Wednesday 4 December 2024
Αντίβαρο
Αλβανία Ανδρέας Σταλίδης Βορειοηπειρωτικό Ελληνοτουρκικά Ευρώπη Νικόλαος Αναδιώτης Τουρκία

Απογείωση Αναδιώτη στην Ευρώπη με 4 ερωτήσεις για τα εθνικά θέματα (Αλβανία, Τουρκία, Κύπρο)!

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

 

Τέσσερις απανωτές ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission), στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Έ. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κατέθεσε ο νέος ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ, Νικόλαος Αναδιώτης.

Η πρώτη ερώτηση αφορά την απογραφή της Αλβανίας το 2023, η οποία χρηματοδοτήθηκε με κονδύλια ύψους 4,8 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ. Στην ερώτηση παρατίθενται συμπεράσματα από την ανακοίνωση της Ομόνοιας στις 28/6/2024, όπου καταγγέλλονται σοβαρές αμφισβητήσεις για την αξιοπιστία της διαδικασίας, σωρεία παρεμβάσεων και έλλειψη διαφάνειας, που δεν επέτρεψαν την ορθή καταγραφή της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και της θρησκείας των Αλβανών πολιτών, και κυρίως των Βορειοηπειρωτών. Το ερώτημα προς την Επιτροπή είναι εάν έχει αξιολογήσει την απογραφή και εάν θα επιβληθούν συνέπειες στην Αλβανία για την κακή διαχείριση των κονδυλίων.

Η δεύτερη ερώτηση αφορά την εισαγωγή της έννοιας της «Γαλάζιας Πατρίδας» στη σχολική ύλη της Τουρκίας, σε ένα κλίμα δήθεν φιλίας, σύμφωνα με τη γνωστή Διακήρυξη των Αθηνών. Στο βιβλίο Γεωγραφίας της 11ης τάξης, όπου γίνεται σχετική αναφορά, υπάρχει μνεία στον «Εθνικό Όρκο» του 1920, ο οποίος περιλαμβάνει ως «νόμιμα σύνορα» της Τουρκίας τη Δυτική Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Η ερώτηση προς τους θεσμούς της ΕΕ είναι πώς αντιδρούν σε αυτήν την απαράδεκτη συμπερίληψη εδαφών της ΕΕ στη σχολική ύλη της Τουρκίας.

Η τρίτη ερώτηση σχετίζεται με τα 50 χρόνια αδράνειας απο την τουρκική κατοχή στην Κύπρο. Εκτός από την κατοχή του 36% του εδάφους, διατηρείται η παρουσία Τούρκων στρατιωτών και εποίκων που αλλοίσωσαν τον πληθυσμό. Ερωτώνται οι θεσμοί της ΕΕ πώς εξηγούν την ατιμωρησία της Τουρκίας, αν σκοπεύουν να επιβάλλουν αντίστοιχα μέτρα όπως εις βάρος της Ρωσίας και πώς θα προστατεύσουν την Κύπρο, η οποία είναι και μέλος της ΕΕ.

Η τέταρτη ερώτηση αφορά το κράτος Δικαίου στην Αλβανία. Αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Διπλωματικής Υπηρεσίας της ΕΕ της 29ης Μαΐου 2024, όπου σημειώνεται ότι οι δημοτικές εκλογές του 2023 διεξήχθησαν «γενικά σε ήρεμο κλίμα». Ωστόσο, στον Δήμο Χειμάρρας, η παράταξη που έχασε τις εκλογές διατήρησε τον έλεγχο του Δήμου και εξέλεξε τον δήμαρχο για 15 μήνες! Πρόκειται για πρωτοφανές φαινόμενο στα χρονικά της Δημοκρατίας, όπου ο ηττημένος των εκλογών παραμένει στην εξουσία. Οι θεσμοί της ΕΕ ερωτώνται γιατί δεν καταδικάστηκε η Αλβανία και αν αναζητήθηκαν ευθύνες από τους διπλωμάτες της ΕΕ που αγνόησαν το περιστατικό στην έκθεσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι απαντούν σε ερωτήσεις κατά βούληση και όποτε το κρίνουν σκόπιμο, η διαδικασία στην Ευρώπη είναι διαφορετική. Μετά τη μετάφραση και την επίσημη υποβολή των ερωτήσεων, υπάρχει προθεσμία έξι εβδομάδων για γραπτή απάντηση από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ επιλέγει να εγείρει αυτά τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στην Ευρώπη, καθώς δεν λαμβάνουν τη δέουσα προσοχή από την ελληνική κυβέρνηση. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις επίσημες απαντήσεις.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις.

