Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος
Στο Λονδίνο και κατά την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων συνέβησαν αθλιότητες σε βάρος της Ελλάδος, που παραδόξως (;) δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Οι περισσότερες περιγραφές και τα διάφορα σχόλια έμειναν στην κακουγουστιά της «παράστασης», ή στην εκ μέρους των διοργανωτών προπαγανδιστική επιχείρηση εξιδανίκευσης της αποικιοκρατικής χώρας τους. Ορισμένοι στην Ελλάδα επιχείρησαν να εκμεταλλευθούν πολιτικά μόνο μία από τις πολλές αθλιότητες που συνέβησαν. Αυτή ήταν όταν ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Ζακ Ρογκ ξέχασε τους ύμνους για την Ελλάδα στην Αθήνα, κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και προχθές με θράσος ανακοίνωσε ότι «οι Αγώνες γύρισαν στο σπίτι τους…». Δηλαδή ότι το «σπίτι» των Ολυμπιακών Αγώνων δεν είναι η Αρχαία Ολυμπία, η Αθήνα και η Ελλάδα, αλλά …το Λονδίνο!!!
Πέραν όμως από την αθλιότητα αυτή υπήρξαν κι άλλες πιο σοβαρές:
Πρώτον οι διοργανωτές, που είχαν την ευθύνη της τηλεοπτικής κάλυψης, υποχρεωτικά έδειξαν την ελληνική ομάδα να εισέρχεται πρώτη στο Ολυμπιακό Στάδιο, αλλά την έδειξαν λιγότερο από όλες τις άλλες ομάδες και δεν παρουσίασαν καθόλου τους Έλληνες στις θέσεις των επισήμων που την χειροκροτούσαν. Την έδειξαν για χρόνο λιγότερο ακόμη και από τα μικροσκοπικά κράτη, όπως λ.χ. τα Βανουάτου και Σαιν Κιτς! Επίσης έδειξαν, παράλληλα με την παρέλαση της κάθε ομάδας, τις επίσημες εκπροσωπήσεις όλων των 203 συμμετεχουσών χωρών, πλην της ελληνικής!
Δεύτερον δεν έγινε η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας μαζί με αυτές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της διοργανώτριας χώρας. Η έπαρση της Ελληνικής Σημαίας τυπικά γίνεται πάντοτε προς τιμήν της χώρας, που είναι η πηγή του Ολυμπισμού. Στο Λονδίνο όμως δεν έγινε έπαρση της Ελληνικής σημαίας και ως εκ τούτου δεν ακούστηκε ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος, αλλά μόνο εκείνος της Μεγ. Βρετανίας.
Τρίτον δεν εψάλη ο Ολυμπιακός Ύμνος του Σπύρου Σαμάρα, σε στίχους του Κωστή Παλαμά, που ακούστηκε στους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες των Αθηνών, το 1896. Το 1958 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να είναι ο επίσημος Ολυμπιακός Ύμνος και να ψάλλεται κατά την έναρξη και τη λήξη των Ολυμιακών Αγώνων. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που εψάλη ήταν αυτοί της Ρώμης, το 1960, και έκτοτε εψάλλετο ανελλιπώς σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μάλιστα στο Σίδνεϊ, το 2000, εψάλη στα ελληνικά από ελληνική χορωδία και στο Πεκίνο, το 2008, επίσης στα ελληνικά, και μάλιστα από παιδική κινεζική χορωδία! Σε όλες τις άλλες χώρες, όπου έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ο ύμνος εψάλη στη γλώσσα τους. Ντροπιαστική εξαίρεση αποτελούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Μονάχου, το 1972, και τώρα του Λονδίνου, όπου ο Ολυμπιακός Ύμνος αποδόθηκε μόνο από ορχήστρα, που μάλιστα στο Λονδίνο ήταν και αθέατη… Γερμανία και Μεγάλη Βρετανία υποτίμησαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, που είναι ένα σημαντικό πολιτισμικό στοιχείο της σύγχρονης Ελλάδας. Τυχαίο;…
Τέταρτη αθλιότητα. Πριν από τη δήλωση για τη «μεταφορά του σπιτιού των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο» ο κ. Ζακ Ρογκ προέβη σε μία ακόμη αθλιότητα σε βάρος της Ελλάδας. Όταν ερωτήθηκε κατά πόσο το Λονδίνο είναι έτοιμο να διοργανώσει με επιτυχία τους Ολυμπιακούς Αγώνες έκανε αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, παρέλειψε την Αθήνα και μίλησε για το Πεκίνο! Είπε συγκεκεριμένα: « Θα ήθελα να πιστεύω ότι από την άποψη της ετοιμότητας οι αγώνες αυτοί είναι στην ίδια θέση με αυτή του Σίδνεϊ και του Πεκίνου σίγουρα, για να μιλήσω για τους πιο πρόσφατους Ολυμπιακούς…». Πάλι ο κ. Ρογκ ξέχασε τους επαίνους και τους ύμνους προς την Ελλάδα για την επιτυχία της προετοιμασίας και το άριστα που της έδωσε στον δημόσιο λόγο του κατά την τελετή έναρξης των Αγώνων στην Αθήνα. Και η εξασθενημένη μνήμη του έχει τη σημασία της, δεδομένου ότι η Ελλάδα για να επιτύχει στην διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων σπατάλησε εκατομμύρια Ευρώ, που την έσπρωξαν ταχύτερα και βαθύτερα στη σημερινή κρίση.
