Κωνσταντίνος Χολέβας
Φίλος που μελετά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις παρακολούθησε προσφάτως ένα σεμινάριο στις Βρυξέλλες σχετικό με το μέλλον της Ευρ. Ένωσης. Τού έκανε κακή εντύπωση το γεγονός ότι ακόμη και σε επιστημονικά σεμινάρια έχει διαχυθεί η προπαγάνδα του Κυπρίου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια ότι για την κρίση στην κυπριακή οικονομία μοναδική υπεύθυνη είναι η Ελλάδα. Ο Χριστόφιας αισθάνεται άσχημα, διότι αυτός ο γνήσιος κομμουνιστής οδήγησε την Κύπρο στις αγκάλες του « ιμπεριαλιστικού» ΔΝΤ και αναζητεί τρόπους να αποσείσει τις ευθύνες του. Δηλώνει, λοιπόν, με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία ότι οι κυπριακές τράπεζες είχαν αγοράσει πολλά ελληνικά ομόλογα και με το κούρεμα αυτών των ομολόγων βρέθηκαν ζημιωμένες. Κατά την ρητορική Χριστόφια το μόνο αίτιο είναι η έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην ελλαδική οικονομία.
Λυπούμαι που αναγκάζομαι να ασκήσω σκληρή κριτική στον Πρόεδρο ενός αδελφού κράτους, στο οποίο κατοικεί ένα ιστορικό και μαρτυρικό κομμάτι του Ελληνικού Έθνους, αλλά ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τη μονόφθαλμη ανάλυσή του ασκεί προπαγάνδα κατά της Ελλάδος. Ειδικά από τον Πρόεδρο της Κύπρου θα περιμέναμε μεγαλύτερη προσοχή σε τέτοια θέματα, όμως ήδη η κατάσταση άρχισε να γίνεται ενοχλητική. Η έκθεση στην οικονομία της Ελλάδος μπορεί να ευθύνεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό για τα προβλήματα των Κυπριακών Τραπεζών, όμως η πλήρης αλήθεια είναι ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει γενικότερη οικονομική κρίση και όχι μόνον τραπεζική. Η αύξηση της ανεργίας σε ποσοστά εντυπωσιακά για τα κυπριακά δεδομένα είναι συνέπεια των χειρισμών του Χριστόφια και του κομμουνιστικού ΑΚΕΛ που κυβερνούν κατά τα τελευταία 4,5 έτη. Η εμμονή του Χριστόφια στην πολυπολιτισμικότητα έφερε στην Κύπρο χιλιάδες εισαγόμενους μετανάστες από διάφορες χώρες, οι οποίοι λαμβάνουν επίδομα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί (11.7.2011) κατέστρεψε μεγάλο μέρος των υποδομών της Κυπριακής οικονομίας διότι δίπλα στη βάση βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής της Αρχής Ηλεκτρισμού. Και σ’ αυτό το δυστύχημα η ευθύνη της κυβερνήσεως Χριστόφια είναι αναμφισβήτητη. Άφησαν επί μήνες τα εκρηκτικά στον καυτό ήλιο της Κύπρου και δίπλα στο εργοστάσιο Ηλεκτρισμού, διότι αν τα κατέστρεφαν θα δυσαρεστούσαν τα φιλικά τους καθεστώτα της Συρίας και του Ιράν! Μήπως και γι’ αυτή τη ζημιά έφταιγαν τα ομόλογα της Ελλάδος;
Την ευθύνη του Δ. Χριστόφια και του κυβερνώντος ΑΚΕΛ βλέπει και η πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουλίου το 59, 2% των ερωτηθέντων θεωρεί την κυβέρνηση Χριστόφια υπεύθυνη για την οικονομία. Στο ερώτημα πώς κρίνουν γενικότερα την πολιτική του Χριστόφια το 38,2% απαντά «πολύ κακή» και το 24,6 «κακή». Στο ειδικό ερώτημα για τους χειρισμούς Χριστόφια στα οικονομικά θέματα το 52, 8% τους θεωρεί πολύ κακούς και το 23% κακούς. Άλλωστε σε προηγούμενη δημοσκόπηση για τη δύναμη των κομμάτων το κυβερνών ΑΚΕΛ έχει κατρακυλήσει στο 18% από το 33% που είχε προ ολίγων ετών. Η αριστερή διακυβέρνηση Χριστόφια, την οποία χαρακτήρισε ως πρότυπό του ο Αλέξης Τσίπρας, απέτυχε παταγωδώς και παρέσυρε συν τοις άλλοις την οικονομία. Λυπηρό όταν γνωρίζουμε το επιχειρηματικό δαιμόνιο και την επιμονή των Ελλήνων της Κύπρου, οι οποίοι λίγα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 επέτυχαν ένα οικονομικό θαύμα με διεθνή αναγνώριση.
Έχω την εντύπωση ότι ο Δ. Χριστόφιας και ένα κλειστό επιτελείο συνεργατών του ποτέ δεν αισθάνθηκαν υπερήφανοι για την ελληνική καταγωγή των Κυπρίων. Τα μαρξιστικά- διεθνιστικά τους πιστεύω τούς ωθούσαν να αγκαλιάζουν Τουρκοκύπριους δήθεν αριστερούς και να προωθούν την ιδέα μιας νεοκυπριακής εθνότητας αποκομμένης από τις μητέρες-πατρίδες. Ευτυχώς που η συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων δεν τους ακολουθούν.
Κ.Χ. 25.8.2012