Monday 30 September 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Διεθνή

Η προέλευση του κορωνοϊού [ Η «συνωμοσία» του κορωνοϊού ]

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 7 Απριλίου 2020. (Με τον τίτλο: Η «συνωμοσία» του κορωνοϊού )

Στις 17 Μαρτίου 2020 δημοσιεύθηκε στο κορυφαίο επιστημονικό περιοδικό Nature ένα άρθρο με τίτλο «The proximal origin of SARS-CoV-2». Να σημειώσω εδώ ότι αυτό είναι το όνομα του ιού. Το όνομα COVID-19, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως, είναι το όνομα της πνευμονίας που προκαλεί ο ιός, όχι του ιδίου του ιού.

Η εργασία εκπονήθηκε από επιστημονκή ομάδα, η οποία αποτελείται από 3 Αμερικανούς, 1 Βρετανό και 1 Αυστραλό. Έπεσε στην αντίληψή μου από συνέντευξη στο Έθνος του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλίδη, Ομότιμου Καθηγητή Γενετικής στο ΑΠΘ. Στην εν λόγω εργασία γίνονται και 30 αναφορές σε αντίστοιχες προγενέστερες.

Το γονιδίωμα του ιού είναι RNA και όχι DNA, δηλαδή δεν έχει τη δυνατότητα της αναπαραγωγής. Πρέπει να προσκολήσει σε κάποιον «ξενιστή», όπως λέγεται, σε κάποιον άλλον οργανισμό δηλαδή. Συγκεκριμένα, προσκολλάται στο ένζυμο αγγειοτετσίνης 2 (ACE2) των ανθρώπινων κυττάρων.

Ο ιός αυτός είναι ο έβδομος της κατηγορίας των κορωνοϊών, κυρίως λόγω του σχήματος που έχει, δηλαδή με τις ακτίνες που προβάλλουν έξω από την κύρια μάζα του. Έχει όμως δύο μεγάλες διαφορές από τους προηγούμενους.

Πρώτον, η πρωτείνη της ακτίνας του είναι εντυπωσιακά αποτελεσματική στην δέσμευση των ανθρώπινων κυττάρων, και δεύτερον η μοριακή του δομή μοιάζει με ιούς που έχουν ως ξενιστές νυχτερίδες και μυρμηγκοφάφους (παγκολίνοι της Μαλαισίας).

Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά απορρίπτουν το σενάριο να πρόκειται για κατασκευασμένο ιό από τον άνθρωπο, δηλαδή με μεθόδους γενετικής μηχανικής. Η επιστημονική ομάδα θεωρεί ότι είτε ο ιός μεταλλάχθηκε σε κάποιο ζώο ώστε να γίνει παθογόνος στον άνθρωπο και αργότερα μεταπήδησε σε άνθρωπο, είτε πρώτα μεταπήδησε και μετά κατέστη παθογόνος.

Η πρώτη περίπωση είναι χειρότερη για τον άνθρωπο, διότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταπηδήσουν νέοι ιοί από το ζωικό βασίλειο στους ανθρώπους στο μέλλον και νέες πανδημίες.

Από τη Φυσική γνωρίζουμε ότι δεχόμαστε κοσμική ακτινοβολία από το σύμπαν και αυτός είναι ο ένας τρόπος που οδηγεί σε γονιδιακές μεταλλάξεις ζωντανών οργανισμών και ιών. Ο άλλος τρόπος είναι κάποιο «λάθος» στην αντιγραφή του dna κατά την αναπαραγωγή του. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μεταλλάξεις είναι συνεχείς και τυχαίες.

Οι ιοί του ζωικού βασιλείου μας είναι άγνωστοι σε έναν αρκετά μεγάλο βαθμό. Στην περιοχή της Κίνας όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, υπάρχει η μεγαλύτερη ανοιχτή αγορά του κόσμου, όπου πωλούνται ταυτόχρονα ζωντανά ζώα, όπως και νεκρά προς βρώσιν. Εισάγονται δε παρανόμως και φολιδωτοί παγκολίνοι από τη νοτιοανατολική Ασία.

Όταν μία απλή θεωρία «σώζει τα φαινόμενα», όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, τότε είναι περιττό να υϊοθετούμε μία πιο πολύπλοκη ή μία θεωρία συνωμοσίας όπως ορισμένες που κυκλοφορούν σχετικά με τον εν λόγω ιό, πχ ότι κατασκευάστηκε από τους κινέζους ή από τους αμερικάνους, ή από ανθρώπους που θέλουν να επιβάλλουν μία παγκόσμια διακυβέρνηση ή με σκοπό να πλήξει συγκεκριμένα κράτη ή να επωφεληθούν διάφορες μεγάλες εταιρείες ή να μεταφερθούν λαθρομετανάστες στην Ελλαδική ενδοχώρα.

