Γράφει ο Θεόδωρος Καρυώτης.
Κάποια ημέρα το WEST CAPELLA θα διδάσκεται στα Κυπριόπουλα χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι ήταν μια από τις πιο λαμπρές σελίδες της ιστορίας τους. Το WEST CAPELLA δείχνει την εικόνα σαπιοκάραβου, αλλά στα σωθικά του βρίσκεται ότι καλύτερο γεωτρύπανο υπάρχει για να βοηθήσει το μαρτυρικό νησί να βρει το δικό του κοίτασμα Zohr, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Αιγυπτιακό Zohr. (Αυτός είναι και ο λόγος που τα μεγαθήρια TOTAL και ENI βρίσκονται μέσα στο WEST CAPELLA).
‘Όλα ξεκίνησαν με μια λιτή δήλωση, χωρίς φανφάρες και κομπασμούς (όπως συνηθίζουν οι καλαμαράδες) από τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Λακκοτρύπη, άξιο συνεχιστή του έργου του μεγάλου Τάσσου:
«Άρχισαν σήμερα, στο πλαίσιο υλοποίησης του ερευνητικού προγράμματος των αδειούχων εταιρειών, της γαλλικής Total και της ιταλικής Eni, οι εργασίες της γεώτρησης «Ονησίφορος», στο τεμάχιο 11 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με το πλοίο – γεωτρύπανο «West Capella» να βρίσκεται στο σημείο της γεώτρησης από τις πρώτες πρωινές ώρες, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ουσιαστικά την έναρξη του 2ου κύκλου του γεωτρητικού προγράμματος εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ενός κύκλου για τον οποίο δουλέψαμε σκληρά και συντονισμένα, με στρατηγικό προγραμματισμό στον οποίο εντάσσεται και ο 3ος Γύρος Αδειοδότησης. Η Κυβέρνηση, πρέπει να τονίσω, σε συνεργασία με τις αδειούχες πετρελαϊκές εταιρείες, συνεχίζει απρόσκοπτα και με αμείωτη ένταση την ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, περιλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».
Αυτή η ιστορία ξεκίνησε όταν ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, με 4 τανκς και δύο ελικόπτερα, ανακήρυξε την ΑΟΖ της Δημοκρατίας της Κύπρου το 2004.
Τότε, ήταν μια μεγάλη ντροπή για την Ελλάδα διότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (Σημίτης και Παπανδρέου) και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (Καραμανλής και Μπακογιάννη) προσπάθησαν να σταματήσουν τον Τάσσο Παπαδόπουλο να ανακηρύξει ΑΟΖ φοβούμενοι αντίδραση της Τουρκίας. Ο Σουλτάνος απλώς αναφώνησε ότι δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη της Κυπριακής ΑΟΖ και τώρα χτυπάει το κεφάλι του στην ημισέληνο.
Οριοθέτηση με Ελλάδα
Από την εποχή της ανακήρυξης της κυπριακής ΑΟΖ, όλες οι κυπριακές κυβερνήσεις ήρθαν σε επαφή με τις ελληνικές κυβερνήσεις και ζήτησαν να γίνει η οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο κρατών. Για 13 χρόνια τώρα η Ελλάδα δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για να συμβεί κάτι τέτοιο και θα έλεγα ότι είναι μια συνέχεια του φοβικού συνδρόμου που μας κατέχει για πολλές δεκαετίες. Είναι γνωστή η αδικαιολόγητη αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη όταν έμαθε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα ανακήρυσσε ΑΟΖ και αφάνταστα θυμωμένη του είπε ότι κάτι τέτοιο θα έφερνε σε πόλεμο την Ελλάδα με την Τουρκία.
Ουσιαστικά, για πρώτη φορά η Ελλάδα ασχολήθηκε με την κυπριακή ΑΟΖ το 2003, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την Κύπρο να μη κάνει την σωστή οριοθέτηση με την Αίγυπτο γιατί θα φανούν τα δικαιώματα του συμπλέγματος του Καστελόριζου. Συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ζήτησαν από την Κύπρο να οριοθετήσει την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο 8 ν.μ. πριν την σωστή οριοθέτηση ώστε να μη δώσουν πλήρη επήρεια στο Καστελόριζο και δημιουργηθεί πρόβλημα με την Τουρκία!
Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση διεμήνυσε στον τότε Υπουργό της Κύπρου Νίκο Ρολάνδη τα ακόλουθα:
“Εάν δεχθούμε την ελλαδική θέση ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας τότε η μέση γραμμή θα είναι εδώ. Εάν δεχθούμε την τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο δεν έχει επήρεια, τότε η γραμμή είναι αλλού. Για αποφυγή των προβλημάτων αυτών προτρέπουμε την κυπριακή πλευρά όπως διορθωθούν οι συντεταγμένες και τα σύνορα δυτικά να σταματήσουν μέχρι 8 ν.μ. πιο μέσα από εκεί που έχουν συμφωνηθεί ούτως ώστε να αποφευχθούν οι οποιεσδήποτε επιπλοκές με γείτονες χώρες.»
Ο χάρτης που ακολουθεί δείχνει το πρόβλημα αυτής της οριοθέτησης. Στο οικόπεδο 4 της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει στα αριστερά του ένα τρίγωνο που θα έπρεπε να είναι μέρος του οικοπέδου 4, αλλά η οριοθέτηση αγνόησε αυτό το τρίγωνο γιατί θα έδειχνε, ξεκάθαρα, ότι τα 14 ν.μ. που δεν μετρήθηκαν έδιναν δικαιώματα ΑΟΖ στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου και έτσι η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα με την Κύπρο και δεν έχει η Τουρκία με την Αίγυπτο. Αυτό τον χάρτη ο υπεύθυνος της κυπριακής ΑΟΖ, Σόλων Κασίνης, τον χαρακτήρισε «χάρτη της ντροπής». Η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να οριοθετήσει την δική της ΑΟΖ με αυτή της Κύπρου είναι μία πράξη μεγάλης απερισκεψίας.
ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ
Η κυπριακή ΑΟΖ όπου διεξάγονται οι έρευνες και οι γεωτρήσεις… ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Ο Νίκος Ρολάνδης ήταν, τότε, ο Υπουργός του Προέδρου Κληρίδη που έκανε τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο. Αυτή η οριοθέτηση είχε, βέβαια, ένα μικρό πρόβλημα. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεν προβλέπει οριοθέτηση χωρίς να έχει υπάρξει πρώτα ανακήρυξη. Έτσι, ο εμφυής Παπαδόπουλος ανακήρυξε την ΑΟΖ της Κύπρου αναδρομικά από την ημερομηνία που υπογράφτηκε η οριοθέτηση μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου!
Στρογγύλη και Γεωγραφικές Συντεταγμένες
Πρέπει εδώ να τονίσουμε ότι το κλειδί για την οριοθέτηση ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα είναι η νήσος Στρογγύλη. Με βάση την αρχή της ίσης απόστασης (μέσης γραμμής) προκύπτουν θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Κύπρου μήκους 27 ν.μ. Χωρίς την επίδραση της Στρογγύλης, δεν έχουμε κοινά σύνορα ΑΟΖ με την Κύπρο κάτι πολύ αρνητικό από γεωστρατηγική άποψη για την Ελλάδα και την Μεγαλόνησο.
Τέλος, όλοι ζητάνε να μάθουν ποιες ήταν οι γεωγραφικές συντεταγμένες όταν το 2004 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανακήρυξε την Κυπριακή ΑΟΖ. Δεν αντιλαμβάνονται ότι η ανακήρυξη μιας ΑΟΖ δεν δίνει τέτοιες γεωγραφικές συντεταγμένες. Το σχέδιο νόμου που πήγε στην Κυπριακή Βουλή δεν περιελάμβανε κανένα χάρτη. Το Άρθρο 75 της Σύμβασης του Δίκαιου της Θάλασσας αναφέρει ότι οι γεωγραφικές συντεταγμένες δίνονται όταν υπάρξει οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ.
Η Οδύσσεια της Ελληνικής ΑΟΖ
Η ιστορία της οδύσσειας της ελληνικής ΑΟΖ ξεκίνησε το 1982, όταν υπογράφτηκε η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Με αυτή την τόσο σημαντική σύμβαση που δημιούργησε το Σύνταγμα των Θαλασσών και Ωκεανών του πλανήτη Γη οι ελληνικές κυβερνήσεις θεώρησαν ότι τίποτα ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει και ότι η νέα έννοια της ΑΟΖ, που προέκυψε, είναι το ίδιο πράγμα με την υφαλοκρηπίδα. Οι Έλληνες κυβερνώντες δεν διάβασαν τα δύο σημαντικά άρθρα, το Άρθρο 56 και το Άρθρο 121. Τα διάβασε όμως ο αείμνηστος Πρόεδρος της Κύπρου Τάσσος Παπαδόπουλος και ανακήρυξε, 22 χρόνια αργότερα, την ΑΟΖ της Κύπρου πιάνοντας στον ύπνο τον Ερντογάν.
