Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία στις 27 Δεκεμβρίου 2016.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σε πρόσφατη εκδήλωση στην Κομοτηνή διέκοψε σύνθημα ΟΝΝΕΔιτών, το οποίο κατέληγε στη φράση «να φύγει η Αριστερά» και τους είπε «μην ταυτίζετε παρακαλώ τον ΣΥΡΙΖΑ με την Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να φύγουν». Τώρα, το αν εννοεί «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να φύγουν, όχι η Αριστερά» ή αν εννοεί «Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να φύγουν. Αριστερά είμαστε λίγο-πολύ όλοι μας», είναι δευτερεύον. Πάντως, το περιστατικό αυτό κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σε έντονα πανηγυρικό τόνο με το σκεπτικό ότι «την αριστερά δεν πρέπει να τη χαρίζει κανείς στον αντίπαλό του, διότι έτσι τον ενισχύεις». Όποια ερμηνεία και να πιάσει κανείς, το συμπέρασμα είναι κοινό: η Αριστερά δεν αποτελεί πολιτικό αντίπαλο της Νέας Δημοκρατίας, τουλάχιστον κατά την κρίση του Προέδρου της.
Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του ιδίου κόμματος, ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί από την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο τον θεωρεί Αριστερά, αλλά αυτό είναι θεμελιώδες αξίωμα για το αφήγημά του: πρόκειται για την Αριστερά, η οποία κρυβόταν 3-4 δεκαετίες στους πυλώνες της παιδείας, του τύπου και των πολιτικών όλων των κομμάτων, απαρτίζοντας τη λεγόμενη «ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς». Αυτά λέει ο αντιπρόεδρος, αλλά δεν σταματά εκεί. Όλες οι αποτυχίες της κυβερνώσας –πλέον- αριστεράς σήμερα, χρεώνονται αυτομάτως στο ιδεολογικό της στίγμα, σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε να αποτελεί ύβρι ο χαρακτηρισμός του «Αριστερού» όταν κάποια στιγμή αποχωρήσει από την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η σχιζοφρένεια της Νέας Δημοκρατίας είναι έκδηλη. Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος βρίσκονται στον αντίποδα. Το κοινό τους σημείο είναι η προσέγγιση στα οικονομικά. Στα κοινωνικά όμως η απόκλιση είναι οριστική, και εδώ έγκειται το εικαζόμενο φλερτ του ενός πόλου με την Αριστερά.
Ένα από τα πρόσωπα που γνωστοποίησε περαιτέρω τις πληροφορίες από την Κομοτηνή στο διαδίκτυο είναι μία γυναίκα, η οποία φέρεται να εκφράζει το νέο, το φιλελεύθερο και το πιο πιστό κομμάτι του προέδρου, με σχεδόν ομολογημένη φιλοδοξία να κατέλθει ως υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές. «Θεότητα» ο Πρόεδρος Κυριάκος, ήταν ο χαρακτηρισμός της στο αναφερθέν περιστατικό περί μη απόδοσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Αριστερά.
Αν διαβάσει κανείς πιο προσεκτικά το δημόσιο προφίλ της, θα διαπιστώσει εξωφρενικά πράγματα. Αντιγράφω επί λέξη: «Τη σιχαίνομαι αυτή τη χώρα. Όχι τώρα. Πάντα. Από το 1993 και μετά ζω σε κατάσταση ναυτίας από την υποκρισία, τη θρησκοληψία και τον συντηρητισμό. Θέλω να καταστραφούν τα πάντα. Να πέσουν οι τρούλοι από τις 10.000 εκκλησίες της επικράτειας να μας πλακώσουν. Να γλυτώσει ο πλανήτης από έναν άχρηστο λαό. Τέλος».
Αναρωτιέμαι λοιπόν: στέκει μελλοντική υποψήφια βουλευτής επίδοξου κυβερνώντος κόμματος να δηλώνει ευθαρσώς ότι «σιχαίνεται τη χώρα» και ότι πρέπει να γλυτώσει ο πλανήτης από τον «άχρηστο λαό» των Ελλήνων; Στέκει, ο νέος και φιλελεύθερος λόγος της ΝΔ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εύχεται την καταστροφή όλων των ναών της χώρας; Όταν μάλιστα πριν λίγους μήνες το ίδιο πρόσωπο (με σπουδές στην Ιστορία της Τέχνης) τασσόταν με πάθος υπέρ της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα. ([1] [2] [3] [4] [5] [6]) Θέλει να γκρεμιστούν οι Χριστιανικοί ναοί, αλλά θέλει να ανεγερθούν τεμένη. Σχιζοφρένεια!
