Saturday 5 October 2024
Αντίβαρο
Κωνσταντίνος Χολέβας Πολιτική & Κοινωνία

Αναβαπτιση στην Εθνικη Αυτογνωσια

Είναι χαρακτηριστικό του Ελληνισμού στις δύσκολες εποχές να αντλεί δυνάμεις από την Ιστορία του και την Παράδοσή του. Η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς συμπολίτες μας στην ψύχραιμη μελέτη των αξιών και των δυνατοτήτων του Έθνους και προκαλεί μία τάση αναβαπτίσεως στα ιδανικά που μας κράτησαν όρθιους παρά τις δουλείες και τους πολέμους.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με την εθνική κατάθλιψη που διαχέεται από ορισμένους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, δύο ενδιαφέροντα συνέδρια των τελευταίων ημερών έδωσαν το μήνυμα της συγκρατημένης αισιοδοξίας. Η Εθνική Αυτογνωσία αξιοποιήθηκε πρώτα ως ιστορική γνώση στο διήμερο Συνέδριο που οργάνωσαν πολλά σωματεία και περιοδικά το Σαββατοκύριακο 30 και 31 Μαρτίου στην Αθήνα Το θέμα ήταν : «Παιδεία και Εθνική Συνείδηση στον Ελληνικό Κόσμο από την Άλωση μέχρι τις παραμονές της Επαναστάσεως του 1821». Εισηγήσεις παρουσίασαν έγκριτοι επιστήμονες όπως ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ο π. Γεώργιος Ευθυμίου, ο Ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, Ο Γιώργος Κοντογιώργης, ο Μιχάλης Μερακλής, ο Αθανάσιος Καραθανάσης, ο Αχιλλεύς Λαζάρου κ.α.

Καταδείχθηκε με στοιχεία η διαχρονική επιβίωση της εθνικής μας συνειδήσεως, χάρις στην Ορθόδοξη Εκκλησία, την αγάπη των Ελλήνων για τα γράμματα, τη βοήθεια των Εθνικών Ευεργετών, την κοινοτική οργάνωση των υποδούλων, το αντιστασιακό πνεύμα του Γένους. Η αναβάπτιση στις ρίζες είναι το καλύτερο αντίδοτο στην κρίση και μας θυμίζει τα πολλά ιστορικά επιτεύγματα αυτού του λαού, που τόσο άδικα βάλλεται πανταχόθεν στην εποχή μας.

Η δεύτερη αξιόλογη προσπάθεια ήταν η Ημερίδα με θέμα «Εθνική Αγωνία για τη Θράκη» που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 30 Μαρτίου. 2200 ακροατές κατέκλυσαν το Βελλίδειο και παρακολούθησαν την Ημερίδα που διοργανώθηκε από ομάδα συνεργαζομένων σωματείων υπό τον συντονισμό της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Εισηγήσεις παρουσίασαν ο Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, η Χαρά Νικοπούλου, ο Νεκτάριος Δαπέργολας, ο Πομάκος Ιμάμ Αχμέτ, ο Θεοφάνης Μαλκίδης και ο Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, ενώ προβλήθηκε και το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της Έλενας Χόρτη για την ταυτότητα των Πομάκων.

Στο σχετικό Ψήφισμα τονίζεται η ανάγκη να απομακρυνθούν οι Πομάκοι και οι Ρομά από την τουρκόφωνη εκπαίδευση και εκφράζεται ανησυχία για το δημογραφικό πρόβλημα των Χριστιανών και για τον ρόλο της Τουρκίας.

Εύχομαι να συνεχισθεί αυτή η ελπιδοφόρος αναβάπτιση.

Κ.Χ. 3.4.2013

1 comment

Δημήτρης 11 April 2013 at 00:07

Για τη μακραίωνη ιστορική συνέχεια του ελληνισμού μπορείτε να διαβάσετε το ‘1204: η διαμόρφωση του νεώτερου ελληνισμού’ του Γιώργου Καραμπελιά. Κριτική του υπάρχει εδώ:
http://argonautis.eu/1204_i_diamorfosi_tou_neoterou_ellinismou.htm

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.