεγνωσμένα να βρουν τρόπους να ανακάμψουν οι οικονομίες τους. Και στην απελπισία τους τα θυσιάζουν όλα – ακόμα και το Περιβάλλον.
Για να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης πρέπει να αποκτήσουμε ξανά πρωτογενή παραγωγή – γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, εξορυκτική βιομηχανία – και μεταποίηση.
Γιατί αλλιώς θα συνεχιστεί η ερήμωση της υπαίθρου, η αποβιομηχάνιση και η ενεργειακή εξάρτηση από το εξωτερικό. Κι όλα αυτά επιδεινώνουν το Περιβάλλον, δεν το «περιφρουρούν».
– Όταν εγκαταλείπεται η ύπαιθρος επέρχεται ερήμωση. Κι όταν έχουμε ερήμωση απαξιώνεται πλήρως το Περιβάλλον.
– Όταν ακριβαίνει η Ενέργεια, επιδεινώνεται το Περιβάλλον. Διότι για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος οι επιχειρήσεις, κάνουν οικονομίες απ’ όπου μπορούν. Και το πρώτο που πληρώνει τις οικονομίες αυτές είναι το Περιβάλλον…
Το νέο -οικολογικό- μοντέλο ανάπτυξης προϋποθέτει ανταγωνιστική γεωργία-κτηνοτροφία, ισχυρή μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών πρώτων υλών, επάρκεια φθηνής ενέργειας (από ανανεώσιμες πηγές και εγχώριους υδρογονάνθρακες), μείωση ενεργειακού κόστους (ώστε να υπάρχουν περιθώρια για περιβαλλοντική προστασία που δεν θίγει την ανταγωνιστικότητα).
Για να έχει νόημα η «πράσινη ανάπτυξη» πρέπει να είναι «πράσινη» και να είναι και «ανάπτυξη».
Δηλαδή να ανασυγκροτεί τη γεωργία (ώστε να είναι «πράσινη») και να προάγει την ανταγωνιστικότητα (ώστε να παραμένει «ανάπτυξη»)
Κι εδώ είναι το καταπληκτικό:
• Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου μιλάει σήμερα για «πράσινη ανάπτυξη». Ήταν όμως το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη που διέλυσε τη γεωργία (εκτελώντας εντολές της ευρω-γραφειοκρατίας), ενώ ήταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου που αποβιομηχάνισε τη χώρα, μετατρέποντας μαζικά τις μεταποιητικές μονάδες σε «προβληματικές επιχειρήσεις». Κι έτσι μέσα σε μια εικοσαετία ερήμωσε η περιφέρεια. Οπότε και υποβαθμίστηκε πολύ ευκολότερα το φυσικό περιβάλλον…
Αυτοί που μιλούν για «πράσινη ανάπτυξη» σήμερα είναι οι ίδιοι ακριβώς που οδήγησαν ως τώρα στην γκρίζα υπανάπτυξη.
• Και σαν να μην έφτανε αυτό, οι «Οικολόγοι» μας είναι εκείνοι που πολεμούν τις ανανεώσιμες πηγές, ματαιώνουν σε όλη τη χώρα τα αιολικά πάρκα «για λόγους αισθητικής» – ακόμα και σε απάτητα βουνά όπου δεν τα βλέπει κανείς – ματαιώνουν την εκμετάλλευση φθηνού λιθάνθρακα (αντί να ζητήσουν εφαρμογή τεχνολογίας για την παγίδευση του διοξειδίου του άνθρακα), υποστήριξαν παλαιότερα τις «χωματερές πολυτελείας», δηλαδή τους ΧΥΤΑ (ενώ η Ευρώπη σήμερα απαγορεύει τους ΧΥΤΑ) και ήταν αντίθετοι με τις μονάδες θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων, ενώ στις ευρωπαϊκές χώρες πολλαπλασιάζονται οι μονάδες θερμικής επεξεργασίας. Ωραίοι «οικολόγοι»!
Αυτοί που κόπτονται για Οικολογία φέρονται ως οι μεγαλύτεροι εχθροί του Περιβάλλοντος. Και ως οι καλύτεροι φίλοι των πετρελαιάδων και των εργολάβων που κατασκευάζουν ΧΥΤΑ (νόμιμες και παράνομες), αφού κι εδώ είναι πολλά τα λεφτά…
Κάθε μεγάλη ιδεολογία τη βλάπτουν περισσότερο οι φανατικοί οπαδοί της παρά οι ορκισμένοι εχθροί της:
– Τις φιλελεύθερες ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης τις χαντάκωσαν οι φανατισμένοι Γιακωβίνοι, που από τον πολύ «φιλελευθερισμό» εξαπέλυσαν την τρομοκρατία και έβαζαν τις γκιλοτίνες να δουλεύουν υπερωρίες…
– Οι Σταλινικοί πρόδωσαν την εργατική τάξη και δημιούργησαν σοβιετικό σύστημα απόλυτης εργατικής καταπίεσης και έσχατης εργασιακής αλλοτρίωσης.
– Οι νεοφιλελεύθεροι μετέτρεψαν την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα σε μανιακή κερδοσκοπία δίχως όρια και διέλυσαν ολόκληρες οικονομίες.
– Οι ναζί και οι φασίστες από τον πολύ «πατριωτισμό» οδήγησαν τα έθνη τους στον αφανισμό, την ήττα και την υποταγή.
Καμία μεγάλη ιδεολογία δεν γλίτωσε από τον διασυρμό των «πούρων» οπαδών της. Η Οικολογία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση.
Και κάτι τελευταίο: Για να αγαπήσεις το Περιβάλλον πρέπει να αγαπάς τον τόπο σου, πρέπει να αγαπάς τη γη σου, πρέπει να θέλεις να την παραδώσεις στα παιδιά σου καλύτερη
Όταν δεν έχεις αφήσει εχθρική προπαγάνδα που να μην την προσκυνήσεις και να μην την παπαγαλίσεις, δεν είσαι «Οικολόγος». Είσαι μαριονέτα…
Η πρώτη προϋπόθεση οικολογικής συνείδησης είναι η πατριωτική συνείδηση.
Όταν επαναλαμβάνεις το «ποίημα» της παγκοσμιοποίησης, καταγγέλλεις τον πατριωτισμό, υπερασπίζεσαι τον Κεμάλ Ατατούρκ, τη Γενοκτονία των Ποντίων και τον σκοπιανό αλυτρωτισμό, τότε άλλα πράγματα είσαι.
Αληθινός οικολόγος ΔΕΝ είσαι.
Ν.Ζ..