Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
- Πρώτα είχαμε τον Κορδάτο να μας λέει ότι η Επανάσταση ήταν ταξική, ίσως και κομμουνιστική!
- Μετά, τους αντικληρικαλιστές να αμφισβητούν το Κρυφό Σχολειό, την προεπιλογή της 25ης Μαρτίου από τη Φιλική Εταιρεία, την πίστη όλων των Αγωνιστών, να μιλούν για αφορισμό, να αρνούνται τους εξισλαμισμούς, τη συμμετοχή κληρικών στη Φιλική Εταιρεία κ.ο.κ.
- Στη συνέχεια, ήρθαν οι αναθεωρητές να εξωραΐζουν τους Οθωμανούς, την «Ειρήνη» και τα «έργα» τους κατά την Τουρκοκρατία.
Όλα τα παραπάνω, και πολλά περισσότερα, έχουν απαντηθεί και αναχαιτιστεί πλήρως μέσα από το πλουσιότατο υλικό που υπάρχει στο μεγαλύτερο αφιέρωμα στο 1821 που έχει γίνει ποτέ, στο Αντίβαρο.
Τώρα, απέκτησαν φωνή και οι Αλβανοί, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι την Ελληνική Επανάσταση του 1821 την έκαναν… Αλβανοί! (Ξεχνούν, βέβαια, ότι οι Αγωνιστές έγραφαν στα απομνημονεύματά τους πως πολεμούσαν εναντίον των «Τουρκαλβανών».)
Ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται στη συμμετοχή των Αρβανιτών στην Επανάσταση. Ας αναχαιτίσουμε και αυτή την ιστορική ανακρίβεια.
Στην Αλεξιάδα, η Άννα Κομνηνή τον 12ο αιώνα γράφει:
«…αυτού δε βαλλομένου απανταχόθεν παρά τε των καλουμένων Αρβανιτών…»
και:
«την δε γε επίλοιπον πάσαν πόλιν των εξ Αρβάνων ορμομένω Κομισκόρτη τα συνοίσοντα δια γραμμάτων υποθέμενος».
Θεωρεί ότι οι Αρβανίτες προέρχονται από το Άρβανον, περιοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
Ο όρος Αρβανίτης εμφανίζεται με γεωγραφικό άξονα την Ήπειρο και είχε κυρίως θρησκευτικό χαρακτήρα. Αρβανίτης ήταν ο Χριστιανός της περιοχής.
Τον 13ο αιώνα, οι Αρβανίτες κατέβηκαν νοτιότερα, φτάνοντας μέχρι την Πελοπόννησο. Ο λόγος ήταν η κατάλυση του Δεσποτάτου της Ηπείρου (που είχε ιδρυθεί το 1204) και η δημιουργία του μεσαιωνικού βασιλείου της Αλβανίας το 1271 από τον Ρωμαίο Κάρολο τον Ανδεγαυό.
Τον 15ο-16ο αιώνα, κυνηγήθηκαν από τους Οθωμανούς (όπως και όλοι οι Χριστιανοί), με αποτέλεσμα ένα τμήμα τους να καταφύγει στη Νότια Ιταλία και τη Σικελία. Εκεί συγκρότησαν την κοινότητα των Arbaresh, παράλληλα με τα κύματα ελληνόφωνων που προστέθηκαν στους πληθυσμούς της Μεγάλης Ελλάδας.
Η σύγχρονη Αλβανία, εκτός από τους Έλληνες Αρβανίτες, προσπαθεί να προσεταιριστεί και τους Αρμπαρές της Νότιας Ιταλίας. Σε αυτό ίσως τα καταφέρνει καλύτερα, καθώς στην Ελλάδα οι Αρβανίτες δεν έχουν καμία αμφιβολία για την ελληνικότητά τους. Βέβαια, οι Αρμπαρές είναι επίσης Χριστιανοί!
Θυμάστε όταν ασχοληθήκαμε με τις απαρχές της αλβανικής γλώσσας και είπαμε ότι τα πρώτα αλβανικά βιβλία (14ος-18ος αιώνας) γράφτηκαν στο λατινικό αλφάβητο, στην Ιταλία, από Καθολικούς ιερείς για να προσηλυτίσουν τους Αλβανούς στον Καθολικισμό; Αυτές οι κοινότητες των Αρμπαρές ήταν ο λόγος.
Όταν κάποιοι ρωτούν: «Είναι οι Αρβανίτες Αλβανοί;», η ερώτηση που βοηθά την αντίληψη των πραγμάτων είναι η αντίστροφη:
«Είναι οι Αλβανοί Αρβανίτες;»
Αν με το «Αλβανοί» εννοούμε τον κύριο όγκο (δηλαδή, ΟΧΙ ΟΛΟΥΣ!) των Αλβανών της σημερινής εποχής, των οποίων οι πρόγονοι ήταν μουσουλμάνοι (και σήμερα ενδεχομένως κάποιοι να μην θρησκεύονται καθόλου), τότε η απάντηση είναι σαφώς ΟΧΙ.
Αυτοί οι Αλβανοί ΔΕΝ είναι Αρβανίτες. Οι πρόγονοι αυτών των Αλβανών πολεμούσαν στο πλευρό των Οθωμανών, και γι’ αυτό τους αποκαλούσαν «Τουρκαλβανούς» οι Αγωνιστές του 1821.
Έτσι, αυτοί οι Αλβανοί ήταν οι ΔΙΩΚΤΕΣ των Αρβανιτών. Αυτοί που τους έδιωξαν πρώτα από τη νότια Αλβανία και τους ώθησαν προς την Πελοπόννησο τον 13ο αιώνα, και αυτοί που τους κυνήγησαν τον 15ο και 16ο αιώνα και ώθησαν ένα μικρό μέρος τους στη Νότιο Ιταλία.
Οι Αλβανοί ήταν οι διώκτες των Αρβανιτών. Και γι’ αυτό άλλωστε οι Αρβανίτες που τα είχαν αυτά στη συλλογική τους μνήμη, συμμετείχαν ενεργά στην Ελληνική Επανάσταση θέλοντας να αποτινάξουν τον ζυγό των Οθωμανών από την Ελλάδα.
Αυτά για την αποκατάσταση των πραγμάτων