Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 21 Μαΐου 2019.
Την προηγούμενη Τετάρτη 15.5 βρέθηκα σε μία ομιλία του Ν. Κοτζιά στην Οξφόρδη σε ακαδημαϊκό κύκλο και συνομίλησα αρκετή ώρα μαζί του, μετά το πέρας της ομιλίας. Κάναμε και οι δύο από ένα λάθος. Εγώ από υπερβάλλοντα ζήλο έγραψα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι «θα τον φάω σαν στιφάδο με κρεμμυδάκια». Του έδωσα έτσι την ευκαιρία να με «διαβάσει» και να με περιμένει. Αυτός έκανε το λάθος να νομίζει ότι επρόκειτο να κάνω φασαρία επί τόπου. Δεν είμαι τέτοιος άνθρωπος. Δουλεύω με τη σκέψη. Τον κάνω με τα κρεμμυδάκια αποκαλύπτοντας τις ανακρίβειες που εξεστόμισε. Του τις ανέφερα κατά πρόσωπο και του τις έδωσα και γραπτώς για να τις θυμάται.
Είπε την ανακρίβεια ότι η «Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε περιοχή με το όνομα Μακεδονία». Οι Οθωμανοί είχαν βιλαέτια και σαντζάκια. Δεν υπάρχει ούτε ένα Οθωμανικό έγγραφο 1385-1913 με τον όρο «Μακεδονία».
Είπε την ανακρίβεια ότι οι Οθωμανοί έχασαν την Μακεδονία από τους Ρώσους το 1878 και έτσι την έδωσαν στη (Μεγάλη) Βουλγαρία. Η τελευταία μάχη έγινε στο Πλέβεν, στο βορειότερο άκρο της Βουλγαρίας.
Είπε την ανακρίβεια ότι η Συνθήκη Βουκουρεστίου μοίρασε τη Μακεδονία σε τέσσερα κράτη, και μάλιστα επανέλαβε τα ποσοστά. Έχω τη Συνθήκη και αναφορά του όρου Μακεδονία δεν βρίσκω. Είτε είμαι τυφλός, είτε είναι ψεύτης.
Με αυτές τις τρεις ανακρίβειες προσπαθεί εδώ και 15 μήνες να μας πείσει ότι δικαιούνται κι αυτοί λίγη Μακεδονία. Ε δεν δικαιούνται.
Στον διάλογό μας ξεκίνησα αναφορά 12 σημείων των ελληνικών θέσεων πριν αναλάβει, στα οποία υποχώρησε ολοσχερώς. Σε όλα.
- Αμετάφραστο: είπε ψευδώς ότι ήταν δική του πρόταση ενώ ήδη υφίστατο από τη δεκαετία του 1990. Είπε ότι απερρίφθη από τον Νίμιτς παρόλο που ο ίδιος ο Κοτζιάς βρήκε 58 χώρες με αμετάφραστο όνομα. «Τότε», μου είπε, «έβγαλα εκτός τον Νίμιτς από τη διαπραγμάτευση»! Δηλαδή, δέχθηκε την απόρριψή του (ενώ διαπραγματευόταν με τον Δημητρώφ) και τον έβγαλε εκτός από κει και πέρα, όπως έβγαλε εκτός και «όλους τους άλλους διεθνείς παράγοντες». Ούτε 6χρονα δεν πείθει.
- Σύνθετο όνομα. Στην επισήμανση ότι σύνθετο σημαίνει μία λέξη και όχι δύο επιστράτευσε την αυθεντία του «εγώ ξέρω καλύτερα, μια που δεν έχω σπουδάσει μαθηματικά όπως εσύ»!
- Η εθνικότητα να συμβαδίζει με το όνομα. Αφού έπαιξε την κασέτα με την «υπηκοότητα», του απήντησα ότι ναι, η Ιστορία και όχι τα κράτη αναγνωρίζουν εθνότητες. Όμως το 1918 ιδρύθηκε το βασίλειο των «Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων». Χωρίς «Μακεδόνες». Το 1921 στην απογραφή δεν βρέθηκε ούτε ένας να μιλάει «μακεδονική». Επίσης, το 1918 το ουδέτερο National Geographic στην αναφορά των εθνών των Βαλκανίων επίσης παραλείπει τους «Μακεδόνες».
- Η γλώσσα θα συμβαδίζει με το όνομα. Εδώ έπαιξε την κασέτα του 1977. Γνωστή πομφόλυγα. Από τη μία λέει ότι τα κράτη δεν αναγνωρίζουν έθνη σε συμφωνίες, κι από την άλλη ότι μία επεξεργασία επιστημόνων για το πώς θα γραφτούν στο λατινικό αλφάβητο ορισμένα τοπωνύμια, συνιστά αναγνώριση γλώσσας από κράτη! Άβυσσος το σκεπτικό του ανθρώπου. Θα προσθέσω ότι συνέχεια ρωτούσε αν «μιλάω μακεδονικά», λες και είναι διακριτή γλώσσα.
- Τα σύμβολα θα συμβαδίζουν με το όνομα. Δεν θα είναι σκέτα ΜΚ και MKD. Η απάντηση ήταν ότι φταίει το ΠΑΣΟΚ που το 1994 δεν απάντησε σε μία επιστολή του ISO.
- Θα υπάρχει αναφορά σε «Μακεδόνες» για τους Έλληνες, διότι βάσει του άρθρου 7(2) και 7(4) οι Μακεδόνες είμαστε απλώς «πληθυσμός της βόρειας περιοχής» της Ελλάδας.
- Παύση του αλυτρωτισμού. Παραδέχθηκε την παραπομπή στη διακήρυξη της ΑΣΝΟΜ το 1944 στο Προοίμιο του Συντάγματος των Σκοπίων, όμως μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα μετακινήθηκε από την θέση «αυτό είναι ιστορικό τους κείμενο και άλλωστε όλοι έγραφαν τέτοια πράγματα εκείνη την εποχή» στη θέση «δεν είναι αλυτρωτικό το κείμενο, δεν το έχετε διαβάσει, σας το έχουν πει τρίτοι».
Εδώ θα προσθέσω ότι το κραυγαλέα πατερναλιστικό του ύφος έσπαζε κόκκαλα. Εκτός από στοιχεία του βιογραφικού μου που μου πετούσε συνέχεια (τι σπούδασα, από πού κατάγομαι κλπ), σε κάποια στιγμή είπε και το κορυφαίο «εσείς δεν είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελεύθερη Πατρίδα; γιατί δεν είστε στον λαό σας και έρχεστε σε δική μου ομιλία;»!
- Ρητή αναφορά ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Το σημείο αυτό δεν έχει προσεχθεί. Η Συμφωνία γράφει στο άρθρο 7(3) απλώς ότι η Ιστορία και κληρονομιά τους είναι «διακριτά διαφορετική» από τη δική μας. Δεν μας αρκεί. Έπρεπε να λέει σαφώς ότι οι Αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες. Τι πάει να πει «διαφορετική». Αυτό δεν λένε και οι Σκοπιανοί τόσα χρόνια;
Τα υπόλοιπα 4 σημεία δεν κατάφερα να τα φέρω στην συζήτηση. Του τα έδωσα όμως γραπτώς.
Αξιοσημείωτη η αναφορά του στον Γκρουέφσκι, στον οποίον απέδωσε όλα τα κακά του μακεδονισμού, λες και πριν ήταν αθώες περιστερές. Στο ερώτημά μου «μα γιατί τότε επί Γκρουέφσκι ήταν που στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήγαιναν στα Σκόπια και έλεγαν ότι για κείνους είναι σκέτο Μακεδονία», η απάντηση ήταν ότι ο ίδιος ο Νίκος Κοτζιάς δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Με μένα μιλάτε τώρα, δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ εγώ, ούτε ποτέ ήμουν»! Ασχολίαστο.
Τέλος, με τα οφέλη της Συμφωνίας. Ενώ στην ομιλία μας έλεγε ότι δικαιούνται το όνομα Μακεδονία «γεωγραφικά», ως όφελος για εκείνους επεσήμανε ότι έτσι αποκτούν «ασφαλή ταυτότητα», εθνική ταυτότητα. Παραδέχεται λοιπόν ότι τους αναγνωρίζουμε εθνική «μακεδονική» ταυτότητα.
Αυτό όμως που κυρίως αποκόμισα από την συνάντηση αυτή ήταν τα ελατήριά του για να βρει λύση. Δύο πτυχές ως προς αυτό.
Πρώτον ότι με την ανάληψη του υπουργείου του επισκέφθηκε τα Σκόπια και ξεκίνησε τις επαφές του με σκοπό τη λύση, πράγμα που σημαίνει ότι μάλλον τα κίνητρά του ήταν ιδεολογικά εν πολλοίς: τώρα που πήραμε την εξουσία, να πάμε να το λύσουμε το θέμα.
Και δεύτερον μία βαθιά ατομική επιθυμία να καταγραφεί στην Ιστορία ως πολιτικός που λύνει προβλήματα αντί να διαιωνίζει. Δυστυχώς όμως μία κακή λύση είναι χειρότερη από τη μη λύση.
Το αίσχος των Πρεσπών δεν είναι βιώσιμο και αυτό είναι προφανές. Ας το παραδεχτούν όλοι να το βουλιάξουμε στο πάτο της λίμνης το γρηγορότερο δυνατόν.
47 comments
Aνδρέα, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για ακόμα μία φορά! Απορώ πώς κατάφερες και έφτασες εκεί και μπήκες μέσα στην αίθουσα και το κυριώτερο δέχθηκε να συνομιλήσει μαζί σου. Μάλλον τώρα που είναι “εκτός” δεν κουβαλάει την “κουστωδία” (entourage) που κουβαλάνε οι άλλοι τΣυριζαίοι.
Κατά τα άλλα είναι προφανές από τις απαντήσεις του (ότι μπόρεσε να πει δηλαδή) ότι όλοι αυτοί οι τυχάρπαστοι τύποι που βρέθηκαν από το παράθυρο να διαφεντεύουν την δύσμοιρη Ελλάδα είναι τελικώς φελλοί. Φελλοί ως πολιτικοί, φελλοί ως επαγγελματίες (αν και οι περισσότεροι είναι άεργοι) φελλοί και ως άνθρωποι. Και αυτοί οι ελληνόφωνοι νεομαρξιστές που το παίζουν “αριστεροί” αλλά με δεξιά τσέπη πάνε να μας καταστρέψουν ως Έθνος και αν τελικά τα καταφέρουν, ελπίζω φυσικά όχι, θα υποθηκεύσουν το μέλλον όλων των επομένων γενεών Ελλήνων, αν δεν προλάβουν πρώτα να μας σβήσουν από τον ιστορικο-γεωγραφικό-πολιτικό χάρτη τα …”αφεντικά” του Κοτζιά και των λοιπών εγκαθέτων κολαούζων που το παίζουν “ελληνική κυβέρνηση” (δεν είναι ούτε Ελληνική ούτε Κυβέρνηση).