Μας έχουν περικυκλώσει οι υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και εμείς χαζεύουμε τους Κύπριους, τους Αιγύπτιους και τους Ισραηλινούς που τους εκμεταλλεύονται. Εάν οι κυβερνήσεις του Κώστα Σημίτη και του Κώστα Καραμανλή δεν αντιπαθούσαν την έννοια της ΑΟΖ και την είχαν ανακηρύξει στην αρχή του 21ου αιώνα, ίσως η Ελλάδα θα απέφευγε την οικονομική τραγωδία των τελευταίων οκτώ ετών.
Στην κρίσιμη αυτή περίοδο για τον ελληνισμό, επείγει να προχωρήσουμε, επιτέλους, στην οριοθέτηση των ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο. Εχει γίνει βέβαια η οριοθέτηση ανάμεσα στην Κύπρο και την Αίγυπτο, αλλά, όπως ήδη αναφέραμε, αυτή δεν είναι πλήρης, διότι με παρέμβαση της τότε ελληνικής κυβέρνησης, δεν έγινε η σωστή οριοθέτηση στο Οικόπεδο 4, δηλαδή στο κρίσιμο οικόπεδο, όπου συμπίπτουν οι ΑΟΖ της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας.
Σκεφτείτε που θα ήταν σήμερα η Κύπρος χωρίς ΑΟΖ. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος μας κοιτά από ψηλά και θα είναι μια ελάχιστη τιμή για αυτόν, να ονομαστεί το νέο αυτό κοίτασμα, κοίτασμα TASSOS.
Ο Τσίπρας τι περιμένει; Πότε θα έρθει και σε μας το δικό μας WEST CAPELLA; Φαίνεται ότι τα ελληνόπουλα θα αργήσουν να νοιώσουν υπερηφάνεια για την δική τους ΑΟΖ.
Πηγή: Το μεγαλείο του Παπαδόπουλου και των Κυπρίων ηγετών και το φοβικό σύνδρομο των Ελλήνων http://mignatiou.com/2017/07/to-megalio-tou-papadopoulou-ke-ton-kiprion-igeton-ke-to-foviko-sindromo-ton-ellinon/
11 comments
Με χαρά βλέπω πλέον και στο “Αντίβαρο” να ανεβάζει το τόσο σημαντικό για τα γεωπολιτικά συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου θέμα της ΑΟΖ με τη δημοσίευση σχετικών άρθρων ανθρώπων ειδικών επί του θέματος, όπως του Ν. Λυγερού, του Θ. Καρυώτη και υπάρχουν κι άλλοι.
Κι ενώ η Κύπρος έχει οριοθετήσει την ΑΟΖ της με όλες τι γείτονες χώρες πλην Τουρκίας και τώρα προχωρά σε γεωτρήσεις στον βυθό, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη «αγρόν αγοράζει». Πάντως τελευταία υπάρχει κινητικότητα επί του θέματος και στην Ελλάδα, καθώς εκδηλώνεται ενδιαφέρον τόσο από γείτονες χώρες όσο κι από τις εταιρείες, δείτε κι αυτό:
http://www.cretetv.gr/7722-o-energeiakos-ploytos-notia-ths-krhths-kai-h-shmasia-ths-aoz-geopolitika/
Ζωντανή εκπομπή με τον δικαίως αποκαλούμενο “πατέρα” της ΑΟZ καθηγ. Θεόδ. Καρυώτη, σχετικά με την ΑΟΖ και το Δίκαιο της θάλασσας:
http://www.cretetv.gr/7838-aoz-to-kleidi-sth-geopolitikh/
Διαβάζοντας κάποιος και μάλιστα Κύπριος, το άρθρο αυτό η εντύπωση που του δημιουργείται είναι ότι γράφτηκε για να δοθεί η ευκαιρία να δοξάσει τον ΜΕΓΑ Τάσσο. Όσο αφορά την εισήγηση για ονομασία του κοιτάσματος σε TASSO, η πείρα μου έδειξε οτι μονο σε τριτοκοσμικές χώρες δίδονται ονομασίες πολιτικών σε σημαντικά πράγματα και μαλιςτα αρκετές φορές τα πολιτικά αυτά πρόσωπα δεν πρόσφεραν και τίποτε αξιόλογο. Παράδειγμα ολοστρόγγυλο στην Κύπρο σε πόσες λεοφόρους και πλατείες σε όλη την Κύπρο δοθηκε το όνομα Σπυρου Κυπριανου. Ποιος μιλά σήμερα γι αυτόν τον άνθρωπο;
Αν πατήσετε τη σχετική ετικέτα περί ΑΟΖ ή την κατηγορία “Άμυνα και Διπλωματία” ή τα ονόματα που αναφέρετε ή κάνετε μια απλή αναζήτηση περί ΑΟΖ θα δείτε πολλές δεκάδες άρθρα για το θέμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Ευχαριστώ.
