Το 19ο Παμποντιακό συνέδριο ΗΠΑ-Καναδά με τον γενικό τίτλο «από το χθες στο αύριο…» πραγματοποιήθηκε από 8 έως 11 Οκτωβρίου στο Μοντρεάλ. Το συνέδριο οργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά υπό την επιμέλεια του τοπικού ποντιακού συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» του Μοντρεάλ. Το συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ και Καναδά αποτελεί την κορυφαία πολιτική εκδήλωση του οργανωμένου Ποντιακού Ελληνισμού των ΗΠΑ και Καναδά. Κατά την διάρκεια αυτού του τριημέρου συναντώνται οι Πόντιοι:
α) για να ενημερωθούν, να ενημερώσουν, και να σφυρηλατήσουν τους ισχυρούς κοινωνικούς και πατριωτικούς δεσμούς που τους συνδέουν,
β) για να παρουσιάσουν το έργο τους και να εκτιμήσουν το έργο των άλλων σωματείων και φορέων, και κυρίως
γ) για να αναλύσουν σκέψεις και απόψεις και για να συνθέσουν αποφάσεις και ψηφίσματα που θα οδηγήσουν τον Ποντιακό Ελληνισμό με σύπνοια και όραμα σε δρόμους καταξίωσης και δικαίωσης, σε λεωφόρους προοπτικής και επιτυχιών.
Η επίσημη έναρξη του συνεδρίου έλαβε χώρα στην μεγάλη αίθουσα της Ελληνικής Κοινότητας Μοντρεάλ με την παρουσία και τους χαιρετισμούς της γενικής προξένου Ελλάδας στο Μοντρεάλ κ. Μαρίας Καρνούτσου, της πρών βουλευτή του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου του Καναδά Ελένη Μπακοπάνου, του προέδρου της Ελληνικής κοινότητας Μοντρεάλ κ. Βασίλη Μπαλαμπάνου, του προέδρου και ταμία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντιακού Ελληνισμού (Δι.Συ.Π.Ε). κ.κ. Ηλία Τσεκερίδη και Απόστολου Αποστολίδη αντίστοιχα, του επίτιμου προέδρου των Ομοσπονδιών Ευρώπης και ΗΠΑ-Καναδά κ. Χρήστου Γαλανίδη. Σύνεδροι και παρατηρητές παρακολούθησαν τις εργασίες και τις παράπλευρες εκδηλώσεις από όλες τις γωνιές των ΗΠΑ και Καναδά. Εισηγητές της βραδιάς ο κ. Χρήστος Γαλανίδης και ο Δρ. Βλάσης Αγτζίδης με τις ιστορικές ομιλίες «Το αρχαίο βασίλειο του Πόντου (363 π.Χ.–64 μ.Χ.)» και « Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας (1204 μΧ – 1461 μΧ) και οι νεότεροι χρόνοι» αντίστοιχα.
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν η «Γιαγιά του Πόντου» Ευθυμία Σάνο Χάλο μαζί με την θυγατέρα της και γνωστή συγγραφέα Θέα Χάλο. Η Παμποντιακή Ομοσπονδία έχει αναγνωρίσει και επίσημα το σημαντικό ρόλο και των δύο κυριών για την προώθηση του ποντιακού ζητήματος στην Βόρεια Αμερική, αλλά και στον σκληρό και άνισο αγώνα που έδωσε η Θέα ως την αποδοχή και επικύρωση του ψηφίσματος της Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών (ΙAGS) που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας της περιόδου 1914-1923 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, τους Νεότουρκους και τους Κεμαλιστές. Στις παράπλευρες εκδηλώσεις συμμετείχαν τα χορευτικά συγκροτήματα της «Ευξείνου Λέσχης» Βεροίας και του ομίλου περιβάλλοντος και πολιτισμού Νάουσας «Αράπιτσα» ενώ υπήρχε έκθεση φωτογραφίας του πρώην προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Μιχάλη Μουρατίδη και παρουσίαση του βιβλίου «The Greeks of Stark County» από τον συγγραφέα ιστορικό Dr. William Samonides.
Η ολομέλεια επίσης συνομίλησε εκτενέστατα για το θέμα της Νεολαίας, το οποίο είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο ζήτημα. Αποφασίστηκε το Προσυνέδριο του 2010 να αφιερωθεί αποκλειστικά για το θέμα αυτό που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην πόλη Norwalk της Κοννεκτικούτης κατόπιν ανάληψης της ευθύνης διοργάνωσης του 20ου Παμποντιακού Συνεδρίου για το 2011 από τον τοπικό σύλλογο «Πόντος». Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου και σε μια ιστορική αλλά και ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή απενεμήθη «αριστείδειν» ο τίτλος του επίτιμου μέλους στις κυρίες Ευθυμία Σάνο και Θέα Χάλο. Η Θέα Χάλο ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους αλλά και ονομαστικά ένα προς ένα όσους συνέβαλαν στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας της ιδίας και της μητέρας της. Επίσης θεσπίστηκε το Ειδικό Ταμείο «Pontos Incentive» που θα έχει σαν κύριο στόχο την οικονομική στήριξη όλων των σοβαρών και υπεύθυνων πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων που θα προωθούν τηων αναγνώριση και διεθνοποίηση της Γενοκτονίας.