Σημασία έχει όλοι αυτοί, να μην μπορούν πλέον να σταθούν σε χλωρό κλαρί αλλά πάντα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας να μην βρίσκουν τόπο να ξαποστάσουν αλλά συνεχώς να είναι αποδέκτες διαρκούς κατακραυγής, βαθυτάτης καταφρόνιας και της αμείλικτης κριτικής μας.
Πιστεύω ακράδαντα στο τετράπτυχο ὓβρις→ἂτη→νέμεσις→τίσις των αρχαίων προγόνων μας. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην άτη. Διέπραξαν την ύβριν, έχουν τυφλωθεί από αλαζονεία και το μυαλό τους έχει θολώσει από έπαρση. Σύντομα έρχεται η οργή των θεών και τελικώς η τιμωρία όλων αυτών των νεόκοπων πολιτικάντηδων, επιβητόρων του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι της Ελλάδος. Η ιστορική συγκυρία μας ευνοεί, αλλά και εμείς οφείλουμε να δράσουμε αναλόγως: “Σὺν Ἀθηνᾷ καὶ χεῖρα κίνει”!!!
ΕΡΡΩΣΘΕ
Αναδημοσίευση στις Ανιχνεύσεις του Παντελή Σαββίδη/
Και στο Cognosco
Και στον Ινφογνώμωνα του Σάββα Καλεντερίδη
Συγχαρητήρια για την αγωνιστικότητά σας κ. Σταλίδη!
Ο Κοτζιάς έχει τυφλωθεί από την γιγαντιαία ματαιοδοξία του σε τέτοιον βαθμό, ώστε να έχει την βεβαιότητα ότι τα γελοία επιχειρήματά του θα πείσουν εύκολα εμάς τους αδαείς υπηκόους…
Κράτος “Βόρεια Μακεδονία”, αλλά σκέτα πολίτες “Μακεδόνες”: τι συνιστά αυτή η συνεπαγωγή, αν όχι την απόλυτη παραβίαση της λογικής; Και η κυβέρνηση έχει την απαίτηση, υποτιμώντας την νοημοσύνη μας, να δεχτούμε αυτήν την στρέβλωση ως διπλωματική επιτυχία!
Ευτυχώς για την Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι που “έχουν σπουδάσει μαθηματικά”, για να ελέγχουν τους παράλογους ισχυρισμούς και τα ψεύδη της κυβερνητικής προπαγάνδας.
Ακριβώς.
Υπάρχει η έκφραση ότι γλώσσα είναι μία δάλεκτος με σημαία και στρατό.
Ομοίως, έθνος είναι μία υπηκοότητα με σημαία (και στρατό).
Εφόσον αναγνωρίσαμε υπηκοότητα, αυτό μοιραία οδηγεί στην αναγνώριση εθνότητας.
Στη νεωτερική εποχή, αυτά τα πράγματα έτσι δουλεύουν. Η διάκριση ιστορικών και νέων εθνών είναι για ακαδημαϊκό διάλογο. Στην πράξη, παραδόθηκε άνευ όρων η «μακεδονική εθνότητα» και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που αρνήθηκαν πεισματικά να αποδόσουν τον όρο «Μακεδόνας» στους Έλληνες στα άρθρα 7(2) και7(4).
Επειδή το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, είναι κάπως λακωνικό. Εδώ το κείμεον από μία ανάρτησή μου στο facebook, όπου δίνω περισσότερες λεπτομέριες για την συζήτηση ανά σημείο
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=388645418660166&id=100025441335832
—
Σταλίδης – Κοτζιάς. Συζήτηση επί της ουσίας. (Οξφόρδη, 15.5.2019)
Μη νομίζετε ότι δεν τον πίεσα τις προάλλες.
Του είπα ότι πιστεύω ότι δεν έκανε ΚΑΜΙΑ απολύτως διαπραγμάτευση (και οι 4 μήνες Ιανουάριος-Μάϊος ήτανε θέατρο) διότι τα έδωσαν όλα. Υποχώρησε σε 12 σημεία από τις ελληνικές θέσεις. Πάμε τα 8 που συζητήσαμε. Τα άλλα του τα έδωσα τυπωμένα. Και πάλι καλά, διότι φώναζαν κάτι τσιράκια του ότι «μονοπώλησα τη συζήτηση».
Οι ελληνικές θέσεις που απέτυχε να διατηρήσει:
1. Αμετάφραστο όνομα.
Απάντησε ότι αυτό δεν ήταν ελληνική θέση (πριν από αυτόν), αλλά δική του θέση! (πρόκειται περί ψέμματος, διότι είναι γνωστό ότι πρόκειται για πάγια ελληνική θέση από τη δεκαετία του 1990). Απερρίφθη, λέει, από τον Νίμιτς διότι δεν μπορεί να υπάρχει όνομα χώρας αμετάφραστο. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος έψαξε και βρήκε 58 χώρες που το όνομά διεθνώς ήταν αμετάφραστο. Στην ομιλία του είχε πει ότι κατά τη διαπραγμάτευση έκανε πέρα όλους τους συμβούλους εκτός Υπ.Εξ, όλες τις εξωτερικές δυνάμεις, ακόμα και τον ΟΗΕ. Οπότε τον ρώτησα «μα αφού είπατε ότι τον ΟΗΕ τον βγάλατε εκτός διαπραγμάτευσης, γιατί ακούσατε την απόρριψή του στο αμετάφραστο;». Μου απάντησε ότι «μα, ΤΟΤΕ ήταν που τον έβγαλα εκτός». Όχι μόνον δεν πείθει, αλλά και να έπειθε δεν δικαιολογεί γιατί δέχτηκε την απόρριψη του Νίμιτς. Στο κάτω κάτω με τον Δημητρώφ διαπραγματευόταν και όχι με τον Νίμιτς!
2. Σύνθετη ονομασία.
Του είπα ότι σύνθετο όνομα σημαίνει μία λέξη. Όχι δύο λέξεις. Εδώ ήταν που χρησιμοποιήσε τα μαθηματικά ως αδυναμία αντίληψης των ορισμών. Δεν τα ξέρετε καλά, λέει. Υπάρχει ορισμός που σύνθετο όνομα είναι δύο λέξεις!! («Εσείς που σπουδάσατε μαθηματικά στο Imperial δεν τα ξέρετε αυτά, υπάρχουν ορισμοί στις διεθνείς σχέσεις για το τι είναι σύνθετο όνομα»).
3. Η εθνικότητα/υπηκοότητα να συμβαδίζει με το όνομα του κράτους.
Εδώ έβαλε την κασέτα περί υπηκοότητας. Είπε επίσης ότι τα κράτη δεν αναγνωρίζουν εθνότητες. Του είπα έστω ότι είναι έτσι και πρόκειται για υπηκοότητα. Η εθνικότητά τους ποια είναι τότε; (βουβός – καμία απάντηση). Επίσης του είπα ότι ναι, εθνότητες αναγνωρίζει η Ιστορία, όχι τα κράτη. Τέτοια εθνότητα όμως δεν υπάρχει. Το 1918 ιδρύθηκε το Βασίλειο Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων. Πουθενά «Μακεδόνες». Το 1921 έγινε απογραφή εκεί. Κανένας «Μακεδόνας», καμία «μακεδονική γλώσσα». Ένας φίλος του έδειξε εκεί και φωτοτυπία από το National Geographic του 1918 που ανέφερε τα έθνη των Βαλκανίων και δεν υπήρχαν πουθενά «Μακεδόνες».
4. Η γλώσσα θα συμβαδίζει με το όνομα του κράτους.
Τη γλώσσα, λέει, την δώσαμε το 1977. (παραμύθι). Για τη γλώσσα επέμεινε πολύ. «Μιλάτε μακεδονικά;» ρώτησε πάνω από 5-6 φορές. Για να αποδείξει τι ακριβώς δεν κατάλαβα. Του έλεγα ότι τα μακεδονικά δεν είναι διακριτή γλώσσα. Επέμενε και ρωτούσε το ίδιο. Στου κουφού την πόρτα, πάρ’ την πόρτα και φύγε, που λέει και το ανέκδοτο. Α! έκανε και τις γνωστές αναφορές σε «μακεδονίτικα» ή «σλαβομακεδονικά” όπως τα λέγαμε στις αρχές του 20ου αιώνα. Παρενέβη ένας φίλος και του είπε, πάρα πολύ σωστά, ότι αυτά τα λέγαμε τότε εμείς ΑΚΡΙΒΩΣ για να μην στείλουμε τους Σλαβόφωνους στην αγκαλιά των Βουλγάρων, διότι επρόκειτο για βουλγάρικα. Μετά, εγώ του ανέφερα τα Ευαγγέλια της Κουλακιάς και Κονικόβου του 1852 και 1863 που μιλάνε για «ιδίωμα της Βαρδαρίας». Έκανε ότι δεν το ήξερε. Μάλλον όχι. Έδειξε ότι δεν τα ήξερε. Αδιάβαστος.
5. Τα σύμβολα του κράτους θα συμβαδίζουν με το όνομα.
(είναι ΜΚ και MKD και όχι NM ή NMK)
Αυτό λέει το αποφάσισε το 1994 ο ISO και όταν έστειλε επιστολή στην Ελλάδα, η κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ) δεν απάντησε καν.
6. Θα υπάρχει αναφορά σε Μακεδόνες για τους Έλληνες. Υποχώρηση, διότι στο άρθρο 7(2) και 7(4) μας αναφέρει σαν «πληθυσμό της βόρειας περιοχής».
Είχα μαζί μου τη Συμφωνία και του την έδειχνα. Εδώ άρχισε τα παλαβά, ότι «δηλαδή τι χάσαμε»; Μα αυτό σας λέω, απαντώ. Χάσαμε διότι αυτοί μονοπωλούν το όνομα Μακεδόνας διεθνώς ενώ εμείς είμαστε “πληθυσμός”!!
7. Παύση του αλαυτρωτισμού.
Στο προοίμιο του Συντάγματος παραμένει η αναφορά στην διακήρυξη της ΑΣΝΟΜ το 1944. Εδώ είχαμε και ολίγον γέλιο. Οι δικοί του γύρω γύρω, άρχισαν να μου λένε ότι «αυτό είναι ψέμα, δεν υπάρχει». Ο ίδιος επειδή ξέρει ότι υπάρχει απαντούσε σε μένα και λέει, ναι μεν υπάρχει, αλλά αυτό είναι «ιστορικό κείμενο», «ιδρυτικό του κράτους τους» και άλλωστε «όλοι γράφανε τέτοια πράγματα τότε». Μα εγώ ρωτάω γιατί μπήκε; Μετά άλλαξε τροπάριο και λέει ότι δεν είναι αλυτρωτικό(!!!!). Του λέω, μα είναι δυνατόν; μιλάει για ένωση «μακεδόνων που είναι στην Ελλάδα, Βουλγαρία και Γιουγκοσλαβία». Όχι μου λέει, δεν το διάβασες εσύ, άλλος σου το είπε!!! Ό,τι νά ‘ναι.
8. Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Έλληνες
Στο 7(3) της Συμφωνίας λέει ότι η ιστορία, κληρονομιά κλπ των Σκοπιανών είναι «διαφορετική» (distinctive different) από την αντίστοιχη τη δική μας. Μα αυτό το λέγανε πάντα! Το θέμα ήταν να αναγνωρίσουν ότι ήταν Έλληνες, όχι ότι ήταν διαφορετικοί. Κανένα σχόλιο από τον κύριο καθηγητή.
Άλλα που συζητήσαμε.
9. Έλεγε συνέχεια για το πόσο ακραίος ήταν ο Γκρουέφσκι. Μα, το λέω, επί Γκρουέφσκι ήταν πού πήγαιναν οι Συριζαίοι στα Σκόπια και έλεγαν «για μας είστε σκέτο Μακεδονία»! Και τι απαντάει ο Θεός; «Μη μου λέτε εμένα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ»!!
—
10. Στη μία τυπωμένη που δεν πρόλαβα να την αναφέρω, αλλά θα την διάβασε μετά μόνος του, του λέω ότι ενώ συχνά μας έχει πει ότι η Συνθήκη Βουκουρεστίου χώρισε τη Μακεδονία στα 3 ή 4, την έχω μαζί μου τη Συνθήκη και δεν βλέπω πουθενά να γράφει τον όρο Μακεδονία. Πείτε μου παρακαλώ σε ποιο άρθρο το γράφει, διότι είτε εγώ είμαι τυφλός, είτε εσείς ψεύτης.
Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ πού ακριβώς κολλάει το “ακριβώς”.
Αυτά τα δύο περί γλώσσας και έθνους, εκτός του ότι είναι “αριστερίστικες” ανοησίες, έτσι γραμμένα, πρώτη φορά τα ακούω.
Και ποιοί είναι αυτοί που τα λένε;
Μήπως αυτοί που λειτουργούν έχοντας ως κύριο εργαλείο το ψέμα και την προπαγάνδα;
Και ποιά είναι αυτή η “νεωτερική εποχή” που “ΕΤΣΙ” δουλεύουν αυτά τα πράγματα;
Μήπως μία παγκοσμιοποιημένη κατάσταση όπου “κάποιοι” λίγοι επιτήδειοι, θα αποφασίζουν για την εύπλαστη “λαϊκή” μάζα, τον ανθρωπο-πολτό των πολλών και υπάκουων;
Έτσι θέλουν, κάποιοι συγκεκριμένοι με συγκεκριμένο σχέδιο και στόχους. Μα είναι γνωστοί ΚΑΙ αυτοί που τους συμφέρει να δουλεύουν ΕΤΣΙ “αυτά τα πράγματα” ΚΑΙ φυσικά πλέον είναι πασιφανές τι απεργάζονται.
Εμείς όμως είμαστε Έλληνες και διαχρονικά ο Έλληνας ήταν, και οφείλει να είναι, προσκολλημένος στην αναζήτηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ. Ανακαλύψαμε και δωρίσαμε την φιλοσοφία στον Άνθρωπο, όχι γιατί δεν είχαμε κάτι άλλο καλύτερο να κάνουμε αλλά διότι θέσαμε ως στόχο την τελειότητα του Βίου, την κατά το δυνατόν προσέγγιση του Θείου, την αέναη -όσο και μάταια- προσπάθεια για την κατάκτηση της Σοφίας. Δια τούτο και χρησιμοποιήσαμε το απόλυτο εργαλείο, τον Λόγον, προς επίτευξιν αυτού του σκοπού.
Τίποτα δεν έχει αλλάξει, απλώς, όσο κι αν αντέξαμε αιώνες τουρκικής (και πολλών άλλων) σκλαβιάς, ακόμα κι αν το 1821 ξεσηκωθήκαμε και καταφέραμε να ορθοποδήσουμε πάλι, εμείς οι Έλληνες δεν αποφύγαμε την παραφθορά των παραδοσιακών μας αξιών, παραστρατήσαμε και φύγαμε από τον δρόμο (δηλ. τον πολιτισμό) που δημιούργησαν οι προγονοί μας (αρχαία, κλασική, ελληνιστική, βυζαντινή περίοδος). Υιοθετήσαμε άλλα ήθη (εξ Εσπερίας) και η πυξίδα μας …τρελάθηκε. Υπάρχει όμως ακόμα η επίδραση του αρχαίου Κλέους. Είτε κάποιοι το θέλουν ή όχι, είμαστε ευγενής και αυτοκρατορικός Λαός. Δεν έχουμε παρά να κοιτάξουμε προς τα πίσω προκειμένου να κατακτήσουμε αυτό που βρίσκεται, ως η υπέρτατη πρόκληση, μπροστά μας.
Το φυλετικό μας DNA δεν μεταλάχθηκε. Είμαστε από το ίδιο υλικό, απλώς δεν το γνωρίζουμε, διότι επίτηδες δεν μας άφησαν να το μάθουμε. Οπλισμένοι λοιπόν με την γνώση του ποιοί πραγματικά είμαστε πρέπει να αντιδράσουμε. Το “χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε, θα περάσουν”. Διότι αν δεν το κάνουμε, “κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί”. Ας κάνουμε λοιπόν την αρχή εμπνεόμενοι από τα σοφά λόγια του Κωστή Παλαμά.
Με την ελληνική γλώσσα: Δεν θα επιτρέψουμε στον οποιοδήποτε τυχάρπαστο πολιτικάντη να την χρησιμοποιεί κατά το δοκούν. Υπάρχουν κανόνες· δεν θα πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων την γλωσσολογία, την ετυμολογία, την σημασιολογία, κλπ. επειδή έτσι θέλουν “κάποιοι”. Οι λέξεις φτιάχτηκαν ώστε η κάθε μία να αποδίδει συγκεκριμένη σημασία και ουδείς, πόσο μάλλον οι αγράμματοι νεομαρξιστές του τΣύριζα και το σινάφι τους, ουδείς έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί τις λέξεις όπως τον συμφέρει.
Βρισκόμαστε όντως σε μια καμπή της Ιστορίας, πλην όμως, εμείς οι Έλληνες, τουλάχιστον, έχουμε υπέρ μας μία τεράστια πολιτισμική παρακαταθήκη ώστε, μελετώντας το παρελθόν, αντιμετωπίζουμε το παρόν και προετοιμαζόμαστε για το μέλλον. Δεν μένει παρά να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Και η πρώτη πράξη ελπίζω να είναι ένα ελπιδοφόρο για τον Ελληνισμό αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές όπου ο Λαός καλείται για ακόμα μία φορά να αποδείξει ότι είναι όντως “κυρίαρχος”.
ΕΡΡΩΣΘΕ
Άριστη η διατύπωσή σας: παραδόθηκε η “μακεδονική εθνότητα” άνευ όρων.
Όλα τα άλλα είναι σοφίσματα που σκοπεύουν στον κατευνασμό ημών των αμαθών (έτσι μας βλέπουν οι σημερινοί κυβερνώντες).
Η πλειοψηφία των κατοίκων του πλανήτη ταυτίζουν αυτομάτως τα έθνη με τα κράτη. Τα έθνη προβάλλονται στο διεθνές προσκήνιο και γίνονται γνωστά κυρίως μέσα από τις κρατικές τους αντιπροσωπεύσεις σε διαφόρους τομείς. Έτσι όταν θα εδραιωθεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη η ύπαρξη “μακεδονικής εθνότητας” μέσω υπηκοότητας, σύντομα εμείς οι Έλληνες από μόνοι μας θα οδηγηθούμε στην αποσύνδεση του όρου “Μακεδόνας” από τον ελληνισμό συνολικά. Ήδη κάτι τέτοιο απεργάζονται συγκεκριμένοι κύκλοι μέσα στην Ελλάδα (π.χ. βιβλίο Καρπόζηλου-Χριστόπουλου όπου αμφισβητείται ακόμα και η ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας).
Πολύ ωραία όλα αυτά, όλοι αναγνωρίζουμε τα συνεχή εγκλήματα εις βάρος του Ελληνισμού, ΔΕΝ βλέπω όμως να προτείνονται λύσεις, σχετικώς με το ΠΩΣ θα αντιμετωπίσουμε αυτή την λαίλαπα του (δήθεν) εκσυγχρονισμού και της παγκοσμιοποιήσεως, που δεν είναι τίποτε άλλο από την λυσσαλέα προσπάθεια (κυρίως) των διεθνιστών νεο-μαρξιστών, να επιβάλλουν μια “νέα τάξη πραγμάτων” όπου ο όρος Έθνος (και τα συναφή) αρχικά αποδομήθηκε, μετέπειτα ενοχοποιήθηκε, εν τέλει απαξιώνεται με γοργούς ρυθμούς.
Μερικές βδομάδες πίσω είχα μια ενδιαφέρουσα συζήτηση σε άλλο νήμα εδώ στο Αντίβαρο με τον Ανδρέα Σταλίδη, και αυτό που κατάλαβα είναι ότι για κάποιο ανεξήγητο λόγο …”φοβόμαστε” να χρησιμοποιήσουμε όρους συναφείς με το Έθνος όπως “εθνικισμός” και “εθνικιστής” ακόμα και όταν ο λόγος και οι πράξεις μας εμπίπτουν ακριβώς σε αυτό το “ιδεολογικό” πλαίσιο, και χρησιμοποιώ τον όρο εντός εισαγωγικών διότι ο Εθνικισμός ΔΕΝ είναι ιδεολογία αλλά κοσμοθεωρία, δηλαδή (αν θέλετε) τρόπος ζωής.
Έχουμε μάλιστα εισάγει τον όρο “πατριωτισμός” προς αντικατάσταση του “εθνικισμός” αλλά αυτό (συγχωρέστε μου την παρατήρηση) αποκαλύπτει μάλλον δειλία να παραδεχτούμε ότι εν τέλει, στην μάχη κατά των …”διεθνιστών”, μάλλον φυγομαχούμε! Διότι αρνούμαι να δεχτώ ότι μορφωμένοι και άξιοι άνθρωποι όπως ο Ανδρέας Σταλίδης ΔΕΝ γνωρίζουν ότι -τελείως- άλλη η σημασία του “πατριωτισμού” και άλλη του “εθνικισμού”.
Τα ίδια κάνει κατά ανεξήγητο τρόπο, ο εξίσου άξιος και μορφωμένος (και ιδιαιτέρως αγαπητός σε εμένα) Γεώργιος Καραμπελιάς, με τον οποίο έχω προσπαθήσει (όμως χωρίς επιτυχία) να ανοίξω μία συζήτηση, επί ακριβώς αυτού του ιδίου θέματος: Η λεγομένη “Αριστερά” μας έχει επιβάλλει τι θα λέμε και πώς θα το λέμε και με ποιά σημασία θα το λέμε. Απίστευτα, αδιανόητα και απαράδεκτα πράγματα, δηλαδή!