Ανδρέας.
καλα βρειτε πρωτα αεριο και μετα αυτοδοξαστειτε
Διερωτώμαι αν στην ελληνική κυβέρνηση έχει τεθεί έστω και μια φορά σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου το θέμα της ΑΟΖ.
Ο Κοτζιάς κράτησε είναι αλήθεια σθεναρή στάση στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και μπράβο του. Δεν είναι όμως καιρός να κοιτάξουμε και τα του οίκου μας;
Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 νμ με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, υπό την απειλή πολέμου με την Τουρκία, αλλά ούτε έχει ανακηρύξει την ΑΟΖ, κάτι που είναι στην αποκλειστική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης χωρίς να ρωτήσει κανένα. Πρέπει απλά να το πράξει. Στη συνέχεια να έρθει σε συνεννόηση με γειτονικές χώρες για την οριοθέτησή της.
Tη στιγμή που η Κύπρος – συμπληρώνονται σήμερα 43 χρόνια από την ημέρα της τουρκικής εισβολής που οδήγησε σε κατοχή του 38% του Νησιού – προχωρεί με σταθερά και μεθοδικά βήματα σε προσπάθεια εξόρυξης του ορυκτού πλούτου από τον βυθό της ΑΟΖ της, το ελληνικό κράτος δεν έχει καν ανακηρύξει τη δική του, αφήνοντας την Τουρκία του Ερντογάν να κάνει παιχνίδι και να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα σε κρίσιμες περιοχές όπως αυτή του Καστελόριζου. Ο Ερντογάν χτυπιέται και ωρύεται βλέποντας την προστατευτική ζώνη ασφάλειας Γάλλων, Αμερικανών, Ισραηλινών γύρω από το πλοίο-γεωτρύπανο West Capella κι επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτα εκδίδει απανωτές NAVTEX και εποφθαλμιά καθόλου τυχαία – το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Το ελληνικό κράτος μέχρι στιγμής αρκείται σε αποτρεπτικές κινήσεις, αλλά χρειάζεται και να πάρει πρωτοβουλίες.
Kι ένα σχετικό άρθρο:
http://mignatiou.com/2017/07/to-kastelorizo-ine-o-kirios-stochos-tou-erntogan-politimi-gia-tin-ellada-i-axia-tou-akritikou-nisiou/
“Το ελληνικό κράτος μέχρι στιγμής αρκείται σε αποτρεπτικές κινήσεις, αλλά χρειάζεται και να πάρει πρωτοβουλίες”
Τώρα πια και με τέτοιους “ηγέτες”;
Συνηθίσαμε να έχουμε το κεφάλι κάτω. Είμαστε αυτοί, που λέει η μαντινάδα:
Σαν συνηθίσει ο κερατάς
τη γλύκα τού κεράτου,
μέλι και γάλα τα περνά
με την νοικοκυρά του.
«Εμείς επί 34 χρόνια αδρανούμε και όχι μόνο δεν έχουμε ανακηρύξει την Ελληνική ΑΟΖ αλλά παρακολουθούμε μισοζαλισμένοι τις ανακηρύξεις και οριοθετήσεις των ΑΟΖ των κρατών της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την απαξίωση της Θάλασσας από τον λαό που έγραψε μια τόσο λαμπρή ιστορία μέσα από τις θάλασσές της».