Πρόκειται πράγματι για αόρατο εχθρό, τον οποίον μάλιστα όσοι φέρουν δεν το γνωρίζουν τις πρώτες ημέρες και τον μεταδίδουν με ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία στους γύρω τους. Υπάρχουν 5 επιστημονικά άρθρα που υπολογίζουν το ρυθμό μετάδοσής τους από 2.2-4.5. Για σύγκριση, η ισπανική γρίπη του 1918 είχε αντίστοιχο ρυθμό εξάπλωσης σημαντικά μικρότερο, γύρω στο 1.8.

Αντίβαρο – http://www.antibaro.gr/article/26548

===Επιπλέον σημειώσεις====

Σημείωση 1. Τα πέντε επιστημονικά άρθρα που υπολογίζουν την εξάπλωση του συγκεκριμένου ιού, δηλαδή του βασικού αριθμού αναπαραγωγής (basic reproduction number) ή R0.. Άρθρο 1: 2.2, άρθρο 2: 2.2, άρθρο 3: 4.4-4.5, 2.28, άρθρο 4: 3.11, άρθρο 5: 2.28). Ο Έμπολα στην Αφρική είχε τιμές 1.51, 1.59 και 2.3 στις τρεις χώρες που χτύπησε περισσότερο (άρθρο 6). Ο ιός της Ισπανικής γρίπης το 1918 είχε αριθμό 1.7-1.8 (άρθρο 7). Ένα ενδιαφέρον βίντεο που εξηγεί τα μαθηματικά μοντέλα στον σύνδεσμο 8 και μία σχετική επιστημονική εργασία στον σύνδεσμο 9. Για να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα του εν λόγω ιού, υπάρχουν αναφορές ότι ακόμα και άνθρωποι που θεραπεύτηκαν από τον ιό, παρουσίασαν μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων κατά 20-30% (άρθρο 10).

[1] Early Transmission Dynamics in Wuhan, China, of Novel Coronavirus–Infected Pneumonia, The New England Journal of Medicine, 26 March 2020 –
https://www.nejm.org/doi/10.1056/NEJMoa2001316

[2] Pattern of Early Human-To-Human Transmission of Wuhan 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV), December 2019 to January 2020, Jan 2020 – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32019669/

[3] Time-varying transmission dynamics of Novel Coronavirus Pneumonia in China
13 Feb 2020, R0 = 4.4 and 4.5 (in two different regions in China) – https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2020.01.25.919787v2

[4] Νovel coronavirus 2019-nCoV: early estimation of epidemiological parameters and epidemic predictions, 28 Jan 2020, https://www.medrxiv.org/conte…/10.1101/2020.01.23.20018549v2

[5] Estimation of the reproductive number of novel coronavirus (COVID-19) and the probable outbreak size on the Diamond Princess cruise ship: A data-driven analysis
22 Feb 2020 – https://www.ijidonline.com/a…/S1201-9712(20)30091-6/fulltext

[6] Estimating the Reproduction Number of Ebola Virus (EBOV) During the 2014 Outbreak in West Africa
Sep 2015
http://currents.plos.org/outbreaks/index.html%3Fp=40381.html

[7] Strategies for mitigating an influenza pandemic, April 2016 – https://www.nature.com/articles/nature04795

[8] https://www.khanacademy.org/science/health-and-medicine/current-issues-in-health-and-medicine/ebola-outbreak/v/understanding-r-nought

[9] Notes On R0, James Holland Jones, Department of Anthropological Sciences, Stanford University
May 1, 2007 – https://web.stanford.edu/~jhj1/teachingdocs/Jones-on-R0.pdf

[10] Those Who Recover From Coronavirus Can Be Left With Reduced Lung Function, Say Doctors
14 March 2020, https://www.sciencealert.com/even-those-who-recover-from-co…