Ερώτηση 1

Διαβλητή Απογραφή στην Αλβανία με Ευρωπαϊκή Χρηματοδότηση

 Το 2023, η Ε. Επιτροπή συνεισέφερε στην Αλβανία κονδύλια ύψους 4.8 εκ. ευρώ για τη διενέργεια απογραφής της. Τούτο έγινε, διότι η προηγούμενη απογραφή, του 2011, επικρίθηκε εντόνως από το Συμβούλιο της Ευρώπης για σειρά αυθαιρεσιών[1].

Μετά την ολοκλήρωση της απογραφής τον Ιούνιο του 2024, η Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας – Ομόνοια εξέδωσε, στις 28 του ίδιου μήνα, ανακοίνωση[2], χαρακτηρίζοντας «αβάσιμα, μη πραγματικά, απαράδεκτα και, κατά συνέπεια, απορριπτέα τα αποτελέσματα της Διαδικασίας της Απογραφής σε ό,τι αφορά τη δημογραφία της γηγενούς Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας».

Διαπιστώθηκαν σοβαρά προβλήματα, καταγγέλθηκε η διαβλητή διαδικασία της απογραφής πληθυσμού:

  • Η αναξιόπιστη διαδικασία λόγω μη εφαρμογής της αρχής του αυτοπροσδιορισμού και χρησιμοποίησης ερωτηματολογίων μη επιτρεψάντων την ορθή καταγραφή της εθνικής ταυτότητας, γλώσσας και θρησκείας
  • Η αδιαφάνεια στη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων
  • Η αλλοίωση των αποτελεσμάτων και οι παρεμβάσεις/διαστρέβλωση απαντήσεων
  • Η απουσία μειονοτικών εκπροσώπων

Βάσει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Έχει αξιολογήσει την «ακεραιότητα» της απογραφής και αποτιμήσει τη -διαβλητή- διαδικασία και τα -εν αμφιβόλω τιθέμενα- αποτελέσματα αυτής; Είναι ικανοποιημένη;
  2. Θα υπάρξουν -και ποιες- επιπτώσεις για την Αλβανία, εφόσον διαπιστωθεί κακή χρήση των εν λόγω κονδυλίων;

[1] Βλέπε ερώτηση E-002964/2023

[1] https://dropolinews.gr/deeem-omonoia-avasima-mi-pragmatika-kai-aparadekta-ta-apotelesmata-tis-apografis-gia-tin-elliniki-meionotita

Ερώτηση 2

Η «Γαλάζια Πατρίδα» με Εδάφη της Ε.Έ. στη Διδακτέα Ύλη των Σχολείων της Τουρκίας

Στις 7 Δεκεμβρίου 2023,  Ελλάδα και Τουρκία υπέγραψαν τη «Διακήρυξη Φιλίας των Αθηνών». Ωστόσο, η Τουρκία, αντί να αμβλύνει την επιθετικότητά της, πράττει -δυστυχώς- το ακριβώς αντίθετο. Πλήρως και επισήμως, υιοθέτησε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» (Mavi Vatan), το οποίο, αν δεν παραπέμπει, θυμίζει την έννοια του «ζωτικού χώρου».

Μάλιστα, δεν αρκέστηκε σε πληθώρα δηλώσεων, αλλά από το Σεπτέμβριο 2024, το ενσωμάτωσε και στη διδακτέα ύλη των σχολείων της. Στο νέο βιβλίο Γεωγραφίας της 9ης τάξης (σελ.62) περιλαμβάνεται ένα αφιέρωμα στη Mavi Vatan, με χάρτες, στρατιωτικά αεροσκάφη και ιστορικά στοιχεία.[3] Επιπλέον, αναφέρεται στον «Εθνικό Όρκο» του 1920, επικαλούμενο από τα πλέον ακραία στοιχεία της χώρας και στο οποίο δηλώνεται: «τα νόμιμα σύνορα της Τουρκίας περιλαμβάνουν τις περιοχές, όπως Δυτική Θράκη, Δωδεκάνησα και Βόρειο Ιράκ». Οι δύο πρώτες περιοχές ανήκουν στην Ελλάδα!

