Ρόλο… βοηθού του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη (!), ανέλαβε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην παταγωδώς αποτυχημένη σύσκεψη για την ενέργεια που έγινε την Παρασκευή και το Σάββατο στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας. Είναι απορίας άξιον γιατί ο πρωθυπουργός αποδέχθηκε έναν τόσο υποτιμητικό για το αξίωμά του ρόλο, δεχόμενος να μεταβεί στη Σόφια, τη στιγμή που είχαν ακυρώσει τη συμμετοχή τους οι… 20 από τους 28 ηγέτες που είχαν αρχικά αποδεχτεί την πρόσκληση για να λάβουν μέρος σε κάτι που είχε ξεκινήσει ως σύνοδος κορυφής για την ενέργεια. Ο Κ. Καραμανλής δεν έπρεπε επ ουδενί να πάει στη βουλγαρική πρωτεύουσα κατά μείζονα λόγο, από τη στιγμή που αιτία της ραγδαίας υποβάθμισης της αρχικής συνόδου ήταν η ματαίωση της συμμετοχής σ’ αυτήν του Ρώσου πρωθυπουργού, Βλαντιμίρ Πούτιν, εξαιτίας απαράδεκτων ενεργειών της κυβέρνησης της Σόφιας, που αφορούν την κατασκευή του αγωγού ρωσικού αερίου Σάουθ Στριμ, ο οποίος θα διέρχεται και από την Ελλάδα.
Πόσω μάλλον που αιτία της οργής και μη συμμετοχής του Πούτιν υπήρξε ο εξαναγκασμός της βουλγαρικής κυβέρνησης από την Ουάσιγκτον να δηλώσει ότι δήθεν «δεν είναι έτοιμη» να υπογράψει τις συμφωνίες κατασκευής του Σάουθ Στριμ! Είναι τουλάχιστον παράδοξο με το που κατέστη γνωστή η άρνηση του Πούτιν να ταξιδέψει στη Σόφια, να ακυρώσουν αμέσως τη συμμετοχή τους οι ηγέτες των Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας, Αυστρίας και δεκαπέντε ακόμη χωρών, που στο κάτω κάτω μόνο έμμεσα θα ωφεληθούν από την κατασκευή του αγωγού ρωσικού φυσικού αερίου, και να μην ακυρώσει τη συμμετοχή του ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, η οποία είναι η χώρα που θίγεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη, αν δεν κατασκευαστεί τελικά ο Σάουθ Στριμ λόγω της υποτέλειας της βουλγαρικής κυβέρνησης στους Αμερικανούς!
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, αφοσιωμένος πολιτικός φίλος της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, ορκισμένος εχθρός της ενεργειακής συνεργασίας Ελλάδας – Ρωσίας και ένθερμος υποστηρικτής της αμερικανικής ενεργειακής πολιτικής στην περιοχή μας, που συνεπάγεται και την ενεργειακή ομηρεία της χώρας μας από την Τουρκία, ήταν φυσικά πανευτυχής που μπορούσε να περιφέρει στη Σόφια ως πολιτικό λάφυρο τον πρωθυπουργό, σε μια διεθνή ενεργειακή σύσκεψη πλήρως εναρμονισμένη με το πλαίσιο που θέλουν να επιβάλουν οι ΗΠΑ.
Ο Κ. Χατζηδάκης έχει κάθε λόγο να είναι περιχαρής και με την υπογραφή κατασκευής ενός μικρού ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου, μήκους 120 χιλιομέτρων, που θα συνδέει την Κομοτηνή με το Ντιμίτροφγκραντ, διασχίζοντας την περιοχή όπου κατοικεί η τουρκική μειονότητα της Βουλγαρίας. Τώρα χρησιμοποιείται ως προπαγανδιστικό πρόσχημα ο ισχυρισμός ότι ο αγωγός αυτός μπορεί να διοχετεύει στη Βουλγαρία αζερινό (αμερικανικών συμφερόντων) αέριο από τον αγωγό Τουρκίας – Ελλάδας – Ιταλίας (TGI). Στην πραγματικότητα, όμως, αυτοί που τον προωθούν στοχεύουν, αν ποτέ κατασκευαστεί ο αγωγός Ναμπούκο, που μέσω Τουρκίας – Βουλγαρίας πηγαίνει στην Κεντρική Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ελλάδα, να προσφερθεί ως δέλεαρ στη χώρα μας η παροχέτευση φυσικού αερίου από τον Ναμπούκο μέσω και του αγωγού Ντιμίτροφγκραντ – Κομοτηνής.
Και καλά ο Κ. Χατζηδάκης. Αυτές τις απόψεις έχει, αυτή την ενεργειακή γραμμή υποστηρίζει, αυτήν προωθεί. Ο Κ. Καραμανλής, όμως, ο οποίος έχει πολιτικά ρισκάρει πολλά επιλέγοντας την ενεργειακή συνεργασία με τη Ρωσία, προκειμένου να μην επιτρέψει να διολισθήσει η Ελλάδα σε κατάσταση ενεργειακής ομηρείας από την Τουρκία, γιατί τώρα συμπαρατάσσεται με την αμερικανική γραμμή του υπουργού Ανάπτυξης; Κάμπτεται, άραγε, κάτω από το βάρος των πιέσεων και ετοιμάζεται να εγκαταλείψει την ενεργειακή συνεργασία με τη Μόσχα, παρόλο που αυτή ήταν μία από τις ελάχιστες πολιτικές επιλογές του που συσπείρωνε πάνω από το 90% του ελληνικού λαού;
Το μέλλον θα δείξει, αλλά ήδη έχουν αρχίσει να μας ζώνουν τα φίδια…
ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ
Η Αθήνα με ΗΠΑ κατά Γερμανίας;
Το Βερολίνο επιθυμεί διακαώς την ενεργειακή ανεξαρτησία της Γερμανίας και της Ευρώπης από πηγές που ελέγχουν πολιτικά και στρατιωτικά οι ΗΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο θερμός υποστηρικτής της ευρωρωσικής ενεργειακής συνεργασίας. Ακριβώς αυτή η στάση των Γερμανών έδωσε στον Κ. Καραμανλή την απαραίτητη πολιτική στήριξη να αντισταθεί στους Αμερικανούς και να ταχθεί υπέρ του ρωσικού αγωγού Σάουθ Στριμ, που διασφαλίζει και την αποφυγή ενεργειακής ομηρείας της Ελλάδας από την Τουρκία. Η στάση του πρωθυπουργού, όμως, στη Σόφια προκαλεί ανήσυχους προβληματισμούς – ιδίως καθώς έρχεται μετά τη στήριξή του στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, κάτι που προωθούν οι Αμερικανοί και δεν θέλουν ούτε οι Γερμανοί ούτε οι Γάλλοι. Είναι, άραγε, τυχαία η ευθυγράμμιση Καραμανλή με τις ΗΠΑ κατά Γερμανίας – Γαλλίας;
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8953&pubid=3298799.