«Ο Πολιτισμός να προάγει τις Επιστήμες», είπε η υποψήφια διδάκτορας Μαρία Απ. Παπαδοπούλου, ξεσηκώνοντας τις θετικές εντυπώσεις του κοινού με την ενέργειά της να προτιμήσει το χώρο ενός πανελλήνιου ανταμώματος για να πρωτοπαρουσιάσει επιστημονική δουλειά. H Μαρία είναι και πρόεδρος της Eλεγκτικής Eπιτροπής της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων. «Όλα τα σωματεία της Ένωσης να σεβαστούμε το παράδειγμα εκείνων που ίδρυσαν οίκους ευγηρίας, μουσεία, και προώθησαν πνευματικό έργο. Και να προχωρήσουμε οι νεότεροι, δίνοντας ακόμη περισσότερη έμφαση στον πολιτισμό του ελληνισμού και νέους προσανατολισμούς προς τις επιστήμες».
Κατά τη διάρκεια του ετήσιου Γαβουστήματος (Πανελλήνιο Αντάμωμα Μιστιωτών Καππαδοκίας) που έγινε το 3ήμερο 21-22-23 Αυγούστου στην Ελευθερούπολη Καβάλας, επιφύλαξε μια έκπληξη. Παρουσίασε μια επιστημονική ερευνητική εργασία που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Συλλόγου Μιστιωτών Ο ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, με έδρα στο Νομό Λάρισας. Πρόκειται για έρευνα, με θέμα «Φωνές από την Καππαδοκία – το Μιστί του χθες στον ελληνισμό του σήμερα», που υλοποιήθηκε για να προσφέρεται για επιστημονικούς σκοπούς. Περιλαμβάνει ηχογραφήσεις των αφηγήσεων 18 προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς από το Μιστί της Μικρά Ασίας, που ζουν σήμερα στα χωριά Μάνδρα (Θωμαΐ) και Αμυγδαλέα του Νομού Λαρίσης. Οι ηχογραφήσεις έγιναν με ειδικά μηχανήματα ώστε να εξεταστεί φασματικά το γλωσσικό ιδίωμα. Αντιπροσωπευτικό τμήμα της έρευνας περιλαμβάνεται σε ένα CD, ένα ένθετο βιβλιαράκι και μια σειρά μοντέρνων αφισσών. Οι αφίσσες θα παρουσιασθούν και στην Έκθεση αίθουσα εκδηλώσεων του metro στο Σύνταγμα των Αθηνών που θα πραγματοποιήσει η Ένωση Π.Ε.Κ.Σ. κατά τις 28-29-30 Σεπτεμβρίου 2009.
Τον απαραίτητο ειδικό επιστημονικό εξοπλισμό και την καθοδήγηση εξασφάλισε στην κ. Μαρία ο κ. Δημήτρης Παπαζαχαρίου, Επίκουρος Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Απαιτήθηκε δουλειά μηνών και η συνεργασία απέδωσε επιτυχώς. Ο Σύλλογος αφιέρωσε τα πρώτα αντίτυπα στον κ. Παπαζαχαρίου καθώς και στον κ.Mark Janse, επίσης καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Γάνδης, τιμής ένεκεν για το ενδιαφέρον που δείχνουν για την καππαδοκική γλώσσα και τα ιδιώματά της.
Επειδή η έρευνα καταγράφει στοιχεία που βρίσκουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τη Γλωσσολογία, την Κοινωνιολογία, τη Λαογραφία και την Ιστορία, το υλικό της θα είναι διαθέσιμο για κάθε ενδιαφερόμενο επιστήμονα, Πανεπιστήμιο, Πνευματικό Ίδρυμα και κάθε άλλη επιστημονική έρευνα.
Φώτο: Ο Πρόεδρος του Συλλογου κ. Νικόλαος Παντελίδης απονέμει τιμητικά αντίγραφα της έρευνας στους καθηγητές Γλωσσολογίας κ. Δημήτρη Παπαζαχαρίου και κ .Μαρκ Γιάνσε, ενώ η κ. Μαρία Παπαδοπούλου παρουσιάζει τη νέα αυτή επιστημονική δουλειά που πραγματοποίησε για λογαριασμό του Συλλόγου τους.
.