Wednesday 16 October 2024
Αντίβαρο
Ανδρέας Σταλίδης Ελληνοτουρκικά Τουρκία

Η Γαλάζια Πατρίδα στα σχολικά βιβλία της Τουρκίας

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Πάει να ψιλοχαρεί η Καθημερινή επειδή δεν υπάρχει ο χάρτης με τα σύνορα στο βιβλίο, αλλά ο χάρτης χωρίς τα σύνορα με μπλε χρώμα (τα οποία περιλαμβάνουν το μισό Αιγαίο), αλλά να που τελικά τα πράγματα είναι ΑΚΟΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!
Διότι το βιβλίο προστίθεται η ένταξη του «Εθνικού Όρκου», δηλαδή ότι τα «νόμιμα σύνορα» της Τουρκίας περιλαμβάνουν τη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα!
Επίσης, υπάρχει και η σύσταση στους καθηγητές «να δοθούν παραδείγματα του αγώνα της Τουρκία κατά των άδικων διεκδικήσεων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο»!
Αυτά διδάσκονται οι Τούρκοι μαθητές 10-11 ετών σε καιρούς Διακήρυξης Φιλία των Αθηνών με την Ελλάδα!
Ιδού δύο παράγραφοι από το άρθρο του Κωστίδη.
—–
Στο βιβλίο γίνεται μια διφορούμενη αναφορά καθώς αναφέρεται ότι «η έκταση της Τουρκίας φθάνει τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα» (δηλαδή η σημερινή έκταση της Τουρκικής Δημοκρατίας), ενώ προστίθεται πως υπάρχουν «και οι περιοχές κυριαρχίας της Τουρκίας που είναι εντός των ορίων του “Εθνικού Ορκου” και αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας που είναι το κομμάτι της πατρίδας στις θάλασσες». Ο «Εθνικός Ορκος» του 1920, τον οποίο επικαλούνται ακόμη και σήμερα οι Τούρκοι εθνικιστές, ανέφερε ότι τα «νόμιμα σύνορα» της Τουρκίας περιλαμβάνουν και περιοχές όπως η Δυτική Θράκη, τα Δωδεκάνησα, το Βόρειο Ιράκ κ.ά.
Δίπλα από τον χάρτη που δημοσιεύεται υπάρχει λεζάντα και συνιστάται στους καθηγητές και στους μαθητές «να δοθούν παραδείγματα του αγώνα της Τουρκίας ενάντια στις άδικες διεκδικήσεις που αγνοούν τα νόμιμα και γεωγραφικά συμφέροντα της χώρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
—-

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.