Sunday 6 October 2024
Αντίβαρο
Αντίβαρο Θάνος Τζήμερος Κείμενα Μιχάλης Ηλιάδης Ομιλίες/Συνεντεύξεις

Ηλεκτρονικό debate στο Αντίβαρο. Προς πολίτες και πολιτικούς.

Συμμετοχές μέχρι στιγμής:

Θάνος Τζήμερος, Πρόεδρος του κόμματος Δημιουργία Ξανά

Μιχάλης Ηλιάδης, Πρόεδρος του κόμματος Κοινωνία

Δημήτρης Καζάκης, Εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ (Θανάσης Λασκαράτος, γραφείο τύπου)

 

Θάνος Τζήμερος, Πρόεδρος του κόμματος Δημιουργία Ξανά

1.      Τι είναι τελικά αυτό που χρεωκόπησε στην Ελλάδα;

Οι αξίες μας και η Παιδεία. Η οικονομική χρεοκοπία ήταν φυσικό επακόλουθο.

2.      Θα σεβαστείτε τις δεσμεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης; Αν ναι, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εντός αυτής της πορείας; Αν όχι, μπορείτε να σηματοδοτήσετε την τροχιά της χώρας την επόμενη ημέρα;

Είναι δυνατόν όταν η Ελλάδα έχει φτάσει στο έσχατο όριο της ανυποληψίας, διεθνώς, να συζητάμε για το αν θα σεβαστούμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις; Φυσικά και θα τις σεβαστούμε και θα φροντίσουμε να ξανακάνουμε τη χώρα μας αξιόπιστη. Προτεραιότητες:

– Κατάργηση όλων των παράλογων – και πολύ συχνά αντιφατικών – νόμων που κάνουν και την παραμικρή επένδυση άθλο. Αντικατάστασή τους με ένα φορολογικό νομοσχέδιο 30 σελίδων (αντί για τις 18.000 σελίδες του ΚΒΣ!) με ενιαίο φορολογικό συντελεστή, ανταγωνιστικό των γειτόνων μας. Ο επενδυτής, ξέρετε, δεν πηγαίνει εκεί που τον βασανίζουν. Κι όταν πυροβολείς την επιχειρηματικότητα σκοτώνεις τον εργαζόμενο. Δημιουργία εταιρειών σε μία μέρα.

– Δέσμευση για σταθερότητα του φορολογικού συστήματος τουλάχιστον μέχρι το τέλος της 4ετίας. Δεν μπορεί να αλλάζει η νομοθεσία ανάλογα με το πώς ξυπνάει ο υπουργός οικονομικών και να μην μπορείς να κάνεις πλάνο ούτε για μια εβδομάδα.

– Κατάργηση της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς με πλήρη μηχανογράφηση του κράτους. Δεν χρειάζεται πάνω από 6 μήνες, αλλά ποτέ δεν έγινε, γιατί η διαφθορά είναι μια επικερδής βιομηχανία με «μετόχους» τα κόμματα, τους συνδικαλιστές και τους «κουμπάρους».

– Κλείσιμο των αντιπαραγωγικών ΔΕΚΟ. Εξορθολογισμός της λειτουργίας του στενού Δημόσιου τομέα με κατάργηση των τομέων που δεν αποδίδουν.

3. Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της διαφθοράς πολιτικών και τι νομικό πλαίσιο θα εισηγηθείτε για την εμπέδωση της ισονομίας μεταξύ πολιτών και μελών της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας. Συμφωνείτε με την οριστική αφαίρεση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το συντομότερο δυνατόν;

Το κατάπτυστο άρθρο 86 είναι μία μόνο από τις επείγουσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Σύνταγμα και στη λειτουργία του πολιτεύματος γενικότερα. (Γιατί, αλήθεια, κανένας δεν ρωτάει τον Βενιζέλο πώς το εμπνεύστηκε;). Προτείνουμε, τα αδικήματα που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα να μην παραγράφονται ποτέ. Όταν κάποιος πρωτομπαίνει στην πολιτική γίνεται λεπτομερής καταγραφή της περιουσίας του, κινητής και ακίνητης, και κάθε χρόνο το «πόθεν έσχες» εφαρμόζεται ουσιαστικά. Καταργείται η βουλευτική ασυλία. Αν κρατικοί λειτουργοί καταχραστούν δημόσιο χρήμα, η περιουσία τους δημεύεται και οι ίδιοι φυλακίζονται.

3.      Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της εκτενούς λαθρομετανάστευσης.

Αυστηρός έλεγχος των συνόρων με εξάρθρωση των κυκλωμάτων (ελληνικών και ξένων) που κάνουν «εισαγωγή» λαθρομεταναστών. Αναθεώρηση του Δουβλίνο ΙΙ ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ως ευρωπαϊκό και όχι ώς ελληνικό. Οι λαθρομετανάστες δεν έχουν στόχο να πάνε στον Άγιο Παντελεήμονα αλλά στις χώρες της δυτικής Ευρώπης. Άμεση απέλαση όσων πληρούν τις προϋποθέσεις.

4.      Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για την εμπέδωση της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και αναφέρατε το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσετε στην υλοποίηση των μέτρων.

Στην υπάρχουσα δημόσια διοίκηση που δεν ξέρει τι θα πει job description αποκλείεται να εμπεδωθεί αξιοκρατία. Ο υπάλληλος γραφείου, απόφοιτος δημοτικού, που διορίστηκε «από το παράθυρο» ως κηπουρός σε υπηρεσία (που δεν καν έχει κήπο), πώς αντιμετωπίζεται αξιοκρατικά; Μόνο το χτίσιμο από την αρχή παράλληλων υπηρεσιών – με κατάργηση των υπαρχουσών – και εντελώς διαφορετικό οργανόγραμμα (π.χ. στην εποχή των e-mail δεν χρειάζονται κλητήρες) μπορεί να φέρει την αξιοκρατία, διότι θα ξέρουμε ποιο είναι το ζητούμενο σε κάθε θέση και πώς ο εργαζόμενος ανταποκρίνεται σε αυτό. Προϋπόθεση για όλα: πλήρης μηχανοργάνωση του Δημοσίου. Θα ξεκινήσουμε να το εφαρμόζουμε από την επόμενη των εκλογών και σε 6 μήνες θα έχει τελειώσει.

5.      Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στη δικαιοσύνη και εξηγήστε μας πώς τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια. Τι στόχο θέτετε για τον μέσο χρόνο εκδίκασης;

Αφαιρούμε από τη Δικαιοσύνη ένα πλήθος εργασιών που τώρα την βαρύνουν, δεν έχουν κανένα νομικό χαρακτήρα, και θεσπίστηκαν για να έχουν δουλειά οι δικηγόροι (Γιατί π.χ. κάθε μεταβολή στο καταστατικό μιας εταιρείας να πρέπει να πάει στο πρωτοδικείο; Αρκεί το επιμελητήριο και η αποστολή της με e-mail.) Καθιέρωση εξωδικαστικών θεσμών όπως της διαιτησίας. Μηχανογράφηση παντού (είναι δυνατόν να ισχύει σήμερα το «καθαρογράψιμο» των αποφάσεων που χρειάζεται πολλούς μήνες;) Παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων. Υποθέσεις που δεν στοιχειοθετούν αδίκημα – με δεδομένη και την δικομανία του Έλληνα – θα μπαίνουν με ευθύνη του εισαγγελέα στο αρχείο. Σήμερα ακόμα και γραφικότητες φτάνουν στο ακροατήριο. Κυρίως όμως η απλοποίηση και η σαφήνεια της νομοθεσίας θα οδηγήσει σε πολύ λιγότερες υποθέσεις.

6.      Παρά τα κίνητρα των αποδείξεων, όσο πιο μικρή είναι μία επιχείρηση, τόσο πιθανότερο να μην εκδίδει αποδείξεις. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας όμως είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής από μικρούς και μεγάλους.

Το κυριότερο μέτρο είναι η λογοδοσία του κράτους και ο εξορθολογισμός της φορολογικής νομοθεσίας. Όσο το κράτος θα κλέβει τον πολίτη με παράλογη φορολόγηση, είτε έχει εισόδημα είτε όχι, και όσο ο ιδρώτας του φορολογούμενου γίνεται ακίνητα του κάθε Άκη ο πολίτης θα αμύνεται. Αν το κράτος αποφασίσει να μη φέρεται ως «νονός», τα πράγματα είναι εύκολα: αρκεί η σύνδεση του λογιστηρίου κάθε εταιρείας on line με την εφορία. 

7.      Περιγράψτε τον μέσο απόφοιτο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον οποίον θα παρήγαγε το ιδεατό σύστημα παιδείας κατά τη γνώμη σας. Με ποιες διαρθρωτικές κινήσεις εκτιμάτε ότι μπορείτε να το πετύχετε;

Ο απόφοιτος θα πρέπει να έχει αποκτήσει κριτική σκέψη, αναλυτική ικανότητα, ευρύ εγκυκλοπαιδικό υπόβαθρο, άριστη γνώση της ελληνικής και τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας και να έχει επαφή με την επαγγελματική πραγματικότητα. Για να φτάσουμε εκεί, αποσυνδέουμε την Παιδεία από την κομματική κηδεμονία και εφαρμόζουμε αξιολόγηση διαδασκόντων και σχολείων σε όλες τις βαθμίδες εκαπίδευσης. Διαβάστε όλες τις θέσεις μας για την Παιδεία στο http://www.dimiourgiaxana.gr

Μιχάλης Ηλιάδης, Πρόεδρος του κόμματος Κοινωνία

1. Τι είναι τελικά αυτό που χρεωκόπησε στην Ελλάδα;

Η Πατρίδα μας χρεωκόπησε πρώτα πνευματικά και κατόπιν οικονομικά. Η αποδόμηση της πνευματικής αυτοσυνειδησίας των Ελλήνων και της αξιακής τους συγκρότησης, επιβλήθηκε από το πολιτικό σύστημα, κυρίως μετά την Μεταπολίτευση. Αυτή συντελείται από τότε ανελλιπώς, κυρίως μέσω της παρεχόμενης Παιδείας και με την αμέριστη βοήθεια των ΜΜΕ και ιδιαιτέρως της τηλεόρασης.

Έτσι, ο υπερκαταναλωτισμός, η ηδονοθηρία, το προσωπικό όφελος πάσει θυσία, το βόλεμα, η «αρπαχτή», αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό την εντιμότητα, την αξιοκρατία, τη συνέπεια, την αλληλεγγύη.

Το υπάρχον πολιτικό σύστημα, όπως έχει γίνει πλέον κατανοητό, όλα αυτά τα χρόνια επιβίωνε με το ρουσφέτι, την απάτη, την οικογενειοκρατία, την συναλλαγή, τη σπατάλη και κατάχρηση του Δημοσίου χρήματος. Είναι σαφές λοιπόν, ότι πρόκειται για ένα χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα.

Η οικονομική χρεωκοπία προέκυψε αφενός λόγω τους συνεχούς δανεισμού στον οποίο προέβαιναν οι Ελληνικές κυβερνήσεις για να καλύψουν τα ελλείμματα, τα οποία η ανερμάτιστη και άφρων πολιτική τους δημιουργούσε, αφετέρου λόγω των τοκογλυφικών όρων των δανείων που μας συνοδεύουν εδώ και πολλά χρόνια.

2. Θα σεβαστείτε τις δεσμεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης; Αν ναι, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εντός αυτής της πορείας; Αν όχι, μπορείτε να σηματοδοτήσετε την τροχιά της χώρας την επόμενη ημέρα;

Είναι σαφές πλέον ότι το Μνημόνιο εξυπηρετεί τους δανειστές και εξασφαλίζει τα συμφέροντα τους. Ο Έλληνας μπαίνει τελευταίος στη λίστα των προτεραιοτήτων του κράτους. Στερείται τα στοιχειώδη για την διαβίωσή του, καταστρέφεται το σύστημα Υγείας της Χώρας και το κράτος Πρόνοιας, με στόχο τη δημιουργία πλεονάσματος για να εξυπηρετηθούν οι δανειστές, ενώ συγχρόνως εκχωρείται η Εθνική κυριαρχία της Ελλάδος.

Εμείς θεωρούμε παράνομες τις συμβάσεις που υπεγράφησαν και θα αγωνισθούμε για την ακύρωσή τους.

Η στάση που πρέπει να τηρήσει η Χώρα περιλαμβάνει τις παρακάτω κατευθύνσεις:

Ακύρωση όλων των συμφωνιών (Μνημονίων και Δανειακών Συμβάσεων) που δεσμεύουν τη Χώρα, υποδουλώνουν το λαό μας και αναιρούν την Εθνική μας κυριαρχία.

Άμεση στάση πληρωμών, έως ότου γίνει μέσω διεθνούς Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου λεπτομερής καταγραφή του Ελληνικού χρέους. Απόδοση ευθυνών σε όσους πολιτικούς εμπλέκονται στη τραγωδία της Πατρίδος μας και δήμευση των περιουσιών τους.

Εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος και άμεσος έλεγχος στις υπόλοιπες τράπεζες, ώστε να έλθουν στο φως όλα τα οικονομικά τους στοιχεία προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με την ελάφρυνση των δανειοληπτών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Επειδή η σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας και η συνεχής εξαθλίωση του λαού μας δεν μπορεί να συνεχιστεί πλέον: αν η Ε.Ε. δεν σεβαστεί την Ελλάδα και δεν την βοηθήσει όπως υποχρεούται (ίσως με μεταφορά πόρων στο πλαίσιο μίας κοινής δημοσιονομικής πολιτικής), τότε, παρότι δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές θα υποχρεωθούμε να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα, ώστε να γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας μας που απαιτείται.

Ανάταξη της παραγωγικής βάσης της Χώρας, με στόχο την αυτάρκεια αλλά και την τόνωση των εξαγωγών.

3. Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της διαφθοράς πολιτικών και τι νομικό πλαίσιο θα εισηγηθείτε για την εμπέδωση της ισονομίας μεταξύ πολιτών και μελών της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας Συμφωνείτε με την οριστική αφαίρεση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το συντομότερο δυνατόν;

Επειδή, «αρχή άνδρα δείκνυσι», δεν θεωρούμε ότι η πολιτική διαφθείρει, απλά αναδεικνύει τους διεφθαρμένους.

Η πολιτική για την «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» είναι ήθος, Παιδεία, Πολιτισμός. Ο πολιτικός είναι πρότυπο για την κοινωνία και αυτό που λείπει είναι το ήθος των προσώπων.

Οφείλουμε όμως να νομοθετήσουμε την αποσύνδεση της Δικαστικής εξουσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας από την κρίση των εκάστοτε κυβερνώντων. Οι δικαστικοί και οι αξιωματικοί θα κρίνονται από τα συμβούλια κρίσεων των κλάδων τους και όχι από τους υπουργούς, ούτε οι προαγωγές θα γίνονται από το ΚΥΣΕΑ.

Κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που λέγεται κατ’ ευφημισμόν έτσι ενώ είναι νόμος που απαλλάσσει τους υπουργούς από τις οποιεσδήποτε ευθύνες τους!. Κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, πλην των περιπτώσεων που σχετίζονται με την εκφορά του πολιτικού λόγου.

4. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της εκτενούς λαθρομετανάστευσης.

Χάραξη εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, με γνώμονα το συμφέρον της Χώρας και του λαού. Στα πλαίσια αυτά πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο ποσοστό μεταναστών επί του Ελληνικού πληθυσμού.

Το άρθρο 2 της συμφωνίας Σένγκεν παρέχει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναστείλει μονομερώς και «προσωρινά» την είσοδο μεταναστών σε περίπτωση εκτάκτων συνθηκών και για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως, δηλαδή επιβάλλεται να γίνει σήμερα.

Συγχρόνως, πρέπει να απαιτήσει η Ελλάδα να γίνει Ευρωπαϊκός κανονισμός η συμφωνία επανεισδοχής που υπεγράφη μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας το 2002. Σε εφαρμογή αυτού η Frontex θα παραδίδει αυθημερόν τους συλληφθέντες λαθρομετανάστες σε Τουρκικό απόσπασμα στην μεθοριακή γραμμή για περαιτέρω επαναπροώθηση. Έτσι μόνο θα σταματήσει η ενεργός ανοχή της Τουρκίας στην λαθρομετανάστευση.

Ουσιαστική αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και χρηματοδοτήσεων για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, ώστε αυτά πράγματι να γίνουν τα σύνορα της Ε.Ε.

Η Ελλάδα μπορεί να ασκήσει ισχυρή πίεση στην Ε.Ε. για την ευόδωση των αιτημάτων της, μεταξύ των οποίων συμφωνίες επαναπατρισμού με τις χώρες προελεύσεως των λαθρομεταναστών. Το επιχείρημα είναι ότι σε αντίθετη περίπτωση και για λόγους Εθνικής ασφάλειας, θα επιτρέψει στους λαθρομετανάστες να μεταβούν στις διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως άλλωστε η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών επιθυμεί.

Όσον αφορά στους λαθρομετανάστες που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα, καθώς και για όσους συλλαμβάνονται, λύση είναι μόνο η άμεση απέλασή τους. Εξαίρεση μπορεί να υπάρξει μόνο γι’ αυτούς που αποδεδειγμένα διώκονται στις χώρες τους λόγω πολιτικών φρονημάτων. Η άμεση απέλαση αφορά πρωτίστως και όσους εκτίουν ποινές φυλάκισης σε Ελληνικές φυλακές.

5. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για την εμπέδωση της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και αναφέρατε το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσετε στην υλοποίηση των μέτρων.

Δημιουργία ενός συστήματος Δημόσιας Διοίκησης, στο οποίο δεν θα έχουν δυνατότητα τα πολιτικά πρόσωπα να παρεμβαίνουν.

Οι διευθυντές των Δημόσιων υπηρεσιών θα επιλέγονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια των υπουργείων, τα οποία θα καθορίζουν και την ιεραρχική εξέλιξη των εργαζομένων, χωρίς να αλλοιώνεται η σύνθεσή τους από υπουργικές αποφάσεις.

Ο ρόλος του κράτους είναι εποπτικός, ελεγκτικός και συντονιστικός.

Όχι λιγότερο κράτος, αλλά κράτος αρωγός του πολίτη με λιγότερες υπουργικές παρεμβολές.

6. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στη δικαιοσύνη και εξηγείστε μας πώς τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια. Τι στόχο θέτετε για τον μέσο χρόνο εκδίκασης;

Η βασική θέση της Παρατάξεως είναι η απεμπλοκή της Δικαιοσύνης από τις πολιτικές παρεμβάσεις στις οποίες οφείλεται η γενικευμένη δυσλειτουργία της.

Όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων η «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» προτείνει:

Α. Την αύξηση του αριθμού των ενεργών δικαστικών λειτουργών, ο οποίος σήμερα δεν επαρκεί με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υποθέσεων και την καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης.

Β. Τον περιορισμό των αναβολών της δίκης.

Γ. Τη μηχανοργάνωση των δικαστηρίων και την αναβάθμιση των υποδομών τους.

Θεωρούμε ότι ένας ρεαλιστικός και αποδεκτός μέσος χρόνος εκδίκασης είναι 6 με 8 μήνες.

 

7. Παρά τα κίνητρα των αποδείξεων, όσο πιο μικρή είναι μία επιχείρηση, τόσο πιθανότερο να μην εκδίδει αποδείξεις. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας όμως είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής από μικρούς και μεγάλους.

Κατάργηση της κομματοκραττίας στη Δημόσια Διοίκηση.

Στελέχωση του Υπ. Οικ. με εξειδικευμένο προσωπικό.

Ψήφιση ενός δίκαιου και μακροχρόνιου φορολογικού συστήματος, αναλόγου και με την φοροδοτική ικανότητα κάθε πολίτη το οποίο λύνει εν πολλοίς τα θέματα της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

Δημιουργία πραγματικού περιουσιολογίου. Επίσης, το Υπ. Οικ. απαιτείται να αποκτήσει αξιόπιστο λογισμικό διασταύρωσης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων.

8. Περιγράψτε τον μέσο απόφοιτο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον οποίον θα παρήγαγε το ιδεατό σύστημα παιδείας κατά τη γνώμη σας. Με ποιες διαρθρωτικές κινήσεις εκτιμάτε ότι μπορείτε να το πετύχετε;

Η Παιδεία πρέπει να είναι βαθειά και ουσιαστική να μορφώνει τους νέους μας με Αρχές και ήθος, δηλαδή με τα ιδανικά της Ελληνορθόδοξης Παραδόσεως μας, όπως, εξ άλλου, επιτάσσει το Σύνταγμα, το οποίο οι Κυβερνώντες έχουν από δεκαετιών θέσει σε αχρησία. Η Παιδεία μας πρέπει να παράγει Πολιτισμό και όχι να μιμείται άκριτα τις εξαλλοσύνες της Δύσης. Όσοι διαφωνούν με αυτές τις Αρχές θα σπουδάζουν σε σχολεία αθρήσκων.

Ο απόφοιτος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πλην της ειδικευμένης τεχνολογικής εκπαίδευσης, πρέπει να είναι καταρτισμένος με τις βασικές γνώσεις της Γλώσσας, τόσο της καθομιλουμένης όσο και της Αρχαιοελληνικής, της Ιστορίας και τους Πολιτισμού μας.

Αυστηρά οριοθετημένο πλαίσιο αρχών και κανόνων που διέπει τη λειτουργία του Σχολείου.

Προσεκτική επιλογή του εκπαιδευτικού, με έμφαση στη συνολική παρουσία και συγκρότησή του, επειδή ακριβώς το πρόσωπο του παιδαγωγού (ο δάσκαλος είναι πρόσωπο δεν είναι ρόλος) λειτουργεί σαν πρότυπο στους μαθητές και είναι αυτός ο οποίος μπορεί να κάνει τους μαθητές να αγαπήσουν το σχολείο.

Συνεχής αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου, το οποίο πρέπει να στοχεύει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και ικανότητας των μαθητών.

Δημήτρης Καζάκης, Εκπρόσωπος του ΕΠΑΜ (Θανάσης Λασκαράτος, γραφείο τύπου)

1. Τι είναι τελικά αυτό που χρεωκόπησε στην Ελλάδα;

Στην Ελλάδα χρεοκόπησε ολόκληρο το πολιτικο -οικονομικό μοντέλο που εφαρμόστηκε στη χώρα από την εποχή της ένταξής μας στην ΕΟΚ. Μιας ένταξης που έγινε με όρους σε βάρος της οποιασδήποτε προοπτικής αυτοδύναμης ανάπτυξης της χώρας, που της επιφυλάχτηκε ο ρόλος αποκλειστικά του πελάτη των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομικά κεντροευρωπαϊκών  χωρών. Η ένταξή μας στην ευρωζώνη επισφράγισε και οριστικοποίησε αυτή τη παρακμιακή πορεία που οδήγησε στη σημερινή χρεοκοπία.

Έτσι βιώσαμε τη σταδιακή αποβιομηχάνιση και την υποκατάσταση κάθε παραγόμενου προϊόντος από εισαγόμενα, τη εγκατάλειψη της αγροτικής παραγωγής και κάθε άλλης παραγωγικής διαδικασίας και την υιοθέτηση ενός στρεβλού μοντέλου ανάπτυξης παρασιτικών δραστηριοτήτων από κρατικοδίαιτες κατά κύριο λόγο επιχειρήσεις.

Η παρασιτική αυτή οικονομική λειτουργία ήταν αυτονόητο ότι δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί, αν δεν διαπλέκονταν ευθέως με το κράτος και το πολιτικό σύστημα, που κατέστη έτσι υποχείριο των πλέον διεφθαρμένων οικονομικών κυκλωμάτων, που αποτελούν σήμερα την οικονομική ελίτ της χώρας, η οποία αντιλαμβάνεται τα συμφέροντά της σε ευθεία διασύνδεση με αντίστοιχα συμφέροντα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Το δε πολιτικό σύστημα εξαρτά την επιβίωσή του από την εξυπηρέτηση των ιδίων συμφερόντων.

Το κομματικό κράτος, η γραφειοκρατία, η πολυνομία και η διαφθορά που προκαλούν, ήταν τα απαραίτητα εργαλεία για τον εκμαυλισμό ολόκληρων κοινωνικών στρωμάτων προκειμένου να διαιωνιστεί αυτό το φαύλο, κατʼ επίφαση δημοκρατικό καθεστώς και να επέλθει η σταδιακή υποδούλωση της χώρας μέσα από τη πλήρη οικονομική της εξάρτηση από το διεθνές, μαφιόζικου τύπου, χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Και το χρέος που συνεχώς αυξάνονταν ήταν το κατάλληλο μέσο προς τούτο.
2. Θα σεβαστείτε τις δεσμεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης; Αν ναι, ποιες είναι οι προτεραιότητές σας εντός αυτής της πορείας; Αν όχι, μπορείτε να σηματοδοτήσετε την τροχιά της χώρας την επόμενη ημέρα;

Προφανώς όχι! Οι δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα σε βέβαιη καταστροφή και σε εξανδραποδισμό το λαό της.

Η επόμενη ημέρα της άρνησης αναγνώρισης του χρέους και της απόρριψης όλων των συμβάσεων που το ακολουθούν θα είναι μεν μια δύσκολη, αλλά σαφώς πολύ καλύτερη ημέρα, αφού θα ανοίξει η προοπτική για τη κοινωνική και οικονομική ανάταξη, μια ανάταξη που θα στηρίζεται στις δυνάμεις του ίδιου του λαού, στο πλούτο και τα άφθονα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας και που τώρα θέλουν οι ξένοι επικυρίαρχοι να τα καρπωθούν.

Η ανάκτηση όλων των απαραίτητων εργαλείων για την υλοποίηση ενός σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης προς όφελος των εργαζομένων και του λαού θα είναι το πρώτο μεγάλο βήμα. Δηλαδή, η καθιέρωση ενός γνήσια εθνικού νομίσματος, προστατευμένου από τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, η χάραξη εθνικής δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, ο αυστηρός έλεγχος της ροής κεφαλαίων από και προς τη χώρα μας, η εθνικοποίηση προς τούτο της Τράπεζας της Ελλάδος και των μεγάλων εμπορικών τραπεζών, η γενικευμένη σεισάχθεια για την ανακούφιση των νοικοκυριών, των αγροτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προστασία των καταθέσεων των πολιτών και η ανάκτηση της προ μνημονίων αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων, αποτελούν τα απαραίτητα πρώτα μέτρα για να μπορέσει η χώρα να σταθεί πάλι στα πόδια της.

3. Πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της διαφθοράς πολιτικών και τι νομικό πλαίσιο θα εισηγηθείτε για την εμπέδωση της ισονομίας μεταξύ πολιτών και μελών της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας Συμφωνείτε με την οριστική αφαίρεση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το συντομότερο δυνατόν;

Κατʼ αρχήν θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία με ταυτόχρονη δήμευση των περιουσιών όλων όσων καρπώθηκαν με πράξεις ή με παραλείψεις δημόσιο χρήμα, ή βοήθησαν να το καρπωθούν τρίτοι. Επίσης, παραδειγματική θα είναι η τιμωρία όλων αυτών που παρέδωσαν τη χώρα έρμαιο στις βουλιμικές διαθέσεις των ξένων δανειστών και επέτρεψαν τη εγκαθίδρυση του καθεστώτος κατοχής που βιώνουμε σήμερα στο οικονομικό και το πολιτικό πεδίο.

Ταυτόχρονα θα εκλεγεί μια ευρεία Συντακτική Εθνοσυνέλευση προκειμένου να συντάξει νέο δημοκρατικό Σύνταγμα, όπου θα κατοχυρώνεται στη πράξη η λαϊκή κυριαρχία και η Δημοκρατία. Σε ένα τέτοιο Σύνταγμα, άρθρα όπως το 86 του σημερινού δεν μπορεί να έχουν θέση.

Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει ριζική αναθεώρηση συνολικά του θεσμικού πλαισίου με βάση το οποίο λειτουργεί το κράτος και διέπονται οι σχέσεις του με τον πολίτη, για να πάψουν να υφίστανται η πολυνομία, η γραφειοκρατία και η κομματοκρατία, που αποτελούν τη μήτρα της διαφθοράς.

Απλοί, κατανοητοί νόμοι, που θα αποκαθιστούν κάθε φορά τη δικαιοσύνη, την ισοπολιτεία, θα αφήνουν το μέγιστο βαθμό ελευθερίας στο πολίτη και γιʼ αυτό θα μπορούν να γίνονται σεβαστοί από όλους είναι το ζητούμενο.

4. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για να αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της εκτενούς λαθρομετανάστευσης.

Αυτό που προέχει στη προκειμένη περίπτωση είναι να σπάσει το κύκλωμα διακίνησης και εκμετάλλευσης των ανθρώπων, ανεξάρτητα από καταγωγή και προέλευση, που ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή.

Συνεπώς τα πρώτα μέτρα είναι στη κατεύθυνση του αυστηρού ελέγχου των συνόρων, της παραδειγματικής τιμωρίας με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, των διακινητών, αλλά και όσων εκμεταλλεύονται τους ανθρώπους αυτούς, της καταγγελίας των συμφωνιών του Δουβλίνου που μετέτρεψαν τη χώρα μας σε σκουπιδότοπο ανθρώπινων ψυχών και της σταδιακής απομάκρυνσης από τη χώρα όλων όσων είναι αδύνατο να απορροφηθούν και να ενταχθούν αρμονικά στο παραγωγικό και το κοινωνικό ιστό της χώρας.
5. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα που θα λάβετε για την εμπέδωση της αξιοκρατίας στη δημόσια διοίκηση και αναφέρατε το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθήσετε στην υλοποίηση των μέτρων.