Δείτε εδώ παρακάτω, και διαβάστε, ένα μικρό δείγμα από τον πολιτικό λόγο του κ. Καραμπελιά, στον οποίο εύχομαι καλή επιτυχία, άρα -προφανώς- δεν του κάνω αντιπολίτευση, απλώς επισημαίνω ότι η “ιδεολογική ηγεμονία” της λεγομένης “Αριστεράς” είναι τόσο έκδηλη και διεισδυτική, ώστε ένας τόσο άξιος και δημιουργικός Έλληνας όπως ο Γιώργος Καραμπελιάς, ο οποίος -παρεμπιπτόντως- έχει διαχωρίσει την θέση του εδώ και πολλά χρόνια από το τΣυριζαίικο …”εξάμβλωμα”, παραμένει ακριβώς λόγω της “αριστερής προέλευσής” του (όπως ο ίδιος λέει) σχεδόν απολύτως προσκολλημένος στην “αριστερίστικη” ορολογία, τρόπο έκφρασης και τελικώς “ῥητορεία” η οποία εδώ και δεκαετίες, κατασκευάστηκε και επί τούτου …”εξήχθη” από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο (αρχικώς το ΚΚΕ) στην ελληνική κοινωνία, ώστε μέσα σε λίγες δεκαετίες να έχει κατακτήσει τον τρόπο έκφρασης του μεγαλύτερου μέρους του πολιτικού λόγου στην Ελλάδα.
ΕΔΩ —> http://ardin-rixi.gr/archives/212336
ΕΔΩ —> http://ardin-rixi.gr/archives/212330
ΕΔΩ —> http://ardin-rixi.gr/archives/212292
ΕΔΩ —> http://ardin-rixi.gr/archives/212269
ΕΔΩ —> http://ardin-rixi.gr/archives/212244
Λοιπόν, σας καλώ, σας παρακαλώ και προσκαλώ, να δώσουμε όλοι μαζί ΤΕΛΟΣ σε αυτή την ανοησία. Πρόκειται για εσκεμμένη προσπάθεια να θολώσουν τα “νερά” ώστε η ψευτο-κουλτούρα όλων αυτών των αμαθών-αέργων νεο-μαρξιστών να καταστεί η κατ’ εξοχήν επικρατούσα θολο-ατμόσφαιρα η οποία θα διέπει τις σχέσεις και κυρίως τον Λόγο μας. Επιτέλους, αφήστε τα πολλά λόγια και αντιδράστε! Μην επιτρέπετε στους ευκαιριακούς, τους “δήθεν” και τους “φληναφηματολόγους”, τους τυχάρπαστους πολιτικάντηδες και τους αυτόκλητους αριστερο-διανοούμενους να ορίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού και κυρίως τον τρόπο έκφρασής μας.
ΕΡΡΩΣΘΕ
Μιλήσατε με εναν πράκτορα ξένων εθνικών συμφερόντων σαν να μιλούσατε με κάποιον καλοπροαίρετο που απλώς δεν κατάλαβε καλα!
Και ποιο θα μπορούσε να ειναι το αποτέλεσμα αυτής της κουβέντας κ σταλιδη;
Κανονικοποίηση το λένε.
Μπήκατε στην διαδικασια της κουβέντας!
Μα καταλάβετε την θέση του. Γιατι αυτός υπηρετεί ΞΕΝΑ ΕΘΝΙΚΑ συμφέροντα.
Καταλαβαίνει πολυ καλα τι κανει!
Κύριε Παναγιωτίδη, σας τα ξαναέγραψα και τα έχω γράψει και σε άρθρα μου με όσο πιο μεγάλη σαφήνεια μπορώ. Εν τούτοις, δεν έγινα σαφής. Θα τα πω άλλη μία φορά.
Ασφαλώς και δέχομαι ότι είναι τελείως άλλη η έννοια του πατριωτισμού και του εθνικισμού.
Θα τα ξαναγράψω άλλη μία φορά.
1. Πατριωτισμός = συναίσθημα. Το να αγαπάς την πατρίδα σου.
Αντίθετα με όσα λέτε, δεν χρησιμοποιώ ποτέ τον όρο, ούτε για μένα, ούτε για άλλους. Ούτε θετικά για κάποιον (ότι είναι πατριώτης), ούτε αρνητικά για κάποιον (ότι δεν είναι πατριώτης). Δεν τον χρησιμοποιώ σε καμία περίπτωση, επειδή είναι συναίσθημα. Δεν είναι ιδεολογία για να ανήκει ή να μην ανήκει κανείς.
2. Εθνικισμός.
2α. Ακαδημαϊκή έννοια = ιστορική φάση από την οποία περνούν νεαρά κυρίως έθνη, όταν στοχεύουν στη δημιουργία ενός έθνους-κράτους,, το οποίο θα πρέπει να περικλείει όλο το έθνος. Εκ φύσεως, είναι επεκτατική φάση, διότι το έθνος μπορεί να είναι διασκοπρισμένο σε διάφορα σημεία του κόσμου. Όταν αναφέρονται ακαδημαϊκοί στον όρο, αυτήν την έννοια εννοούν. Χρησιμοποιώ τον όρο σε αντίστοιχο περιβάλλον (context).
2β. καθημερινή χρήση = λέξη λάστιχο που την εκτοξεύει κανείς στον αντίπαλό του για να τον μειώσει. Δεν υπάρχει συγκεκριμένος ορισμός. Δεν τον χρησιμοποιώ ποτέ αυτόν τον όρο.
Τώρα, υπάρχουν ορισμένοι, μεταξύ αυτών και εσείς, που υϊοθετείτε μία θετική εκδοχή το όρου 2β. Δηλαδή, αποδέχεστε ένα τμήμα του (ασαφούς) ορισμού, αλλά μόνο τη θετική του χροιά. Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε όμως, διότι για μένα είναι θολός ο ορισμός αυτού του όρου και δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε.
Αυτή είναι η άποψή μου.
Ευχαριστώ.
Κυρία Μαρούπα,
ευχαριστώ για το σχόλιό σας.
Είχα λοιπόν τις εξής επιλογές.
1. να μην ασχοληθώ καθόλου
2. να ασχοληθώ, να πάω και να τον βρίσω ως «πράκτορα ξένων συμφερόντων», όπως είπατε
3. να ασχοληθώ, να πάω και να του πω όσα είπα ως «καλοπροραίρετο που δεν κατάλαβε καλά», όπως είπατε.
Από τα τρία αυτά, προτίμησα το 3. Τα άλλα δύο, δεν θα είχαν κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Είτε τα έκανα, είτε όχι.
Όπως φαίνεται, εσείς προκρίνετε το 2. Άρα, για σας αυτό που έκανα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Οπότε ποια είναι η ερώτηση; έστω ότι δεν είχε. Άρα, έκανα τζάμπα κόπο. Έστω.
Κατ’ εμέ το σκεπτικό ήταν το εξής
1. να ακούσει κατάμουτρα ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν τρώνε το παραμύθι που πουλάει (είτε είναι καλοπροαίρετος, είχε όχι, πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο). Αυτό δε, αξίζει να το ακούσουν και να το δουν και άλλοι.
2. να αντιληφθώ τα ελατήριά του, τα οποία δεν ήταν ακριβώς ότι είναι «πράκτορας ξένων συμφερόντων», αλλά ότι έδρασε έτσι για δύο λόγους, όπως έγραψα, α. λόγω ιδεολογίας και β. λόγω επιθυμίας να μείνει το όνομά του στην Ιστορία ως ένας άνθρωπος που έλυσε ένα πρόβλημα (έστω και με «κακό» τρόπο). Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξα, και γι’ αυτό πιστεύω ότι άξιζε τον κόπο.
Ευχαριστώ.
Ανδρέας.
Ανδρέα, όπως έχω ξαναπεί ΔΕΝ χρησιμοποιώ πληθυντικό ευγενείας, τον θεωρώ ξενόφερτη εξ εσπερίας συνήθεια, ξένη με την αμεσότητα της ελληνικής γλώσσας. Αν θέλεις, με μένα τουλάχιστον, προτιμώ να μου μιλάς στον Ενικό.
Επί του θέματος λοιπόν για ακόμα μία φορά:
Έγινες σαφέστατος. Απλώς δεν δέχομαι τις ερμηνείες που παραθέτεις ως ακριβείς, διότι δεν βασίζονται σε αξιόπιστες πηγές, (π.χ. έγκυρα παλαιότερα λεξικά, τοποθετήσεις καταξιωμένων επιστημόνων, καθηγητών, λογοτεχνών, συγγραφέων, διανοούμενων, κλπ) αλλά στην κίβδηλη σημασιολογία που μας έχει επιβάλλει η δήθεν “Αριστερή” διανόηση. Και εγώ όπως επίσης έχω κατ’ επανάληψη εξηγήσει αλλά επίσης δεν έγινα σαφής, ΔΕΝ δέχομαι από κανέναν αριστερο-δεξιό, κλπ, πώς θα σκέφτομαι. Βασίζομαι στην λογική και σε προσεγγίσεις που δεν είναι ιδεολογικώς φορτισμένες. Εθνικισμός άλλωστε ΔΕΝ είναι ιδεολογία, αλλά κοσμοθέαση (και αυτό το είπα αλλά το περάσαμε …”αβρόχοις ποσί”).
Πουθενά δεν είπα ούτε υπεννόησα ότι δεν αντιλαμβάνεσαι την διαφορά μεταξύ πατριωτισμού και Εθνικισμού.
Σε παρακαλώ μην τα ξαναγράφεις τα ίδια και τα ίδια “άλλη μία φορά”, είναι άσκοπο, διότι πρόκειται περί μη γενικώς αποδεκτών ερμηνειών (και καλό θα ήταν να μου πεις ποιά είναι η πηγή σου).
“Πατριωτισμός = συναίσθημα. Είναι το να αγαπάς την πατρίδα σου.”
ΝΑΙ, και “πατρίδα” είναι η γή των πατέρων μας, εκεί δηλαδή που γεννηθήκαμε. Ενδιαφέρον μάλιστα είναι ότι στην Αρχαία Ελλάδα σε κάποιες περιοχές (π.χ. Κρήτη) επικρατούσε μητριαρχία αντι πατριαρχίας και αντί για πατρίς έλεγαν “μητρίς”. Δεν έχω πρόχειρες τις λεπτομέρειες αλλά αναφέρεται στην Πολιτεία του Πλάτωνος και αν θυμάμαι καλά στον Πλούταρχο και τον Παυσανία. Μητριωτισμός αντί Πατριωτισμός δηλαδή αλλά και πάλι καμμία σχέση με το Έθνος.
” …Αντίθετα με όσα λέτε, δεν χρησιμοποιώ ποτέ τον όρο, ούτε για μένα, ούτε για άλλους.”
