Tuesday 1 October 2024
Αντίβαρο
Αιγαίο Άμυνα & Διπλωματία Ανδρέας Σταλίδης Ελληνοτουρκικά

Η τουρκική αντίδραση δεν αποδεικνύει ότι η Συμφωνία του Καΐρου (για ΑΟΖ με την Αίγυπτο) είναι επωφελής

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης

Δημοσιεύθηκε στο slpress.gr 10 Αυγούστου 2020.

Η εξ αντανακλάσεως ικανοποίησή μας από την δυσαρέσκεια του Ερντογάν δεν είναι ασφαλής τρόπος αξιολόγησης της Συμφωνίας του Καΐρου. Ο λόγος που δυσαρεστήθηκε ο Ερντογάν είναι εντελώς διαφορετικός από τον λόγο που γίνεται κριτική στην Συμφωνία του Καΐρου. Οι αντιστάσεις της Τουρκίας εμφανίζονται σαν απόδειξη ότι η κριτική κατά της Συμφωνίας είναι άκυρη, συνεπώς θα πρέπει να πανηγυρίζουμε για αυτή.

Ο Ερντογάν δυσαρεστείται διότι με βάση τη συμφωνία αυτή δημιουργούνται θαλάσσιες ζώνες, οι οποίες ενώ κατά το τουρκολιβυκό σύμφωνο αποδίδονται στην Τουρκία ή στη Λιβύη, κατά το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο αποδίδονται στην Ελλάδα ή στην Αίγυπτο. Το αίτιο αυτής της αλληλεπικάλυψης είναι, ασφαλώς, ότι τουρκολιβυκό σύμφωνο δεν αναγνωρίζει στα νησιά ΑΟΖ. Έτσι, μοιράζει στη μέση τη θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου αλλά και λογικής.

Αυτό, δεν τίθεται μόνο εναντίον της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα και της Αιγύπτου. Δεν πήραμε εμείς την Αίγυπτο με το μέρος μας. Η Τουρκία και η Λιβύη την έθεσαν εναντίον τους. Έχουμε και οι δύο (Ελλάδα και Αίγυπτος) την ίδια ακριβώς ανάγκη να συμφωνήσουμε κάτι που να συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Όχι μόνο εμείς. Δεν ήταν δηλαδή χάρη στην Ελλάδα η συμφωνία αυτή, ήταν απλό και ξεκάθαρο κοινό συμφέρον.

Οπότε, το ότι αντέδρασε η Τουρκία (και η Λιβύη) είναι απόλυτα αναμενόμενο λόγω της ύπαρξης μίας οιασδήποτε συμφωνίας (ανεξαρτήτως των λεπτομερειών της που μπορεί να ευνοούν ή να αδικούν μια από τις δύο πλευρές). Ας μην εκλαμβάνουμε λοιπόν την αντίδραση της Τουρκίας ως απόδειξη ότι μας ευνοεί η Συμφωνία. Θα ήταν λάθος λόγος. Εφόσον, λοιπόν, Ελλάδα και Αίγυπτος είχαμε την ίδια ανάγκη, η ανάγκη αυτή περιόρισε την οριοθέτηση της ΑΟΖ μόνο στην περιοχή που τελικά συμπεριέλαβε αυτή η συμφωνία, δηλαδή μεταξύ του 26ου και 28ου μεσημβρινού (για την ακρίβεια 27:59′).

Στις καλένδες το Καστελλόριζο

Όμως η Ελλάδα δεν ενοχλείται από την Τουρκία μόνο ως προς αυτήν την περιοχή, αλλά κυρίως ανατολικότερα αυτής. Ένα ιδιαίτερα ζωτικό σημείο είναι το σύμπλεγμα του Καστελλορίζου. Αυτό όμως αφήνεται στις ελληνικές καλένδες. Το ότι έγινε λοιπόν μερική οριοθέτηση, η οποία σταμάτησε στο μέσον περίπου της Ρόδου, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα της Συμφωνίας με την Αίγυπτο. Αυτό ήταν ένα αντάλλαγμα προς την Αίγυπτο, διότι η Αίγυπτος δεν θέλει να μπλέξει στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών.

Επ’ αυτού, ο Άγγελος Συρίγος έγραφε το 2015, σε άρθρο που έδειχνε πλήρη κατανόηση της αξίας του συμπλέγματος Καστελλορίζου: «Εκτιμάται ότι η Αίγυπτος θα προτιμούσε να υπογράψει με την Ελλάδα μερική οριοθέτηση, μέχρι και την Κρήτη και να άφηνε εκτός την υπόλοιπη περιοχή έως το τριεθνές. Η αποδοχή μιας τέτοιας προτάσεως θα ήταν λανθασμένη. Θα δημιουργούσε την εύλογη εντύπωση ότι η Ελλάδα έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων της στην υπόλοιπη περιοχή».