Εάν η δημόσια διοίκηση εξακολουθήσει να αποτελεί φέουδο ιδιοτελών ιδιωτικών συμφερόντων, ή των κάθε είδους πελατειακών σχέσεων που έρχονται να ικανοποιήσουν οι εκάστοτε πολιτικοί προϊστάμενοί της, τότε το να μιλάμε για αξιοκρατία αποτελεί τουλάχιστον ανέκδοτο.

Για να υπάρξει αξιοκρατία θα πρέπει πριν απʼ όλα να υπάρξει συγκροτημένο σχέδιο λειτουργίας και σαφής περιγραφή των σκοπών και των στόχων κάθε ξεχωριστής υπηρεσίας.

Ένα σύστημα που λειτουργεί με βάση συγκεκριμένη στοχοθεσία και σαφή χρονοδιαγράμματα, μπορεί να αυτορυθμιστεί και να αποβάλει τα στοιχεία που δεν ικανοποιούν τους όρους και τους σκοπούς της λειτουργίας του.

Ένα λειτουργικό και αντιγραφειοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο επίσης είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης προς όφελος των πολιτών.

Μόνο με την ικανοποίηση των παραπάνω όρων είναι δυνατή επίσης, η αναγκαία αξιολόγηση του προσωπικού κάθε υπηρεσίας.

Όλα τα παραπάνω θα γίνουν κατορθωτά με την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας στο οποίο θα περιγράφονται αναλυτικά τα εργαλεία και τα μέσα, άρα και η διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και η στελέχωσή της για την επίτευξη των στόχων του σχεδίου αυτού. Με την ολοκλήρωση της εκπόνησης του εθνικού σχεδίου, οι αλλαγές δεν μπορεί παρά να είναι άμεσες.
6. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στη δικαιοσύνη και εξηγείστε μας πώς τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν στην έγκαιρη εκδίκαση των υποθέσεων στα δικαστήρια. Τι στόχο θέτετε για τον μέσο χρόνο εκδίκασης;

Οι δικαστικοί, οι δικηγορικοί σύλλογοι και το προσωπικό των δικαστηρίων εντοπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και έλλειψη εκπαιδευμένου προσωπικού. Υπάρχουν επίσης νομοθετικά κενά που επιτρέπουν τις συστηματικές αναβολές στις εκδικάσεις κτλ.. Η θεραπεία των παραπάνω προβλημάτων θα συμβάλει αποφασιστικά στην έγκαιρη εκδίκαση των διαφόρων υποθέσεων.
7. Παρά τα κίνητρα των αποδείξεων, όσο πιο μικρή είναι μία επιχείρηση, τόσο πιθανότερο να μην εκδίδει αποδείξεις. Η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας όμως είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πείτε μας 2-3 συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής από μικρούς και μεγάλους.

Ένα φορολογικό σύστημα για να λειτουργεί και να είναι αποτελεσματικό πρέπει να είναι απλό και να δημιουργεί κατʼ αρχάς αίσθημα δικαίου στους πολίτες, άρα θα πρέπει να εξασφαλίζει δικαιοσύνη στη κατανομή των βαρών και να είναι ανταποδοτικό. Θα μπορέσουμε να μιλήσουμε σοβαρά για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής τότε και μόνον τότε που το ελληνικό φορολογικό σύστημα θα αποκτήσει αυτά τα χαρακτηριστικά. Μέχρι να γίνει αυτό, η φοροδιαφυγή είναι αδύνατο να ελεγχθεί, πολύ περισσότερο μάλιστα που η νόμιμη απαλλαγή και η φοροαποφυγή είναι καθεστώς για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ειδικά τις πολυεθνικές.

Η υπερβάλλουσα φορολογία, τα χαράτσια για τους πολλούς, η χαμηλή ανταποδοτικότητα και οι χαριστικές ρυθμίσεις για τους λίγους και ισχυρούς αποτελούν κίνητρο και ισχυρή δικαιολογητική βάση, έστω και προσχηματική, για την εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Στη παρούσα δε φάση όπου η φορολογία κατευθύνεται στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των ξένων δανειστών, η φοροαποφυγή παίρνει τη μορφή αντιστασιακής πράξης και καθήκοντος για κάθε έλληνα πατριώτη πολίτη.

8. Περιγράψτε τον μέσο απόφοιτο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τον οποίον θα παρήγαγε το ιδεατό σύστημα παιδείας κατά τη γνώμη σας. Με ποιες διαρθρωτικές κινήσεις εκτιμάτε ότι μπορείτε να το πετύχετε;

Ο κάθε απόφοιτος της μέσης εκπαίδευσης θα πρέπει κατʼ αρχήν να μιλάει σωστά την ελληνική γλώσσα για να μπορεί να σκέπτεται και να εκφράζεται με επάρκεια τόσο με το προφορικό λόγο, όσο και με το γραπτό, καθώς επίσης να έχει αναπτύξει στοιχειωδώς κριτική σκέψη. Θα πρέπει να έχει βασικές γνώσεις στην ιστορία, και τις θετικές επιστήμες, να έχει σαφή αντίληψη του κόσμου γύρω του και να γνωρίζει πως μπορεί να ερευνά και να βρίσκει τις πληροφορίες που χρειάζονται και πώς να τις συνθέτει, για να αποκτά πλήρη γνώση του αντικειμένου που τον ενδιαφέρει κάθε φορά.

Η «εξειδικευσιομανία» και ο προσανατολισμός στην επιτυχία των εισαγωγικών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια κατέστρεψε επί της ουσίας την Εκπαίδευση στη δεύτερή της βαθμίδα.

Χρειάζεται ριζική αλλαγή των βιβλίων και του τρόπου διδασκαλίας από τη 1η Δημοτικού. Απαιτείται απλότητα στα προγράμματα και αποσύνδεση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, από τις διαδικασίες εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Οι απαιτούμενες αλλαγές θέλουν πολύ μελέτη και χρόνο υλοποίησης για να αποδώσουν. Οι παλαιότερες «συνταγές» πάντως αποδεικνύονται ολοένα και πιο αποδοτικές από τους νεωτεριστικούς πειραματισμούς!

48 comments

Alexandros15 26 April 2012 at 09:56

Συγγνώμη αλλα κατά την άποψη μου λείπουν οι βασικότερες ερωτήσεις,

Τι θα πράξουν για το θέμα της AOZ και πως σχεδιάζουν να εκμεταλλευτούν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τι είδους ενεργειακή πολιτική θα ακολουθήσουν.

Τι πολιτική θα τηρήσουν έναντι της Τουρκίας και της “ΦΥΡΟΜ”, τι σχέδιο έχουν γενικότερα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδος.

Τι πολιτική σκοπεύουν να ακολουθήσουν έναντι της Ελληνικής Ομογένειας είτε αυτής που ζει στις γείτονες χώρες η και μακρύτερα.

Πως σκοπεύουν να επαναφέρουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης?

Δηλαδή έχουμε περιορίσει το ενδιαφέρον μας στη μικροπολιτική, διαφθορά, φοροδιαφυγή, και ποσο έχει το ραπανάκι στη λαϊκή και αφήνουμε τα σημαντικά και μεγάλα, πως θα αντιμετωπίσουμε κρίση έτσι? Μόνον το ερώτημα 1 και το 3 έχουν κάποιο νόημα και σημασία ευρύτερη ακόμα και αυτό για την παιδεία μονο και μονο το ότι περιορίζεται στη δευτεροβάθμια παιδεία το μειώνει, δηλαδή το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα λειτουργεί σωστά?

Reply
admin 26 April 2012 at 18:12

Τα εθνικά θέματα επισκιάζονται από την κρίση, αυτήν την περίοδο, καλώς ή κακώς. Τα ενεργειακά μπορούν κάλλιστα να συμπεριληφθούν στις προτεραιότητες διακυβέρνησης της χώρας, αν κάποιος το επιθυμεί. Το ερώτημα πατουσαμε παιδείας, αφορά το σύνολο της υπχρεωτικής εκπαίδευσης και από την απάντηση μπορεί κανείς να εκμαιεύσει ενα μακροπρόθεσμο όραμα για τη χώρα (αν ξεφύγουν οι ερωτώμενοι από την ξύλινη γλώσσα).

Reply
Πατριώτης 27 April 2012 at 06:31

Επίσης, δεν υπάρχει ερώτηση για το (λαθρο)μεταναστευτικό, το σοβαρότερο, κατά την άποψή μου, πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, επειδή αγγίζει όλους τους τομείς του δημόσιου βίου. Η λαθρομετανάστευση απειλεί την συνοχή του κράτους, αλλοιώνει τον πληθυσμό, καταστρέφει την οικονομία, εγκυμονεί προβλήματα για την δημοσία υγεία και την εθνική ασφάλεια κλπ. Αν αυτό το πρόβλημα δεν λυθεί, ουδέν δύναται γενέσθαι των δεόντων.

Reply
admin 27 April 2012 at 07:49

To 4;

Reply
Alexandros15 27 April 2012 at 08:54

Αν υποθέσουμε ότι τα εθνικά θέματα μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα εξαιτίας της κρίσης, πως σκοπεύουν να επιλύσουν την κρίση? Απαραίτητο για να επιλυθεί η κρίση είναι η επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλα και η αύξηση της επιχειρηματικότητας, το οποιο κανένας η ελάχιστοι τέλος πάντων αναφέρουν. Μια ευκαιρία ανάπτυξης είναι τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, πως όμως να τα εκμεταλλευτούμε χωρίς AOZ, αυτό όμως θα γίνει σε σχέση με την Τουρκια, δεν άπτεται των εθνικών θεμάτων? Άλλη ευκαιρία ανάπτυξης είναι η αξιοποίηση των Λιμανιών Μακεδονίας και Θράκης ως εμπορικών κόμβων με τη Βόρεια και ανατολική Ευρώπη, για να γίνει αυτό δεν πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με την Βουλγαρία και τα Σκοπια και να επιλυθεί το θέμα ταυτότητας και όχι μονο ονομασίας των Σκοπιων? Η Τουρκια επίσης αποτελεί μια τεραστια αναπτυσσόμενη αγορά δεν πρέπει να αυξήσουμε τις εξαγωγές αλλα και να γίνουμε ο κόμβος για της εμπορικές συναλλαγές Τουρκίας ΕΕ? Δεν άπτεται ένας τέτοιος στόχος των εθνικών θεμάτων, αντί να προσκυνάμε τη μεγάλη πύλη όπως κάνουνε μερικοί πολιτικοί δεν πρέπει να τους χρησιμοποιήσουμε προς όφελος των συμφερόντων μας? Δεν πρέπει στη συμμαχία μεταξύ Κύπρου Israel και Ελλάδος, την οποια επέβαλλε το Israel όπως είχε κάνει και ο Πούτιν παλαιότερα, να συνεισφέρουμε και εμείς κάτι? Διαφορετικά θα καταστήσουμε τους εαυτούς μας τον τελευταίο τροχό της αμάξης σε μια συμμαχία για άλλη μια φορα, με ο,τι κακό αυτό συνεπάγεται. Δεν πρέπει τέλος να βελτιώσουμε την εικόνα μας στην ΕΕ και να ανaκτησουμε την χαμένη, αλλα απαραίτητη, αξιοπιστία μας στην ΕΕ, δεν πρέπει να αναλάβουμε πιο σημαντικό ρολο στο ΝΑΤΟ ώστε να γίνουμε πιο σημαντικοί και να αποκομίσουμε οφέλη και από την Αμερική και από τους άλλους εταίρους ακόμα και στις διμερείς σχέσεις με τους γείτονες που έχουμε προβλήματα, δεν πρέπει να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία που αποτελεί επίσης μεγάλη αγορά και αναπτυσσόμενη? Δεν άπτονται όλα αυτά των εθνικών θεμάτων? Πως θα επιλυθεί η κρίση με έλεγχο στις τιμές της Λαϊκής , μειώσεις μισθών, ξεπούλημα εθνικής περιουσιας και προσλήψεις στο δημόσιο στα μουλωχτά από την πίσω πόρτα?

Reply
Πατριώτης 27 April 2012 at 09:17

antibaro

Ναι, έχετε δίκιο. Το παρείδα. Ζητώ συγγνώμη.

Reply
Eλοτανος 27 April 2012 at 10:11

Η αντιμετωπιση της δομικης διαφθορας, η εμπεδωση αξιοκρατιας, η απονομη δικαιοσυνης και τηρηση των νομων, η παιδεια, ειναι το υποβαθρο που χρειαζεται για να στηριχθει η χωρα και να μπορεσει να ξεκινησει καινουργια πορεια.

Απο εκει και περα πρεπει να δημιουργηθει στρατηγικη για αναπτυξη, με εκμεταλλευση κοιτασματων, αυξηση εργασιας, δημιουργια εμπορικων και οικονομικων σχεσεων με χωρες κλειδια πλεον, οπως Ρωσσια και Κινα κλπ.

Reply
Πατριώτης 27 April 2012 at 14:46

@ Alexandros15

“Δεν πρέπει στη συμμαχία μεταξύ Κύπρου Israel και Ελλάδος, την οποια επέβαλλε το Israel όπως είχε κάνει και ο Πούτιν παλαιότερα,”

Τι εννοείς με το “επέβαλλε”. Το Ισραήλ επέβαλε την συμμαχία; Ποιαν συμμαχία είχε επιβάλει ο Πούτιν παλαιότερα;

Reply
Alexandros15 27 April 2012 at 18:01

Όταν υπογράφεις ενεργειακές συμφωνίες και συνεργασίες γίνεσαι σύμμαχος αυτομάτως, διαφωνείς?

Στην προσέγγιση με το Israel η Ελληνική πλευρά έπαιξε κανένα ρολο, η για να το πω ορθότερα, η Ελλαδίτικη πλευρά είχε κανένα ρολο? Ποίες πρωτοβουλίες έχει πάρει και ποια η διαχείριση που έχει κάνει ώστε να συμβάλλει στη συνεργασία αυτή προς όφελος όλων, αν δε σου αρέσει η συμμαχία αν και είναι ουσιαστικά, ?

Όταν ένα πρωί εμφανίστηκε ο Πούτιν απρόσκλητος και μετά από μερικές ώρες υπογραφόταν ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη “υπεγραφοταν” ουσιαστικά μια συμμαχία με τη Ρωσία, ήταν μια κατάσταση που προφανώς η Ελληνική πλευρά δεν είχε καμια πρωτοβουλία, καμια άποψη και βρέθηκε να προσπαθήσει να διαχειριστεί μια κατάσταση χωρίς κανένα σχέδιο, τα αποτελέσματα τα βλέπεις από 2009 και μετά.

Και η πρώτη περίπτωση είχε πολλές δυνατότητες να εξελιχτεί επωφελής, τελικά ήταν καταστροφική, μήπως γίνει και τώρα το ίδιο φοβάμαι και μετά………..