Μα αυτό λέω και ‘γω. Ότι η λεγομένη “Αριστερά” έχει τεχνηέντως φορτίσει τον όρο αρνητικά, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αποφεύγουμε να τον χρησιμοποιήσουμε. Έτσι η λέξη και η έννοια του “Εθνικισμού” περνάει στην λήθη, ακριβώς λόγω της αναληθούς ερμηνείας που μας επέβαλαν “άλλοι”. Συμπτωματικά “αλήθεια” είναι αυτό που δεν περνάει στην λήθη, δεν ξεχνιέται. Ούτε τώρα λοιπόν ΔΕΝ σε έπεισα περί του …”τι παίζεται”;
” …Ούτε θετικά για κάποιον (ότι είναι πατριώτης) …” ούτε αρνητικά για κάποιον (ότι δεν είναι πατριώτης).”
Μα μόλις προ ολίγου δεν συμφωνήσαμε ότι πατριώτης και εθνικιστής ΔΕΝ ταυτίζονται. Πώς ξαφνικά, μιλάμε για εθνικισμό και πατριωτισμό ως εναλλακτικές ερμηνείες του ιδίου πράγματος.
“Δεν τον χρησιμοποιώ σε καμία περίπτωση, επειδή είναι συναίσθημα.”
Μα ο Εθνικισμός εξηγήσαμε, ΔΕΝ είναι συναίσθημα, ο Πατριωτισμός είναι· γι’ αυτό και δεν ταυτίζονται. Τον Πατριωτισμό τον ορίσαμε, για τον Εθνικισμό η καλύτερη για μένα σημασία είναι αυτή του σ’χωρεμένου καθηγητή πολιτειολογίας του Δημήτρη Βεζανή: “Εθνικισμός είναι η ενεργητική κατάφαση της αγάπης προς το Έθνος”, ή απλούστερα (δική μου ερμηνεία) το να υπηρετώ εμπράκτως (όχι μόνο στα λόγια) το συμφέρον του Έθνους μου.
Και αν δεν πείθεσαι, φυσικά υπάρχει και η τοποθέτηση του αειμνήστου Αλεξάνδρου Παπαναστασίου σε βιβλίο από τα τέλη του 1916 με ομώνυμο τίτλο. Σημειωτέον ό Παπαναστασίου ήταν φανατικός αντι-βασιλικός και ουδείς μπορεί να τον χαρακτηρίσει “συντηρητικό, φασίστα, εθνικιστή”, κλπ. (προφανώς κάνω ένα λογοπαίγνιο χρησιμοποιώντας …”αριστερίστικους” χαρακτηρισμούς, ακριβώς για να καταδείξω το αστείο του όλου πράγματος).
” …Τώρα, υπάρχουν ορισμένοι, μεταξύ αυτών και εσείς, που υϊοθετείτε μία θετική εκδοχή το όρου 2β. Δηλαδή, αποδέχεστε ένα τμήμα του (ασαφούς) ορισμού, αλλά μόνο τη θετική του χροιά…”
Εδώ μου βάζεις λόγια στο στόμα μου που δεν είπα ποτέ. Ποτέ δεν παραδέχθηκα ότι ο Εθνικισμός είναι ασαφής έννοια ούτε δέχομαι ότι έχει αρνητική και θετική χροιά, το αντίθετο μάλιστα. Αν μας διάβαζε ο Αριστοτέλης θα είχε φρίξει. Ο Εθνικισμός, ως λέξη έχει ξεκάθαρη και συγκεκριμένη σημασία η οποία δεν είναι δυνατόν να αλλάζει κατά το δοκούν του ομιλούντος. Δεν υπάρχει καλός και κακός Εθνικισμός. Ο Εθνικισμός έχει σαφέστατη σημασία και η σημασία αυτή μόνον θετικό πρόσημο μπορεί να έχει καθώς πρόκειται για μία ωφέλιμη στάση ζωής που σκοπό έχει την ανάδειξη, προστασία και ανάπτυξη του Έθνους. Είπαμε χίλιες φορές, όσοι καπηλεύονται τον Εθνικισμό (π.χ. ΧΑ, Καρατζαφέρηδες, Γεωργιάδηδες, Βελόπουλοι, κλπ ) δεν μας αφορούν. Με την ίδια λογική δηλ. επειδή υπάρχουν “πεπλανημένοι” Χριστιανοί εμείς θα απαξιώσουμε και θα απαρνηθούμε τον Χριστιανισμό;
” … Δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε όμως, διότι για μένα είναι θολός ο ορισμός αυτού του όρου και δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείτε …”
Ο όρος είναι σαφέστατος, και δεν υπάρχει καμμία θολούρα. Θολός είναι ο πολιτικός λόγος που μας έχει επιβάλει η λεγομένη “Αριστερά”. Το ζητούμενο όμως είναι γιατί σοβαροί, άξιοι και μορφωμένοι άνθρωποι όπως εσύ δυσκολεύονται να πούν ΟΧΙ. Θάρρος Έλληνες! Ως εδώ και μη παρέκει! Τι συνέβη και από το 1950 (περίπου) και μετά η “Αριστερά” ανέλαβε εργολαβία να μας “διδάξει” πώς θα μιλάμε και τι θα λέμε στον πολιτικό μας λόγο; Και γιατί άραγε ουδείς αναφέρεται σε παλιότερα λεξικά, στον καθηγητή Βεζανή και τον άξιο Δημοκράτη πολιτικό Παπαναστασίου οι οποίοι έχουν εξηγήσει με σαφήνεια τι εστί “Εθνικισμός”.
Αγαπητέ Ανδρέα συνιστώ να διαβάσεις λίγο και από αυτούς τους Έλληνες κολλοσούς της πολιτικής κοινωνιολογίας αδιαφορώντας αν ενδέχεται να δυσαρεστηθεί η “Αριστερά”.
Πάντως για να επιστρέψουμε στο αρχικό θέμα, ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ έκανες και του μίλησες του Κοτζιά και τον κόλλησες στον τοίχο. Πολύ φοβάμαι ότι στο εξής θα ζητάει “face control” στις ομιλίες που κάνει, καλά να πάθει ο ελληνόφωνος ανθέλληνας. Ειλικρινώς ΕΥΓΕ !!!
ΥΓ1: Πάντως θα είχε ενδιαφέρον να ακούγαμε και τις γνώμες των υπολοίπων θαμώνων στα περί “Εθνικισμού”.
ΥΓ2: Το ΛΚΝ παρότι είναι ένα καλό και αποδεκτό λεξικό της κοινής νεοελληνικής στο λήμμα “εθνικισμός” έχει επηρεαστεί από την περιρρέουσα αριστερίζουσα ατμόσφαιρα. Μόνον ο 2ος ορισμός είναι ο σωστός αλλά και εκεί ορίζει τον εθνικισμό και ως εθνισμό κάτι το οποίο προφανώς δεν μπορεί να υφίσταται αφού πρόκειται για δύο διαφορετικές λέξεις. Αξίζει πάντως να ρίξετε μια ματιά, ΕΔΩ —> http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82&dq=
Ἀγαπητέ Ἀνδρέα,
Συγχαρητήρια διά τόν μεγάλον σου ἀγῶνα διά τήν Μακεδονίαν μας.
Οἱ προδότες, μετά τίς ἐκλογές, θά πρέπει νά πᾶνε ὅλοι φυλακή.
Νά συνεχίσωμε ὅλοι οἱ Ἕλληνες τήν προσπάθειάν μας διά τήν ἀκύρωσιν τῆς παρανόμου Συμφωνίας τῶν Πρεσπὼν.
Ι.Ν.Κ.
Βεβαίως να πάνε φυλακή όσοι φέρουν ευθύνη για το αίσχος αυτής της “συμφωνίας”, ειδικώς εκείνοι που μας λένε -ψευδώς- ότι πρόκειται για μία συμφωνία η οποία (δήθεν) εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή. Αυτό όμως που εγώ θέλω να ρωτήσω, για όσους τυχόν γνωρίζουν, είναι αν υπάρχει κάποιος νομικός τρόπος να προσβληθεί αυτή η συμφωνία στην ελληνική ή/και ευρωπαϊκή/διεθνή δικαιοσύνη. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί πρέπει να αναμένουμε “μετά τις εκλογές”; Αφού η συμφωνία αυτή βλάπτει την Ελλάδα και εφ΄ όσον μπορεί να αποδειχθεί δικαστικώς ότι είναι παράνομη, τι μας εμποδίζει και δεν έχουμε ήδη προσβάλλει την νομιμότητα του συμφώνου των Πρεσπών στην δικαιοσύνη; Εδώ στις ΗΠΑ όπου ζω, μετά από σχεδόν κάθε απόφαση (executive order) του Τrump, οι “Δημοκρατικοί” όλο και κάποιον δικαστή βρίσκουν να βγάλει απόφαση με την οποία σταματάει την εκτέλεση της διαταγής και παραπέμπει το θέμα σε περαιτέρω νομική εξέταση ώστε να διερευνηθεί η νομιμότητα ή όχι βάσει του Συντάγματος. Αν κάποιος γνωρίζει τι ισχύει νομικώς σε παρόμοια θέματα στην Ελλάδα, παρακαλώ ας μας ενημερώσει, ευχαριστώ!
Σχετικά με το ερώτημα στο τελευταίο σχόλιο περί προσβολής της Συνθήκης των Πρεσπών, υπάρχουν αποκλίνουσες αναλύσεις (Μάζης, Συρίγος, Λυγερός κ.α)
Μια θέση που εκφέρεται, η Ελλάδα με την επικύρωση της συμφωνίας αυτής απο το ελληνικό Κοινοβούλιο, ουσιαστικά απεδέχθη ότι οι Σκοπιανοί τήρησαν τα συμπεφωνημένα. Επομένως δεν χωρεί εκ των υστέρων να επικαλεστεί παρελθοντικούς λόγους (π.χ. συνταγματικές αλλαγές που απαιτεί η Συμφωνία) για την ακύρωσή της. Τυχόν καταγγελία της Συμφωνίας δεν απαλλάσσει την Ελλάδα από την αναγνώριση της «μακεδονικής γλώσσας» και της «μακεδονικής» ιθαγένειας στους πολίτες του γειτονικού κράτους. Τα δύο κράτη θα εξακολουθούν να δεσμεύονται από τις συγκεκριμένες διατάξεις, όπως και από το άρθρο 7 της Συμφωνίας.
Συνομολογείται ωστόσο η δυνατότητα για την Ελλάδα, παρακολουθώντας προσεκτικά την εφαρμογή της Συνθήκης να εντοπίσει ουσιώδεις παραβιάσεις των όρων της απο την πλευρά των γειτόνων και βάσει της Συνθήκης της Βιέννης για το Δίκαιο των Συνθηκών, να ζητήσει τη λήξη της.