Το νέο εγκεκριμένο καταστατικό της Ομοσπονδίας, με ριζικές αλλαγές στη δομή και ουσιαστικές βελτιώσεις στη λειτουργία της Ομοσπονδίας, μοιράστηκε σε όλους τους συνέδρους. Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι ότι ανοίγεται ο δίαυλος αμεσότερης στήριξης του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Αμερικής από τους συλλόγους. Οι σύλλογοι έχουν πλέον το δικαίωμα, μέσω της εκλογής αντεπιστέλλοντα παραπιστευματοδόχου (corresponding trustee) να φροντίζουν για την ορθή λειτουργία του Ιδρύματος. Η διοίκηση του Ιδρύματος λογοδοτεί στο νόμο λειτουργώντας σύννομα. Το Συμβούλιο Παραπιστευματοδόχων (Board of Trustees) θα λογοδοτεί στους Πόντιους, τους χθεσινούς, τους σημερινούς αλλά και τους αυριανούς. Η στελέχωση του εν λόγω συμβουλίου με τους καταλληλότερους αντιπροσώπους θα διασφαλίσει και θα εγγυηθεί την ορθή και διαχρονική λειτουργία του Ιδρύματος.
Οι εκλογές για ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή το απόγευμα. Η σύνθεση του νέου συμβουλίου απαρτίζεται από τους:
Δημήτρης Μολοχίδης – πρόεδρος
Σοφία Μιχαηλίδου – αναπληρωτής πρόεδρος
Κυριάκος Παπαδόπουλος – γενικός γραμματέας και υπεύθυνος τύπου
Παναγιώτης Ιωσηφίδης – ταμίας
Σοφία Βαρνασίδου – υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων
Έφη Παυλίδου-Οικονόμου – υπεύθυνη πολιτισμού και λαογραφίας
Κώστας Τσιλφίδης – υπεύθυνος προώθησης ποντιακών ζητημάτων
Παναγιώτα Ιορδανίδου –υπεύθυνη νεολαίας και
Στέφανος Αμανατίδης – υπεύθυνος οικονομικής ενίσχυσης.
Οι σύνεδροι κατέληξαν σε ψήφισμα όπου συνοψίζονται οι βασικές αρχές και θέσεις του Ποντιακού Ελληνισμού Βορείου Αμερικής, παρουσιάζονται τα αιτήματα του και κυρίως διατρανώνεται η θέληση όλων των Ποντίων της Βορείου Αμερικής να διεξάγουν τον δικό τους ανιδιοτελή, μαχητικό και ενάρετο αγώνα για εξεύρεση λύσεων σε όλα εθνικά ζητήματα που τους απασχολούν και για επίτευξη όλων των στόχων τους. Αυτούσιο αντίγραφο του εν λόγω ψηφίσματος του συνεδρίου επισυνάπτεται.
Νέα Υόρκη – Πέμπτη 15η Οκτωβρίου 2009
KATAΓΓΕΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΑΨΗΛΑΦΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΞ
Ομόφωνα ψηφίστηκε από τους συνέδρους η παρακάτω θέση:
«…Με αφορμή την προσφυγή στον Άρειο Πάγο με την οποία ζητείται η αναψηλάφηση της Δίκης των Εξ, θεωρούμε, εξαιρετικά άστοχη τη διαδικασία προκειμένου μάλιστα για δίκη που δεν είχε ποινικό αλλά πολιτικό χαρακτήρα. Διότι και σ’ αυτή την περίπτωση, η αναψηλάφηση θα έχει πολιτικό χαρακτήρα και θα διχάσει για άλλη μια φορά τον ελληνισμό.
Δηλώνουμε ότι η απόπειρα αναψηλάφησης της Δίκης των Εξ που επιχειρείται στην Ελλάδα από διάφορους κύκλους είναι άτοπη και προσβλητική για τους απογόνους των θυμάτων της πολιτικής των Εξ. Η πολιτική που άσκησαν από τον Νοέμβριο του 1920 έως και το Σεπτέμβριο του 1922 χαρακτηριζόταν από εμπάθεια, συνειδητή υποβάθμιση της θέσης της Ελλάδος από το συμμαχικό στρατόπεδο, περιφρόνηση των Ελλήνων της υπό διάλυση Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχαν υποστεί ήδη την πολιτική γενοκτονίας από τους Νεότουρκους. Ως απόγονοι των θυμάτων της Γενοκτονίας που συνέβη στον Πόντο και της Μικρασιατικής Τραγωδίας, θεωρούμε ιταμή και απαράδεκτη πρόκληση στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών την επιχειρούμενη, μέσω δίκης, «αθώωση» των υπευθύνων της μεγαλύτερης καταστροφής, που υπέστη ποτέ το ελληνικό έθνος. Οποιαδήποτε παρόμοια διαδικασία μας βρίσκει αντίθετους και δηλώνουμε ότι θα προστατεύουμε τη μνήμη των προγόνων μας με κάθε νόμιμο μέσο.
Κάνουμε έκκληση στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου να απορρίψει κάθε εισήγηση για αναψηλάφηση της Δίκης, αφήνοντας την όποια απόφαση στην αδέκαστη κρίση της ιστορίας….»
.