Monday 30 September 2024
Αντίβαρο
Αιγαίο Άμυνα & Διπλωματία Ανδρέας Σταλίδης

Η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχθεί μειωμένη επήρεια των νησιών του Αιγαίου! Έτοιμη για υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας.

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.

Δημοσιεύθηκε στο πρωτοσέλιδο της Εστίας την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023.

Δύο ημέρες μετά, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023, στο πρωτοσέλιδο της Εστίας η δικαίωση του άρθρου, αφού ο σύμβολος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος υποχρεώθηκε σε δημόσια συγγνώμη και αφαίρεση όλων των τουήτς. Οι εικόνες των δηλώσεών του παραμένουν για την Ιστορία.

Η Καθημερινή «ντρέπεται», φαίνεται, να προεκτείνει τη μέση γραμμή κάτω από την περιοχή οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ώστε να μην φανεί στους αναγνώστες της ότι η Ελλάδα αποδέχθηκε μειωμένη επήρεια στα ελληνικά νησιά! Αυτήν την παραχώρηση, κυβερνητικά στελέχη την θεωρούν ως προθάλαμο υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας σε σχέση με την ΑΟΖ του συμπλέγματος των νησιών του Καστελλορίζου.

 

Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Τσάφος χρίστηκε ως σύμβουλος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ενεργειακά. Μάλιστα, ήρθε με περγαμηνές «γεφυροποιού» με τις ΗΠΑ αφού ήρθε ως «άνθρωπος των ειδικών αποστολών με διαπιστευτήρια από το περιβάλλον του Λευκού Οίκου». Με αυτές τις λέξεις τον υποδέχθηκε ο ελληνικός τύπος, «ώστε να επιτευχθεί κοινός βηματισμός».

Τον Δεκέμβριο του 2020 έκανε μία σειρά αναρτήσεων στο τουήτερ στην οποία αναλύει την ελληνική θέση ως προς τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο. Λογικότατο λοιπόν ο αναγνώστης να θεωρεί ότι τα γραπτά του εκφράζουν απ΄ ευθείας τον ίδιο τον πρωθυπουργό και την πολιτική της κυβέρνησης.

Ας δούμε τι γράφει.

  1. Δείχνει έναν χάρτη με τον υπολογισμό της ΑΟΖ της Ελλάδας σε σχέση με τα γειτονικά κράτη και ξεκινάει με τη θέση ότι αυτός ο χάρτης “δεν αποτελεί την επίσημη ελληνική θέση, ούτε τις ελληνικές αξιώσεις και δεν βρίσκεται σε κανένα επίσημο ελληνικό έγγραφο. Δεν είναι επίσημος, δεν αποτελεί αξίωση της Ελλάδας“.


Συνεχίζει με το ότι «ο χάρτης είναι ακαδημαϊκή άσκηση με βάση τη μέση γραμμή και βασίζεται στο ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία και ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Αυτό είναι όλο.»

     

Παίρνει δηλαδή ξεκάθαρες αποστάσεις ασφαλείας από τη μέση γραμμή, αλλά και από το ότι τα νησιά δικαιούνται πλήρη ΑΟΖ θεωρώντας ότι αυτό δεν είναι η επίσημη ελληνική θέση.

  1. Προσθέτει ότι «στην πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, η Ελλάδα αναγνώρισε ότι τα νησιά δεν έχουν πλήρη επήρεια ως προς την ΑΟΖ». Συνεπώς, προσθέτει, «είναι ανειλικρινές να εμφανίζεται αυτός ο χάρτης (της μέσης γραμμής) ως θέση της Ελλάδας». «Δεν είναι», λέει.


Έχει σημασία ότι όλο αυτό είναι στην ίδια ανάρτηση, στην ίδια παράγραφο. Δηλαδή η αμέσως επόμενη φράση από το ότι η Ελλάδα δέχθηκε με την Αίγυπτο την μειωμένη επήρεια των νησιών της, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μέση γραμμή δεν αποτελεί επίσημη ελληνική θέση ως προς την οριοθέτηση με την Τουρκία. Ἀρα, η Ελλάδα έχει εμμέσως πλην σαφώς αποδεχθεί τη μειωμένη επήρεια των νησιών της ως προς την Τουρκία!

  1. Μετά, καταμετρά τέσσερα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και προκαλεί εντύπωση ότι χρησιμοποιεί τον όρο «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»(!), σαν να την αναγνωρίζει ως ανεξάρτητη κρατική οντότητα! Αυτό αποτελεί τερατώδες, αδικαιολόγητο και επιπόλαιο σφάλμα!