Δεν ξέρω αν θεωρείς τη λέξη επιβολή ως υπερβολή, εγώ πάντως καθόλου, λίγο στο Θουκυδίδη αν δεις θα το καταλάβεις, βεβαια κατά τη μεταπολίτευση δε φαίνεται να τον έχουν και σε μεγάλη υπόληψη τον Θουκυδίδη, πάντως οι υπόλοιπες χώρες φαίνεται να τον έχουν οποτε σου τον προτείνω κι εγώ

Reply
Alexandros15 27 April 2012 at 21:41

Και τώρα να μου πείτε για το αν πρέπει να μπουν τα εθνικά θέματα σε δεύτερη μοίρα, τώρα που ανακοίνωσαν οι Τούρκοι γεωτρήσεις νοτίως της Ρόδου και του Καστελόριζου, για πείτε μου τώρα?

Reply
admin 28 April 2012 at 03:16

Αλέξανδρε, αν αναφέρεσαι σε μένα δεν είπα “πρέπει”, είπα “επισκιάζονται, καλώς ή κακώς”. Βρίσκεσαι σε έναν από τους ελάχιστους διαδικτυακούς χώρους, όπου η θεματολογία είναι συστηματικά αυτή που ζητάς, ακόμα και σε ανύποπτο χρόνο.

Reply
Πατριώτης 28 April 2012 at 09:00

Aλέξανδρε,

Η απάντησή σου δεν με καλύπτει. Δεν βλέπω καμμία επιβολή συμμαχιών εκ μέρους του Ισραήλ (αλήθεια, γιατί “Israel”, αφού γράφομε ελληνικά;), ή της Ρωσίας. Η Ελλάδα, δεν εξαναγκάστηκε από κανέναν σε προσέγγιση με το Ισραήλ και την Ρωσία, αν έγινε και καθόλου προσέγγιση.

Ευχαριστώ για την πρόταση του Θουκυδίδη. Θα τον έχω … υπ’ όψιν μου!…

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 28 April 2012 at 10:05

Νὰ ὑπενθυμίσω ὂτι, κατὰ τὶς εὐρύτερον παραδεκτὲς ἀρχὲς τοῦ Διεθνοῦ Δικαίου, τὸ κράτος, γιὰ νὰ θεωρεῖται κράτος, πρέπει νὰ ἔχει ἔδαφος ἐπὶ τοῦ ὁποίου νὰ ἀσκεῖ ἀκωλύτως κυριαρχία, πληθυσμὸ ποὺ μπορεῖ νὰ ἀναπαράγεται (γι’αὐτὸ οὔτε τὸ Βατικανὸ οὔτε ὁ Μοναστικὴ Πολιτεία τοῦ Ἃθωνος εἶναι πλήρη κράτη) καὶ οἰκονομικοὺς πόρους ἐπαρκεῖς, σὲ βάθος χρόνου, γιὰ νὰ συντηρήσει τὸν πληθυσμό του.
Συνεπῶς, τὰ ἐθνικὰ θέματα τίθενται ὠς θέματα κρατικῆς πολιτικῆς μόνον ὅταν ἐξασφαλισθεῖ ὅτι ὑπάρχει κράτος. Αὐτὸ ἀκριβῶς εἶναι καὶ τὸ ἕνα καὶ μόνον θέμα ποὺ τίθεται στὶς ἐκλογές (ἀπὸ συστάσεως τοῦ ἑλλαδικοῦ κατ’ ὄνομα κράτους) : Θέλουμε νὰ ἔχουμε κάποτε κράτος ἢ προτιμοῦμε νὰ συνεχίσουμε μὲ ἕνα ἅθροισμα ἰδιωτικῶν συμμοριῶν ποικίλων, ἰδιοτελῶν πάντοτε, συμφερόντων ;

Reply
Alexandros15 28 April 2012 at 10:27

Συγγνώμη για το Ισραήλ αλλά μερικές φορές η μηχανή δε μεταφράζει από Greeklish σε Greek τη λέξη. Δηλαδή, κατά τη γνώμη σου, το ότι προτείνουν ενεργειακή ένωση, για να πουλήσουν το φυσικό τους αέριο, δεν είναι προσέγγιση, το ότι μπορεί αυτή η προσέγγιση να αποβεί αρνητική για μας, είναι αυτό που φοβάμαι, αλλά αυτό θα συμβεί μόνο λόγω απραξίας και ανικανότητας διαχείρισης της ελληνικής πλευράς, σε μια συμμαχία έχεις όφελος μόνον όταν είσαι σημαντικός σε αυτήν, διαφορετικά είσαι υποτακτικός και όχι σύμμαχος

Reply
Alexandros15 28 April 2012 at 10:30

Αυτό μπορεί να διαβαστεί και αντίστροφα, πως αν δεν έχεις πολιτική για εθνικά θέματα καταλήγεις να μην έχεις και κράτος. Αναμφίβολα πρέπει να συμβεί αυτό που γράφεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εθνικά θέματα και να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τις “μίζες” του Άκη και του κάθε Άκη. Και στο κάτω κάτω που είναι οι υπόλοιποι που έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς

Reply
Alexandros15 28 April 2012 at 10:38

antibaro γνωρίζω πολύ καλά σε ποιο site βρίσκομαι και θεωρώ το site ένα από τα καλύτερα στο διαδίκτυο, για αυτό και παραξενεύτηκα και κριτίκαρα άμεσα που δεν υπήρχαν ερωτήσεις για τα θέματα που ανέφερα, θεωρώ πως δεν είναι σωστό απλώς να ακολουθούμε το ρεύμα της μόδας και επειδή πολλοί ξεχνάνε τη χώρα για 300 Ευρώ να κάνουμε ερωτήσεις αρεστές στο ευρύ κοινό, ερωτήσεις που μάλλον όμως δεν καταλήγουν πουθενά και είναι και οι εύκολες ερωτήσεις για τους πολιτικούς. Η κριτική μου ήταν και είναι πέρα για πέρα καλοπροαίρετη

“Μόνο τα νεκρά ψάρια κολυμπάνε με το ρεύμα του ποταμού”

Reply
Πατριώτης 28 April 2012 at 10:52

“Δηλαδή, κατά τη γνώμη σου, το ότι προτείνουν ενεργειακή ένωση, για να πουλήσουν το φυσικό τους αέριο, δεν είναι προσέγγιση”

Τι σχέση έχει αυτό μ’ αυτό που έγραψα εγώ; Εγώ απλώς αμφισβήτησα ότι μας επεβλήθη κάποια συμμαχία, όπως αρχικά ισχυρίστηκες.

“Όταν ένα πρωί εμφανίστηκε ο Πούτιν απρόσκλητος και μετά από μερικές ώρες υπογραφόταν ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη “υπεγραφοταν” ουσιαστικά μια συμμαχία με τη Ρωσία, ήταν μια κατάσταση που προφανώς η Ελληνική πλευρά δεν είχε καμια πρωτοβουλία, καμια άποψη και βρέθηκε να προσπαθήσει να διαχειριστεί μια κατάσταση χωρίς κανένα σχέδιο, τα αποτελέσματα τα βλέπεις από 2009 και μετά.”

Εμφανίστηκε απρόσκλητος; Τι θα πει … “απρόσκλητος”. Συγγνώμη, αλλά δεν καταλαβαίνω τι θέλεις να πεις. Υπογράψαμε με εκβιασμούς και με το πιστόλι στον κρόταφο; Πώς μάς “επεβλήθη” συμφωνία/συμμαχία; Τέλος πάντων. Δεν έχει και τόση σημασία.

Reply
Alexandros15 28 April 2012 at 11:21

Μα ακριβώς έτσι υπογράψαμε, μέναμε εκτός ενεργειακού παιχνιδιού εξαιτίας ανικανότητας διαπραγματευτικής οπότε ο Πούτιν εκμεταλλεύτηκε το πιστόλι, το οποίο είχε δώσει η Τουρκία στο χέρι των Αμερικάνων να μας βάλουν στον Κρόταφο, όσο είχαν καλές σχέσεις με το Ισραήλ. Ήταν προφανές ότι δεν μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε για το όλο θέμα με καμία πλευρά. Ενώ τώρα το Ισραήλ συμφώνησε με την Κύπρο και η Κύπρος προσπαθεί να μας βάλει και εμάς στο χορό, εμείς όμως και πάλι αργούμε να διαβάσουμε την κατάσταση και ακολουθούμε με ημίμετρα, τα ημίμετρα όμως έχουν δυο αποτελέσματα, η πλευρά που θέλει να συμμαχήσει μαζί σου σε αντιλαμβάνεται ως αδύναμο και σκέφτεται μήπως κάνει λάθος που σε πλησιάζει, ταυτόχρονα ο εχθρός σε αντιλαμβάνεται και αυτός ως αδύναμο και προσπαθεί να σε πατήσει στο λαιμό, βλέπε τις ανακοινώσεις στην Τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 28 April 2012 at 13:06

«Αυτό μπορεί να διαβαστεί και αντίστροφα, πως αν δεν έχεις πολιτική για εθνικά θέματα καταλήγεις να μην έχεις και κράτος. Αναμφίβολα πρέπει να συμβεί αυτό που γράφεις, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε τα εθνικά θέματα και να ασχολούμαστε αποκλειστικά με τις “μίζες” του Άκη και του κάθε Άκη. Και στο κάτω κάτω που είναι οι υπόλοιποι που έχουν κατηγορηθεί κατά καιρούς»
Ἐμ, ἡ πολιτικὴ θέλει κάποια λογική συνέπεια, πρῶτα στήν σκέψη. Δέν εἶναι ρητορική νά διαβάζεις κάτι εὐθέως καὶ ἀντιστρόφως. Αὐτὴ ἡ λογικὴ συνέπεια ἐπιβάλλει νά ἔχεις πρῶτα κράτος καὶ μετὰ νὰ λάβεις θέση ὡς πρὸς τὰ ἄλλα κράτη. Ὅταν λυμαίνονται τὸν δημόσιο χῶρό σου ἰδιοτελεῖς συμμορίες, ὅπως στὴν Σομαλία, εἶναι ἐπιεικῶς ἀστεῖο νὰ δαπανᾶς προσπάθειες στὸ ζήτημα τῆς ἐξωτερικῆς πολιτικῆς. Ἐνδεικτικῶς, γιὰ νὰ ἀναγνωρισθεῖ διεθνῶς ὡς κράτος τὸ Ἰσραήλ, ὁ Μπὲν Γκουριὸν ἀναγκάσθηκε νὰ καθυποτάξει τοὺς ἐθνικιστὲς ἀντιπάλους του. Σὲ μία μάχη τραυματίσθηκε ἀπὸ πυρὰ Ἰσραηλιτῶν ὁ κατόπιν πρωθυπουργὸς Μεναχὲμ Μπέγκιν.

Reply
Κοζανίτης 28 April 2012 at 13:20

Επειδή αμφιβάλω αν πάρετε απαντήσεις από πολλά κόμματα, ειδικά τα κατεστημένα με ένα απλό email. Βρήκα εδώ μία πολύ καλή σύνοψη των απόψεων του Σαμαρά στην Καθημερινή

Σαμαράς: «Θα αλλάξουμε το μοντέλο της οικονομίας και το σύστημα της διακυβέρνησης»
Συνταγματική μεταρρύθμιση καθώς και αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης με έμφαση στην αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και την Ασφάλεια του πολίτη εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς από το Ζάππειο.

Την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας υποστήριξε ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντώνης Σαμαράς, σήμερα από το Ζάππειο, παρουσιάζοντας το κυβερνητικό του πρόγραμμα για την κοινωνία, τους θεσμούς και την ασφάλεια του πολίτη.

Στόχος μας μετά τις εκλογές αυτές είναι να θεμελιώσουμε τη νέα μεταπολίτευση και εννοούμε να αλλάξουμε και το μοντέλο της οικονομίας και το σύστημα της διακυβέρνησης ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Πρέπει να υπογράψουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό για εκείνα που πρέπει να αλλάξουμε. Η Ελλάδα είναι χώρα δεν είναι χώρος και οι Έλληνες είναι λαός όχι πληθυσμός. Η μεγάλη ανατροπή μπορεί να γίνει μόνο με την καθαρή εντολή του ελληνικού λαού. Τα μηνύματα για τη ΝΔ είναι πολύ θετικά» ανέφερε ο κ. Σαμαράς.

«Ήδη αλλάξαμε νοοτροπίες της Αριστεράς και σπάσαμε την ιδεολογική τρομοκρατία της Αριστεράς» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ και ανέφερε σαν παράδειγμα «την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου για το οποίο δεν τολμούσε να μιλήσει κανείς μέχρι πριν από μερικά χρόνια. Στην πράξη δεν έχει καταρρεύσει αλλά θα γίνει και αυτό μετά τις 7 Μαΐου». Ως δεύτερο παράδειγμα ανέφερε το περιστατικό της «Υπατείας» ενώ ρώτησε αν η επιχείρηση- «σκούπα» είναι μεταμέλεια, για να απαντήσει ότι είναι σκέτη υποκρισία. Αναφέρθηκε στον νόμο Ραγκούση «νόμο μαγνήτη για την προσέλκυση μεταναστών τον οποίον εμείς θα καταργήσουμε».

“Θα βάλουμε τέλος στην ντροπή της κουκούλας» είπε ο κ. Σαμαράς. Υπογράμμισε ότι «στην κατοχή οι άνθρωποι διαδήλωναν με ακάλυπτα πρόσωπα, το ίδιο και στην επταετία, τώρα σε εποχή ασυδοσίας φοράνε κουκούλες και καίνε τις πόλεις μας» και σημείωσε: «σεβόμαστε απόλυτα τα συνδικαλιστικά δικαιώματα αλλά εδώ τα προνόμια των λίγων διαλύουν τους πολλούς». Επιτέθηκε ξανά στην Αριστερά λέγοντας ότι ποντάρει στην απόγνωσή, τονίζοντας: «Αντίπαλοι είμαστε της Αριστεράς όχι εχθροί, και δεχόμαστε την κριτική της, θα δέχεται και εκείνη την δική μας, εμείς θέλουμε να συνθέσουμε. Η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι προνόμιο της Αριστεράς και η ασφάλεια δεν αφορά μόνο την Δεξιά. Στόχος μου είναι να συνθέσω και να ενώσω όλους του ‘Ελληνες ξεφεύγοντας από τις εμμονές και τις προκαταλήψεις του χθες».