Σημείωση 2. Βίντεο σχετικά με τν αγορά του Γιουχάν στην Κίνα

  • Ρεπορτάζ του CNN, 19.1.2020 – https://www.youtube.com/watch?v=Je0_U2ym_r0 
  • Βίντεο της αγοράς, 30.1.2020 – https://www.youtube.com/watch?v=ajXTNXZ-KSA
  • Κινέζοι τρώνε νυχτερίδες, 31.1.2020 – https://www.youtube.com/watch?v=1_yRuOho-PY 
  • Το παζάρι του Γιουχάν, 7.9.2019 – https://www.youtube.com/watch?v=lBDqkWMGYlQ
  • Επίσης, κυκλοφορεί ένα πολύ δημοφιλές βίντεο υποτίθεται από την αγορά του Γιουχάν, αλλά στην πραγματικότητα βρίσκεται στην Ινδονησία. Δείτε εδώ την αποκάλυψη ότι βρίσκεται στην Ινδονησία. Βίντεο που το παρουσιάζουν στο Γιουχάν εδώ, εδώ. Ενώ, το αρχικό βίντεο που το παρουσιάζει στην Ινδονησία βρίσκεται εδώ από το Ιούλιο του 2019. Η ουσία είναι ότι σε πολλά μέρη της Ασίας πωλούνται ζωντανά ζώα, θαλασσινά και κρέας ταυτόχρονα, και αυτό συμβαίνει και στη διάσημη αγορά του Γιουχάν, όπως δείχνουν και τα πρώτα βίντεο αυτού του σημειώματος. Αυτά είναι αρκετά για το ξεπήδημα ιών των ζώων στον άνθρωπο.

Σημείωση 3.

Επειδή αρκετοί συγκρίνουν με τους θανάτους από τη γρίπη κλπ, η άποψή μου είναι η εξής. Η κατάσταση δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ ίδια ή παρόμοια με οτιδήποτε άλλο έχει γίνει σε καιρό ειρήνης μεταπολεμικά. Τα συστήματα υγείας δεν ήρθαν ποτέ αντιμέτωπα με τέτοιες καταστάσεις, να μην έχουν κρεβάτια, να απορρίπτουν ασθενείς λόγω ηλικίας και να τους στέλνουν στο σπίτι ή να τους αρνούνται κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, να χτίζουν ή να διαμορφώνουν χώρους άλλους ως προσωρινά νοσοκομεία, να ξοδεύουν τα κράτη υπέρογκα ποσά (1 τρις δολλάρια οι ΗΠΑ, 650 δις λίρες το ΗΒ) για να ενισχύουν όσους χάνουν, προσωρινά ή μόνιμα, τη δουλειά τους. Και όλα αυτά, εν μέσω απομόνωσης. Φαναστείτε δηλαδή πόσο θα είχε εξαπλωθεί αν δεν υπήρχε απομόνωση.

 

5 comments

Suspect 7 April 2020 at 12:37

ΕΥΓΕ !!!!

Reply
Κυριακός Παπαδόπουλος 7 April 2020 at 14:27

Αγαπητέ Ανδρέα:

https://arxiv.org/pdf/1901.04773.pdf

Δεν πρέπει να λέγεται το Nature κορυφαίο περιοδικό ή, μάλλον, είναι
“κορυφαίο”, με βάση κάποιων ορίων που έχουν επιβάλλει άνθρωποι
που δεν έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα (καθαρά) μαθηματικά. Αυτοί οι
άνθρωποι μετρούν το “ειδικό βάρος” ενός επιστήμονα, με βάση το
πόσες εργασίες του έχουν αναφορές, και ως προς τον αριθμό αυτών
των αναφορών. Δηλαδή, ένας στατιστικολόγος ή ένας γιατρός που
εφαρμόζει στατιστικές μεθόδους ή ένας των Η/Υ που γράφει αλγόριθμους
θεωρείται “πιο αξιόλογος” από έναν αλγεβρικό
γεωμέτρη (οι επαγγελματίες αλγεβρικοί γεωμέτρες είναι καμιά τριανταριά,
σε όλο τον κόσμο, και το αντικείμενό τους εξαιρετικά βαρύ και δύσκολο).
Με βάση αυτό το σκεπτικό, το Nature θεωρείται ανώτερο περιοδικό
του Annals of Mathematics!

Ο KP Hart (κορυφαίος τοπολόγος) εξευτελίζει το Nature, και το κάνει
με τον πλέον μαθηματικό τρόπο… (απολαύστε την ανάγνωση στο λινκ
που δίνω!)