Μια τέτοια κίνηση πρέπει βέβαια να γίνει από την Ελλάδα ως κράτος και όχι από μεμονωμένους πολίτες ή δικαστικό όργανο. Πόσο οι σημερινοί ψηφοζήτουλες, που ξεκατινιάζονται στις προεκλογικές τους ομιλίες ανά την επικράτεια είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση;
Κατά τα άλλα εσύ Δημήτριε, συνέχιζε το χαβά σου περί “πατριωτισμού” και “εθνικισμού” και άλλα ηχηρά παρόμοια, δεν ιδρώνει το αυτί τους.
A! ξέχασα να πω. Κείνο το “έρρωσθε” που το ξέθαψες αγαπητέ Δημήτριε, λάτρη του πνέυματος των προ δισχιλιετίας προγόνων; Θυμίζει κάπως το “καλό παράδεισο” των χριστιανών 🙂
To ερώτημά μου ήταν αν υπάρχει νομικώς η δυνατότητα, όχι απαραιτήτως το “ελληνικό Κράτος” (αφού ούτε ελληνικό ούτε Κράτος είναι), αλλά ο Έλλην πολίτης ή αυτεπαγγέλτως η ελληνική δικαιοσύνη, ή τέλος πάντων κάποια οντότητα, να προσφύγει σε κάποιο θεσμοθετημένο όργανο προσβάλλοντας την νομιμότητα αυτής της “συμφωνίας”.
Η απάντηση που κατέθεσε ο Ελευθέριος, βαρύγδουπη, αλαζονική και με την συνήθη εριστική διάθεση, είναι, ΟΧΙ αυτό δεν γίνεται. Βέβαια χωρίς κάποια στοιχεία, επιχειρήματα και νομικό προηγούμενο, είναι σαν να ακούω την 92χρονη γιαγιά μου. Με απλά λόγια, “ουδέν εις το πηλίκιο” για να παραφράσω ολίγον τον Γιωργάκη Παπανδρέου τον …ολίγιστον.
Βλέπεις αγαπητέ Ελευθέριε, το πρόβλημα του “νέου-έλληνα” είναι ότι έχει χάσει την ικανότητα να χειρίζεται σωστά την γλώσσα. Άλλά του λένε, άλλα καταλαβαίνει, σε άλλα απαντάει και αλλού καταλήγει η κουβέντα (δηλ. πουθενά). Έτσι -δυστυχώς- σπάνια πλέον γίνεται συν+ζήτηση αλλά …cacophony, κακοφωνία που λέγανε και οι αρχαίοι μας πρόγονοι τους οποίους με τόση άνεση λοιδορεί ο νέος-έλλην, Ελευθέριος.
Κανένα πρόβλημα αγαπητέ! Εγω συνεχίζω ένα μοναχικό δρόμο, και ΝΑΙ θα κάνω τον χαβά μου, όπως εσύ, σε άπταιστην …τουρκικήν, με έψεξες. Στο πεδίον των ύβρεων ομολογώ ότι δεν αθλούμαι, μάλιστα χάνω από τα …αποδυτήρια. Προσβολές από αδαείς και ασκόπως φωνασκούντες προπέτες, αποτελούν την ύψιστον τιμήν δι’ εμέ! Είναι προσωπική επιβεβαίωση ότι κάτι σωστό κάνω, κάποιους “ενοχλώ”, ίσως κάποια μυαλά γυρίσουν στην σωστή τους θέση.
Μέχρι τότε θα σας εύχομαι ΕΡΡΩΣΘΕ και όποιος έχει δυσκολία με οποιαδήποτε ελληνική λέξη (όπως εσύ Ελευθέριε) η συμβουλή μου είναι να ανοίξει ένα καλό ετυμολογικό/ερμηνευτικό λεξικό.
Το ποιός είναι αλαζόνας και άσχετος, πλην επηρμένος και αυτοηδονιζόμενος με τες ιδίες αυτού εκφράσεις, δείχνεται απ’ τον τρόπο που απαντάς. Έκανες μια ερώτηαη και σου απάντησα με δυο σαφείς προτάσεις, που δεν είναι δικές μου, αλλά έγκριτων αναλυτών επί του θέματος. Αν εκτός απ΄το να προπαγανδίζεις τες περι των διαφόρων -ισμών ανοησίες σου, τις οποίες έχεις την απαίτηση όλοι οι υπόλοιποι να ασπαστούν, έμπαινες στον κόπο και να διαβάσεις τη σχετική αρθρογραφία επι του θέματος ίσως και να καταλάβαινες πως έχουν τα πράγματα.
Η Συμφωνία (ή ακριβέστερα όπως λέει ο Λυγερός το Προσύμφωνο των Πρεσπών) υπεγράφη από τις δύο κυβερνήσεις και επικυρώθημε από αμφότερα τα κοινοβούλια, επομένως πρόκειται για συμφωνία μεταξύ κρατών που έγινε με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και όταν θα φθάσει να επικυρωθεί και εκεί θα είναι μια διεθνής συμφωνία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ένα από τα δύο μέρη, εν προκειμένω η Ελλάδα που είναι η ζημιωθείσα, δεν μπορεί να την καταγγείλει, το ζητούμενο είναι τι αποτέλεσμα θα έχει. Ο Συρίγος λέει δεν μπορεί εκ των υστέρων να επιτύχει ακύρωσή της ακριβώς γιατί την υπέγραψε. Και την υπέγραψε ως κράτος (το οποίο εσύ ο “εθνικιστής” έχεις καταργήσει!), θα έρθει τώρα κάποιο ελληνικό δικαστήριο ή ένας ιδιωτικός φορέας να την προσβάλλει; Τόσα ξέρεις, τόσα λές, αλλά κάποιος που δεν ξέρει πάει και λίγο πάσο, εσύ αγύριστο αρβανίτικο κεφάλι εκεί το χαβά σου!
Προσθέτουν ωστόσο οι αναλυτές αυτοί, ότι μπορεί να ζητήσει τη λήξη της, επικαλούμενη παραβιάσεις των όρων της Συνθήκης απο την πλευρά των Σκοπίων. Άλλο καταγγελία, άλλο ακύρωση, άλλο αναστολή, άλλο λήξη. Η γλώσσα και οι νομικοί όροι απαιτούν σαφήνεια και ακρίβεια κι έχουν τη σημασία τους, για σένα καθώς φαίνεται αυτά είναι ψιλά γράμματα.
Κατά τα άλλα πήρες όνομα ελληνικό, έμαθες πάνω-κάτω πέντε τσιτάτα αρχαία, φόρεσες αρχαιοπρεπή ενδύματα και περικεφαλαία, και μας έρχεσαι καμαρωτός-καμαρωτός με “βαρβαρισμούς δεινούς” να μας μάθεις ελληνικά!
Κι ως να μην έφταναν αυτά, κλαίγεσαι κι από πάνω που οι “νεοέλληνες” σε παίρνουν στο ψιλό, ως είναι το συνήθειο τους, οι απαίσιοι!
Ουδέν σχόλιον, όσο μεγαλύτερη σημασία σου δίνω σημασία τόσο περισσότερο βρομίζεις τον χώρο. Σε παραπέμπω στον admin. Ας αποφασίσει εκείνος τι επίπεδο θέλει στο Αντίβαρο.
Μια από τα ίδια και από εμένα. Ο “Ελευθέριος” είναι το αντίθετο του ονόματός του: Δέσμιος των νέων-ελληνικών του παθών και ελαττωμάτων. Διόλου τυχαίο ότι με τέτοιους “ιδιώτες” πολίτες, η Ελλάς φθίνει και οδηγείται στον αφανισμό. Ας αποφανθεί η ομήγυρις και τελικώς ο admin.
“The Muppet Show” σε κακέκτυπη έκδοση:
Όλως τυχαίως, και 13′ βγαίνει ως “Δημήτριος Παναγιωτίδης” (Statler), και 14′ απαντά ως ο ανεστραμμένος εαυτός του “Παναγιώτης Δημητρίου” (Waldorf). Μούφα και τα δυό. Ο άνθρωπος δεν τολμά μήτε το αληθινό του όνομα να παραθέσει διαστρέφοντάς το εσκεμμένα κι αναστρέφοντάς το, απο πάνω εγκαλεί τον admin να βάλει τάξη! Λες και αυτός άλλη δουλειά δεν έχει απ΄το ν’ασχολείται με μαριονέττες και δη κακοθέατες!
Λοιπόν Λευτεράκη, το τράβηξες πολύ το σχοινάκι. Επειδή εδώ έχουμε και δουλειές (δεν είμαστε δηλ. αργόσχολοι και άεργοι όπως αρκετοί στην Ελλάδα) θα στο πούμε μία και τελευταία φορά. Με τον Δημήτρη είμαστε φίλοι εδώ και 10 χρόνια γνωριστήκαμε εδώ στην ξενητειά στην ελληνική εκκλησία. Προχθές ήταν Κυριακή και είχαμε βρεθεί οικογενειακώς και σου απαντήσαμε ταυτόχρονα δίπλα δίπλα από τα κινητά αλλά άργησε φαίνεται ο ένας σέρβερ και τα μηνύματα εμφανίστηκαν με 1 λεπτό διαφορά. Δηλαδή αν εμφανίζονταν το ίδιο λεπτό ή με δύο ώρες διαφορά τι θα έλεγες; Βλακείες λές και καθόμαστε και σε κανακεύουμε μου φαίνεται. Λοιπόν κόψε την πλάκα γιατι θα αλλάξει το τροπάριο, είσαι εριστικός και αλαζόνας και εμεις ακόμα σου μιλάμε με ωραίο τρόπο. Αν δεν έχεις κάτι να προσθέσεις σου θέμα καλύτερα να μην απαντάς με ανοησίες. αφού λές ότι είναι ανεστραμένο το όνομά μας θα έπρεπε εγώ να λέγομαι Δημητριάδης, αλλά εγώ είμαι Παναγιώτης Δημητρίου του Χρύσανθου, Έλληνας από την Λευκωσία της Κύπρου και ο Δημήτρης είναι του Γιώργου από την Αθήνα. Αφού λοιπόν σου αρέσει να κάνεις τον ντετέκτιβ τράβα τώρα ψάχνε και ασε μας εμάς ήσυχους. Μα δεν καταλαβαίνεις ότι αντί να συνεισφέρεις, μας ενοχλείς, νισάφι πια …
Ελευθέριε ασχέτως τι εσύ πιστεύεις, όλα αυτά τα ευφάνταστα ΔΕΝ απασχολούν κανέναν άλλον εδώ μέσα. Αντιθέτως, κάνεις κατάχρηση της καλοσύνης του διαχειριστή του χώρου. Όσο όμως εσύ θα με προκαλείς με τις ανοησίες σου, εγώ, σε διαβεβαιώ, θα έχω τον τελευταίον λόγον, αυτόν της αλήθειας.