Ο κ. Σαμαράς διερωτήθηκε «πώς θα πιάσουμε τους κουκουλοφόρους; Απαντώ: δεν είναι αλήθεια ότι δεν τους έπιαναν, τους έπιαναν αλλά μετά από λίγο τους άφηναν. Το νομικό πλαίσιο θα αλλάξει αλλά και το πλαίσιο της αστυνόμευσης», είπε και πρόσθεσε: «θα χρησιμοποιηθούν οι υδροφόρες, οι κάμερες ασφαλείας για να αποφεύγονται εμπρησμοί, καταστροφές και βίαια επεισόδια. Αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση και την έχουμε. Αυτή την στιγμή στα πανεπιστήμια υπάρχουν εργαστήρια παράνομων ενεργειών, μέχρι και παρασκευής μολότοφ, αυτά θα τελειώσουν τα πανεπιστήμια θα καθαρίσουν και θα ηρεμήσουν. Τα ίδια τα πανεπιστήμια θα μπορούν μόνα τους με την βοήθεια της αστυνομίας όπου χρειάζεται να διασφαλίζουν την ασφάλεια των καθηγητών και των φοιτητών» υποσχέθηκε ο κ Σαμαράς.

Είπε ακόμη ότι θα αποσυμφορηθούν οι φυλακές, θα λειτουργήσουν καινούργια κτίρια που είναι έτοιμα και θα απελαθούν οι χιλιάδες των λαθρομεταναστών. «Θα αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους παράνομους, στον δρόμο, στο δικονομικό και ποινικό σύστημα και στο σύστημα σωφρονισμού» ανέφερε.

Τι θα κάνετε με τη λαθρομετανάστευση, μας ρωτάνε αφού είναι ήδη πάρα πολλοί. Μπορούμε, απάντησε. «Θα αλλάξουμε τον νόμο Ραγκούση. Θα ολοκληρώσουμε τα έργα προστασίας των συνόρων, θα λειτουργήσουν χώροι κράτησης όπου θα φιλοξενούνται μέχρι να ολοκληρωθεί η απέλασή τους. Οι πρώτοι που θα μεταφέρονται εκεί θα είναι εκείνοι που περνούν τα σύνορα. Θα αναλάβουμε κοινή πρωτοβουλία με τους Ευρωπαίους για τον επαναπατρισμό των παράνομων μεταναστών».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο Δουβλίνο ΙΙ λέγοντας ότι πρέπει να αναθερωρηθεί και να αλλάξει και σημείωσε ότι θα καταπολεμηθεί το παραεμπόριο από το οποίο βγάζουν χρήματα. Είπε ακόμη ότι θα τιμωρούνται εκείνοι που νοικιάζουν χώρους σε παράνομους μετανάστες. Συμπυκνώνοντας επισήμανε ότι «το μήνυμα θα είναι ισχυρό και πειστικό: σε εκείνους που δεν έχουν έλθει ακόμη να μην έλθουν και σε εκείνους που είναι παράνομοι να φύγουν». Η Ευρώπη πρέπει να εξηγήσει στην Τουρκία ότι η διευκόλυνση που παρέχει στους μετανάστες να περνάνε στην Ελλάδα πλήττει την Ευρώπη, τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι «αν προστεθούν κι άλλα κύματα λαθρομεταναστών θα κινδυνεύσει η κοινωνική συνοχή».

Εγκληματικότητα-απονομή δικαιοσύνης

Εξήγγειλε και το δόγμα της «μηδενικής ανοχής στην εγκληματικότητα» αναφερόμενος και στη χαμηλή, ήπια παραβατικότητα και παρανομία. Υποσχέθηκε μέτρα για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών για την απεξάρτηση και την επανένταξη των χρηστών. Όλη η πολιτική θα επανεξεταστεί δεν είναι λύση η νομιμοποίηση ανέφερε χαρακτηριστικα΄

Υπογράμμισε ότι δεν μπορούν αυτά να γίνουν με κακοπληρωμένους αστυνομικούς και υποσχέθηκε αποκατάσταση των αδικιών. Είπε και για τα ειδικά επιδόματα των δυνάμεων. Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και υποσχέθηκε ότι «θα μπει τέρμα στα προνόμια των βουλευτών και των υπουργών. Όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Υποσχέθηκε ακόμη ότι θα ερευνήσει τα οικονομικά όσων διατέλεσαν υπουργοί στην μεταπολίτευση, «πόσα χρήματα είχαν πριν και πόσα μετά και που τα βρήκαν». Για τη Δικαιοσύνη υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν μέτρα για την επίσπευση της απονομής της δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι «η γενική κατεύθυνση είναι ότι καθυστερήσεις και ατιμωρησία τέλος».

Μίλησε για την παιδεία λέγοντας ότι «η Παιδεία δεν είναι μόνο το εξεταστικό σύστημα για την πρόσβαση στα πανεπιστήμια. Η Παιδεία δεν είναι μόνο τεχνική μετάδοσης γνώσεων, τα βιβλία είναι συχνά λυσάρια χωρίς παιδαγωγικό αφήγημα». Για τα πανεπιστήμια ανέφερε ότι «στόχος μας είναι τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν από 1 Σεπτεμβρίου», ενώ υποσχέθηκε ενίσχυση της πανεπιστημιακής έρευνας, υπογραμμιζοντας ότι «θα διατηρηθεί το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων όπως προβλέπει το Σύνταγμα αλλά θα υπάρχει και η αυτονόητη εποπτεία του κράτους».

«Η ορθοδοξία είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής ταυτότητας, το να γνωρίζουν τα παιδιά την ορθοδοξία είναι μέρος της εκπαίδευσης. Δεν υπάρχει θέμα μισθοδοσίας των κληρικών» σημείωσε, ενώ για την Υγεία είπε ότι θα γίνουν σημαντικές αλλαγές αλλά με σχέδιο και προετοιμασία. Ανέφερε ότι τα νοσοκομεία θα συγχωνευθούν όπου είναι δυνατόν. «Θα αμοίβουμε τους γιατρούς κατά πράξη και κατά περίπτωση και θα έχουν εκείνοι τον τελευταίο λόγο στην θεραπεία του ασθενούς. Δίνουμε έμφαση στην ηλεκτρονική κάρτα υγείας κάθε πολίτη. Θα υπάρχει δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα φιλτράρει τα περιστατικά που θα παραπέμποντας στα νοσοκομεία» σημείωσε.

Συνταγματικές αλλαγές

Ειδικό κεφάλαιο αποτέλεσε η αναθεώρηση του Συντάγματος, και ο κ. Σαμαράς μίλησε για:

-διαχωρισμό της ιδιότητας του βουλευτή και του υπουργού.

-Ενίσχυση της ιδιότητας του βουλευτή. Η απόλυτη διάκριση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας βοηθά σε αυτή την κατεύθυνση.

-Θα ενισχυθούν οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και θα προτείνουμε εκλογή του από τον λαό

-Το πόθεν έσχες υπουργών και βουλευτών θα ελέγχεται από ειδικό σώμα δικαστικών.

-Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος με την συμφωνία των τριών πέμπτων της βουλής. Πρότασή μας είναι να αλλάξει ο εκλογικός νόμος με σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.

-Μείωση του αριθμού των βουλευτών.

-Εκδημοκρατισμός των κομμάτων και έλεγχος των οικονομικών τους.Αλλαγή του νόμου

-Ενίσχυση της ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης ώστε να μην ποδηγετείται από την κυβέρνηση. Αλλαγή του άρθρου 90 του Συντάγματος

-Πρόβλεψη για διεξαγωγή δημοψηφίσματος με λαική πρωτοβουλία

-Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων

-Εξορθολογισμός των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών.

-Συνταγματική προστασία της εθνικής ταυτότητας και της εθνικής γλώσσας.

Ομιλία στην Σπάρτη

Σε ένα ενθουσιώδες κοινό, στο κλειστό γυμναστήριο της Σπάρτης, μίλησε πριν από λίγο ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες και κυρίως τους νέους να πιστέψουν στην Ελλάδα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει θαύματα, ελάτε να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει».

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι τώρα έρχονται μηνύματα κι από την Ευρώπη ότι χρειάζεται ανάπτυξη κι αναφέρθηκε στα όσα είπε για την Ελλάδα ο νικητής του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών, ότι δηλαδή πρέπει να ελαφρύνει το φορτίο της Ελλάδας κι επιτιθέμενος στο ΠΑΣΟΚ σημείωσε «να το πει άλλη μια φορά ο κ. Ολάντ να το ακούσουν οι σοσιαλιστές στην Ελλάδα, γιατί όταν εμείς τους τα λέγαμε και μιλούσαμε για ανάπτυξη μας έλεγαν μαθητευόμενους μάγους».

Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι αλλάζουν οι συσχετισμοί και οι ισορροπίες στην Ευρώπη και πληθαίνουν οι φωνές γι’ ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι «πρέπει να κάνουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τον ελληνικό λαό ότι ήρθε η στιγμή να δώσουμε το δικαίωμα της ελπίδας και της ανάπτυξης».

Ακούμε το συγνώμη, είπε, του πρώην και νυν ηγέτη του ΠΑΣΟΚ κι αναρωτήθηκε «για ποιο πράγμα ζητούν συγνώμη», «γιατί μας έσωσαν και μετά μας ξανα-έσωσαν, ή μήπως γιατί θέλουν να μας σώσουν και πάλι ο Θεός να μας φυλάει» και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.

Μπορούμε να γυρίσουμε σελίδα, τόνισε, για να πάμε στην Ελλάδα της ανάπτυξης και της αξιοπρέπειας κι επεσήμανε πως «θα κάνουμε άλμα στην ανάπτυξη γιατί είναι αυτό που ζητάνε τα νέα παιδιά».

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, υπογραμμίζοντας πως «θα ανακαταλάβουμε τις πόλεις και τα χωριά, πρέπει να απελαθούν οι λαθρομετανάστες και να πάνε πίσω στις πατρίδες τους, όπως πρέπει να βγάλουμε τις κουκούλες από τους κουκουλοφόρους που καίνε τις πόλεις και δεν τιμωρούνται». Συμπληρώνοντας πως θα αποκατασταθεί το αίσθημα της ασφάλειας και ζήτησε την στήριξη των πολιτών «και μια πλατιά υπογραφή για να μπορέσουμε να τα καταφέρουμε».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε και για την ακροδεξιά, λέγοντας πως «ο πατριωτισμός ενώνει τους Έλληνες, αλλά όσοι φοράνε ναζιστικά σύμβολα είναι εχθροί της πατρίδας. Τα είδωλά τους έκαψαν την Ελλάδα. Τώρα κουκουλοφόροι και ναζί είναι το ίδιο πράγμα και πρέπει να τους απομονώσετε».

Αναφερόμενος στα μικρά κόμματα, είπε πως προσπαθούν να σταματήσουν την καθαρή εντολή που ζητά η ΝΔ και τόνισε πως «κάθε ψήφος σε μικρά κόμματα είναι ψήφος ασυλίας στο ΠΑΣΟΚ και κανείς δεν πρέπει να τζογάρει».

Επεσήμανε πως πρώτο μέλημα είναι η συνοχή της κοινωνίας για να πάμε δυναμικά στην ανάπτυξη κι επανέλαβε τα όσα έχει εξαγγείλει για την αποκατάσταση των χαμηλόμισθων, των πολυτέκνων και των κτηνοτρόφων. Και πρόσθεσε: «ήταν λάθος είχαμε ξεχάσει τους αγρότες και εμείς θα το διορθώσουμε. Ο αγρότης θα γίνει επιχειρηματίας, ανταγωνιστικός και ο εκβιασμός των μεσαζόντων θα σταματήσει».

Τέλος, ο Αντώνης Σαμαράς λέγοντας στους Λάκωνες πως γνωρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός, γιατί είναι δίπλα η Μεσσηνία που πολιτεύεται, δήλωσε πως θα σημάνει τέλος στην αδράνεια, πως υπάρχει σχέδιο να ξεμπλοκάρουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια και θα προχωρήσει το μεγάλο έργο του φράγματος της Κελεφίνας, θα ολοκληρωθεί ο αυτοκινητόδρομος, το νέο αρχαιολογικό μουσείο της Σπάρτης, το λιμάνι στο Γύθειο και θα σταθεί αρωγός στα προβλήματα του νομού. Παράλληλα σημείωσε πως υπάρχει ενεργειακός πλούτος στο Αιγαίο κι αλλού και ήρθε η ώρα να εκμεταλλευτεί η χώρα τον ορυκτό της πλούτο..

Δίνω και ένα βιντέακι δώρο

http://www.youtube.com/embed/RFIBswzffHg

Reply
Alexandros15 28 April 2012 at 17:16

Πολύ καλά τα έγραψες Κοζανίτη και επειδή από ό,τι φαίνεται αυτός θα κερδίσει κράτα το για να δούμε τι από όλα αυτά θα πράξει

Reply
Alexandros15 28 April 2012 at 17:27

Μα κράτος έχουμε, να σταματήσουμε τις συμμορίες αναμφίβολα, αλλά να μην ξεχνάμε ότι πρέπει να ασχοληθούμε και με την εξωτερική πολιτική του κράτους, διότι θα πάψουμε να έχουμε κράτος. Άλλωστε η διαφθορά δεν είναι εθνικό και μοναδικό πρόβλημα της Ελλάδος, όλες οι χώρες έχουν να αντιμετωπίσουν τη διαφθορά, δε χρειάζεται να ξανά-ανακαλύψουμε τον τροχό, να εφαρμόσουμε δοκιμασμένα μέτρα εναντίον της διαφθοράς και όπου χρειάζεται να κάνουμε και καμιά καινοτομία. Δυστυχώς οι κινδυνολόγοι δεν είμαστε εμείς που μιλάμε για έξωθεν απειλές, μόνο οι τυφλοί δεν τις βλέπουν πια, αλλά αυτοί που έχουν ανάγει το κυνήγι της διαφθοράς σε πρώτιστο εχθρό. Και πιο κυνήγι δηλαδή; Το κυνήγι των εντυπώσεων,που φαίνεται ωραίο στις κάμερες,και αποσκοπεί να προσελκύσει τις ψήφους ευκολόπιστων και τίποτα περισσότερο. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, τα οποία απειλούν ευθέως την ύπαρξη της χώρας ως έχει, και αυτό συμβαίνει σήμερα και τα προβλήματα αυτά μας στερούν και ευκαιρίες, που θα μας έδιναν λύση στην οικονομική κρίση, που αντιμετωπίζει η χώρα!

Reply
Κοζανίτης 28 April 2012 at 18:55

Δεν τα έγραψα εγώ. Είναι αντιγραφή από την Καθημερινή

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_26/04/2012_439383

Το αν κερδίσει δεν ξέρω. Θα το αποφασίσει ο λαός και σεβαστή η γνώμη του.

Για να πω την αλήθεια, βρίσκω ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ και το παρακάτω κείμενο. Είναι πράγματα που λέγονται για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ από Έλληνα πολιτικό στην Ελλάδα. Και όχι από κάποιον περιθωριακό αλλά από τον αρχηγό του φερόμενου πρώτου κόμματος. Αν τα τηρήσει αυτά τα δύο, έστω και με κάποια συνεργασία, οι επόμενες εκλογές θα είναι περίπατος.