Κατά τα άλλα, αν και συμφωνώ με το κείμενό σου στην ουσία του,
εκεί που έχω κάποιες ενστάσεις είναι στο αν η απομόνωση ολόκληρου
του πληθυσμού ωφελεί πουθενά. Άκουσα με προσοχή όλες τις συνεντεύξεις
και ομιλίες του Δρ Γιάννη Ιωναννίδη: η απομόνωση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα
έναν μεγάλο αριθμό θανάτων που δεν συνδέονται με τον covid-19. Το
δύσκολο ερώτημα λοιπόν είναι: ποιός (πρείπει να) έχει προτεραιότητα να ζήσει…

Ο Δρ Ιωαννίδης στέκεται πολύ στο θέμα αντιμετώπισης του (όντως υπαρκτού)
προβλήματος, ειδικά όταν δεν υπάρχουν τα δεδομένα που χρειάζονται για να
υπάρξουν ασφαλή συμπεράσματα (ο ίδιος πιστεύει ότι η ιός έχει εξαπλωθεί
ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ απ’ ό,τι νομίζουμε, κάτι που μικραίνει κατά πολύ τα ποσοστά
θνησιμότητας).

Keep in touch about the subject. Σε ευχαριστούμε για τον επιστημονικό και
πολιτισμένο διάλογο.

Reply
Πατριώτης 7 April 2020 at 18:30

Ανδρέα,
Τεκμηριωμένο το άρθρο σου, όπως πάντα. Συγχαρητήρια.

Σε παρακαλώ δες τα κάτωθι δύο βίντεο, τα οποία ίσως σ’ ενδιαφέρουν:

Αυτό είναι τής RAI3 16-11-2015 https://twitter.com/i/status/1245400719672434691

https://www.youtube.com/watch?v=sNjgCMwFhBY

Και τα δύο παρουσιάστηκαν την 1 και 2 Απριλίου αντιστοίχως από το verginanews.gr

Reply
νίκος Αργεάδης 7 April 2020 at 18:47

Εξαίρετη ανάλυση, Ανδρέα.

Reply
admin 15 May 2020 at 14:11

Αντιγράφω ανάρτηση που έκανα στο facebook και δίνει μία σύνοψη της άποψης του άρθρου

https://www.facebook.com/stalidis.andreas/posts/637103023814403

Η άποψή μου:

1. ως Φυσικός γνωρίζω ότι βαλλόμαστε από κοσμική ακτινοβολία πολλών ειδών. Όταν λέω «γνωρίζω», εννοώ ότι την έχω μετρήσει στα εργαστήρια του ΑΠΘ στις σπουδές μου.

2. η ακτινοβολία αυτή (πχ υπεριώδες) έχει συνδεθεί με μεταλλάξεις σε γενετικό υλικό ζωντανών οργανισμών. Το ίδιο και άλλοι παράγοντες, ακόμα και εγγενείς, δηλαδή ατέλειες στην αναπαραγωγή γενετικού υλικού. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να έχει κανέναν έλεγχο σε όλα αυτά.

3. ο αριθμός ιών στο ζωικό βασίλειο μας είναι, ως ένα βαθμό άγνωστος, όπως και η ποιότητά τους (δηλαδή, πώς ακριβώς δρουν κλπ).

4. ένας ιός, ειδικά τύπου RNA όπως ο συγκεκριμένος (SARS-COV-2) , δεν μπορεί να ζήσει μόνος του, αλλά μόνο αν κολλήσει σε κάποιον ξενιστή. «Ξεκλειδώνει» την πόρτα κάποιου υποδοχέα και επιβιώνει στον εν λόγω οργανισμό.

5. ο συγκεκριμένος ιός έχει το σχήμα του κορωνοϊού με τις ακτίνες, όμως έχει και τμήματα μεταλλαγμένου γενετικού υλικού, τα οποία δεν γνωρίζαμε ή δεν περιμέναμε. Υπάρχει σχετικά μεγάλη ομοιότητα με ιούς της νυχτερίδας, που «ενδεχομένως» να μεταπήδησε σε ένα είδος φολιδωτού μυρμηγκοφάφου, γνωστού και ως «της Μαλαισίας» που λέγονται «παγκολίνοι». Πιθανώς λοιπόν, λένε οι ειδικοί, μεταπήδησε από εκεί στον άνθρωπο

6. Η μεγάλη ανησυχία των επιστημόνων είναι εάν έγινε πρώτα παθογόνος στον άνθρωπο και μετά μεταπήδησε, ή εάν πρώτα μεταπήδησε και κατέστη παθογόνος, όντας στον άνθρωπο. Η πρώτη περίπτωση είναι χειρότερη για μας, διότι μπορεί να ξανασυμβεί.

