Κωνσταντίνος Χολέβας- Πολιτικός Επιστήμων
Από το μαχητικό ιστολόγιο history-of-macedonia.com.πληροφορηθήκαμε ότι ο ΟΗΕ αναγκάσθηκε να λογοκρίνει επίσημο δημοσίευμά του στο διαδίκτυο επειδή ενοχλήθηκαν οι σκοπιανοί.
Συγκεκριμένα στις 27.9.2013 ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανήρτησε σε επίσημη ιστοσελίδα περίληψη της ομιλίας του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολας Γκρούεφσκι στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού. Το άρθρο κατέληγε στο τέλος με την ακόλουθη επισήμανση: «Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία για τη δεύτερη σε μέγεθος περιφέρειά της, η οποία κατά την αρχαιότητα είχε κατοίκους ελληνικής εθνικότητος και των οποίων το πιο διάσημο μέλος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος». Φαίνεται ότι αυτό το σχόλιο ενόχλησε βαρύτατα τους σκοπιανούς οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν και ο ΟΗΕ αφήρεσε την τελευταία φράση από το κείμενο.
Έτσι η ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, αν και αρχικά προβλήθηκε από κάποιον υπάλληλο του ΟΗΕ που γνωρίζει ιστορία, τελικά έπεσε θύμα του σκοπιανού εθνικισμού και ψευδομακεδονισμού. Το ερώτημα που με απασχολεί είναι γιατί ο ΟΗΕ υποκύπτει τόσο εύκολα στις απαιτήσεις ενός κρατιδίου, το οποίο ούτε καν το συνταγματικό του όνομα δεν κατόρθωσε μέχρι τώρα να επιβάλει σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό.
Δύο είναι οι εξηγήσεις που δίνω. Πρώτον η συστηματική και μεθοδική προσπάθεια των γειτόνων μας να οικειοποιηθούν οτιδήποτε αρχαιοελληνικό, ελληνιστικό και βυζαντινό στοιχείο τούς συμφέρει. Δεύτερον η δική μας υποχώρηση από την αρχική μας θέση για το όνομα. Ξεκινήσαμε με την πανελλήνια απόφαση να μην παραχωρήσουμε το ιερό όνομα της Μακεδονίας, το οποίο είναι η ψυχή μας, όπως δήλωσαν ο Ελύτης, ο Ανδρόνικος και άλλοι διανοητές. Κάναμε μία υποχώρηση καλής πίστεως αποδεχόμενοι τη σύνθετη ονομασία. Προσωπικά διαφώνησα από την αρχή με αυτή την υποχώρηση, αλλά κατανοώ σε ένα βαθμό τους υποστηρικτές της. Κολύμπησαν σε θολά νερά ελπίζοντας ότι τα Σκόπια θα υποχωρήσουν και θα βρεθεί κάποια λύση. Αποτέλεσμα μηδέν. Τα Σκόπια αποθρασύνθηκαν από την παραχώρησή μας. Δεν υποχωρούν ούτε χιλιοστό από τις αρχικές τους θέσεις.
Ὁταν η Ελλάδα υποχωρεί και τα Σκόπια μένουν σταθερά, τότε το αποτέλεσμα το βλέπουμε χειροπιαστό. Οι πλαστογράφοι παρεμβαίνουν στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών και η αναφορά στην ελληνικότητα του Αλεξάνδρου εξαφανίζεται εν μια νυκτί. Να επανέλθουμε, λοιπόν, στην αρχική μας θέση: Δεν δεχόμαστε τη σύνθετη ονομασία.
Κ.Χ. 16.10.2013