Αποκατάσταση των “απαγορευμένων” λέξεων » «Πατρίδα», «Θεός», «Ασφάλεια»… http://www.antinews.gr/2012/04/25/157992/

Reply
Alexandros15 28 April 2012 at 19:29

“Το αν κερδίσει δεν ξέρω. Θα το αποφασίσει ο λαός και σεβαστή η γνώμη του.”

Απλώς σχολίασα με βάση τα υπάρχοντα δημοσκοπικά δεδομένα.

Κατά τα άλλα, Μακάρι να κάνει και αυτά που έχει πει και περισσότερα. Αλλά καλώς που τα κατέγραψες και εδώ για να θυμόμαστε

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 29 April 2012 at 18:45

Γιὰ νὰ ὑπάρχει κράτος ἢ ὁποιαδήποτε ἄλλη συλλογικότητα, χρειάζεται ὀργάνωση : Δηλαδή, κάποιοι νά διατάζουν (ἐκλεγμένοι) καὶ ὅλοι (ὅλοι !) νὰ ἐκτελοῦν, ὄχι διότι εἶναι πρὸς τὸ ἄμεσο συμφέρον τους νὰ ἐκτελοῦν, ἀλλὰ διότι αὐτοὶ ποὺ διατάζουν ἔχουν ἑκλεγεῖ γιὰ νὰ διατάζουν. Μὲ τὴν ἔννοια αὐτή, δὲν ἔχουμε κράτος. Καὶ σπανιώτατα εἴχαμε καὶ στὸ παρελθόν. Μόνο ποὺ τώρα μᾶς πῆραν χαμπάρι ὅλοι οἱ ὑπόλοιποι ἐκτὸς ἀπὸ ἐμᾶς τοὺς ἰδίους.

Reply
Alexandros15 30 April 2012 at 08:54

Αν είναι έτσι, Γιώργο η Κύριε Γιώργο δεν ξέρω πως προτιμάς η προτιμάτε να σας απευθύνομαι, γιατί όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντίστοιχο πρόβλημα με την Ελλάδα, πλην της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών χωρων? Καμια δεν έχει κράτος δηλαδή? Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Αγγλία, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Βαλτικές χώρες? Μήπως η αισχρή και εξωφρενική πολιτική του Κυριου Παπανδρέου δυσφήμισε το ελληνικό κράτος υπερβολικά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό ώστε να αποποιηθεί εκείνος κάθε ευθύνη και να θεωρηθούν ως υπαίτιοι οι “διεφθαρμένοι” Έλληνες?

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 30 April 2012 at 18:22

Δέν ἔχουν καθόλου τὸ ἴδιο πρόβλημα. Καί, σημειῶστε, πρόβλημα ἔχει καὶ ἡ Γερμανία καὶ οἱ Σκανδιναυικὲς χῶρες. Πράγματι, ὑπάρχει κρίση τοῦ οἰκονομικοῦ μοντέλου τῆς σοσιαλδημοκρατίας στὴν ἐποχὴ τῆς παγκοσμιοποιημένης οἰκονομίας, ἀλλὰ ἐμεῖς ἐδῶ ποτὲ δὲν εἴχαμε σοσιαλδημοκρατία.
Ἂν αὐτὰ ποὺ εἶπε ὁ Παπανδρέου ἦταν ἁπλῆ δυσφήμιση, θὰ μπορούσαμε νὰ τὰ ἀνατρέψουμε σὲ λίγες μέρες. Δυστυχῶς, μᾶλλον καὶ λίγα εἶπε. Ἂν, πράγματι εἴχαμε πειθαρχία καὶ ὀργάνωση, τέτοιοι ἰσχυρισμοὶ θὰ ἦταν καταγέλαστοι. Γιατί, νομίζετε, οἱ κλέφτες τῆς Σῆμενς δήλωσαν ὂτι αὐτὰ ποὺ βούτηξαν ἀπὸ τὸ ταμεῖο τὰ ἔδωσαν σὲ Ἕλληνες πολιτικούς ; Διότι, ἂν δήλωναν ὅτι τὰ ἔδωσαν σὲ Φινλανδούς, θὰ τοὺς ἔπαιρναν στὸν μεζέ.

ΥΓ Ἔδωσαν, πιθανῶς, καὶ σὲ Ἕλληνες πολιτικούς. Εἶναι βέβαιον ὅτι κράτησαν τὸ μέγιστο μέρος γιὰ πάρτη τους.

Reply
Alexandros15 30 April 2012 at 20:04

Καταρχάς θα ήθελα να διαφωνήσω με το οικονομικό μοντέλο αναφερόμενο ως Σοσιαλδημοκρατία, το οικονομικό σύστημα της Δυτικής Ευρώπης ήταν και είναι καπιταλιστικό, με κάπως πιο ανθρώπινη μορφή στις Σκανδιναβικές χώρες.
Δεν υποστήριξα πως αυτά που είπε ο Παπανδρέου ήταν απλή δυσφήμιση, υποστήριξα πως ήταν υπερβολική δυσφήμιση και εμμένω στην άποψή μου, μιας και παρόμοια σκάνδαλα, με πρωταγωνιστή ας πούμε τη Mercedes αλλά και άλλες Γερμανικές εταιρείες, έχουν βγει και σε άλλες χώρες.
Επίσης, ποτέ δεν υποστήριξα ότι ο κρατικός μηχανισμός έχει πειθαρχία και οργάνωση, αυτό που λέω είναι να μην πηγαίνουμε από το ένα άκρο στο άλλο, κάτι που είναι μια αγαπημένη συνήθειά μας. Ο Παπανδρέου είπε συνειδητά ψέματα για πολλά θέματα, και η κλασσική φράση, που αναφέρεται συνεχώς, λεφτά υπάρχουν, συνοδευόταν από το, “εκατοντάδες δισεκατομμύρια,τρισεκατομμύρια”, για να μην ξεχνιόμαστε…….

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 30 April 2012 at 21:10

Πέστε το «μικτὴ οἰκονομία» ἢ «κοινωνικὴ οἰκονομία τῆς ἀγορᾶς». Τὸ βασικό του χαρακτηριστικό εἶναι ὅτι δίδει συντάξεις καὶ ἄλλες μεταβιβαστικές παροχὲς σέ «ἀνθρώπινα» ἐπίπεδα, σὲ ἐπίπεδα, δηλαδή, τέτοια ποὺ οἱ ἄνθρωποι δὲν ἔχουν πιὰ ἀνάγκη νά κάνουν παιδιά καί, κάποτε, κάποτε καὶ νὰ μὴν δουλεύουν παραγωγικῶς. Κάθε ἄλλο παρὰ ἀνθρώπινο εἶναι καὶ γι’ αὐτὸ αὐτοκτονεῖ δημογραφικῶς.
Πάντως, καπιταλιστικὸ δὲν εἶναι.
Συμφωνῶ ὅτι δὲν πρέπει νὰ ἀδιαφορήσουμε γιὰ τὰ ἐθνικὰ θέματα, ἁλλὰ ἡ ἁποκατάσταση στοιχειώδους λειτουργίας τῆς οἰκονομίας μας καὶ τοῦ κράτους μας προηγοῦνται. Μέρος τῆς κατάντιας μας ὀφείλεται καὶ στὴν κατάχρηση, γιὰ λόγους δημαγωγίας, τῶν προβλημάτων στὶς ἐξωτερικές μας σχέσεις μὲ μόνο στόχο τὸν πολιτικὸ ἀνταγωνισμὸ στὸ ἐσωτερικὸ τῆς χώρας καὶ χωρὶς νὰ κήδονται οἱ δημαγωγοὶ τῶν πραγματικῶν συμφερόντων τῆς χώρας στὸ ἐξωτερικό.
Ἡ ἐκτίμησή μου παραμένει ὂτι ὁ Παπανδρέου, στὸ ζήτημα τῆς διαφθορᾶς καὶ τῆς ἀνεπαρκείας τῆς διοικήσεώς μας εἶπε λίγα. Ἄλλωστε τὸ παραδέχεσθε ἐμμέσως, ὂταν φέρνετε στὴν συζήτηση τὸ «λεφτὰ ὑπάρχουν» πρᾶγμα ἄσχετο μὲ τὸ θέμα μας.

Reply
Eλοτανος 1 May 2012 at 06:50

Καθαρα καπιταλιστικο συστημα δεν υπαρχει. Παραδειγμα η χωρα ηγετης του καπιταλισμου η Αμερικη. Ποσες μεγαλες εταιριες και τραπεζες ανηκουν πλεον στο κρατος και λειτουργουν σαν ζομπι;

Στην Γαλλια δεν υπαρχει υπογεννητικοτητα, υπαρχει καλη ιατρικη περιθαλψη και καλη υποδομη. Αυτο σημαινει καλη διαχειρηση των φορων. Τωρα θα δουμε βεβαια πως θα εξελιχθουν τα πραγματα και εκει αλλα το μοντελο της ιστορικα ειναι επιτυχες.

Η παγκοσμιοποιηση φυσικα γκρεμιζει τα συνορα των κρατων και ειναι ενα συστημa που αφορα μονο τις πολυεθνικες εταιριες που εχουν την επιρροη, εκλεγουν κυβερνησεις που τους βολευουν, παραγουν προιοντα με το φθηνοτερο εργατικο σε οποια χωρα το βρουν, πουλανε τα προιοντα τους παγκοσμιως και δεν πληρωνουν φορους στην χωρα που σχετιζεται μ’αυτες ( πχ Apple ).

Μιλωντας περι καπιταλισμου, σοσιαλισμου και τετοιου ειδους παραδοσιακα συστηματα ειναι πλεον αναδρομη στο παρελθον και δεν ανταποκρινεται στην σημερινη πραγματικοτητα.

Reply
Πατριώτης 1 May 2012 at 09:09

@ Alexandros15

O Παπανδρέου πήγε στο εξωτερικό και είπε ότι “κυβερνά μία διεφθαρμένη χώρα”, πράγμα πρωτάκουστο για πρωθυπουργό, όπως και ο Πάγκαλος χαρακτήρισε τους Έλληνες “μαλάκες”. Απαξιώ ν’ ασχοληθώ με το γραφικό αυτό γομάρι.

Ο Παπανδρέου, όμως, αν είχε το ελάχιστο φιλότιμο (λέξη ελληνική, που δεν υπάρχει σε άλλες γλώσσες, απ’ ό,τι γνωρίζω) και την ελαχίστη ελληνική συνείδηση, δεν θα κατηγορούσε την ίδια του την χώρα (πατρίδα) στο εξωτερικό. “Τα εν οίκω μη εν δήμω”. Γι αυτό προκάλεσε σχόλια καυστικά από τους ξένους, στους οποίους έκανε εντύπωση η πρωτόγνωρη αυτή συμπεριφορά.

Αλλά ο Παπανδρέου ουδέποτε υπήρξε Έλληνας. Αμερικανός ήλθε και Αμερικανός φεύγει. Ο άνθρωπος δεν έχει συνείδηση ελληνική. Η Ελλάδα είναι γι αυτόν και τ’ αδέλφια του ξένος τόπος, προτεκτοράτο της πραγματικής τους πατρίδας, της Αμερικής.

Εκτός αυτού, αν η χώρα είναι διεφθαρμένη (συνήθως οι λαοί και όχι οι χώρες είναι διεφθαρμένες, αλλά ας μην γυρεύουμε και πολλά από τα ελληνικά του Γιωργάκη), αυτός και ακόμη περισσότερο ο πατέρας του δεν έχουν μέρος της ευθύνης για την διαφθορά αυτή, για να μην πω ότι ευθύνονται ολοκληρωτικά γι αυτήν (ο πατέρας, ειδικά, ο οποίος εκμαύλισε τα πάντα και υπήρξε ο ίδιος διεφθαρμένος και δάσκαλος της διαφθοράς); Ή μήπως είναι άμωμες περιστερές; Εδώ θα ταίριαζε το “είπε ο γάιδαρος…”, ή το “για κοίτα ποιος μιλά”.

Ασφαλώς εμείς τους ψηφίζαμε, γι αυτό πέρασε και το όλο στο “ντούκου”.

Reply
Alexandros15 1 May 2012 at 09:12

Ανέφερα το παράδειγμα με τον Παπανδρέου για να δείξω πως ο άνθρωπος ήταν αδίστακτος ψεύτης. Από εκεί και πέρα διαφωνώ και με τον Eλοτανος και με σας κύριε Γιώργο. Το σύστημα μας είναι καθαρά καπιταλιστικό και είναι ξεκάθαρο πως οποια παραπάνω παροχή έχουμε εμείς, τη στερούμε στο δεκαπλάσιο από ένα άλλο μέρος του κόσμου. Δεν υπάρχουν κρατικές επιχειρήσεις, η αγορά είναι ελεύθερη και μάλιστα πλήρως ανεξέλεγκτη, εγώ θα περιέγραφα το σύστημα μας ως άκρατο καπιταλισμό, για την ακρίβεια είναι το μοναδικό που συμφωνώ με τον Παπανδρέου πρόκειται για πόλεμο μεταξύ των αγορών και της δημοκρατίας, το θέμα είναι πως και αυτός αλλα και οι υπόλοιποι κυβερνούντες, εκπροσωπούν πιο πολύ τις αγορές παρα τη δημοκρατία. Ακόμα και η Κίνα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως κομμουνιστική χωρα, αυτό το σύστημα δοκιμάστηκε και κατέρρευσε και πλέον η Κίνα εφαρμόζει ένα νέο καπιταλιστικό μοντέλο. Όσο για τον Socialismo, ίσως υπήρξε για ένα μικρό διάστημα στη Σουηδία και πήγε να το εφαρμόσει και ο Ανδρέας Παπανδρέου εκτοξεύοντας το χρέος της χώρας σε τρομερά ύψη. Σας προκαλώ να διαβάσετε τα χαρακτηριστικά της Ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποια ως ένωση έχει το μεγαλύτερο ΑΕΠ στον κόσμο και να δείτε αν οποιαδήποτε παροχή παραπάνω έχουμε ως ΕΕ οφείλεται στο ότι κάποιοι άλλοι πεθαίνουν της πεινας. Επίσης, σας προκαλώ να ελέγξετε την ποσόστωση της ωφέλειας από αυτό το τεράστιο ΑΕΠ στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το δημογραφικό θέμα δεν εξαρτάται μονο από τα χρήματα αλλα και από τη μόρφωση και ισα ισα θα έλεγα πως όσο περισσότερα χρήματα κερδίζει κάποιος τόσα περισσότερα παιδιά θα επιδιώξει να έχει και μιας και αναφέραμε το δημογραφικό, ενδιαφέρον θα ήταν να μας δώσει μια απάντηση κάποιος για το πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη δημογραφική πίεση, η οποια είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί τα επόμενα χρονια, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 1 May 2012 at 09:19

Ἕλληνας εἶναι αὐτὸς πού λέει καὶ γράφει καὶ ὁμολογεῖ τὴν ἀλήθεια, ὅ,τι διαβατήριο κι ἂν ἔχει καὶ ὅποια γλῶσσα κι ἂν μιλᾶ. Μὲ τὸν ὀρισμὸ αὐτό, ὁ Παπανδρέου εἶναι περισσότερο Ἕλληνας ἀπὸ τοὺς κουτοπονήρους ποὺ νομίζουν ὅτι οἰ κουτόφραγκοι πιστεύουν τὰ παραμύθια ποὺ τοὺς ξεφουρνίζουν οἱ ἐξυπνάκηδες Ἑλληνάρες. Εἶναι ἐπικίνδυνη αὐταπάτη νὰ νομίζουμε ὂτι ποσοστὸ μεγαλύτερο τοῦ 5% τῶν Ἑλλήνων πολιτῶν δὲν ἔχει σχέση μὲ τὴν διαφθορά, πρωτίστως διανοητική, ποὺ ἐπέφερε τὸ σημερινὸ κατάντημα τῆς χώρας.
Ἡ ἑπιδεξιότητα τῶν κάθε λογῆς Παπανδρέου καὶ Παγκάλων ἦταν νὰ κολακεύσουν αὐτὴν ἀκριβῶς τὴν αὐταπάτη τοῦ Ἕλληνος ψηφοφόρου, ἐνῶ τὸν ἄφηναν νὰ παρανομεῖ. Καὶ εἶναι τόσο δυνατὴ ἡ αὐταπάτη αὐτή, ποὺ καὶ οἱ ἀντίπαλοι τῶν Παπανδρέου καὶ Παγκάλων ἀναγκάσθηκαν νὰ γίνουν χειρότεροι ἀπὸ τοὺς πρώτους διδάξαντας, προκειμένου νὰ ‘δοῦν ἐξουσία. Ἄν, ὅμως, ὁ μέσος ψηφοφόρος εἶχε καὶ τὴν ἐλαχίστη ἀκεραιότητα, θὰ φρόντιζαν νὰ ἐμφανισθοῦν καὶ ὅλοι αὐτοὶ ὡς ἀκέραιοι καὶ ἀδιάφθοροι.