Πέμπτη αθλιότητα. Όταν εισερχόταν η Ολυμπιακή Φλόγα στο Ολυμπιακό Στάδιο ο εκφωνητής σημείωσε ότι έφτασε εκεί αφού διέτρεξε μια διαδρομή 22.000 χλιομέτρων… Δεν είπε ούτε λέξη από πού ξεκίνησε για να φτάσει στο Λονδίνο. Δεν είπε λέξη για την Ολυμπία, το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο εκφωνητής και όσοι είναι πίσω από αυτόν εφάρμοσαν τη λογική της Νέας Τάξης Πραγμάτων, σύμφωνα με την οποία προβάλλονται μόνο οι ιδέες της νέας εποχής και παραλείπονται οι ρίζες και οι πολιτισμικές παραδόσεις, καθώς και οι αξίες που τις ξεπερνούν ή/και είναι αντίθετες τους.
Από τον Βάκωνα και τον Νίτσε έως τον Σαίξπηρ και τον Γκαίτε Άγγλοι, Γερμανοί και γενικά η Δύση δεν μπορούν να αποδεχθούν ότι ένας ολιγάριθμος λαός, όπως ο Ελληνικός, με τόσα ελαττώματα και τόσες αδυναμίες που του προσάπτουν, είναι ο απ’ ευθείας απόγονος και πνευματικός θεματοφύλακας ενός μοναδικού θησαυρού, του Ελληνικού πολιτισμού, που δεν μπορούν να πλησιάσουν, ούτε μπορούν να οικειοποιηθούν, όσο κι αν προσπαθούν. Του πολιτισμού που είναι η βάση και του δικού τους πολιτισμού, όπως τον ερμήνευσαν μέσα από τη δική τους λογική. Η ευκαιρία φέτος για όλους αυτούς ήταν μοναδική. Απαξιωμένη από την οικονομική και κοινωνική κρίση η Ελλάδα, δέχεται με βάναυσο τρόπο την περιφρόνηση τους, περιφρόνηση που παρουσιάστηκε με όλο το φρικιαστικό της πρόσωπο στο Λονδίνο, κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν πειράζει. Πρώτον οι Έλληνες πρέπει να πεισματώσουμε και να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αυτοπεποίθηση και τη χαμένη μας αξιοπρέπεια. Δεύτερον να τους δικαιολογήσουμε τους Άγγλους για τα συμπλέγματα τους. Είναι πραγματικά αξιολύπητοι. Και τρίτο να μην ενοχλούμαστε από τη συμπεριφορά τους, γιατί γνωρίζουμε ότι όσο και να προσπαθήσουν η αλήθεια λάμπει και το ψέμμα έχει κοντά ποδάρια.-
4 comments
Ὁ κ. Παπαθανασόπουλος κάνει ἕνα λάθος: Ὁ ἑλληνικὸς ἐθνικὸς ὕμνος ἀνακρούεται κατὰ τὴν τελετὴ λήξεως τῶν ἀγώνων (ὄχι ἐνάρξεως), μαζὶ μὲ τὸν ἐθνικὸ ὕμνο τοῦ νῦν καὶ τοῦ ἑπομένου οἰκοδεσπότου. Ἡ τιμὴ αὐτὴ πρὸς τὴν Ἑλλάδα ἐντάχθηκε ἐπισήμως στὸ τελετουργικὸ τῶν ἀγώνων τὸ 1924 (στοὺς ἀγῶνες τῶν Παρισίων) καὶ φυσικά, καὶ νὰ ἤθελαν, δὲν θὰ μποροῦσαν τώρα νὰ τὸ ἀποφύγουν.