31 comments
Δυστυχώς, αν και νεοδημοκράτης, αναγκάζομαι να παραδεχθώ πως ο κ.Σταλίδης έχει δίκιο και οι αποδείξεις που παραθέτει δεν μπορούν να αντικρουστούν. Ναι, το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ίδια η Αριστερά, πως αποτελεί την έκφραση όλης της Ιστορίας της Αριστεράς στην Ελλάδα, αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα του πολιτικού λόγου ημών των Δεξιών. Βεβαίως αυτή η άποψη, ότι δηλαδή η Αριστερά μπορεί να είναι και βλαβερή, είναι μειοψηφική στην ελληνική κοινωνία που έχει μολυνθεί από 40 χρόνια αριστερής/κομμουνιστικής προπαγάνδας εκπορευόμενης από τους απογόνους των ηττημένων του συμμοριτοπολέμου, τους οποίους η αστική παράταξη, μετά το 1974, εσφαλμένα αποφάσισε να νομιμοποιήσει και να ξεπλύνει από τα εγκλήματά τους, με αποτέλεσμα αυτοί να καταλάβουν τα πανεπιστήμια, τον Τύπο, τον συνδικαλισμό, και συνακόλουθα να καταστρέψουν πολιτισμικά και οικονομικά μια σπουδαία χώρα.
Φαίνεται πως ο, εξαιρετικός κατά τα άλλα, Πρόδρος μας, δεν συμμερίζεται αυτήν την άποψη στον πολιτικό λόγο του ή έστω προσπαθεί να κινηθεί διπλωματικά σε ένα περιβάλλον ιδεολογικής ηγεμονίας των κομμουνιστών. Από την άλλη όμως πρέπει να αναγνωρίσω, και για αυτό ακριβώς εξακολουθώ να τον συμπαθώ, πως είναι ο πιο φιλικός προς την Δεξιά, μη Δεξιός αρχηγός της ΝΔ. Έχει επανειλημμένα πολεμήσει σκληρά τους ομοϊδεάτες των Αριστερών μέσα στο κόμμα, τους λεγόμενους Καραμανλικούς, που περιστρέφονται γύρω από το κρυμμένο πρόσωπο του δειλού πρώην προέδρου της ΝΔ ο οποίος συνεργάζεται με την Αριστερά ήδη από το 2008. Όλοι οι Δεξιοί τον θαυμάσαμε όταν σηκώθηκε εκείνη τη μέρα μέσα στη Βουλή και αποδοκίμασε με τα πιο σκληρά λόγια το ανδρείκελο των Αριστερών που παριστάνει σήμερα τον ΠτΔ. Και φυσικά ο Άδωνις Γεωργιάδης στη θέση του Αντιπροέδρου του κόμματος αποτελεί προσωπική επιλογή του Προέδρου, ενώ κανείς δεν τον υποχρέωνε να το κάνει. Πράγμα που αποδεικνύει πως ο Πρόεδρος αναγνωρίζει την αξία του Δεξιού πολιτικού λόγου και δίνει βάρος σε αυτόν. Είναι γνωστό πως αυτό έχει εκνευρίσει αφάνταστα τους Αριστερούς, αλλά και τους συνοδοιπόρους τους μέσα στη ΝΔ, και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για εμάς να επαινέσουμε τον Πρόεδρο.
Τέλος υπάρχει ένας ακόμη σημαντικότερος λόγος, εμείς οι Δεξιοί, να στηρίξουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Διότι η συμφωνία μας με αυτόν δεν υπάρχει μόνο σε θέματα που άπτονται της οικονομίας αλλά και στο καίριο θέμα του Νόμου και της Τάξης. Από στρατηγικής απόψεως αυτό είναι ένα κομβικό ζήτημα, αν λάβουμε υπόψιν μας τον τρόπο οργάνωσης της Αριστεράς στην Ελλάδα μέσω παρακρατικών ομάδων που δρουν ανενόχλητα στο δημόσιο χώρο, και κυρίως στα Πανεπιστήμια, με πολιτικό στόχο να υποβαθμίσουν την ποιότητα της Αστικής Δημοκρατίας και την ελευθερία του λόγου. Αν θέλουμε να αποκαταστήσουμε την ιδεολογική μας ηγεμονία πρέπει, πρωτίστως, να περιορίσουμε την ώσμωση του πολιτικού σκέλους της Αριστεράς με τις συμμορίες που της παρέχουν σκληρή ισχύ και χαρακτηριστικά παρακράτους και μόνο στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην ιδεολογική αντιπαράθεση, επί ίσοις όροις πια, με το πολιτικό της μόρφωμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.
@ Δεξιό
Κατ’ αρχάς, να πω ότι τα κόμματα δεν μ’ ενδιαφέρουν, διότι τα θεωρώ συμμορίες, που μόνο στόχο έχουν την εξουσία και τα εξ αυτής απορρέοντα οφέλη. Τίποτε άλλο. Αυτό το γνωρίζουν όσοι με ξέρουν από παλιά εδώ μέσα. Ο Ροΐδης έχει απόλυτο δίκιο.