Γιὰ τὸ Γαλλικὸ σύστημα, μιὰ λέξη ἀρκεῖ : ἐπιτυ-χέστα-το ! Εἰδικῶς ἡ ὑπογεννητικότης εἶναι πρόβλημα ἀπὸ τὸν καιρὸ ποὺ πρωτόφυγαν Γάλλοι ἄποικοι γιὰ τὸν Καναδᾶ. Ὁπότε παρατηρήθηκε τὸ παράδοξο οἱ ἴδιοι ἄνθρωποι ποὺ στὴν Γαλλία δὲν ἔκαναν παιδιά, στὸν Καναδᾶ νὰ γεννοῦν ἀπὸ ὀκτὼ κι άπὸ δέκα ! Ἄψευστη ἀπόδειξη τῆς κακοδιοικήσεως καὶ τῆς κατατυραννήσεως τοῦ λαοῦ στὴν χώρα αὐτή. Ἡ Γαλλία, μὲ ἔκταση ἐδάφους σχεδὸν διπλάσια τῆς Γερμανίας ἔχει πολύ λιγώτερο πληθυσμό.

Reply
Alexandros15 1 May 2012 at 09:49

Θα συμφωνήσω με τον Πατριώτη, Κύριε Gιώργο με σας συμφωνώ σε αυτό

“Ἕλληνας εἶναι αὐτὸς πού λέει καὶ γράφει καὶ ὁμολογεῖ τὴν ἀλήθεια, ὅ,τι διαβατήριο κι ἂν ἔχει καὶ ὅποια γλῶσσα κι ἂν μιλᾶ.”

Σε όλα τα αλλα διαφωνούμε, αφενός ο Παπανδρέου δεν είπε σε κανέναν αλήθεια ούτε στους Έλληνες αλλα ούτε και στους Ευρωπαίους, αφετέρου αυτός και η οικογένεια του ενίσχυσαν σε άκρατο βαθμό το πελατειακό κράτος. Ο μέσος ψηφοφόρος ο οποιος ζει σε ένα matrix που του επιβάλλουν τα ΜΜΕ, τα οποια legxontai από την εκάστοτε εξουσία και από τον σύγχρονο τρόπο ζωής, ατέλειωτη δουλειά και μετά ενασχόληση με συνήθειες που μάλλον οδηγούν στην αποβλάκωση, είναι αδύνατον να αντιδράσει μονος του και αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο.

Όσον αφορά το Γαλλικό σύστημα δεν έχω καταλάβει που ακριβώς κολλάει στη συζήτηση μας.

Reply
Κοζανίτης 1 May 2012 at 14:54

Μην περιμένετε απάντηση από τον Καμμένο. Πολυτέλεια η παιδεία. Ναι, ο Ανεξάρτητος Έλληνας Πάνος Καμμένος δηλώνει το βράδυ της Δευτέρας πριν τις εκλογές ότι

Δεν έχει πρόγραμμα για την παιδεία, ούτε για την υγεία
Θα βγάλει το πρόγραμμα σε “μερικές μέρες” (πότε; Μετά τις εκλογές;)
Είναι πολυτέλεια να ασχολείσαι με την παιδεία
Στέλνει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο
Αν ψηφίζετε με γνώμονα την παιδεία, μας καλεί να μην τον ψηφίσουμε

Δείτε το ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

http://www.youtube.com/watch?v=JVspfVa7lQ4

Αναρωτιέμαι βέβαια γιατί να τον ψηφίσουμε τελικά. Μήπως για την αξιοπιστία του; Που έλεγε ότι τα CDS άξιζαν 200 δις και τελικά ήταν μόνο 6;

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 1 May 2012 at 18:45

@Alexandros15
Προφανῶς, λοιπόν, θεωρεῖτε ὂτι οἱ Ἕλληνες τὰ τελευταῖα 35 χρόνια δέν συμπεριφέρθηκαν ὥριμα καὶ ὑπεύθυνα, ἀλλὰ δέν εὐθύνονται γι’ αὐτὸ ἐπειδή τοὺς ἀποβλάκωσε μία σπεῖρα πολιτικῶν καὶ δημοσιογράφων. Ἂν αὐτὸ εἶναι ἀλήθεια, τότε εἶναι πολύ βαρύτερη προσβολὴ γιὰ τοὺς Ἕλληνες ἀπ’ ὅτι ποτὲ εἶπε ὁ Παπανδρέου. Οὔτε λίγο, οὔτε πολύ γράφετε ὂτι, ἐκτὸς ἀπὸ διεφθαρμένοι, εἴμαστε καὶ ἠλίθιοι.
Προτιμῶ νὰ πιστεύω ὅτι οἱ Ἕλληνες εἶναι ἀρκετὰ ἔξυπνοι ὥστε νὰ ἔχουν καταλάβει ποῦ θὰ τοὺς πήγαινε κάποια μέρα αὐτὴ ἡ ἐπιπολαιότητα καὶ ἡ ἀνευθυνότητα. Ἐπέλεξαν τὴν ἐπιπολαιότητα καὶ τὴν ἀνευθυνότητα ἐνσυνειδήτως. Καὶ μᾶλλον σωστὰ ἔπραξαν, ἀφοῦ, ἁθροιστικῶς, κερδισμένοι εἶναι πάλι. Σὲ σύγκριση μὲ ὅλους τοὺς ὑπολοίπους Εὐρωπαίους, περνοῦν, ἀκόμη καί τώρα, κατὰ μέσον ὅρο πολύ καλύτερα. Σοβαρὴ δουλειὰ δὲν κάνουν καί, ἐν τούτοις, ἀμείβονται. Αὐτὸ μᾶλλον μᾶς τελείωσε πλέον. Ὅμως, ἂν βάλουμε λίγο τὸ μυαλὸ νὰ ἐργασθεῖ, σύντομα θὰ περνᾶμε πολύ καλύτερα.

Reply
Alexandros15 1 May 2012 at 21:28

Κάνετε λάθος και πάλι οδηγείστε σε ακραία συμπεράσματα, ή άσπρο ή μαύρο. Ασφαλώς και ευθύνεται ο καθένας ατομικά και για την προσωπική του πορεία αλλά και για τη συνολική πορεία, ωστόσο θα πρέπει να υπάρχει και ο καταμερισμός της ευθύνης. Το σύστημα αποβλάκωσης δεν είναι ούτε ελληνικό φαινόμενο ούτε εφεύρεση της ελληνικής άρχουσας τάξης, είναι φαινόμενο του Δυτικού καπιταλιστικού συστήματος διακυβέρνησης. Όποιος το αρνείται εθελοτυφλεί. Όσο για το αν οι Έλληνες είναι έξυπνοι, προφανώς δεν είναι εξυπνότεροι από τους υπόλοιπους λαούς ούτε όμως και πιο χαζοί, θύματα είμαστε όλοι του ίδιου συστήματος.
Επίσης, θεωρώ πως είναι μεγάλος μύθος αυτό το περί τεμπελιάς των Ελλήνων ή του Ευρωπαϊκού νότου και εργατικότητας του Βορρά. Ζω 2 χρόνια τώρα στο εξωτερικό, στο βορρά της Ευρώπης και ακόμα προσπαθώ να ανακαλύψω τους τρομερά εργαζόμενους ανθρώπους. Η διαφορά όμως με την Ελλάδα είναι πως εδώ η εργασία ανταμείβεται πιο δίκαια.
Όσο για τον Παπανδρέου, θα προτιμούσα να μας έλεγε ηλίθιους κατάμουτρα και όχι πίσω από την πλάτη μας αν και φρόντισε να μας πει δια στόματος Πάγκαλου “μα…κες” προφανώς γιατί τον ξαναψηφίσαμε και αυτόν και τον αρχηγό του, αφότου πήρε τη σημαία ο αέρας στα Ίμια.
Η ψήφος του Έλληνα δεν ήταν ψήφος ούτε ευφυίας ούτε ηλιθιότητας ήταν εξαγορασμένη ψήφος για αυτό και λέω πιο πάνω, καταμερισμός ευθύνης και αλλαγή, αλλαγή της φρουράς που αντιπροσωπεύει το ξεπερασμένο και χρεωμένο σύστημα του κομματικοποιημένου κράτους!

Reply
Eλοτανος 1 May 2012 at 23:49

@Αλεξανδρος15

Η Γαλλια ειναι παραδειγμα συνδιασμου Αγγλοσαξωνικου καπιταλισμου και σοσιαλδημοκρατιας. Εχει βιομηχανια και ιδιωτικες εταιρειες παγκοσμιας εμβελειας. Εχει επισης μεγαλο κρατικο τομεα που παρεχει υποδομη, ιατρικη περιθαλψη και παιδεια σε ζηλεφτο επιπεδο. Το κρατος υποστηριζει την οικογενεια με φορολογικες απαλλαγες και η Γαλλικη νοοτροπια για τεκνογονια ειναι πιο ευνοικη σε σχεση με αλλες Ευρωπαικες χωρες.

Με την παγκοσμια κριση θα υπαρξουν αναποφευκτες αλλαγες φυσικα και η Γαλλια παραμενει ο μεγαλυτερος κινδυνος της Ενωμενης Ευρωπης, οταν χειροτερεψουν τα πραγματα στην Ισπανια και Ιταλια.

Οσον αφορα το σχολιο περι σχεσεως πληθυσμου και γεωγραφικης εκτασης (ισως και κατ’επεκταση ΑΕΠ), θα αφησω τους οικονομολογους να μας διαφωτισουν.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 2 May 2012 at 04:29

@Alexandros15
Ἐμ ἀφοῦ ζεῖτε στὸν βορρᾶ τῆς Εὐρώπης, διαβάζετε ἐκεῖ τίποτε γιὰ ἀθῶα θύματα τοῦ «συστήματος» ; Κάτι, μήπως, γιὰ ἐξαγορασμένη ψῆφο ; Ἀπὸ τὸ περιβάλλον σας, τῶν βορείων ἐννοεῖται, βλέπετε ἕναν μὴ ἀμελητέο ἁριθμὸ νὰ σκέπτεται ὅπως γράφετε ἐσεῖς ; Ξέρω, θὰ γράψετε ὂτι ἔχουν κι αὐτοὶ ἀποβλακωθεῖ. Ἐν πάσει περιπτώσει, ὅπως ἀναγνωρίζετε, ἡ «ἀποβλάκωσις» αὐτή καταλήγει νὰ ἀμείβεται καλύτερα ἡ ἐργασία τους. Αὐτὸ ποῦ τὸ ἀποδίδετε ; Γιατί ὄχι στήν πειθαρχία καὶ τὴν ὀργάνωση, πρώτα τῆς σκέψεως καί, μετά, τῆς κοινωνικῆς ζωῆς τους ;
Ὅσον ἀφορᾶ τὴν ἐργατικότητα, φυσικὰ καὶ δὲν σκίζονται στὴν δουλειὰ στὴν βορρᾶ, ἀλλὰ τὴν λούφα στὶς Ἑλληνικὲς δημόσιες λεγόμενες ὑπηρεσίες δὲν τὴν ἔχουν. Οὔτε τοὺς πεθαμένους ποὺ παίρνουν σύνταξη ἢ τὰ ἐπιδόματα μαϊμοῦ. Οὔτε τὶς ἑκατοντάδες χιλιάδες τῶν αὐτοαπασχολουμένων ποὺ μποροῦν νὰ ἐπιβιώνουν χάρη στὴν φοροδιαφυγή, τὴν φοροκλοπή, τὴν εἰσφοροαποφυγὴ καὶ τὴν εἰσφοροκλοπή.
Τέλος, ἀλλαγὴ φρουρᾶς ἀπὸ ψηφοφόρους ποὺ δὲν θέλουν νὰ ἀλλάξουν οἱ ἴδιοι πρῶτα, λογικῶς ἀποκλείεται. Ἀλλὰ καὶ νὰ γινόταν, ἁπλῶς τὰ πρόσωπα θὰ ἄλλαζαν, ἀλλὰ ἡ φαυλότης θὰ παρέμενε.

Reply
Alexandros15 2 May 2012 at 09:03

“Οσον αφορα το σχολιο περι σχεσεως πληθυσμου και γεωγραφικης εκτασης (ισως και κατ’επεκταση ΑΕΠ), θα αφησω τους οικονομολογους να μας διαφωτισουν.”
Η Γεωγραφική έκταση με τον πληθυσμό δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένα, έχουν σχέση, αλλα παρόλα αυτά αν κάποιος δει τους πληθυσμούς στην Asia η και την Αφρική, ακόμα και την Ευρώπη όσον αφορά την πληθυσμιακή αύξηση τουλάχιστον, θα δει ότι η αύξηση του πληθυσμού έχει κυρίως να κάνει με το μορφωτικό επίπεδο και τη φιλοσοφία ζωής που αναπτύσσεται μέσα από αυτό.

