Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις εξωτερικές σχέσεις, και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Borrell i Fontelles απάντησε στην γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΙΚΗΣ Nikos Anadiotis, η οποία είχε κατατεθεί στις 17 Σεπτεμβρίου 2024.
Στην απάντησή του επισήμανε ότι αυτό ακριβώς το θέμα συμπεριελήφθηκε στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, στις 30 Οκτωβρίου 2024.
Όταν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωβουλευτές κοιμούνται, πρέπει κάποιος να κάνει έργο!
Η απάντηση
https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-10-2024-001741-ASW_EL.html
Απάντηση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
20.11.2024
Γραπτή ερώτηση
Η ΕΕ έχει στρατηγικό συμφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και έχει καλέσει την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προαγάγει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο[1]. Η ΕΕ συνεργάζεται εκ νέου εποικοδομητικά με την Τουρκία με σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο, με την επιφύλαξη των καθορισμένων προϋποθέσεων[2].
Η ΕΕ έλαβε δεόντως υπόψη τις πρόσφατες βελτιώσεις στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με την προσδοκία ότι θα είναι βιώσιμες[3]. Οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν αξιοποιήσει τη θετική δυναμική και έχουν ενεργοποιήσει πολλαπλούς διαύλους επικοινωνίας. Από τον Φεβρουάριο του 2023, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έχουν μειωθεί δραστικά και δεν έχουν αναφερθεί πτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές στην Ελλάδα.
Η Επιτροπή, στην έκθεσή της για τη διεύρυνση του 2024 σχετικά με την Τουρκία, επισήμανε ότι η πρόσφατη συμπερίληψη του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan) σε τουρκικά σχολικά εγχειρίδια αποτελεί πηγή ανησυχίας[4].
Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών επί των χωρικών τους υδάτων και του εναέριου χώρου τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί κατηγορηματικά για την ειρηνική επίλυση των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο.
[1] https://www.consilium.europa.eu/media/57442/2022-06-2324-euco-conclusions-en.pdf
[2] https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/turkiye-report-2024_el
[3] https://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-16707-2023-INIT/en/pdf
[4] https://neighbourhood-enlargement.ec.europa.eu/turkiye-report-2024_el
—
Η ερώτηση
Η «Γαλάζια Πατρίδα» με εδάφη της ΕΕ στη διδακτέα ύλη των σχολείων της Τουρκίας
17.9.2024
Γραπτή απάντηση
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001741/2024/rev.1
προς την Επιτροπή
Άρθρο 144 του Κανονισμού
Νικόλαος Αναδιώτης (NI)
Στις 7 Δεκεμβρίου 2023 Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν τη «Διακήρυξη Φιλίας των Αθηνών». Ωστόσο, η Τουρκία, αντί να αμβλύνει την επιθετικότητά της, πράττει, δυστυχώς, το ακριβώς αντίθετο. Πλήρως και επισήμως, υιοθέτησε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan), το οποίο, αν δεν παραπέμπει, θυμίζει την έννοια του «ζωτικού χώρου».
Μάλιστα, δεν αρκέστηκε σε πληθώρα δηλώσεων, αλλά από τον Σεπτέμβριο 2024 το ενσωμάτωσε και στη διδακτέα ύλη των σχολείων της. Στο νέο βιβλίο Γεωγραφίας της 9ης τάξης (σελ. 62) περιλαμβάνεται ένα αφιέρωμα στη Mavi Vatan, με χάρτες, στρατιωτικά αεροσκάφη και ιστορικά στοιχεία.[1] Επιπλέον, αναφέρεται στον «Εθνικό Όρκο» του 1920, ο οποίος δίνεται από τα πλέον ακραία στοιχεία της χώρας και στον οποίο δηλώνεται: «τα νόμιμα σύνορα της Τουρκίας περιλαμβάνουν περιοχές, όπως Δυτική Θράκη, Δωδεκάνησα και Βόρειο Ιράκ». Οι δύο πρώτες περιοχές ανήκουν στην Ελλάδα!
Υπό το φως των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Έχουν γίνει αντιληπτά αυτά τα γεγονότα;
2. Πώς αντιδρά η Επιτροπή στις ως άνω αναφορές της Τουρκίας, εντός σχολικής της ύλης, σε εδάφη της;
Κατάθεση: 17.9.2024
1 comment
O κ. Αναδιώτης προφανώς κάνει εξαιρετική δουλειά. Προσωπικά, δεν έχω καμμία αμφιβολία γι αυτό και μακάρι να τον μιμούνταν κι άλλοι ευρωβουλευτές.
Όμως, δεν θα χαρακτήριζα σαν θρίαμβο τα έπαια πτερόεντα, στα οποία μάς έχει συνηθίσει η ΕΕ. ΠΡΑΞΕΙΣ δεν βλέπομε, ή αυτές που βλέπομε δείχνουν τα αντίθετα προς τα έπεα.