Καθ. Θεόδωρος Καρυώτης
Πηγή: H Αμερική, το Δίκαιο της Θάλασσας και η Ελληνική ΑΟΖ: Μία τεράστια αυτοτραυματική πληγή; http://mignatiou.com/2017/07/h-ameriki-to-dikeo-tis-thalassas-ke-i-elliniki-aoz-mia-terastia-aftotravmatiki-pligi/
Αυτό που δεν ξέρουμε, αυτό που πουθενά δεν βλέπουμε, είναι η πραγματική λύση για το δήθεν χρέος μας. Θα σας γράψω τη λύση και παρακαλώ διαβάστε την, είναι πράγματι η μόνη εφικτή λύση και πρωτίστως εύκολη:
Δεν έχουμε δε δίνουμε, δε θέλουμε να δώσουμε, αλλά ούτε θέλουμε και να διαπραγματευτούμε. Δεν έχουμε δε δίνουμε και όποιος θέλει τα λεφτά του υπάρχουν και τα διεθνή δικαστήρια, σε όποιον χρωστάμε μπορεί εκεί να προσφύγει αφού θέλει τα χρήματα που δήθεν μας έδωσε. Και όποιος φοβάται αυτό το εθνικό «χρέος», αυτό που το 70% του προέκυψε από τα χρήματα που δώσαμε στις ιδιωτικές μας τράπεζες, είτε άμεσα με την αγορά μετοχών (ανακεφαλαιοποιήσεις) είτε έμμεσα με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων, θα σας πω το εξής: Την Ισλανδία την αθώωσαν τα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τα χρήματα που της έδωσαν (και ζητούσαν και άλλα) η Αγγλία και η Ολλανδία για τις «ανακεφαλαιοποιήσεις» των ιδιωτικών της τραπεζών. Παρόλο που δεν είχε καν Ευρώ, δεν ήταν καν στην ΕΕ. Και το ποσό που της ζητούσαν ήταν αναλογικά μεγαλύτερο από το «χρέος» μας. Αυτό πού το ακούσατε, σε ποια ΜΜΕ μας;
Αφού λοιπόν δε συμφωνούμε σε αυτό το «χρέος» (να δούμε πότε θα κάνουμε λογιστικό έλεγχο) και δε θα θέλουμε άλλο να το πληρώνουμε ας μας διώξουν από την ΕΕ και από το Ευρώ. Να απαντήσω και σε αυτό το ερώτημα: Ευρώ ή Δραχμή. Αν δε συμφωνούν οι Ευρωπαίοι στο να αναλάβει η ΕΚΤ το ποσό που προέκυψε από όλες τις «χρηματοδοτήσεις» των ιδιωτικών μας τραπεζών που διαχειρίζονται Ευρώ, ας μας διώξουν από το Ευρώ. Κακώς που μπήκαμε δεν έπρεπε καν να είχαμε μπει στην ΕΕ. Θα έχουμε το δικό μας εθνικό νόμισμα (Ελλασευρώ, Δραχμή, πείτε το όπως θέλετε και Οβολό ακόμα, νέο και αδέσμευτο να είναι) και το δικό μας εθνικό τραπεζικό σύστημα. Και να μην φοβάται κανείς τη χρεωκοπία και τις κερδοσκοπικές πιέσεις, αυτές μπορούν να τις κάνουν μόνο εάν έχουν το νόμισμά σου, εμείς γιατί να το δώσουμε; Εννοείται το νέο Εθνικό νόμισμα. Και επίσης, με Εθνικό νόμισμα το Κράτος δεν χρεοκοπεί ποτέ, δεν μπορεί να χρεοκοπήσει….
Εμείς δώσαμε την τελευταία δεκαετία πάνω από 200 δισεκατομμύρια Ευρώ στις ιδιωτικές μας τράπεζες, είτε άμεσα με την αγορά μετοχών (ανακεφαλαιοποιήσεις) είτε έμμεσα με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων. Πάνω από 200 δις Ευρώ και αυτά προστέθηκαν στο «χρέος» μας. Την οποιαδήποτε χρηματοδότηση των τραπεζών την αναλαμβάνει όμως η κεντρική τράπεζα της χώρας, ειδάλλως φαλιρίζουν οι ιδιωτικές αυτές επιχειρήσεις (τράπεζες). Αν η χώρα έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια, τότε κάνει μόνη της και την απαιτούμενη χρηματοδότηση, επειδή ακριβώς εκδίδει μόνη της το χρήμα. Εμείς όμως έχουμε Ευρώ άρα τη χρηματοδότηση θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ. Άσχετα τι υπέγραψαν οι πολιτικοί μας.