Βέβαια, ούτε και με τους Muppet κατάφερες να πεις κάτι σωστό. Αφού ισχυρίζεσαι ότι ο Παναγιώτης και ο Δημήτρης είναι ΕΝΑ και το αυτό πρόσωπο πώς γίνεται να είναι Waldoft ΚΑΙ Statler που είναι ΔΥΟ ξεχωριστά πρόσωπα και ρόλοι. Και θα μπορούσες να εύρισκες κάτι ανάλογο από την ελληνική παράδοση αλλά ως γνήσιος εξ Εσπερίας ευρωλιγούρης πήγες κατευθείας στα muppet, θα είσαι μάλλον αγγλο-τραφής και εσύ. Όμως τι τραγωδία εσείς οι “νέοι-έλληνες” ρε παιδί μου, ελληνόφωνοι αλλά όχι ελληνόψυχοι· τέλος πάντων. Άσε που ο ίδιος ο δημιουργός των Muppet λέει για αυτές τις δύο φιγούρες ότι πρόκειται για “characters known for their cantankerous opinions and shared penchant for heckling” δηλαδή σε ελεύθερη απόδοση χαρακτήρες δύστροποι, γκρινιάρηδες και ταραξίες. Μα αν κάποιος είναι όλα αυτά, αυτό είσαι εσύ, παλικάρι μου! Εσύ μας βρίζεις, μας λοιδορείς, δεν απαντάς σε κανένα επιχείρημα, μόνο τον έξυπνο κάνεις και τον σπουδαίο, πολιτισμός μηδέν, είπαμε γνήσιος “νέος-έλληνας”.
Και εγώ τουλάχιστον σου κάνω την χάρη και ακόμα περιμένω να βγάλεις από το στόμα σου μια έστω σοβαρή κουβέντα, διότι για τον φίλο μου τον Παναγιώτη δεν εγγυώμαι, ως Κύπριος είναι πιό αθυρόστομος. Ας είναι, μην αγχώνεσαι, ΔΕΝ φταίς εσύ, παιδί της “μεταπολίτευσης” είσαι, δηλαδή της γενιάς που έβαλε τις βάσεις για το “Finis Graeciae”. Δεν σε μάθανε πώς να φερθείς ανθρώπινα και τι σημαίνει αξιοπρέπεια. Εγώ πάντως, σε χαιρετώ -λόγω της ημέρας- με την έκφραση “ἡ Πόλις ἑάλω” μπας και σε αφυπνίσω να πάς να διαβάσεις λιγάκι για το μεγαλείο του Ελληνισμού ο οποίος ΤΟΤΕ, ακόμα και στην υπέρτατη ήττα διατήρησε ακέραια την μεγαλοψυχία και την δόξα του αρχαιοελληνικού μεγαλείου.
Κι αφού σε ενοχλεί το “έρρωσθε”, πώς σου φαίνεται αυτό: Ευτυχήτε!
Δημήτρη, αυτή την φορά πετύχαμε τον συγχρονισμό στην ώρα !!!
Ναι ναι θα τρελαθεί τώρα ο λευτεράκης και θα αρχίσει να ψάχνεται και να λέει σαχλαμάρες !!! Πολύ γέλιο …
Δημήτριος Παναγωτίδης & Παναγιώτης Δημητρίου, Statler & Waldorf, Dr Jekyll & Mr Hyde
1+1 = 1 or 1+1=2 or 1+1=-3 no difference, it’s all the same to me. Βλάπτουν και οι δυό τους τη Συρία εξίσου.
Κατα τ’άλλα δηλώνουμε Έλληνες, μετανάστες και εθνικιστές, το τρίπτυχο της συμφοράς!
Ο ένας νομίζει εκεί στο Αμέρικα αυτός δουλεύει και μεις εδώ τεμπελιάζουμε κι ευτυχούμε, ο άλλος πολλαπλασιάζει το θαυμαστικό λες και είναι θηλαστικό!
Γειά σας παίδες, καλά να περνάτε κι αν νοσταλγείτε την πατρίδα καλή επάνοδο σας εύχομαι.
Βρε χαζούλη, Τι ανοησίες λές πάλι; Εγώ ήμουν Ελλάδα και ψήφισα μάλιστα. Πές μου πού είσαι να έρθω να σε κεράσω ένα freddo καμάρι μου. Κοίτα εσύ να φτιάξεις την δική σου χώρα και άσε εμάς. Εμείς είμαστε μια χαρά, εσύ να προσέχεις γιατί σε λίγα χρόνια θα χρειαστεί να μάθεις άλλη γλώσσα προκειμένου να συνεννοείσαι με τους άλλους ελληνόφωνους σαν και σένα. Και κοίτα μην χάνεσαι να μπαίνεις εδώ να μας γράφεις να διασκεδάζουμε με την εξυπνάδα σου. Ευτυχώς στην “δημοκρατία” σας έχεις ακόμα και το δικαίωμα του …αυτοεξευτελισμού. Τράβα τώρα να εισπράξεις και το επίδομά σου από την Κουμουνδούρου, γιατί μέχρι εκεί σε έχω ικανό.
Δημητράκη,
παίρνεις τα πράγματα πολύ στα σοβαρά.. Τα περί “ανοησίας” στα επιστρέφω αφού καμαρώνεις κιόλας που κατέβηκες απ’ το Αμέρικα να ψηφίσεις (να χαίρεσαι τους νέους σου άρχοντες) και που πίνεις freddo (το ζεσταίνεις και καπάκι το παγώνεις)! Όσο για την Κουμουνδούρου έπαιξες κι έχασες.
Προσπαθώ να σε βοηθήσω αλλά εσύ είσαι ανεπίδεκτος μαθήσεως, ασχολήσου με τα χάλια τα δικά σου και της χώρας σου γιατί εκτός από διαφορετική γλώσσα θα χρειάζεσαι και ειδικό διαβατήριο για να μπαινοβγαίνεις. Παρεμπιπτόντως είσαι διαρκώς εκτός θέματος κάτι βέβαια που είναι αναμενόμενο για τους ελληνόφωνους νεους-έλληνες. Μήπως σε πληρώνουν με το κομμάτι τελικά στην Κουμουνδούρου και όχι με εβδομαδιαίο επίδομα όπως τους εισαγόμενους αλλοδαπούς που γουστάρει ο Πάκης για να γονιμοποιούν τον πολιτισμό σας; Συνέχισε Λευτέρη συνέχισε αν μη τι άλλο γελάμε με πάρτη σου!
Μα γι’αυτό κάθομαι και σας απαντάω βρε δυστυχισμένοι, μπας και γελάσει λίγο το πικραμένο χείλι σας που σας έχει φάει η λάντζα εκεί στο Αμέρικα!
Εσύ πάντως τους χάρηκες τους νέους σου άρχοντες, ε; Όλη νύχτα σε… γλέντησαν οι Μητσοτακης/Γεωργιάδης. Δεν έχεις παράπονο. Και καθώς κυλούσε η νύχτα ολοένα και… μεγάλωνε.
Και πού να ξέρεις τι σε περιμένει ακόμα…
Mάγκες εδώ μου θυμίζει το ρητό με την γιούργια στον τορβά με τα κουλούρια. Λοιπόν, ένας ένας και όλοι θα πάρετε: Ελευθέριε, δυστυχώς όσο περισσότερο μιλάς τόσο περισσότερο αποκαλύπτεις την γύμνια του μυαλού σου. Οι πιατάδες ήταν μεταπολεμικά άντε μέχρι το ’60. Μετά, με τα λεφτά που μάζεψαν στην λάντζα, οι Έλληνες αγόρασαν τα εστιατόρια και έγιναν αφεντικά με την χρυσή εποχή να είναι το ’70 και το ’80. Μετά τα πράγματα άλλαξαν και άλλοι το γύρισαν στο λάιτ φαγητό, φαστφουντάδικα, κλπ, άλλοι στα σουπερ μαρκετ και τελευταίως πολλοί απλώς ασχολούνται με το “ρίαλ εστέιτ” (real estate) σπίτια, πολυκατοικίες, πολυμαγαζιά κλπ. Αλλά τα παιδιά αυτών, που είναι και η δική μου γενιά, είναι σε ποσοστό 85% απόφοιτοι πανεπιστημίων, καθηγητές, μηχανολόγοι, γιατροί, δικηγόροι κλπ. Βέβαια, καμμία ντροπή για τους πατεράδες μας που έπλυναν πιάτα προκειμένου να μας πρόσφερουν στέγη, τροφή και μόρφωση. Και πολλοί από μας πιτσιρικάδες δουλέψαμε στα μαγαζιά των πατεράδων και θείων και γνωστών ώστε να μάθουμε ότι τα δολάρια ΔΕΝ φυτρώνουν στα δέντρα. Έρχομαι στην Ελλάδα όπως τώρα για διακοπές και βλέπω 30άρηδες+ άνεργους, άεργους ή αρχόσχολους να μένουν με τους γονείς τους και να ζούνε από την σύνταξη των γονιών τους. Απίστευτα και απαράδεκτα πράγματα. Ας είναι καλά η Μεταπολίτευση. Εσύ με την λάντζα έχει μείνει Λευτέρη στις ταινίες με την Βασιλειάδου (Η θεία απ’ το Σικάγο) και τον Παπαγιαννόπουλο δίκην Τζών Πάππας, εκατομμυριούχος εξ’ Νέας Υόρκης. Άνοιξε κι ένα βιβλίο να μάθεις για τον Ελληνισμό της Αμερικής μπας και διδαχτείς κάτι διότι με όσα λές καταλαβαίνουμε ότι είσαι η πεμπτουσία της ασχετοσύνης. Κάθεσαι τώρα εδώ και μέρες και βραδιάτικα λές ένα κάρο ανοησίες με κάποιον που καν δεν τον ξέρεις. Αλλά έπεσες σε μένα που είμαι επίμονος και συμπονετικός. Λέγε εσύ και εγώ θα σε βάζω στην θέση σου, στο τέλος όλο και κάτι θα κερδίσεις από την …φιλία μας !
Απαντώ στον “δεξιό” με ειλικρινή διάθεση και καλοπροαίρετα:
Κάποτε η “δεξιά” ήταν η “καθεστηκυΐα” τάξη της Ελλάδος. Αλλά με τα χρόνια και τον εφησυχασμό φτάσαμε να κάνουμε κυβέρνηση τα παιδιά και τα εγγόνια εκείνων που ηττήθηκαν στον λεγόμενο “εμφύλιο” ο οποίος ήταν συμμοριτοπόλεμος” αφού έτσι όρισε ο ίδιος ο ΟΗΕ εκείνο αιματοκυλίσμα των Ελλήνων. Και όχι μόνο έγιναν κυβέρνηση αλλά ξεπούλησαν τα πάντα: Την ιστορία μας, την θρησκεία, την οικογένεια, κάθε ιερό και όσιο, την ίδια την Ελλάδα. Και στις προχθεσινές εκλογές βρέθηκε ένα 20%+ να τους ψηφίσει. Ένα ξέρω εγώ, τα κόμματα και τα διάφορα πολιτειακά συστήματα είναι ανθρώπινα δημιουργήματα. Αλλά το σύστημα είναι για να εξυπηρετεί την πατρίδα και το Έθνος, όχι τους πολιτικάντηδες.