Στο άρθρο 1δ της Συμφωνίας με την Αίγυπτο λέει ότι μελλοντική οριοθέτηση μπορεί να γίνει μόνο ανατολικότερα του σημείου Α και μόνο δυτικότερα του σημείου Ε. Στο άρθρο 1ε λέει ότι τέτοια μελλοντική οριοθέτηση ενός μέρους (πχ της Ελλάδας) με τρίτες χώρες (πχ την Κύπρο ή την Τουρκία) είναι δυνατόν να γίνει, αλλά με την υποχρέωση να υπογραφεί και από το άλλο μέρος (δηλαδή την Αίγυπτο). Θεωρώ ότι η ευκαιρία ήταν τώρα. Η ευκαιρία αυτή χάθηκε. Πότε άλλοτε θα είχαμε την δυνατότητα να έχουμε την υπογραφή τρίτης χώρας σε ζήτημα αμιγώς ελληνοτουρκικό; Θα επανέλθω στο σημείο αυτό, αφού εξετάσω τις επήρειες των νησιών.

Όταν έχεις να μοιράσεις 100 μίλια απόστασης μεταξύ δύο χωρών, αν αποδώσεις επήρεια 100% και στις δύο χώρες, τότε η απόσταση μοιράζεται στη μέση, δηλαδή 50-50. Εάν θεωρήσεις επήρεια 90% στο ένα κράτος, τότε αυτό σημαίνει ότι το σύνορο απέχει 45 από την χώρα με επήρεια 90% και 55 μίλια από την άλλη. Άρα, το 45-55 που γράφτηκε, αντιπροσωπεύει επήρεια 90%.

Αν μετρηθούν οι αποστάσεις του σημείου Ε από την Κρήτη και από την κοντινότερη ακτή της Αιγύπτου, τότε η επήρεια της Κρήτης υπολογίζεται στο 90%. Αν μετρηθούν οι αποστάσεις των σημείων Α και Β από την Ρόδο και την Κάρπαθο και από τα αντίστοιχα σημεία των ακτών της Αιγύπτου, τότε η επήρεια των νησιών μας υπολογίζεται στο 70%. Δηλαδή, οι αποστάσεις μοιράζονται σε 35-65%.

Τι δίνουμε με τη Συμφωνία του Καΐρου

Εδώ προφανώς υπήρξε ένα αντάλλαγμα της Ελλάδας προς την Αίγυπτο. Αποδεχθήκαμε μερική επήρεια, όχι πλήρη για τα νησιά μας. Την αποδοχή της μειωμένης αυτής επήρειας, είναι βέβαιο ότι θα εκμεταλλευτεί η Τουρκία. Οι ελληνικές θέσεις σε οιαδήποτε συζήτηση (ή διαπραγμάτευση, ή αντιδικία, ή επιδιαιτησία) θα ξεκινούν από μια μειωμένη επήρεια αυτού του μεγέθους. Ενώ, οι τούρκικες θα ξεκινούν από τη γνωστή θέση τους ότι τα νησιά έχουν μηδενική επήρεια.

Συνδυάζοντας τα παραπάνω, θεωρώ ότι εφόσον δεν πήραμε αντάλλαγμα (ότι η συμφωνία είναι προς το κοινό συμφέρον) και εφόσον δώσαμε αντάλλαγμα την τμηματική οριοθέτηση και τη μειωμένη επήρεια των νησιών μας (μετακινεί έτσι το σημείο εκκίνησης των διαπραγματευτικών θέσεων μας), θα ήταν λογικό να ζητήσουμε κι εμείς ως αντάλλαγμα από την Αίγυπτο να δεχθεί πλήρη επήρεια του συμπλέγματος του Καστελλορίζου σε ΑΟΖ.

Τότε, η μειωμένη επήρεια στα νησιά μας θα είχε αντιστάθμισμα. Θα δίναμε στην Αίγυπτο όσα ήδη δώσαμε, αλλά θα παίρναμε την αποδοχή της σε θαλάσσια ζώνη που μας καίει. Αυτό, δεν θα μετέθετε στο αόριστο μέλλον την οριοθέτηση στην επίμαχη περιοχή. Ποιος ξέρει, άλλωστε, ποιος θα κυβερνά την Αίγυπτο σε 10 χρόνια; Ναι, θα έμπαινε στα ελληνοτουρκικά, κάτι που δεν το θέλει.