– Τέλος, η χώρα δανείστηκε για να χρωστάει. Δανείστηκε μόνο και μόνο για να χρωστάει και στη συνέχεια να μπορούν να ξεπουληθούν τα πάντα, ότι αποφέρει πλούτο για τη χώρα, λιμάνια, αεροδρόμια, ΟΠΑΠ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ κλπ. Έτσι ώστε στο τέλος να μην έχει άλλα λεφτά για να ξεχρεώνει αυτά που δήθεν χρωστάει και να τους “δώσει” τον ορυκτό της πλούτο. Τον ορυκτό πλούτο (πετρέλαια και φυσικό αέριο) που μέχρι πρότινος …ούτε που γνωρίζαμε ότι υπήρχε. Και την Ελληνική ΑΟΖ δεν έχουμε ακόμα και σήμερα ανακηρύξει. Δήθεν φοβόμαστε τους Τούρκους και όμως η Κύπρος ανακήρυξε τη δική της ΑΟΖ…
Για πολλά χρόνια, ακόμα και πριν και από την είσοδός μας στο Ευρώ, το χρέος μας ήταν στα 200 δισεκατομμύρια Ευρώ.
Από πριν το 2000 μέχρι τα τέλη του 2009 το χρέος μας ήταν στο περίπου 110% του ΑΕΠ μας. Σταθερό στα 200 δις.
Το 2012 με πρωθυπουργό τον Παπαδήμο κάναμε το εγκληματικό PSI και έχασαν τα ταμεία μας σχεδόν 100 δις.
Αντί δηλαδή το 2013 το “χρέος” μας να πάει στα εκατό και κάτι δις, πήγε στα τριακόσια και κάτι δισεκατομμύρια Ευρώ.
Πως έγινε αυτό; Το ξέρει κανείς; Αντιλαμβάνεστε τι ακριβώς έγινε;
Θα σας πω εγώ λοιπόν. Δώσαμε στις ιδιωτικές μας τράπεζες για “ανακεφαλαιοποιήσεις” και ως “κρατικές εγγυήσεις” πάρα πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια Ευρώ. Από το 2010 με τον Παπανδρέου, συνεχίσαμε το 2012 με Παπαδήμο και με Σαμαρά.
«Χρειάστηκαν» οι ιδιωτικές μας τράπεζες που διαχειρίζονται Ευρώ, πάρα πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια Ευρώ, σε δυόμιση μόλις χρόνια. Περισσότερο χρήμα από ότι ήταν οι καταθέσεις μας.
Την οποιαδήποτε χρηματοδότηση των τραπεζών την αναλαμβάνει η χώρα όμως μόνη της, μόνο εφόσον έχει εθνικό νόμισμα που το εκδίδει η ίδια. Και μόνο τότε. Και μόνο επειδή εκδίδει μόνη της το χρήμα. Και ακριβώς επειδή η χώρα εκδίδει μόνη της το χρήμα. Αυτό γίνεται ανέκαθεν, από τη δημιουργία του χρήματος και του τραπεζικού συστήματος…
Στην Ελλάδα, επειδή έχουμε Ευρώ, τη χρηματοδότηση των τραπεζών θα έπρεπε να την αναλάβει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ, ακριβώς επειδή αυτή εκδίδει το χρήμα.
Δεν μπορεί η ΕΚΤ να συμμετέχει μόνο στα κέρδη και τη χασούρα να την αναλαμβάνει μόνο του το κάθε κράτος…
Εξάλλου, είναι δυνατόν να χρειάστηκαν οι τράπεζες περισσότερο χρήμα από τις καταθέσεις μας; Δεν είναι προφανές ότι έγινε ανάλογο “κόλπο” με αυτό που έγινε στην Ισλανδία; Και ποιος ακριβώς ξέρει τι ακριβώς έγινε στην Ισλανδία; Ποιο ΜΜΕ μας μας ενημερώνει πλέον, από τη στιγμή που η Ισλανδία αθωώθηκε δικαστικά και τώρα δε χρωστάει σε κανέναν;
Μάθετε ότι και στην Ισλανδία ξεκίνησαν να κάνουν ακριβώς το ίδιο κόλπο, παρόλο που δεν είναι καν στην ΕΕ και φυσικά δεν έχει Ευρώ. Χρωστούσε η χώρα πολλά δισεκατομμύρια για τις “ανακεφαλαιοποιήσεις” των τραπεζών της. Αναλογικά με τον πληθυσμό της χρωστούσε περισσότερα ακόμα και από ότι το δικό μας “χρέος”.