Υπό το φως των ανωτέρω, ερωτώνται

α) Η Ε. Επιτροπή,

β) Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Έ. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:

  1. Έχουν γίνει αντιληπτά αυτά τα γεγονότα;
  2. Πώς αντιδρά η Ε.Έ. στην παρουσία στις ως άνω αναφορές της Τουρκίας, εντός σχολικής της ύλης, σε εδάφη της;

[1] https://www.kathimerini.gr/politics/563217235/toyrkia-apokalyptiria-tis-galazias-patridas-se-scholiko-vivlio/

Ερώτηση 3.

Αδράνεια της Ε.Έ. Απέναντι στην 50ετή Τουρκική Κατοχή της Κύπρου

 Από το 1974 έως σήμερα, η Τουρκία κατέχει με παράνομη στρατιωτική εισβολή άνω του 36% των κυπριακών εδαφών, παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου.

Σήμερα, στα κατεχόμενα, διατηρεί περίπου 35.000 στρατιώτες. Το ψευδοκράτος τους -με την υποστήριξη πάντοτε της Τουρκίας- εποικίζει με Τούρκους τα κατεχόμενα, ακατάπαυστα και μεθοδευμένα, συνεχίζοντας να εκδίδει ψευδο-υπηκοότητες και, συνεπώς, αλλοιώνοντας το δημογραφικό χαρακτήρα του πληθυσμού.

Σήμερα, στα κατεχόμενα, διαβιώνουν 160.000 παράνομοι έποικοι[4]. Η Ε.Έ. ουσιαστικά αφήνει ατιμώρητη την Τουρκία για τα ανωτέρω εγκλήματα σε βάρος Κράτος-Μέλος της, της Κύπρου, η οποία -ολόκληρη (συμπεριλαμβανομένων των κατεχομένων)- αποτελεί, μετά την προσχώρησή της στην Ε.Έ. έδαφος της τελευταίας.

Βάσει των ανωτέρω, ερωτώνται

α) Η Επιτροπή

β) Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

γ) Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Έ. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας:

1) Πώς εξηγείται η ατιμωρησία της Τουρκίας ως προς τα συστηματικά εγκλήματα που διαπράττει κατά Κ-Μ, και δη κατ’αντιπαραβολή με τα επιβληθέντα μέτρα/κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της σε μη Κ-Μ (Ουκρανία);

2) Προτίθεται η Ε.Έ. να επιβάλει αντίστοιχες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας για τα ανωτέρω εγκλήματα;

3) Με ποια συγκεκριμένα μέτρα σκοπεύει να προστατεύσει την Κύπρο απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα;

[1] https://mfa.gov.cy/turkish-military-invasion-and-occupation.html

Ερώτηση 4.

Εφαρμογή Κράτους Δικαίου στην Αλβανία

 Στις 29 Μαΐου 2024 η Διπλωματική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EEAS) δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή της για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τη Δημοκρατία στον κόσμο[5].

Στο τμήμα της έκθεσης για την Αλβανία, και συγκεκριμένα στη σελίδα 7 αναφέρεται ότι «στις 14 Μαΐου 2023, οι τοπικές/δημοτικές εκλογές στην Αλβανία διεξήχθησαν γενικά σε ήρεμο κλίμα»[6].

Ως γνωστόν, σε αυτές τις Δημοτικές στον Δήμο Χειμάρρας κέρδισε η παράταξη του Φρέντυ Μπελέρη (νυν ευρωβουλευτή της ΝΔ και του ΕΛΚ).

Τον Δήμο Χειμάρρας συνέχισε όμως να διοικεί η παράταξη που έχασε τις εκλογές, και μάλιστα επί 15 μήνες! Μέχρι τον Αύγουστο του 2024.

Είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά από τον 5ο αιώνα π.Χ. όταν εγκαθιδρύθηκε η Δημοκρατία στην αρχαία Αθήνα, η παράταξη που χάνει τις εκλογές να συνεχίσει να κυβερνά, και η παράταξη που κερδίζει τις εκλογές να παραμένει στην αντιπολίτευση!