Όμως η Αίγυπτος πήρε ΑΟΖ από την Ελλάδα. Τι έδωσε ως αντάλλαγμα; Έδωσε τη συμφωνία, και μία σχεδόν συμμαχική σχέση μαζί μας. Μα και η συμφωνία και η συμμαχική σχέση υπαγορεύεται από τα αιγυπτιακά συμφέροντα, για την ακρίβεια από τη στάση της Τουρκίας στη Λιβύη. Συνεπώς, κρατώ πολλές επιφυλάξεις για τους πανηγυρισμούς που συνοδεύουν τη συμφωνία με την Αίγυπτο.

8 comments

Γιώργος Ιακώβου 29 August 2020 at 15:58

Καλά, ήθελα να ‘ξερα, δεν την βαριούνται οι δημοκόποι την ίδια κασσέττα και την παίζουν και την ξαναπαίζουν συνέχεια, σε κάθε πεδίο πολιτικής; Πάει κάπως έτσι : Πάλι μας πρόδωσαν οι κυβερνήτες μας ! Αν είχαμε άλλους κυβερνήτες, θα έκαναν «καλύτερη διαπραγμάτευση».
Το ότι πρόκειται για βλακεία αποδεικνύεται και από το ο,τι η συγκεκριμένη ρητορική είναι δημιούργημα των κομμουνιστών, που της έχουν δώσει και όνομα : δομική αντιπολίτευση, άλλως, όχι σε όλα.
Κατά τα άλλα, οι άθλιοι μιμητές του ΚΚΕ καταλογίζουν συμπλέγματα κατωτερότητος και μιμήσεως της αριστεράς στην συστημική δεξιά …

Reply
Γιώργος Ιακώβου 29 August 2020 at 23:08

Ἀπὸ σχόλιο φίλου:
« … Ήταν σημαντικό να κυρωθούν και να δημοσιευθούν οι συμφωνίες – και φυσικά να αποσταλούν στη Γραμματεία του ΟΗΕ πριν την ανάληψη των καθηκόντων του Βολκαν Μποζκιρ ως προέδρου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στις 15 Σεπτεμβρίου για ένα έτος. Ο Μποζκιρ είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της τουρκικής εθνοσυνέλευσης. Κύρια αποστολή του θα ήταν (είναι) να βοηθήσει στην ανάρτηση της τουρκολιβυκής συμφωνίας από τον ΟΗΕ η οποία εκκρεμεί εδώ και δέκα μήνες. Εκτός από τη ρηματική διακοίνωση πέντε κρατών εναντίον της συμφωνίας αυτής, λείπει και η υπερψήφιση από τη λιβυκή Βουλή. Αντίθετα η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία είναι σήμερα πληρέστατη και με την επίσημη αποστολή της στη Γραμματεία του ΟΗΕ δικαιουται να αναρτηθεί αμεσως. Εξού και η έντονη ανησυχία και οργή του “σουλτάνου”. … »
Καί, βεβαὶως, ἡ ἐνόχληση τῶν Γερμανῶν, ποὺ μετέφερε ὁ Ὕπατος Ἐκπρόσωπος Ἐξωτερικῶν Ὑποθέσεων τῆς Εὐρωπαϊκῆς Ἐνώσεως ἄθελά του σὲ ἀνοικτὸ μικρόφωνο. Μὴν καὶ δὲν ἀπολαύσει ὁ σουλτάνος τὸ κουτσὸ διπλωματικὸ πλεονέκτημα πού εἶχε χτίσει. Νὰ βοηθοῦν τρίτους νὰ βλάψουν τὸν συνεταῖρό τους …

Reply
Πατριώτης 30 August 2020 at 10:52

Εδώ έχω παραθέσει δύο μελέτες, που δείχνουν τι δώσαμε στην οριοθέτηση με Ιταλία και Αίγυπτο.

Επαναλαμβάνω ερώτημα σχετικά με το λεγόμενο “τουρκολιβυκό” μνημόμιο:

““Τουρκολιβυκό” μνημόνιο: Εφ’ όσον το μνημόνιο αυτό δεν έχει επικυρωθεί από το Λιβυκό Κοινοβούλιο, κατά την άποψή μου, είναι ένα μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Σάρατζ, το οποίο δεν δεσμεύει την Λιβύη. Αν κάνω λάθος, παρακαλώ για διόρθωση.

Reply
admin 1 September 2020 at 18:41

Προς Γιώργο Ιακώβου

Η κασέτα παίζεται μάλλον από την ανάποδη πλευρά, και λέει τα εξής «Όταν βρίσκεται στην εξουσία ένα κόμμα της αρεσκείας μας, τότε υποστηρίζουμε τα πεπραγμένα του. Όταν βρίσκεται στην εξουσία ένα αντίπαλο κόμμα, τότε ασκούμε κριτική».

