Tuesday 1 October 2024
Αντίβαρο
Άμυνα & Διπλωματία Ελληνοτουρκικά Μελέτης Μελετόπουλος

Σκοτεινή ατραπός

Διακεκριμένος αναλυτής καθημερινής εφημερίδας έθεσε την περασμένη Κυριακή το εξής ερώτημα: εάν πρόκειται η Ελλάδα να συνεκμεταλλευθεί τα ενεργειοφόρα κοιτάσματα του ανατολικού Αιγαίου με τους Γάλλους, όπως ευθέως πρότεινε ο πρόεδρος Ολάντ, γιατί να μην τα συνεκμεταλλευθεί με τους Τούρκους, ώστε να αποφευχθούν και οιγεωστρατηγικές εντάσεις. Η απάντηση φυσικά είναι ότι οι μεν Γάλλοι προτείνουν συνεργασία επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας και της ελληνικής ιδιοκτησίας των κοιτασμάτων. Ενώ αντιθέτως οι Τούρκοι διαμφισβητούν την ελληνική εθνική κυριαρχία, αγνοούν το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και προβαίνουν σε καταπατήσεις και παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Η τουρκική πλευρά, αποστέλλοντας προσεχώς επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ερευνητικό πλοίο (το οποίο προμηθεύτηκε ώστε να μην εμπλέξει στην διαδικασία ξένες εταιρείες που θα περιπλέξουν τον σχεδιασμό της), επιχειρεί αυτήν στην στιγμή να θέσει την Ελλάδα προ του εξής διλήμματος: ή να αντιδράσει έμπρακτα στην επιχειρούμενη ευθεία αμφισβήτηση του καθεστώτος της περιοχής, με κίνδυνο την άμεση κλιμάκωση της έντασης, ή να μην αντιδράσει με αποτέλεσμα η Τουρκία να πωλήσει τα πορίσματα των ερευνών σε διεθνείς κοινοπραξίες, να προχωρήσει σε σύνταξη συμβολαίων εξόρυξης και να κατοχυρώσει την θέση της ως ιδιοκτήτριας χώρας.

Αλλά εδώ πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειοφόρα κοιτάσματα του πλανήτη, με τα οποία εξασφαλίζεται η τροφοδοσία της Ευρώπης επί δεκαετίες. Εμπλέκονται ισχυρές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρεταννία, το Ισραήλ, η Ρωσσία. Εδώ δεν διακυβεύεται μόνον η ελληνική εθνική κυριαρχία, αλλά η παγκόσμια ενεργειακή ισορροπία. Η ελληνική κυβέρνηση και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το διακύβευμα είναι παγκόσμιο, και πάνω σε αυτήν την διαπίστωση να οργανώσει την αμυντική της πλεύση.

Το μοντέλο της Κύπρου (σύναψη συμμαχιών και ενοικίαση «οικοπέδων» προς εκμετάλλευση) οφείλει να μελετήσει προσεκτικά η ελληνική πλευρά, πριν προχωρήσει στην προβλεπόμενη διαδικασία. Επίσης οφείλει να λάβει άμεσα μέτρα διπλωματικής και γεωστρατηγικής κάλυψης του εγχειρήματος. Άλλως θα βρεθεί εγκλωβισμένη σε οδυνηρά διλήμματα.

 

Μελέτης Η. Μελετόπουλος
Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών
Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

1 comment

Δημήτρης 4 March 2013 at 20:15

Η ελλαδική κυβέρνηση έχει ήδη υποκύψει στον εκβιασμό της Τουρκίας δεχόμενη να μοιραστεί τον πλούτο της χώρας με τη Δύση. ‘Ο πλούτος της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκός’ είπε ο μάνατζερ των συμφερόντων της Δύσης και ‘πρωθυπουργός’ Αντώνης Σαμαράς. Και φυσικά κανείς δε μας εγγυάται ότι π.χ. η Γαλλία θα έχει πρόβλημα να κάνει μπίζνες στο Αιγαίο με την Τουρκία αντί για εμάς. Στη Μικρασιατική Καταστροφή σίγουρα δεν είχαν πρόβλημα. Χωρίς γεωπολιτική ισχύ δεν κάνεις τίποτα και η διαφορά του γεωπολιτικού μας δυναμικού με εκείνο της Τουρκίας αυξάνεται συνεχώς μετά το 1980. H κήρυξη ΑΟΖ χωρίς την απαραίτητη οικονομική και στρατιωτική δύναμη δε θα σώσει τη χώρα. Κι επειδή βέβαια δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνει το δεύτερο για να κάνουμε το πρώτο πρέπει και τα δυο να γίνουν παράλληλα. Όμως αυτό προϋποθέτει βαθιές αλλαγές σε όλους τους τομείς, επιστράτευση των συνολικών δυνάμεων του λαού, οικονομικών, κοινωνικών και πνευματικών. Άρα προϋποθέτει πολιτικό σύστημα που έχει ως προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον κι όχι τη διατήρηση των πελατειακών του σχέσεων και την ικανοποίηση των εντολοδόχων του στο εξωτερικό. Κι επειδή το σύστημα που έχουμε δε θα αλλάξει τον εαυτό του, χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτεύματος, θέσπιση αντιπροσώπευσης. Τότε μόνο οι πολιτικοί θα πάψουν να βλέπουν την κοινωνία σαν υποζύγιο και πηγή εισοδήματος, θα λογοδοτούν ενώπιόν της και θα την υπηρετούν.
Αν θέλετε να μάθετε για το δίκαιο της θάλασσας μπορείτε να διαβάσετε το ‘Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο’ του Εμμανουήλ Ρούκουνα. Για τη σχέση του πολέμου με την πολιτική και έναν ενδεχόμενο ελληνοτουρκικό πόλεμο (και τι πρέπει να κάνουμε για να μπορούμε να κερδίσουμε) δείτε τη ‘Θεωρία του Πολέμου’ του Παναγιώτη Κονδύλη. Για το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, που έχει θεσμικά αποκλεισμένη την κοινωνία από τη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων και διαχρονικά βλάπτει το ελληνικό έθνος, διαβάστε το ‘Κομματοκρατία και δυναστικό κράτος’ του Γιώργου Κοντογιώργη. Κριτικές τους υπάρχουν εδώ:
http://argonautis.eu/dimosio_diethnes_dikaio.htm
http://argonautis.eu/theoria_tou_polemou.htm
http://argonautis.eu/kommatokratia_kai_dynastiko_kratos.htm

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.