Δεύτερον, θεωρώ τούς όρους “δεξιά”, “αριστερά” “κεντροδιοαριστερά” κλπ. γελοίους και κενούς περιεχομένου και το ύφος των γραπτών σου μάλλον παραπέμπει σε επαίσχυντες σελίδες τής νεοελληνικής ιστορίας, για τις οποίες κανένας πραγματικό και λογικός Έλληνας δεν μπορεί να είναι περήφανος.
Τούτων λεχθέντων, ερωτώ τον ΝΔημοκράτη πλέον: Σε τι ακριβώς διαφέρετε από τους αριστερούς, εκτός των οικονομικών;
α) Κάνατε ποτέ καμμία πορεία για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, ή την κατεχομένη Β. Ήπειρο; Αντιθέτως, το 2009 κι εσείς και το ΠαΣοΚ δώσατε το πράσινο φως για την ένταξ τής στις ευρωατλαντικές δομές, χωρίς καμμία επιφύλαξη για την πολιτισμική γενοκτονία των αδελφών μας στην Β. Ήπειρο. Εν συνεχεία και όταν ήσασταν συγκυβέρνηση με το ΠαΣοΚ και είχατε την προεδρία τής ΕΕ, αναλωθήκατε σε αγώνες για την ευρωπαϊκή ένταξη τής Αλβανίας, χωρίς να ιδρώνει το αυτάκι σας για τον διωγμό των Ελλήνων τής Β. Ηπείρου, ο οποίος έχει προσλάβει απίστευτες διστάσεις, αφού ΕΣΕΙΣ αποθρασύνατε τούς Αλβανούς.
β) Ποιος κυκλοφόρησε, πατρόναρε κι έστειλε στα σχολεία το κατά Ζουράρι κουρελούργημα τής Ρεπούση;
γ) Ποιος πούλησε το όνομα τής Μακεδονίας;
δ) Ποιος άνοιξε τα σύνορα στους Αλβανούς κι εν συνεχεία σε όλο τον τσούρμο λαθρομεταναστών, ευχαριστώντας τους μάλιστα που επέλεξαν την χώρα μας, δια στόματος σημερινού ΠτΔ;
ε) Τίνος βουλευτής ήταν και παραμένει ο Βαρβιτσιώτης jr., που θεωρεί δικαίωμα τού καθενός να καίει την Σημαία μας;
στ) Επί ποιας κυβερνήσεως επετράπη η προσγείωση αεροπλάνου με τα σήματα τής “Μακεδονίας” στην Κέρκυρα;
Νομίζω αρκούν αυτά, διότι μπορώ να θυμηθώ και κάποια άλλα. Δεξιός, κομμουνιστοφάγος και ΝΔημοκράτης!!
Δυστυχώς, δεν υπάρχει η δυνατότητα διόρθωσης (edit) και γίνονται λάθη στο κείμενο των σχολίων.
“κεντροδιοαριστερά” => “κεντροδεξιαριστερά”
“για την ένταξ τής στις ευρωατλαντικές δομές” για την ένταξη τής Αλβανίας στις…”
Ζητώ συγγνώμη για την κακογραφία.
Θεωρείς τους όρους “δεξιά”, “αριστερά” “κεντροδεξιαριστερά” κλπ. γελοίους και κενούς περιεχομένου αλλά μόνο από εμένα ενοχλείσαι όταν τους χρησιμοποιώ ενώ, προφανώς, με αυτούς που δηλώνουν Αριστεροί, και περήφανοι για την Ιστορία της Αριστεράς, και για τους αγώνες της Αριστεράς, και για την πρώτη φορά Αριστερά, δεν έχεις πρόβλημα. Διότι μόνο το ύφος των γραπτών μου παραπέμπει “σε επαίσχυντες σελίδες τής νεοελληνικής ιστορίας, για τις οποίες κανένας πραγματικός και λογικός Έλληνας δεν μπορεί να είναι περήφανος” αλλά προφανώς κάθε “πραγματικός” και “λογικός” “Έλληνας”, σαν του λόγου σου, πρέπει να είναι περήφανος όταν οι Αριστεροί τραγουδούν συνθήματα των σφαγέων του ΕΑΜ, ή όταν κορνιζάρουν πορτρέτα των συμμοριτών σφαγέων των Δεξιών στα υπουργεία, ή για το ότι υπάρχει κόμμα με το όνομα ΚΚΕ στη Βουλή που επισήμως αρνείται την Αστική Δημοκρατία και το Σύνταγμα της. Αυτό προφανώς είναι υπενθύμιση λαμπρών σελίδων της Ελληνικής Ιστορίας. Ε, λοιπόν όσο θα υπάρχουν αυτοαποκαλούμενοι πατριώτες που την δήθεν εθνική τους ομοψυχία την εκφράζουν μονόπλευρα, εγώ θα εκφράζω τον πιο Δεξιό και αντικομμουνιστικό λόγο και θα σε ξεγυμνώνω από τις δάφνες της αμεροληψίας τις οποίες διεκδικείς, αποδεικνύοντας πως στην πραγματικότητα είσαι περισσότερο ένας από “αυτούς” παρά αμερόληπτος.