Κύριε Γιώργο, καταρχάς λοιπόν και για να σας αποδείξω ότι ο καταμερισμός ευθύνης είναι το μεγαλύτερο πράγμα. Δυο χρονια τώρα για εφορία, ασφάλειες, πληρωμές, γραφειοκρατικά θέματα επισκεπτόμουν αυτοπροσώπως δημοσια υπηρεσία τον πρώτο μηνα για 15 περίπου μέρες, ωσότου με βάλουν στο σύστημα δηλαδή, από εκεί και μετά, άλλαξα χώρο εργασίας και δεν ασχολήθηκα ούτε δευτερόλεπτο με την αλλαγή αυτή και μεταφέρθηκα αυτομάτως στο σύστημα του αλλου οργανισμού. Όλες οι πληρωμές μου γίνονται μέσω internet και στην τράπεζα μια με δυο φορες το χρόνο πάω, λογαριασμούς, δεν το συζητάμε δεν επισκέφτηκα ποτε κάποιο γραφείο για ρεύμα, τηλέφωνο. Θέλω να πω με αυτό πως η γραφειοκρατία είναι μακράν μειωμένη μέσω χρήσης της τεχνολογίας, σε αυτό το θέμα είμαστε ακριβώς 50 χρονια πίσω στην Ελλάδα, ποιος ευθύνεται όμως για αυτό ο υπάλληλος? Επειδή γνωρίζω από δημοσιους υπαλληλους, και επειδή δούλεψα και στην Ελλάδα, ξέρω πως υπάρχουν και αυτοί που είναι τεμπέληδες και αυτοί που δουλεύουν, εγώ προσωπικά δε χρειάστηκε πουθενά να λαδώσω κανέναν και πάντα με υπομονή έκανα τη δουλειά που ήθελα, λίγο πιο αργά από ο,τι εδώ αλλα δεν αντιμετώπισα και κάνα τρομερό πρόβλημα, βεβαια δεν ήμουν στην Αθηνα, δεν ξέρω κατά ποσο αυτό μπορεί να κάνει διαφορα αν και σας λέω χαρακτηριστικά για την εφορία, ότι έχω ταλαιπωρηθεί στο περίμενε μονο από δικη μου ευθύνη γιατί πήγα αργά ημερομηνιακά ενώ ήξερα εκ των προτερων ότι θα περιμένω αν το κάνω αυτό. Βεβαια οι περισσότερες υπηρεσίες θα μπορούσαν να γίνονται διαδικτυακά κάτι που θα έδινε και στο σύστημα μεγαλύτερη δυνατότητα ελεγχου και λιγότερη αλληλεπίδραση άρα λιγότερες πιθανότητες λαδώματος.

Το όλο θέμα για μένα όσον αφορά την εργασία έχει να κάνει με την απόδοση, στην Ελλάδα δουλεύουμε περισσότερο αλλα αποδίδουμε λιγότερο και αυτό γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχα μέσα όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό όμως ποιος το έχει διαιωνίσει και γιατί?

Και τώρα η μεγάλη αντίφαση, πως γίνεται και παρα το ότι η Ευρώπη είναι τόσο οργανωμένη και "πειθαρχημένη" και το έλλειμμα της Αγγλίας είναι διψήφιο? Πως και το έλλειμμα ξεφεύγει σε όλες τις χώρες ακόμα και αυτές που δεν είναι του Νότου και τα χρέη είναι τεραστια? Πως όλα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις χώρες εκτος από τη Γερμανία? Μιας και δεν μπορεί να ισχυριστεί κανεις ότι οι Σκανδιναβικές χώρες μετέχουν στην Eurwoaikh Ένωση?

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 2 May 2012 at 11:42

Μὲ ἀφοπλιστικὴ ἀφέλεια βλέπετε τὴν γραφειοκρατία. Ὄχι, δὲν ὑπάρχει διότι εἴμαστε μαζοχιστές. Ὑπάρχει γιὰ νὰ μποροῦν ἑκατοντάδες πολίτες-ψηφοφόροι νὰ διορίζονται σὲ θέσεις ποὺ δὲν θέλουν καθόλου πραγματικὴ δουλειὰ καὶ ἀμείβονται βρέξει-χιονίσει καί, δεύτερον, γιὰ νὰ καρποῦνται μερικοὶ ἐξ αὐτῶν, καταχρώμενοι τὴν ἐξουσία τους, καὶ παράπλευρα ὠφέλη ἀπὸ τὴν διαφθορά. Ὁ οἶκος ἀνοχῆς, στὸν ὁποῖο βρέθηκε ὁροθετικὴ στὸ AIDS πόρνη, εἷχε κλειστεῖ ἑπτὰ φορές καὶ εἶχε ξανανοίξει. Σκεφθεῖτε τὶ χρῆμα εἶχε ἀλλάξει χέρια.
Καὶ ὅποτε προτείνει κανένας βελτίωση τῶν διαδικασιῶν στὸ εὐρύτερο δημόσιο, αὐτιὰ νὰ ἔχετε ν’ ἀκοῦτε τὶ λένε οἱ ἀθῶοι καὶ ἄσπιλοι ὑπάλληλοι καὶ οἱ συνδικαλιστικοὶ ἐκπρόσωποί τους : Ἀρχίζουν μὲ τὸ ὅτι ἡ νέα διαδικασία εἶναι πάντοτε «ἀντισυνταγματικὴ» καὶ τελειώνουν μὲ τὸν ἰσχυρισμὸ ὅτι ἡ χρήση ὑπολογιστὴ βλάπτει τὴν ὑγεία τους. Βλέπετε, αὐτοὶ ποὺ τὰ λούζονται ὅλα αὐτὰ ἐκτὸς τοῦ εὐρυτέρου δημοσίου εἶναι νόθοι !
Ἰδοὺ λοιπόν, ἀπὸ ποῦ βρίσκουν οἱ κουτόφραγκοι καὶ πληρώνουν καλυτέρους μισθούς : Δέν ἔχουν ἑκατοντάδες χιλιάδες ἀνθρώπους τους νὰ κάθονται.
Ὅσο γιὰ τὰ παθήματα τῳν ὑπολοίπων στὴν ὑπόλοιπη Εὐρώπη, ἐκτὸς τῆς ἀφεντιᾶς μας, εἶναι ὑπαρκτά. Εἷναι, βεβαίως, ἀπείρως ἠπιώτερα άπὸ τὰ δικά μας. Καὶ ἐπὶ πλέον, δύσκολα μπορεῖ νὰ ‘πεῖ κανένας ὅτι τὰ ἐπεσώρρευσαν στὴν κεφαλή τους μὲ τὴν ψῆφό τους, ὅπως ἐμεῖς πλειστάκις ἔχουμε κάνει καὶ μπορεῖ καὶ μεθαύριο νὰ τὸ ἐπαναλάβουμε.

Reply
Alexandros15 2 May 2012 at 12:51

Συμφωνούμε, αλλα ποιος φέρει μεγαλύτερη ευθύνη, αυτός που του λένε πήγαινε να δουλέψεις εκεί και πάει η αυτός που κρατάει το σύστημα ώστε να βολεύει κόσμο και να καρπώνεται ψήφους, η έστω ποιος φταίει περισσότερο? Ποσο ευθύνεται αυτός που ψάχνει για δουλειά όταν του προσφέρουν τη δουλειά και όταν του διδάσκουν η του παίρνανε το μήνυμα με χίλιους δυο τρόπους ότι εντάξει ο υπάλληλος κάθεται εκεί δεν κάνει και τίποτα ξεκούραστα λεφτά. Ποιος τα περνάει τα μηνύματα αυτά? Ποιος διατηρεί το σύτημα ως έχει, η μάλλον ποιος το έφτιαξε έτσι και το κρατάει? Μήπως είναι οι ίδιοι που μας ζητάει τώρα να τον ξαναψηφίσουμε? Ποιος ευθύνεται που πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι είναι αγράμματοι, οι ίδιοι οι υπάλληλοι η αυτοί που τους προσέλαβαν? Έχει γίνει ποτε καταμερισμός ευθύνης, η το ίδιο είναι ο έμπορος ναρκωτικών με τον χρηστη όπως δήλωσε ο κύριος Πάγκαλος με το μαζί τα φάγαμε? Μπορεί ο παραλληλισμός να είναι ακραίος, αλλα φαίνεται είναι και ορθός, εκ του αποτελέσματος δηλαδή και απομονώνοντας την Ελλάδα, άμα θέλετε μπορούμε να πιάσουμε και τους άλλους, όλοι φέρουν και φέρουμε δηλαδή ευθύνες, αλλα ο καθένας το μερίδιο του!

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 2 May 2012 at 13:30

Λογικῶς, αὐτὸς ποὺ φταίει, ὄχι περισσότερο, ἀλλὰ ἀποκλειστικῶς, εἶναι ὁ ψηφοφόρος. Ὁ ψηφοφόρος μπορεῖ νὰ ἐπιλέξει ἄλλον ὑποψήφιο, ἐνῶ ὁ ὑποψήφιος δὲν μπορεῖ νὰ ἐπιλέξει ἄλλο λαό.
Ἅμα οἱ ψηφοφόροι μαύριζαν συστηματικῶς ὅσους ἔκαναν διορισμούς, εἶναι βέβαιον ὅτι κανένας Πάγκαλος δὲν θὰ ἔκανε διορισμούς. Πράγματι εἶναι πειρασμὸς νὰ πωλήσει κανεὶς τὴν ψῆφό του μὲ ἀντάλλαγμα ἀργομισθία διά βίου. Ὅποιος, ὅμως, πιάνεται κορόϊδο ἐπὶ 35 ὁλόκληρα χρόνια, δὲν ἔχει οὔτε αὐτὸ τὸ ἐλαφρυντικό.

Reply
Πατριώτης 2 May 2012 at 13:33

@ Alexandros15

Δες τι λέει τώρα, ο καραγκιόζης και ύστερα σού λένε ότι είναι σοβαρός. Ένας βλάκας και μισός είναι, που αν δεν λεγόταν Παπανδρέου, θα ήταν κάπου το πολύ-πολύ κλητήρας.

Μας έκαναν πειραματόζωο λέει ο Παπανδρέου στο Time.

Reply
Alexandros15 2 May 2012 at 15:31

Σαν να λέμε είναι κάποιος με ένα καρπούζι κόβει με το μαχαίρι του διαφορετικού μεγέθους φέτες δίνει σε μένα τη πιο μικρή και εσείς με κατηγορείται που τη δέχομαι και μου προτείνεται να πεθάνω της πεινας. Όχι, δεν είναι λογικώς όπως το λέτε εσείς, δηλαδή αθωώνεται τον δράστη, αυτόν που έχει και την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και ενοχοποιείται πλήρως αυτόν που ελέγχει κάθε 4 χρονια εν μέσω τρομερής προπαγάνδας και ψέματος και εκβιασμών, θέλετε να αναλύσουμε την προπαγανδa και το ψέμα και τους εκβιασμούς διεξοδικά, δεν υπάρχει πιο εύκολο πράγμα.

Χωρίς καμια διάθεση πλακας η οποια σύγκριση του Κυριου Παπανδρέου με τον Καραγκιόζη είναι πολύ προσβλητική για τον τελευταίο!

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 2 May 2012 at 16:17

Σὲ χώρα μὲ ὀξὺ πρόβλημα παχυσαρκίας, ἡ ἐπίκληση τοῦ φάσματος τῆς πείνας γιὰ νὰ καλύψει τὴν ἀναξιοπρέπεια δέν μπορεῖ νὰ πείσει. Σὲ καιροὺς πραγματικῆς πείνας, οἱ Ἕλληνες ψηφοφόροι καὶ πολιτικοὶ ἦταν πολύ ὀλιγαρκέστεροι καὶ ἀξιοπρεπέστεροι.
Τὸ ίδιο καὶ ἡ ἐπίκληση τῆς βλακείας, τῆς ἐξαπατήσεως καὶ τοῦ ἐκβιασμοῦ, ὅταν αὐτὰ ἐξικνοῦνται σὲ βάθος 35ετίας, δὲν μπορεῖ νὰ πείσει.
Ἡ πικρὴ ἀλήθεια ποὺ πρέπει νὰ ἔχουμε τὴν δύναμη νὰ δοῦμε κάποτε εἶναι ὅτι αὐτὴ ἡ διάλυση τῆς μεταπολιτεύσεως βόλεψε πολλοὺς ἀπὸ ‘μᾶς γιὰ μακρὸ χρόνο. Ἡ δημοκρατία ἔχει τὸ νόημα ἀκριβῶς ὅτι θεωρεῖ τὸν κάθε πολίτη ἄξιο, τελικῶς, νὰ ἀντιστέκεται σὲ τέτοια φθηνὰ καὶ διαφανῆ κόλπα. Ἂν δὲν τὸ μποροῦμε, εἴμαστε ἄξιοι τῆς τύχης μας καὶ ἀκόμη χειροτέρας τύχης.

Reply
Alexandros15 2 May 2012 at 16:51

35 χρονια δεν είναι πολλά και άλλωστε είναι 35 χρονια διεργασίας, ο κόσμος αντέδρασε με την αποχη στις προηγούμενες εκλογές, αν συμψηφίσετε και τους λαθρομετανάστες που ψηφισαν, τότε ίσως και η αποχη να ήταν μεγαλύτερη του 50%, δεν υπάρχει μηχανισμός αντίδρασης του Ελληνικού λαου είναι ολοφάνερο, δημοκρατία άλλωστε δεν είναι εκλογές κάθε 4 χρονια αλλα και το τι γίνεται ανάμεσα. Τέλος πάντων νομίζω πως σας έχω πείσει και αν δε σας έχω διαβάστε από την αρχή μέχρι το τέλος τα μηνύματα που έχουμε στείλει ο ένας στον άλλο και θα πειστείτε και ας μην το παραδέχεστε δεν με πειράζει, αν πάλι δεν έχετε πειστεί απλώς σας προτείνω να το ξανασκεφτείτε και όχι να αθωώστε εμάς τον κόσμο, αλλα να μας επιρρίψτε τις ευθύνες που μας πρέπουν και μετά επιρρίψτε τις ευθύνες και σε αυτούς που ασκούσαν την εξουσία, αυτούς που ψηφίζαμε για να μας αντιπροσωπεύσουν και να υπερασπιστούν τα συμφέροντα μας.

Reply
Γεώργιος Ἰακ. Γεωργάνας 3 May 2012 at 04:29

Πράγματι, δὲν εἶναι πολλά τὰ 35 χρόνια, γι’ αὐτὸ καὶ μελετᾶμε τὴν ἱστορία καί πέραν ἀπὸ τὴν ἄμεση ἐμπειρία μας γιὰ νὰ μάθουμε ἀπὸ τὰ παθήματα τῶν ἄλλων. Ὅταν, ὅμως, ἀμελοῦμε καὶ δὲν τὸ κάνουμε, δὲν ἐπιτρέπεται νά κατηγοροῦμε ἄλλους καί, μάλιστα μὲ φωνές καὶ κατάρες, γιὰ αὐτὰ ποὺ παθαίνουμε. Μόνον ἔτσι μποροῦμε νὰ ἀποφύγουμε τὰ ἴδια σφάλματα στὸ μέλλον.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.