Όσοι παίζουν αυτήν την κασέτα, ενοχλούνται όταν διαβάζουν κριτική, η οποία είναι συγκεκριμένη, με επιχειρήματα και λογικό σκεπτικό. Ενοχλούνται, διότι δεν έχουν τι να απαντήσουν εκτός από το «δεν κουραστήκατε».

Αν διαφωνείτε κάπου, πείτε το να το συζητήσουμε. Αλλιώς, υπάρχει και η επιλογή «δεν σχολιάζω τίποτα».

Ευχαριστώ.

Και όχι, αυτά που γράφω δεν σημαίνουν ότι κάποιος άλλος θα τα έκανε καλύτερα ή χειρότερα. Παρακαλώ να σταματήσετε σε όσα γράφω και όχι να βάζετε λόγια στη γραφίδα άλλων.

Ανδρέας.

Reply
Γιώργος Ιακώβου 3 September 2020 at 17:19

Πολύ ωραία ! Αν θεωρείτε (μοιρολατρικώς;) ότι κανένας άλλος δεν μπορούσε να επιτύχει καλύτερα (ή χειρότερα), θα ήταν τίμιο να το γράψετε ευθέως ώστε να μην υπονοείται στο κείμενό σας η έννοια του αρνητισμού (ressentiment κατά Niestzche) ή «αντισυστημισμού», δηλαδή«όχι σε όλα». Δικαίωμά σας, φυσικά, να μην το κάνετε και να υπομένετε τις οποίες αρνητικές κρίσεις.

Reply
admin 8 September 2020 at 13:23

Εγώ είμαι υπεύθυνος για όσα γράφω. Όχι για όσα δεν γράφω. Καταλάβατε;

Το θέμα μου είναι να αξιολογήσω την εν λόγω συμφωνία. Επισημαίνω τα αρνητικά της.

Το δικό σας θέμα είναι η σημερινή πολιτική ηγεσία. Σας ενδιαφέρει να την παρουσιάσετε ότι έκανε όσα μπορούσε.

Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε έτσι.

Το τι υπονοοώ ή τι δεν υπονοώ, είναι δικά σας πράγματα. Εγώ δεν υπονοώ τίποτα, ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Εγώ λέω αυτά που λέω.

Αφήνω, αν θέλετε, τον αναγνώστη να κρίνει.

Ένας αναγνώστης, διαβάζοντάς το, καταλαβαίνει ότι η πολιτική ηγεσία δεν έκανε το καλύτερο που μπορούσε.

Ένας άλλος, διαβάζοντας το ίδιο κείμενο, καταλαβαίνει ότι η πολιτική ηγεσία έκανε πράγματι το καλύτερο που μπορούσε.

Εσείς, πιθανώς ανήκετε στην δεύτερη κατηγορία, αλλά ανησυχείτε μήπως υπάρχει κανένας από την πρώτη κατηγορία.

Αυτό είναι δικό σας πρόβλημα, διότι αφορά το δικό σας θέμα, όχι το δικό μου.

Εγώ, αν έχω να προσθέσ κάτι άλλο, θα το πω όταν και όπως θέλω.

Από τις αρνητικές σας κρίσεις, γνωρίζω ότι δεν μπορώ να απαλλαγώ ποτέ των ποτών, διότι είναι συνώνυμο του χαρακτήρα σας η αρνητικότητα. Τα έχουμε πει αυτά. Σε όποια γλώσσα θέλετε βάλτε τον όρο.

Ευχαριστώ.

Reply
Γιώργος Ιακώβου 15 September 2020 at 23:15

« … Ένας αναγνώστης, διαβάζοντάς το, καταλαβαίνει ότι η πολιτική ηγεσία δεν έκανε το καλύτερο που μπορούσε.

Ένας άλλος, διαβάζοντας το ίδιο κείμενο, καταλαβαίνει ότι η πολιτική ηγεσία έκανε πράγματι το καλύτερο που μπορούσε. … »

Ένας τρίτος αναγνώστης, πολύ δικαιολογημένα, θα διερωτάται αν είναι καλή χρήση του χρόνου του να διαβάζει τέτοια κείμενα. Αν βλέπετε εαυτόν ως Πυθία, διερωτώμαι τί πιο αρνητικό μπορεί να πει κανείς ;

Reply
admin 16 September 2020 at 15:26

Το κείμενο παρουσιάζει τις αρνητικές πτυχές μίας συμφωνίας.

Ο ορισμός του χάσιμου χρόνου, είναι να προκαλείτε με την απεριόριστη γκρίνια σας συζήτηση χωρίς αντικείμενο.

Πείτε αν δέχεστε αυτά τα αρνητικά σημεία, πείτε τα θετικά, πείτε ό,τι θέλετε. Αλλά εσείς εκεί, εμμονή. Ντε και καλά να πανηγυρίσουμε.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.