Και για να απαντήσω και στις ερωτήσεις σου:
α) Δεν καταδέχομαι να δώσω πιστοποιητικά πατριωτισμού σε κάποιον δήθεν αντικειμενικό που κατηγορεί έναν Δεξιό για εμφυλιοπολεμική ρητορική αλλά δεν κάνει ταυτόχρονα το ίδιο με την Αριστερά. Τον αντιμετωπίζω ως Αριστερό.
β) Η Κυβέρνηση Καραμανλή, χάρη στο ανδρείκελο (και πρώην υπουργό) του οποίου, Πάνο Καμμένο, είναι ο Ζουράρις σήμερα υπουργός.
Νομίζω έχω εκφράσει επανειλημμένα την απέχθεια μου για τον Κώστα Καραμανλή και πως δεν θεωρώ τις πολιτικές του απόψεις διαφορετικές από εκείνες της ελλαδικής Αριστεράς.
γ) Κανείς. Αντιθέτως το ΚΚΕ, αν δεν υπήρχαν οι αστικές δυνάμεις να το εμποδίσουν με τα όπλα, θα έδινε δωρεάν την ίδια την Μακεδονία, όπως θα μάθεις διαβάζοντας την Ιστορία.
δ)Από ό,τι γνωρίζω τα σύνορα με την Αλβανία άνοιξαν από αυτούς που τα είχαν κλειστά δηλαδή από τους Αλβανούς όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς την εποχή που κατέρρευσε συνολικά ο κομμουνισμός και μαζί με αυτόν και τα όνειρά των φίλων σου των Αριστερών. Τώρα όσο για τον σημερινό ΠτΔ δες πως τον χαρακτηρίζω στο πρώτο σχόλιό μου.
ε) Δεν θα δεχθώ παρατηρήσεις για τον Βαρβιτσιώτη jr από κάποιον σαν εσένα που γράφει:
“Και στο κάτω-κάτω τής γραφής, όντως χωρίς μερικά νησιά, δεν διαλύεται ούτε η πατρίδα, ούτε το έθνος. ”
http://www.antibaro.gr/article/16432#comments
και που ταυτόχρονα δικαιολογεί την δήλωση Ζουράρι. Και βλέπουμε εδώ να επαναλαμβάνεται το φαινόμενο των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε σχέση με την Αριστερά-Δεξιά. “Γελοίοι και κενοί περιεχομένου” οι όροι Αριστερά-Δεξιά “Πατριώτη” αλλά αριστερίζεις λίγο στην κριτική σου.
στ) Δεν ξέρω. Επί Καραμανλή-Μπακογιάννη προφανώς. Έχω απαντήσει ήδη για τον Καραμανλή. Η άποψή μου για την Ντόρα δεν διαφέρει.
Θα πρέπει να ξέρεις αγαπητέ, μια και με προκαλείς να απολογηθώ για την ΝΔ, πως εγώ δεν υπήρξα ΝΔκράτης την εποχή που το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ συνολικά ψήφιζαν το 90% των δήθεν αγανακτισμένων σήμερα ρωμιών. Εγώ ψήφισα ΝΔ πρώτη φορά το 2012. Όταν ψόφησαν οι παχιές αγελάδες. Όταν αναδείχθηκαν σε αυτό το κόμμα πραγματικοί ιδεολόγοι Δεξιοί που περιθωριοποίησαν πρόσωπα σαν τον Καραμανλή και αποφάσισαν να συγκρουστούν ιδεολογικά με την Αριστερά. Πρέπει να γνωρίζεις πως δεν μιλάς σε έναν Δεξιό κομματόσκυλο σαν αυτούς που ξέρεις “Πατριώτη” της κακιάς ώρας. Μιλάς σε έναν ιδεολόγο Δεξιό. Μιλάς σε έναν Δεξιό κομμουνιστοφάγο και νέο-ΝεοΔημοκράτη. Που υπάρχει ακριβώς για να απαντάει, με αυτό το ύφος, σε άτομα σαν κι εσένα και τους ομοίους σου.
Ερώτηση προς τον συντάκτη του άρθρου.