  1. Στο τρίτο από αυτά τα ζητήματα (περί Καστελλορίζου), επαναλαμβάνει αυτό που έγραψε πιο πάνω, ώστε να μην αφεθεί καμία αμφιβολία. Γράφει «όπως είπα παραπάνω, η Ελλάδα αναγνώρισε στη συμφωνία της με την Αίγυπτο ότι τα νησιά μπορούν να έχουν μειωμένη επήρεια»!

  1. Επισημαίνει ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά μόνο η Τουρκία «πράτει αναλόγως», δηλαδή εκδίδει άδειες και κάνει έρευνες στο Αιγαίο. Η Ελλάδα δεν εκδίδει ούτε καν άδειες στις αμφισβητούμενες περιοχές (προφανώς, θεωρεί ως αμφισβητούμενες περιοχές την πλήρη επήρεια των νησιών κατά τη μέση γραμμή).

  1. Και για να μην υπάρχει ούτε ίχνος αμφιβολίας για τη θέση του, λίγο παρακάτω επαναλβάνει ακόμη μία φορ ότι «Ακόμα και αν η ελληνική θέση για το Καστελλόριζο (εννοεί ότι δικαιούται ΑΟΖ και όχι ότι δικαιούται πλήρη ΑΟΖ) είναι αδικαιολόγητη, τότε αυτή η θέση αφορά το ένα μόνο από τα τέσσερα συναφή ζητήματα με την περιοχή». Και κλείνει με την περίφημη φράση ότι «Άλλωστε η Ελλάδα έχει δείξει στη συμφωνία της με την Αίγυπτο ότι είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει»!

Όλα αυτά θα μπορούσε να τα υποστηρίζει δημοσίως ένας τρίτος ή ακόμη και ένας απλός Έλληνας πολίτης. Όλοι έχουν δικαίωμα στην άποψή τους.

Όταν όμως τα γράφει δημόσια, και μάλιστα στα αγγλικά σε ἐνα μέσο κοινωνικής δικτύωσης με ευρύ κοινό και διαθέσιμα σε όλον τον κόσμο, ένας άνθρωπος που διαφημίζει και ο ίδιος στο βιογραφικό του τη θέση του ως «chief energy adviser to the Prime Minister of Greece» (ύψιστος σύμβουλος ενέργειας του πρωθυπουργού της Ελλάδος), και με αυτή του την ιδιότητα εκφράζει αυτές τις θέσεις, τότε όλα αυτά ξεκάθαρα αντικατοπτρίζουν την επίσημη ελληνική θέση.

Δεν κλείνουν απλώς το μάτι στην Τουρκία, η οποία ασφαλώς και τα διαβάζει και τα γνωρίζει, αλλά λένε ξεκάθαρα σε όλον τον κόσμο, και μεταξύ αυτών και στους Έλληνες πολίτες, ότι η Ελλάδα έχει ήδη υποχωρήσει και ότι η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί μειωμένη επήρεια των νησιών της στον προσδιορισμό της ΑΟΖ! Το έχει δεχθεί στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο και αυτό αποτελεί προθάλαμο υποχωρήσεων έναντι της Τουρκίας στο Αιγαίο. Στη συμφωνία αυτή, τα ελληνικά νησιά της γραμμής Κρήτη-Κάσος-Κάρπαθος-Ρόδος είχαν επήρεια από 90% (Κρήτη) έως 70% (Κάρπαθος).

Το πόσο κρίσιμο είναι αυτό το ζήτημα, αποδεικνύεται από το ότι εάν το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου έχει πλήρη επήρεια στην ΑΟΖ, τότε η Ελλάδα συνορεύει θαλασσίως με την Κύπρο. Εάν όμως δεν έχει, τότε συνορεύει θαλασσίως η Τουρκία με την Αίγυπτο.

Πηγή άρθρου – https://www.antibaro.gr/article/33979

 

Σημειώσεις

Ολοκληρωμένη σειρά αναρτήσεων του Νίκου Τσάφου – https://twitter.com/ntsafos/status/1336243446017896450

Το Πρώτο Θέμα για τον Νίκο Τσάφο ως ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού – https://www.protothema.gr/greece/article/1246318/nikos-tsafos-o-anthropos-ton-eidikon-apostolon-sta-energeiaka/

Βιογραφικό του Νίκου Τσάφου στην ιστοσελίδα του – https://nikostsafos.github.io/

7 comments

Πατριώτης 5 January 2023 at 11:35

Εξαιρετικό το άρθρο σου, Ανδρέα. Συγχαρητήρια! Διάβασες στην “ΕΣΤΙΑ” το άρθρο τού Μ. Κοττάκη «Μυστικός δίαυλος Αθήνας-Άγκυρας για συνεκμετάλλευση και σκηνοθετημένη κρίση στο Αιγαίο», 31/12/2022; Δυστυχώς δεν μπόρεσα να προμηθευτώ το πρωτότυπο και απορώ γιατί η εφημερίδα δεν το ανήρτησε στην ψηφιακή της έκδοση.