Και οι ιδιωτικές της τράπεζες …ήθελαν και άλλα. “Χρειάζονταν” να κάνουν και άλλη …ανακεφαλαιοποίηση. Παρόλο λοιπόν που το δέχτηκαν όλοι οι πολιτικοί της και το ψήφισαν όλα της τα κόμματα στη βουλή, αρνήθηκε ο πρόεδρος της Ισλανδίας να δώσουν και άλλα χρήματα, αρνήθηκε να δανειστεί η Ισλανδία και άλλα χρήματα για τις τράπεζές της.
Ο πρόεδρος της Ισλανδίας (κύριος Γκρίμσον) έκανε το μόνο που μπορούσε να κάνει (βάσει Ισλανδικού συντάγματος). Αρνήθηκε να υπογράψει για να πάρουν επιπλέον δάνεια και να ανακεφαλαιοποιήσουν ξανά τις τράπεζές τους και κάλεσε το λαό σε δημοψήφισμα. Το ίδιο που θα μπορούσε να κάνει και ο δικός μας πρόεδρος της δημοκρατίας. Στο δημοψήφισμα αυτό, το 93% του λαού της Ισλανδίας αρνήθηκε να ξεχρεώσει τις τράπεζες εις βάρος του, αρνήθηκαν να πληρώσουν οι ίδιοι οι πολίτες τα χρέη των τραπεζών. Το 93% των Ισλανδών. Αυτό σε ποιο ΜΜΕ μας το άκουσε κανείς; Οι τράπεζες χρεοκόπησαν και οι τραπεζίτες κλείστηκαν στη φυλακή για τα χρέη αυτά. Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια που έγιναν πρόσφατα και την πήγαν Αγγλία και Ολλανδία για τα χρέη της, δικαιώθηκε οριστικά η Ισλανδία και τώρα δε χρωστάει σε κανέναν.
Που σημαίνει ότι ακόμα και αν εμείς ως Ελλάδα χρειαζόμασταν πράγματι τόσο χρήμα για τις τράπεζές μας (αποκλείεται, αλλά …λέμε) και εάν ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε από μόνοι μας τις “χρηματοδοτήσεις” των ιδιωτικών μας τραπεζών (και όχι η ΕΚΤ, όπως εγώ πιστεύω) θα μπορούσαμε να διαγράψουμε το χρέος αυτό, με παράδειγμα την Ισλανδία. Τα δικαστήρια θα μας δικαίωναν και όσοι μας έδωσαν χρήματα μπορούν να ξεχάσουν τα χρήματα αυτά εφόσον πήγαν για τις χρηματοδοτήσεις των τραπεζών. Ή να τους τα δώσει η ΕΚΤ που εκδίδει το Ευρώ κατά το δοκούν, χωρίς αντίκρισμα σε χρυσό όπως είχε το χρήμα κάποτε.
Αφού φημολογείται ότι η ΕΚΤ πληρώνει τα πρόστιμα στην Αμερική για τις Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες…
Φημολογείται επίσης, ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης έχει και η Ισλανδία τεράστιο ορυκτό πλούτο στην τεράστια ΑΟΖ της.
Όπως έχει και η Ελλάδα… Εμάς όμως μας έπεισαν ότι το δήθεν χρέος μας δημιουργήθηκε επειδή πληρώναμε …μισθούς και συντάξεις ή επειδή είχαμε πάρα πολλούς δημοσίους υπαλλήλους…
@Πετρος
Δεν εισαι καλα πληροφορημενος. Τελος του 2009 το ΑΕΠ ηταν 235 δισ. ευρω, και το Δημοσιο Χρεος 300 δισ. ευρω ή 125 % του ΑΕΠ.
Σχεδον Τα 2/3 του χρεους οφειλονται στο ελλειμμα του ασφαλιστικου συστηματος, που ανηλθε αθροιστικα σε 200 δισ. ευρω την περιοδο 2000-2009.
Προφανως η Ελλαδα αργα ή γρηγορα θα χρεωκοπησει και θα αποχωρησει απο το ευρω.
Πρεπει καποτε να αντιμετωπισουμε την Αληθεια σε αυτη τη χωρα………………