“Ένα από τα πρόσωπα που γνωστοποίησε τις πληροφορίες από την Κομοτηνή στο διαδίκτυο είναι μία γυναίκα, η οποία φέρεται να εκφράζει το νέο, το φιλελεύθερο και το πιο πιστό κομμάτι του προέδρου, με σχεδόν ομολογημένη φιλοδοξία να κατέλθει ως υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές.”
Από που βγάζεις το συμπέρασμα για τη “σχεδόν ομολογημένη φιλοδοξία” της να κατέλθει ως υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές;
Πήγα και έψαξα το προφίλ της, βρήκα το συγκεκριμένο σημείο από όπου πήρες τα λόγια της, και λίγο πιο πάνω στην ίδια ανάρτηση γράφει το εξής:
Vivian Efthimiopoulou “ Ένα θα πω. Μην κάνετε ποτέ κανα λάθος και μου δώσετε αιρετό αξίωμα εάν τυχόν τρελαθώ και θέσω τον εαυτό μου στην κρίση ανθρώπων που γενικά περιφρονώ.”
Δεν μπορώ να ανεβάσω φωτογραφία οθόνης, αλλά καλό είναι να πας να το βρεις το συγκεκριμένο σχόλιό της, για την περίπτωση που….
(Παρακαλώ να διαγραφεί το πρώτο σχόλιο που έκανα δεν βγήκε σωστά λόγω των εισαγωγικών που χρησιμοποίησα…)
Tωωωωωωρα το πηρατε χαμπαρι αγαπητε κυριε Σταλιδη; Τι ειναι δηλαδη η σημερινη ΝΔουλα αν οχι ενας γαλαζιος ΣΥΡΙΖΑ; Με εξαιρεση την Οικονομια, σε τι διαφερει απο την Αριστερα; Και αυτο δεν αρχισε επι Κουλη, αρχισε το 2000 , επι Καραμανλη Junior. Τοτε αρχισε για πρωτη φορα να μιλα υπερ των λαθρομεταναστων και να λεει και πολλες αλλες αριστερίστικες ανοησιες. Ομοιος ομοιω αει πελαζει λοιπον.
@ Δεξιό
Με τα χάλια αυτά, διάλογος δεν μπορεί να γίνει. Πάρε κανένα ηρεμιστικό και φρόντισε να γράψεις σοβαρά. Η εμφυλιοπολεμική ρητορική σου σε κάνει απλώς γραφικό.
Προς Gelly,
ευχαριστώ για την ερώτηση. Να πω ότι σε σημερινή επικοινωνία που είχα με την κα. Β.Ε. με σαφήνεια είπε ότι δεν προτίθεται να κατέβει σε εκλογές. Δεκτό λοιπόν αυτό το σημείο. Η εντύπωσή μου από το εν γένει προφίλ ήταν η συγκεκριμένη. Το συγκεκριμένο σχόλιο για τα αιρετά αξιώματα είναι μεταγενέστερο και δεν το είχα υπόψιν μου.
Να προσθέσω το εξής. Το θέμα του άρθρου δεν είναι η κα. Β.Ε.. Το όνομά της δεν αναφέρεται καν στο κείμενο, άρα δεν δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τον σύνδεσμο προς την Εστία στην κορυφή του άρθρου.
http://www.protoselidaefimeridon.gr/?e=estia.JPG&category=politikes&efhmerida.x=1&efhmerida.y=1&d=27&m=12&y=16
Το άρθρο μιλάει πρωτίστως για την θεώρηση του Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αριστερά. Δεύτερον, μιλάει για την πανηγυρική υποδοχή αυτής της θεώρησης με το σκεπτικό ότι «καλώς δεν πρέπει να χρεώσουμε την αριστερά στον ΣΥΡΙΖΑ διότι είμαστε κι εμείς λίγο αριστερά» (παρεμπιπτόντως: αν δεν είναι αυτό «λαϊκισμός», τι είναι;), και _τρίτον_ μιλάει για την Β.Ε., η οποία συμπληρώνει με τις ως άνω δηλώσεις σε δημόσιο προφίλ μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Πάνω σ’ αυτά λοιπόν, υπάρχει η σύνδεση ότι τα ίδια περίπου λέει και ένα κομμάτι της συμπλεγματικής αριστεράς (ίσως όχι με την καθαρότητα άποψης και υπερβολή όπως στο συγκεκριμένο απόσπασμα). Αυτά λέει το άρθρο, αλλά σε 500 λέξεις τόσο μπορεί να τα περιγράψει κανείς.
Ανδρέας.