Reply
ΚΑ 9 January 2023 at 15:59

Εδώ το άρθρο. Για καποιο ανεξήγητο λογο καποιες φορες η Εστια δεν αναδημοσιευει στην ηλεκτρονική σελιδα της κια μπαίνει στο newsbreak που είναι του ίδιου εκδότη

https://www.newsbreak.gr/politiki/418887/apokalypsi-o-mystikos-diaylos-athinon-agkyras-gia-ti-synekmetalleysi-kai-tis-ekloges/

Reply
Πατριώτης 9 January 2023 at 17:22

@ KA

Ναι, το έχω δει στο μεταξύ. Ευχαριστώ, πάντως, για την ενημέρωση. Ακατανόητο αυτό που κάνει η Εστία. Το άρθρο είχε συζητηθεί και συζητείται ακόμη πολύ. Θα έπρεπε να το είχε αναδημοσιεύσει.

Reply
admin 9 January 2023 at 18:18

Ιδού τα αποτελέσματα ενός απλού άρθρου

Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος, το τουήτ του οποίου μετέφρασα από τα αγγλικά στα ελληνικά, ώστε να γνωρίζουμε περί τίνος πρόκειται, απολογήθηκε για τις απόψεις του και κατέβασε τις δημοσιεύσεις!

Βέβαια, το πρόβλημα ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ!

Διότι στα τουήτς του έλεγε ξεκάθαρα ότι εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησης, όχι τη δική του.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, έλεγε, ότι ΔΕΝ είναι η μέση γραμμή. Όχι η δική του.

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, έλεγε, ότι ήταν η αποδοχή της μειωμένης επήρειας των νησιών. (Εδώ βεβαίως είχε και έχει απόλυτο δίκιο. Απλά είναι κάτι που ποτέ δεν παραδέχθηκε η κυβέρνηση, οπότε, απλά μας τα είπε ο ίδιος).

Και, ασφαλώς, το ότι αυτή η μειωμένη επήρεια αποτελεί βάση για υποχωρήσεις έναντι της Τουρκίας, παραμένει ανεξάρτητα από την διαγραφή.

Επίσης, τόσον καιρό που είναι σύμβουλος, δεν κατάλαβε ότι η χρήση του όρου «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» είναι απαράδεκτη…

https://www.ieidiseis.gr/politiki/179764/apologia-symvoulou-tou-mitsotaki-pou-eixe-apokalesei-ta-katexomena-os-tourkiki-dimokratia-tis-v-kyprou

Μήπως να αποπεμφθεί και ο ίδιος, εκτός από του τουήτ του; Με τι κύρος παραμένει στη θέση του;

ΥΓ. Εδώ η ανακοίνωση από τον ίδιο ότι διέγραψε το τουήτ του

https://twitter.com/ntsafos/status/1612344215639408641

Reply
Ελευθέριος 10 January 2023 at 13:01

Απο τη μιά Τ(σ)άφος, απο την άλλη Συ-ρίγος. Βγαίνουν και οι δυο με δηλώσεις που προλιαίνουν το έδαφος για υποχώρηση στα εθνικά μας θέματα προς όφελος της Τουρκίας. Τυχαίο;

Reply
Ελευθέριος 22 January 2023 at 10:47

… λάθος μου ορθογραφικό αλλά και διατύπωσης. Ως προς τις θαλάσσιες ζώνες ο Τσάφος έχει δίκηο. Η ελληνική κυβέρνηση δεν ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και δεν εφαρμόζει ως έχει υποχρέωση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η μόνη παράκτια χώρα στη Μεσόγειο και ίσως και στον κόσμο που δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ και δεν έχει οριοθετήσει τα χωρικά της ύδατα όπως αυτα απορρέουν απο το παραπάνω Δίκαιο. Ούτε καν γραμμές βάσεις δεν έχουν χαράξει οι άχρηστοι!
Επομένως, στην πράξη δεν “προλειαίνει” αλλά δια της απραξίας ουσιαστικά αποδέχεται καθεστώς μειωμένης κυριαρχίας στο Αιγαίο, εξαιτίας του φόβου και της υποχώρησής της στις απειλές και αξιώσεις της Τουρκίας.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.