7. Ο τρόπος που κατέστη παθογόνος στον άνθρωπο, μας ήταν άγνωστος μέχρι την εμφάνισή του. Δηλαδή, το «αντικλείδι» με το οποίο κολλάει στους υποδοχείς ACE2 (κύτταρα του αίματος) του ανθρώπινου οργανισμού, δεν το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

8. Εάν πρόκειται για κατασκευασμένο ιό, το λογικό που θα σκεφτόταν αυτοί που τον κατασκεύαζαν, θα ήταν να του δώσουν ένα «αντικλείδι» γνωστό σε μας.

9. Η νόσος που οποία προκαλεί, COVID-19, εδράζεται κυρίως στους πνεύμονες, αλλά όχι μόνο εκεί. Είναι δε πολύ σοβαρή και δεν μπορεί να συγκριθεί με την «γρίπη», δηλαδή με κανένα γνωστό στέλεχος της influenza ως προς: την ευκολία μετάδοσης, των δυσχερειών που προκαλεί, είτε στους θανάτους, είτε στον χρόνο και την διαδικασία ανάρρωσης. (Λεπτομέρειες για το πώς δρα η νόσος σε πολλά όργανα στο βίντεο αυτό από το 19.45-25.00 με τον καθηγητή Γεροτζιάφα από το Παρίσι https://www.youtube.com/watch?v=KdHT738GqHc )

10. Στο Γιουχάν, όπως και σε άλλα μέρη της Κίνας, έχουν ανοιχτές αγορές όπου αφ’ ενός πουλάνε άγρια ζώα (πχ φίδια και άλλα), μαζί με ψάρια και θαλασσινά. Όταν οι άνθρωποι τρώνε άγρια ζώα, και ειδικά ζώα που είναι _σαρκοφάγα_, αυξάνεται η πιθανότητα μεταπήδησης ιών από το ζωικό βασίλειο στον άνθρωπο. Όχι πάντα παθογενείς στον άνθρωπο, όμως η πιθανότητα είναι υπαρκτή. Αν δείτε προσεκτικά στις πηγές του άρθρου μου στο πρώτο σχόλιο, θα βρείτε και βίντεο από κινέζικο εστιατόριο να τρώει μία κοπέλα νυχτερίδα. Όπως βλέπω στη wikipedia, εκτός από τν Κϊνα, νυχτερίδες τρώνε και στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία, στην Ταϋλάνδη, στις Σευχέλλες, στα νησιά Παλάου και στο Γκουάμ. Δεν είναι δηλαδή ούτε πρωτοφανές, ούτε κρυφό. Τρώνε και άλλα σαρκοφάγα ζώα στην Κίνα. Αυτό εξηγεί, εν μέρει, και γιατί εκεί αναδύονται κι άλλοι καινούγιοι ιοί.

11. Να συμπληρώσω ότι υπάρχουν εκατοντάδες ταινίες με πανδημίες, ενώ και ιστορικά οι αναφορές σε, άγνωστες τότε, σχετικές πανδημίες είναι πάρα πολύ συχνές. Δεν υπάρχει εποχή χωρίς κάποιον λοιμό ή όπως αλλιώς το χαρακτήριζαν. Αυτό και μόνο δείχνει ότι ούτε πρωτοφανές φαινόμενο είναι, ούτε αναπάντεχο.

Αυτή είναι λοιπόν η άποψή μου για την προέλευση του εν λόγω ιού, κατατεθειμένη από καιρό. Νομίζω ότι σώζει τα φαινόμενα, δηλαδή δεν αφήνει αναπάντητα ερωτήματα, δεν έχει κενά, που θα μπορούσαν να αμς οδηγήσουν σε πολύπλοκες εικασίες.

Θέλω όμως παρόλ’ αυτά, να ακούσω εναλλακτικές θεωρίες.

ΟΧΙ παραπομπές σε τρίτους που να αμφισβητούν ελάσσονα σημεία (πχ, «κοίτα εδώ που το τάδε λέει ότι το γονοδίωμα του ιού έχει κοινές ακολουθίες με τον ιό του AIDS» – γι’ αυτό το θέμα, δείτε την επιστολή που έστειλε ο καθηγητής Αντωναράκης από τη Γενεύη, στον Μοντανιέ εδώ – https://www.kathimerini.gr/1075525/article/ygeia/ygeia-epikairothta/o-neos-korwnoios-den-einai-ergasthriako-kataskeyasma ).

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.