H διαλεκτική σύνθεση των αντιθέτων δουλεύει ακατάπαυστα μέσα στην ιστορία. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τον τρόπο που εργάζεται αυτή η δύναμη σήμερα συνθέτοντας την αστική δεξιά και την ευρωπαϊκή αριστερά(κομμάτι της οποίας είναι ο σύριζα). Τα δύο αυτά κομμάτια έχουν τόσα κοινά σημεία(από τον οικονομισμό μέχρι το διεθνισμό και την προσήλωση στην άλογη παγκοσμιοποίηση) ώστε να συζητούμε ότι πρόκειται για δύο κομμάτια του ενός συγχρόνου εξουσιαστικού μυαλού. Ούτως ή άλλως ο σύριζα είναι το τελευταίο κομμάτι του μαρξιστικού πάζλ το οποίο στηρίζεται στον Γκράμσι, Πουλατζά και Αλθουσέρ στην πλέον τελική προσπάθεια των αριστερών να κυβερνήσουν όχι μέσα από επανάσταση αλλά μέσα από επίσημες κρατικές δομές και διαδικασίες,, παίρνοντας στα χέρια τους την παιδεία και την οικονομία.
Νομίζω βέβαια ότι οι εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας το 1984( αν θυμάμαι καλά) ήταν πολύ σημαντικότερες από ό,τι τότε είχαμε εκτιμήσει, ήταν το επίσημο τέλος και στο άσμα “μύρισε θυμάρι και βασιλικός”(αλήθεια ποιός στη Νέα Δημοκρατία θυμάτα αυτό το άσμα; Βέβαια ο δρόμος της εθνικής παιδείας είναι μονόδρομος πλέον.
Συμφωνώ με το σχόλιο του Πατριώτη, από την αρχή μέχρι το τέλος. Η μοναδική διαφορά σήμερα της αριστεράς με την δεξιά έχει να κάνει με το αποδεκτό μέγεθος του Δημοσίου τομέα.
Βασίλειε Μακρυπούλια, συγγνώμη αλλά δεν βλέπω το ίδιο διακύβευμα στις εσωκομματικές εκλογές του 1984. Δεδομένης της πλήρους ένταξης του Στεφανόπουλου στο πασοκικό-εκσυγσχρονιστικό στρατόπεδο, κατά τη θητεία του ως ΠτΔ, πώς ακριβώς θα εξέφραζε όσα υπονοείετε;
Ευχαριστώ τον συντάκτη για την απάντηση. Με κάλυψε.
Φίλε Κοζανίτη, έχεις απόλυτο δίκαιο στο σχόλιό σου. Απλά το 1984 ο Στεφανόπουλος απέπνεε την αίσθηση του ευπατρίδη ώστε θα κρατούσε σε μία εθνική και δεξιά συνεπή πορεία τη Νέα Δημοκρατία (εάν εκλεγόταν). Στην ΟΝΝΕΔ Αταλάντης το 1984(ή το 1983 δεν ενθυμούμαι καλώς) την οποία είχε επισκεφθεί ο κ.Στεφανόπουλος είχε πεί “πρέπει να πολεμήσουμε ώστε να φύγει η λαίλαπα του ΠΑΣΟΚ”(αυτό το είχαν ακούσει περισσότεροι εμού). Επαναλαμβάνω ότι η μετέπειτα πορεία του μας απογοήτευσε όλους(είπαμε ότι έχεις δίκαιο στο σχόλιό σου). Απλά πολλές φορές σκέφτηκα τι θα μπορούσε να είχε συμβεί εάν εκλεγόταν. Βέβαια θα μου πείς ότι η ιστορία δεν προχωρεί με αν και τα δείγματα γραφής του μετέπειτα ΠτΔ είναι σαφή. Σε κάθε περίπτωση το τι συνέβη από το 1974 και μετά το γνωρίζει ο εθνάρχης, εμείς ξέρουμε κάποιες από τις πράξεις του έργου, κυρίως του έργου που αρχίζει με τη νομιμοποίηση(!)του ΚΚΕ.
Σήμερα όποιος έχει πατριωτικά αισθήματα και δεξιά ιδεολογία πάει στη Νέα Δεξιά του Κρανιδιώτη.
neadexia.gr
Σε σχεση με τις εσωκομματικες της ΝΔ το 1984.
Ο Κ. Στεφανοπουλος ηταν σιγουρα πολυ πιο ακεραιος ανθρωπος απο τον Μητσοτακη, αλλα ο τελευταιος δεν ηταν καθολου κακος Πρωθυπουργος. Εξαλλου μονο αυτος μπορουσε να αντιμετωπισει στα ισια τον Αντρεα. Πρεπει να ομολογησουμε οτι φροντισε τις Ενοπλες Δυνμεις, αποκατεστησε τις σχεσεις της χωρας με τη Δυση, και κυριως ηταν ο μονος μετα το 1981 που ασκησε ορθη οικονομικη πολιτικη,λαμβανοντας δυσαρεστα, αλλα αναγκαια μετρα. Ανεστρεψε μερικως τη φοβερη ζημια που ειχε γινει την πρωτη πασοκικη οκταετια, και αν ειχε παραμεινει, δε θα ειχαμε φτασει στα σημερινα χαλια. Επιπλεον εκανε την “εθνικη συμφιλιωση”, αλλα δεν κολακευσε ουτε προσκυνησε την Αριστερα. Ο ανθρωπος εστρεψε απλως τη ΝΔ λιγο περισσοτερο προς το Κεντρο. Πιθανοτατα ηταν ολιγον διεφθαρμενος, αλλα αυτο ειναι μια αλλη ιστορια.
