Γιατί άραγε, η Ελλάδα έχει μπει στο «στόχαστρο» μερίδας του ξένου οικονομικού τύπου; Γιατί προαναγγέλλουν την «πιθανή χρεοκοπία» της χώρας, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα σε έγκυρα φύλλα, ενώ ανάμεσα στις γραμμές, τα ίδια δημοσιεύματα καταλήγουν ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι… ιδιαίτερα πιθανή (για να επανέλθουν σε λίγες μέρες με τα ίδια);
Πρόκειται κυρίως για βρετανικά και γερμανικά δημοσιεύματα. Κι εδώ παίζεται ένα παιγνίδι, στο οποίο η ελληνική περίπτωση τους «προέκυψε» ως βολικό πιόνι…
* Οι Βρετανοί, οι οποίοι δεν συμμετέχουν στο ευρώ υποστηρίζουν ότι η εμμονή των Γερμανών στη δημοσιονομική πειθαρχία είναι λανθασμένη. Και ψέγουν τους Γερμανούς, ότι σε περιόδους κρίσης είναι και ανεφάρμοστη. Διότι βάζοντας ίδιους δημοσιονομικούς και νομισματικούς κανόνες σε τόσο διαφορετικές οικονομίες, προκαλούν προβλήματα στους πιο «αδύνατους κρίκους» της αλυσίδας…
Ανάμεσά τους, η Ελλάδα δεν είναι η χειρότερη. Δεν έχει το μεγαλύτερο χρέος ως προς το ΑΕΠ (η Ιταλία την ξεπερνά αρκετά). Μπορεί το 2008 το έλλειμμά της να έφτασε το 4,8%, μπορεί για φέτος να υπολογίζεται στο 3,7%, αλλά την ξεπερνούν ήδη αρκετές χώρες της ευρωζώνης: η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, μάλλον και η ίδια η Γερμανία…
Όμως, η Ελλάδα είναι η μικρότερη από τις «απείθαρχες». Και επί πλέον, λόγω της πολιτικής αστάθειας που επικράτησε μετά τις ταραχές του προηγούμενου Δεκέμβρη και της εκλογολογίας που ακολούθησε, έχει τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού. Η Ελλάδα είναι αρκετά αποσταθεροποιημένη πολιτικά, ώστε αποτελεί «στόχο». Και αρκετά μικρή, ώστε αποτελεί «εύκολο στόχο».
* Από την άλλη πλευρά, αποκηρύσσοντας την Ελλάδα οι Γερμανοί προειδοποιούν ότι δεν θα ανεχθούν «παραβατικές συμπεριφορές» (υψηλά ελλείμματα) από άλλους, πολύ μεγαλύτερους εταίρους τους, όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία, που όμως, γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους το Σύμφωνο Σταθερότητας. Και μένει η Ελλάδα να εισπράττει μόνη τη γερμανική «οργή»…
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε διορία 1,5 χρόνου, στη χειρότερη περίπτωση, να μειώσουμε το έλλειμμα κατά 2-4 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά (κάτω από το 3% του ΑΕΠ). Αυτό δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο…
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα (αν δεν υπάρξει περαιτέρω πολιτική αποσταθεροποίηση) δεν κινδυνεύει.
Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ακόμα κι αν κινδύνευε μια χώρα όπως η Ελλάδα, η Γερμανία θα έσπευδε να τη στηρίξει, για να μη πληγεί σοβαρά το ευρώ.
Κι όλοι γνωρίζουν ότι, όπως πάνε τα πράγματα, είναι πιθανότερο να προσφύγει η Βρετανία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, παρά η Ελλάδα.
Τελικώς, τέτοια δημοσιεύματα μόνο στην Αθήνα τα παίρνουν στα σοβαρά.
Ωραία…
Αναδημοσίευση από το δίκτυο 21 – Ημερομηνία δημοσίευσης: 14-04-09
.