Ερωτάται η Επιτροπή

  1. Γιατί δεν υπήρξε η παραμικρή καταγγελία της Αλβανίας για την κατάφωρη αυτή παραβίαση της θεμελιώδους αρχής της Δημοκρατίας;
  2. Διερευνήθηκαν οι λόγοι που διέλαθε της προσοχής της Διπλωματικής Υπηρεσίας της ΕΕ αυτό το γεγονός και ζητήθηκαν ευθύνες από τους συντάκτες της EEAS για την απουσία καταγραφής του;

 

[1] Βλέπε ερώτηση E-002964/2023

[2] https://dropolinews.gr/deeem-omonoia-avasima-mi-pragmatika-kai-aparadekta-ta-apotelesmata-tis-apografis-gia-tin-elliniki-meionotita

[3] https://www.kathimerini.gr/politics/563217235/toyrkia-apokalyptiria-tis-galazias-patridas-se-scholiko-vivlio/

[4] https://mfa.gov.cy/turkish-military-invasion-and-occupation.html

[5] https://www.eeas.europa.eu/eeas/2023-annual-report-human-rights-and-democracy-world-0_en?page_lang=en

[6] https://www.eeas.europa.eu/sites/default/files/documents/2024/2023%20EU%20country%20updates%20on%20human%20rights%20and%20democracy_2.pdf

4 comments

admin 23 September 2024 at 07:56

Δημοσιεύθηκε στην Εστία (δεν γνωρίζω ποια μέρα ακριβώς).

Επίσης, αναρτήθηκε και εδώ

https://www.anixneuseis.gr/απογείωση-αναδιώτη-στην-ευρώπη-με-4-ερω/

Reply
Βασίλειος Βασιλείου 11 October 2024 at 10:32

Το πόσο απογειώθηκε αυτό ας το αναρωτηθούμε ξέροντας ότι στο ψήφισμα για την συνέχιση η όχι του πολέμου στην Ουκρανία ήταν απών με διαικαιολογίες του στυλ έχασα το αεροπλάνο και τα σχετικά. Κατά τα άλλα να έχουμε να λέμε.

Reply
admin 12 October 2024 at 02:41

Ευχαριστώ για το σχόλιο.

Κάπου όμως να κρατάμε και μία ισορροπία. Για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους, να πω τα εξής

Δύο ημέρες πριν την ψηφοφορία στην οποία αναφέρεστε ανήρτησε βίντεο με την θέση του για το θέμα

εδώ – https://www.instagram.com/reel/DABt0gTIYo4/

και ταυτόχρονα το κείμενο της δήλωσής του

εδώ – https://www.instagram.com/reel/DABt0gTIYo4/

Η θέση είναι σαφής, κρυστάλλινη και πεντακάθαρη. Η απουσία από την ψηφοφορία έγινε 100% για πρακτικούς λόγους, και μάλιστα για τους ίδιους ακριβώς λόγους απείχαν και άλλοι ευρωβουλευτές και της Ελλάδας και της Κύπρου. Μάλιστα κανένας από τους άλλους ευρωβουλευτές που επίσης απείχαν δεν είχαν λάβει θέση δημοσίως για το θέμα.

Φανταστείτε δηλαδή να μην είχε προλάβει να κάνει καν την δημόσια δήλωση γραπτώς και προφορικώς για το θέμα. Τι άλλο θα λέγατε πέρα από το «κατά τα άλλα να έχουμε να λέμε».

Δεύτερον, η ζωή προχωράει. Οι τέσσερις ερωτήσεις που διαβάζετε στην παρούσα ανάρτηση έχουν κατατεθεί. Έκτοτε, έχουν κατατεθεί κι άλλες ή είναι προς κατάθεση. Επίσης έχουν γίνει κι άλλες ψηφοφορίες, όπως για παράδειγμα για την Γεωργία και την Μολδαβία σε δύο ξεχωριστά ψηφίσματα την Τετάρτη που μας πέρασε. Για αυτά, υπήρξαν συνολικά 20 ψηφοφορίες (2 για τα ψηφίσματα και 18 διάφορες τροπολογίες). Ήταν ο μοναδικός που ψήφισε ΚΑΤΑ και στις 20 ψηφοφορίες. Οι άλλοι είχαν ποικιλία θετικών, ουδέτερων και αρνητικών ψήφων.

Ορίστε και ένα σχετικό δελτίο τύπου – https://nikh.gr/nea/2114-e-nike-eipe-ochi-sten-europaike-anameixe-stis-ekloges-tes-moldabias-kai-georgias

Ευχαριστώ για τη δυνατότητα απάντησης.

Reply
Georgios Vlachopoulos 5 November 2024 at 15:45

Όσο τον στηρίζουμε ωφελει

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.