Aς ευχαριστησουμε τον Αντωνακη Σαμαρα για τα 11 πασοκικα χρονια (1993-2004).
Επαναλαμβανω οτι η φιλοαριστερη κατρακυλα της ΝΔ ξεκινα λιγο πριν τις εκλογες του 2000, και υπευθυνος για αυτην ηταν ο Καραμανλης junior. Οι επομενοι αρχηγοι της ΝΔουλας απλως συνεχισαν στο ιδιο μοτιβο.
Όχι αγαπητέ κ.Nf. H φιλοαριστερή κατρακύλα της ΝΔ ξεκίνησε το 1974 με τον πρεσβύτη Καραμανλή, τις κολλεκτιβοποιήσεις του, τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και την εύκολη μεταπήδηση στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Επίσης την υπουργοποίηση ανθελληνικών στοιχείων(για τα οποία δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα από εδώ) τη σχετική κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών( επάνω σε αυτή τη βάση ο Ανδρέας διέλυσε ό,τι γλωσστικό στοιχείο κληρονόμησε με το μονοτονικό). Η καλλίτερη απόδειξη για όσα εδώ γράφω είναι όλα όσα ορθότατα αναφέρετε για το Μητσοτάκη. Είχε τόσο διαβρωθεί από την αριστερά νοοτροπία ο δύσμοιρος Ελληνικός λαός ώστε τα αναγκαία μέτρα του Μητσοτάκη τα εκτίμησε δεόντως στις εκλογές του 1993. Δυστυχώς ο Μητσοτάκης ως κεντρώος δεν μπόρεσε να ορθώσει μία εθνική και δεξιώς ανακάμπτουσα Νέα Δημοκρατία (πέρα από τα όσα σωστότατα αναφέρετε) με τη γνωστή ιστορική συνέχεια. Ο ανιψιός Καραμανλής μάλλον ήταν υπό άλλων επιρροών, ασθενής σε πολλούς τομείς( ο νοών νοείτω) και φθάσαμε όπου φθάσαμε. Βέβαια η Ελλάς είναι ως ιδέα πέρα από όλους αυτούς.
Τρείς γάϊδαροι μαλώναν σε ξένον αχυρώνα. Να μας κάνουν πάλι μάθημα πατριωτισμού, να μας αναμορφώσουν, να μας ελευθερώσουν από τους βαρβάρους. Ποιοί; άνθρωποι με δουλική σκέψη, παληκάρια της φακής και του πληκτρολογίου. Κάτι “Δεξιοί”, κάτι “Πατριώτες” κάτι “NF”
Βλάπτουν κ’ οι τρεις τους την Συρία το ίδιο.
Κι ενώ γνωρίζουμε στο πετσί μας τα δεινά που έχει περάσει αυτός ο τόπος, οι ανίδεοι Αντιοχείς διαβάζουν Εμονίδην!
«Τέμεθος Αντιοχεύς· 400 μ.Χ.» (1925)
@ NF
Και μη ξεχνάς την “πατριωτική” θέση και πολιτική του Μητσοτάκη στο Σκοπιανό. Ιδιαίτερα το σπάσιμο του εμπάργκο με τον συνέταιρό του Μαμιδάκη, όταν τροφοδοτούσαν με πετρέλαιο τα Σκόπια μέσω Βουλγαρίας, αποκομίζοντας για τον εαυτό του και την οικογένειά του τεράστια κέρδη εις βάρος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του. Αλλά οι παρωπίδες δεν επιτρέπουν μια πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση της πιο ενδοτικής πολιτικής οικογένειας της Ελλάδας.
Πότε θα καταλάβουμε ότι είναι ΟΛΟΙ τους ΑΝΑΞΙΟΙ;;;;;
@ Ελευθέριος
Και η (ει)δική σας γνώμη παρακαλώ;;;;;
@ Ελευθέριος
“Ποιοί; άνθρωποι με δουλική σκέψη, παληκάρια της φακής και του πληκτρολογίου. Κάτι “Δεξιοί”, κάτι “Πατριώτες” κάτι “NF””
Σ’ αυτά που γράφω εγώ, τι ακριβώς αντίρρηση έχεις; Διότι το “τσουβάλιασμα” δεν ξεκαθαρίζει τίποτε.