Οἱ ὑπόλοιπες παρατηρήσεις ἔχουν ἀσφαλῶς βάσι. Εἰδικῶς μὲ τοὺς Ἄγγλους, μὲ τοὺς ὁποίους οἱ στενὲς σχέσεις ἀγάπης-μίσους ποὺ πάντοτε εἴχαμε θὰ πρέπῃ νὰ ἐξετασθοῦν βαθύτερα ἀπὸ τὸ οἰκονομικὸ καὶ τὸ γεωπολιτικὸ ἀκόμη πεδίο. Ὁ πλούσιος κτηματίας, ὅσο τζέντλεμαν καὶ ἂν φαίνεται, πόσο μᾶλλον ὁ σφετεριστής, ποτὲ δὲν μπορεῖ νὰ ξεπεράσῃ τὸ ἐνδόμυχο ἐκεῖνο συναίσθημα κατωτερότητος καὶ ζήλειας ποὺ φουντώνει ὅποτε βλέπει τὸν πένητα μὲν λόγῳ τοῦ κύκλου τῶν γυρισμάτων, πλὴν ἐκ γενετῆς καὶ καταγωγῆς ἄρχοντα καὶ κύριο κάποτε (καὶ πάλι ἴσως ξανὰ) τοῦ ὑποστατικοῦ. Καὶ δὲν μιλῶ γιὰ τὴν οἰκονομία, οὔτε γιὰ τὴν Κύπρο ἢ γενικότερα τὸ ἀνατολικὸ ζήτημα, ἀλλὰ γιὰ τοὺς θησαυροὺς τοῦ Βρετανικοῦ Μουσείου καὶ τοῦ τὶ αὐτοὶ συμβολίζουν.
Κάθε έλληνας που αγαπάει αυτό το τόπο, πρέπει να αντιληφθεί., ότι ζήλια φέρνει φθόνο, ο οποίος εκδηλώνεται όταν δίδεται ευκαιρία. Αυτό εμείς πρέπει να το γνωρίζουμε, να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι, ενωμένοι-δυνατοί. Να περιορίσουμε τις επιπολαίοτητες να οργανωθούμε, να αυξήσουμε τις ώρες ιστορίας στα σχολεία και τα μαθήματα περί των αρετών όπως μας τα άφησαν οι αρχαίοι και τις αξίες που έφερε ο Χριστιανισμός. Μπορούμε; Αν μπορούμε ας κάνουμε αρχή. Οι καιροί τώρα είναι πολύ πιο επικίνδυνοι από ποτέ για να μας αφομοιώσουν, γιατί διαθέτουν όλα τα μέσα.
Aπάντηση στο ερώτημα του Κυριάκου (ανωτέρω)
Μπορούμε αλλά δεν ξέρουμε και μερικοί δεν θέλουνε.
Dr Nicolas Kaloy-Καλογερόπουλος, Γενεύη
Νομίζω ότι ο κ. Μπουρλάς έχει δίκιο στην παρατήρησή του γιά την σημαία. Παραθέτω: http://en.wikipedia.org/wiki/Olympic_Games_ceremony
Στο τέλος του άρθρου υπάρχουν και οι πηγές γιά περαιτέρω έρευνα.
Θα ήθελα όμως να σημειώσω και κάτι επιπλέον αν και δεν σχετίζεται άμεσα με την αυτή καθαυτή τελετή έναρξης. Είναι η ματαίωση του προγραμματισμένου πλού της τριήρους “Ολυμπιάς” στον Τάμεση, κατά την έναρξη των αγώνων. Η δικαιολογία που ανακαλύφθηκε ήταν “λόγοι ασφαλείας”. Υπήρχε λένε κίνδυνος πτώσης ανθρώπων στον ποταμό, διότι η “Ολυμπιάς” θα προκαλούσε μεγάλη κοσμοσυρροή… Βέβαια ο πραγματικός κίνδυνος ήταν μάλλον η προβολή της Ελλάδας και όχι η κοσμοσυρροή. Να βλέπατε μόνον το τι έγινε στο ποτάμι και γύρω από αυτό, κατά την διάρκεια των εορτασμών γιά τα 50χρονα της βασιλείας της κ. Ελισάβετ…
Να δούμε τι “ευχάριστες” εκπλήξεις μας επιφυλάσσουν μέχρι και την τελετή λήξης.
Και μία απορία. Η Αγγλία και ειδικότερα το Λονδίνο, είναι το σημαντικότερο παγκοσμίως σημείο συγκέντρωσης ισχυρότατων Ελλήνων (συμπεριλαμβάνω και τους Κυπρίους) οικονομικών παραγόντων. Εν πολλοίς η “ζωή” της πόλης οφείλεται σε αυτούς. Αφού οι Άγγλοι δεν καταλαβαίνουν από “Ολυμπισμούς”, “πολιτισμούς” και τα λοιπά, φαντάζομαι ότι θα καταλάβαιναν σίγουρα από “οικονομισμούς”… Βέβαια δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάποια κινητοποίηση του Ελληνικού στοιχείου ενάντια στον παραγκωνισμό μας από τους Άγγλους. Εκτός και αν με τις προσπάθειές τους κατάφεραν να αποτρέψουν να συμβούν τα χειρότερα…