@ Πατριώτη
Άμα ανακατεύεσαι με τα πίτουρα σε τρων οι κότες.
Η ελευθερία πνεύματος, προϋποθέτει ανεξαρτησία από το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Δεν υπάρχει μήτε ένας από αυτούς που το υπηρετούν που να την διαθέτει. Και μόνη η συνδιαλλαγή μαζί τους σε βάζει στο ίδιο τσουβάλι.
@ Ελευθέριο
Ακριβώς αυτό δεν έγραψα; Τι πάει να πει “Άμα ανακατεύεσαι με τα πίτουρα σε τρων οι κότες” και “Και μόνη η συνδιαλλαγή μαζί τους σε βάζει στο ίδιο τσουβάλι.”; Δηλαδή, γράφεις κι όποιον πάρει ο χάρος; Μήπως είσαι κομμάτι φαφλατάς;
@Aγγελος Θεμελης
Ειχε 100 % δικιο στο Σκοπιανιο ο Μητσοτακης. Κακως αναλωθηκαμε σε αβτιπαραθεση με ενα τοσο αδυνανο τεχνητο κρατος που
αργα ή γρηγορα θα διαλυθει.
Τωρα για τα κολπα με τον Μαμιδακη και το εμπαργκο κατι ειχε παρει το αυτι μου, δεν ξερω λεπτομερειες και δεν εχω λογο να αμφισβητησω αυτο που λες, αλλα ειπαμε: Πιθανον ηταν και ολιγον διεφθαρμενος. 🙂
Εκει που ηταν απαραδεκτα ενδοτικος ηταν στο Κυπριακο. Οταν παρουσιαστηκε το διαβοητο σχεδιο Γκαλι, πιεσε τους Κυπριους να το δεχτουν. Τα κυρια κυπριακα κομματα πηγαν στις εκλογες με θεση υπερ της απορριψης του σχεδιου, οπερ και εγινε. Μετα τις εκλογες οι Κυπριοι πολιτικοι αρχηγοι πηγαν στην Αθηνα να ξαναδουν τον Μητσοτακη, και αυτος τους πιεσε παλι να ξανασκεφτουν το σχεδιο Γκαλι. Η απαντηση τους: “Μα κυριε Προεδρε, εμεις ειπαμε στο Λαο οτι θα απορριψουμε το σχεδιο, πως θα κανουμε τωρα τα αντιθετα;”
O Μητσοτακης: “Οι εκλογες εγιναν. Και τις κερδισατε. Αλλα λεγονται προεκλογικως, και αλλα γινονται μετεκλογικως!”
Koκκαλο οι Κυπριοι…….
@ NF
Μετά από όλες τις ‘εκπτώσεις” που έκανες για το ήθος και τον πατριωτισμό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στο τέλος θα μας ζητάς να τον ανακηρύξουμε και “Εθνικό Ήρωα”.
Ας είμαστε σοβαροί!
@ NF
Ειχε 100 % δικιο στο Σκοπιανιο ο Μητσοτακης
@ Πατριώτης
Και μετά από τέτοιο καταπέλτη ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε γιατί πάλι στον αντίστοιχο νεκρό χρόνο “κουτσής χήνας “ θα “λυθεί” και το κυπριακό που φυσικά συμπαρασύρει και την ΑΟΖ και τη Θράκη.
“ Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε τον μακαρίτη…”
@ Οπούντιος Λοκρός
Δεν κατάλαβα λέξη.
@ Πατριώτης
Δυνατό το άρθρο!!!
@ Kostas A. Dimopoulos
Προφανώς, εννοείς την ομιλία Σπύρου. Είναι. Και το κακό είναι ότι ο θιγόμενος δεν αισθάνθηκε καν την ανάγκη να απολογηθεί/διαψεύσει, ενώ το θέμα είναι σοβαρότατο.
“Μετά από 10 χρόνια, κανείς δεν θα θυμάται το όνομα”, ή κάπως έτσι, είχε πει ο Μητσοτάκης. Ναι, αλλά μετά από 10 χρόνια, όπως βλέπεις, κάποιοι θυμούνται και την ομιλία Σπύρου!…
@ Πατριώτης
Σωστόόόόός….Δυστυχώς, έχουμε την έφεση να τα αφήνουμε να χρονίζουν, εις βάρος μας….
Κυπριακό, Σκόπια και ότι άλλο προκύψει. Και όλα θα μπορούσαν να έχουν λυθεί άμεσα (ή ακριβέστερα να μην είχαν προκύψει/κλιμακωθεί).
Αλλά φαίνεται πως αυτοί που χειρίζονται την εξωτερική μας πολιτική αποτελούν τον ορισμό του …. : με τις ίδιες ακριβώς (αν)ενέργειες περιμένουν διαφορετικό αποτέλεσμα.