Ο Κικέρων (Ρωμαίος αλλά ελληνομαθής) είπε “salus populi suprema lex esto”. To οποίο εγώ καταλαβαίνω ως εξής: “Ο υπέρτατος νόμος είναι η ευημερία του λαού”. Τι να το κάνω εγώ ότι ο Έλληνας έχει το δικαίωμα να βγει στο Σύνταγμα και να διαμαρτύρεται (ασχέτως αν μετά η κυβέρνηση τον κατηγορεί για ακραίο) όταν δεν έχει σπίτι να μείνει, όταν τα παιδιά του πεινάνε, όταν τα σχολεία είναι για κλάματα, όταν ΤΙΠΟΤΑ δεν πηγαίνει καλά. Ας μου πει κάποιος τι πηγαίνει καλά σήμερα στην Ελλάδα και εγώ θα ζητήσω συγγνώμη που σας κουράζω με όλα αυτά. Τέλος πάντων, ….
Φτάσαμε στο σημείο, στο έσχατο σημείο, όπου πλέον ΔΕΝ υπάρχουν διακρίσεις Δεξιά-Αριστερά κλπ. Πλέον είμαστε από την μία μεριά οι Έλληνες (όσοι τουλάχιστον έτσι νιώθουν) και από την άλλη όλοι οι κάθε λογής ελληνόφωνοι (ανθέλληνες, αλλοδαποί, καιροσκόποι, προδότες, κλπ). Και έρχεται νομοτελειακά η ώρα της σύγκρουσης για την επιβίωση του εν Ελλάδι Ελληνισμού. Το ζητούμενο είναι αν θα παρουσιαστεί κάποιος “πεφωτισμένος” ηγέτης ο οποίος να μπορέσει να περάσει αυτό το μήνυμα και να ενώσει τον Λαό. Διότι αν δεν γίνει “κάτι” και σύντομα, το εννοώ αυτό που είπα παραπάνω, σε λίγα χρόνια θα πρέπει να μάθουμε άλλη γλώσσα για να ζούμε στην Ελλάδα και θα χρειαζόμαστε διαβατήριο για να περάσουμε τα σύνορο εκεί κάπου βορείως της Λαμίας.
Ναι, και δεν κάνω καθόλου πλάκα. Και συμφωνώ βέβαια ότι με εκλογές παρωδία θα έρθει στα πράγματα ο Μητσοτάκης και ο Τσίπρας θα κάνει την αντιπολίτευση, και ούτω καθεξής. Έλεος πιά, 45 χρόνια μετά την χούντα και το παραμύθι το έχουμε ακούσει τόσες φορές. Πότε άραγε θα βάλουμε (βάλουν οι Έλληνες δηλ.) μυαλό. Υποτίθεται ότι είμαστε έξυπνος λαός, μήπως τελικά όντως γίνεται ψεκασμός, δεν εξηγείται αλλιώς!?!
Δεν αναφερόμουν σε εσάς κ. Παναγιωτίδη, παρενέβην απλά για να απαντήσω στον σαλτιμπάγκο με τον οποίο συζητάτε, διότι έχω μια παλιά κόντρα μαζί του εδώ μέσα.
Κατά τα άλλα συμφωνώ απολύτως με την 1η παράγραφο του παραπάνω κειμένου σας. Όσον αφορά στην σημερινή ΝΔ, τυχαίνει να εκφράζω εδώ και καιρό την προσωπική άποψη πως, η σημερινή, αντι-καραμανλική ΝΔ (δηλαδή η ΝΔ από την εποχή Σαμαρά και μετά) που ελέγχεται σήμερα από Δεξιούς αντι-κομμουνιστές, με πραγματικό και βαθύ μίσος για την Αριστερά, μπορούν να ξεριζώσουν την Αριστερή συστημική ιδεολογία που κατέστρεψε αυτόν τον τόπο και συνολικά την Ευρώπη αλλά και (όσον αφορά στον πολιτιστικό Μαρξισμό) τις ΗΠΑ. Θεωρώ δηλαδή πως η παγκόσμια Δεξιά Συντηρητική επανάσταση, που επιβεβαιώθηκε σε αυτές τις ευρωεκλογές, στην Ελλάδα εκφράζεται από την σημερινή, αντι-καραμανλική, πραγματικά Δεξιά, αντι-κομμουνιστική ΝΔ. Αυτά.
Υ.Γ. Ελπίζω αν είστε και Αμερικανός πολίτης να ψηφίζετε τον προεδράρα εκεί.
Δεν περίμενα διαφορετική αντίδραση. Η μόνη που φαίνεται να σου είναι οικεία, απέναντι σε κάποιον που οι απόψεις του δεν ταυτίζονται με τις δικές σου, είναι η επίθεση. Η αυτοσυγκράτηση, η ευθυκρισία, ο σεβασμός του διαφορετικού, η διάκριση των λεκτικών τύπων, η ποικίλη δράση του στοχασμού, ακόμη και αυτή η αίσθηση του χιούμορ, σου είναι άγνωστα. Λέω “λάντζα” και καταλαβαίνεις πιάτα. Εχεις τέτοια εμμονή με τον εαυτό σου και τις μεγαλομανείς ιδέες σου, που με το παραμικρό τσιτώνεσαι κι αρπάζεσαι και νομίζεις οι άλλοι πάντα σου χρωστάνε. Πας να βγεις κι από πάνω μιλώντας απαξιωτικά για Βασιλειάδου και Σαπφώ Νοταρά. Αμ δεν πιάνεις χαρτωσιά μπροστά τους καημένε και μαζέψου. Τι κι αν πολλοί απο σας (πλην φωτεινών εξαιρέσεων), σπούδασαν στα καλύτερα πανεπιστήμια κι έγιναν καθηγητές, μηχανολόγοι, γιατροί, δικηγόροι κλπ. Η σκέψη, ο λόγος, η όλη εκφορά τους λειτουργούν εμμονικά, με τη δουλειά, την επιστήμη, τα λεφτά, την οικογένειά τους και δε συμμαζεύεται. Από γενικότερη παιδεία, γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού σκράπες.
Πάρε παράδειγμα κείνον τον “απατεώνα” τον Νανόπουλο. Άπ’ τους κορυφαίους ίσως επιστήμονες στον τομέα του (φυσική των υψηλών ενεργειών), δεν γνωρίζω, έρχεται όμως στην Ελλάδα, δεν ξέρει καν να μιλήσει ελληνικά και δίνει διαλέξεις! Δεν μπορεί να ονοματοδοτήσει το πράγμα για το οποίο μιλά και λέει, “το αυτό”! Παρόλο που δεν δικαιολογείται για έναν που θέλει να διδάσκει σε ελληνικό Πανεπιστήμιο να μη γνωρίζει να μιλά τα ελληνικά, λες εντάξει, ο άνθρωπος χρόνια στο Αμέρικα, βυθισμένος στην επιστήμη του, δεν κατέχει τη γλώσσα μας καλά, την παραμέλησε. Όμως τα λεγόμενά του προδίδουν το “βάθος” της σκέψης του. Υποστηρίζει με πεποίθηση που θα τη ζήλευε κι ο Πάπας, ότι μέχρι να φθάσει ο ήλιος να κατακάψει τους πλανήτες του, η ανθρωπότητα θα κάνει φτερά – μην το πάρεις κι αυτό κυριολεκτικώς, εννοεί θα εφεύρει μέσα – που θα της επιτρέψουν να μετοικήσει σε άλλον-ους πλανήτες άλλου ηλιακού συστήματος! Βλέπει δηλαδή αυτός αποκλειστικά με τα παραμορφωτικά γυαλιά της επιστήμης του και δεν στοχάζεται την γενικότερη πολιτισμική κατάσταση της ανθρωπότητας, πως θα κατορθώσει να επιτύχει ένα τέτοιο άθλο, όταν η υπερχιλιετής ιστορία του δείχνει την διαρκή σύγκρουση, την αλληλοσφαγή, τη Θουκυδίδεια επικράτηση της ισχύος, την καταστροφή του γήϊνου περιβάλλοντος και την κυοφορία του πυρηνικού ολέθρου.
Είναι γι’αυτό που λέω, οι Αμερικάνοι είναι παιδιά που δεν διδάσκονται απ’ την Ιστορία και προχωρούν μπροστά με τρόπο κατακτητικό πλην άτσαλο και τρώγοντας κάθε φορά τα μούτρα τους, γι’αυτό και θα εκπέσουν από το βάθρο του οδηγητή και χωροφύλακα του κόσμου, όπως έπεσε και η άλλοτε κραταιά και πανίσχυρη βρετανική αυτοκρατορία.
Καλά για τον “Δεξιό” δεν χαλαλίζω τον χρόνο μου ούτε για πλάκα. Και τα μυαλά στα κάγκελα!
Λευτέρη, αν πρόσεξες έχουμε μια σοβαρή κουβέντα με τον “δεξιό”. Αν θέλεις, μην ενοχλείς. Δεν υπάρχει περίπτωση να καταλάβεις, αυτά που εσύ κάνεις κατηγορείς μετά τους άλλους. Το παιχνίδι είναι χαμένο με ελληνόφωνους σαν και σένα, διότι και την ελληνική σας παράδοση έχετε εγκαταλείψει και τώρα που τέλειωσε το πάρτι και ήρθε η ώρα της πληρωμής ΔΕΝ θέλετε ούτε μπορείτε να πληρώσετε. Με απλά λόγια ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που ταξιδεύουν πάνω στον Τιτανικό που λέγεται Ελλάδα βλέπουν το παγόβουνο να έρχεται και η πρώτη και μοναδική τους σκέψη είναι: φτού γαμώτο θα βρέξω το tuxedo (φράκο) που νοίκιασα. Τι να λέμε τώρα …
Δεξιέ συμφωνούμε σε όλα, εκτός από το να μου μιλάς στον πληθυντικό. Αυτά είναι εξ Εσπερίας συνήθειες που μας τις επεβαλαν με το ζόρι. Οι αρχαίοι Έλληνες πάντα στον Ενικό μιλούσαν. Ένας είμαι και αυτός περαστικός και του μεσαίου χώρου (average) όπως όλοι. Καλά, πολύ καλά τα λές, ακόμα και στον βαθμό που ο πολιτικός μαρξισμός έχει πλέον διεισδύσει ακόμα και στην Αμερική, είμαι καθηγητής πληροφορικής σε τοπικό Κολλέγιο και τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια, ειδικά με τον μπάμια τον Ομπάμα, πήγε η χώρα πολλά χρόνια πίσω. Ο Trump, τον ψήφισα αλλά μας έχει απογοητεύσει λίγο και φοβάμαι, ότι είναι -δυστυχώς- αυτό που λέμε controlled opposition, ναι μεν πάει να κάνει κάποια πράγματα αλλά από την άλλη ελέγχεται από “εκείνους” (όλοι ξέρουμε ποιοί ελέγχουν τις ΗΠΑ) και δεν έχω πλέον μεγάλες ελπίδες. Πολύ φοβάμαι ότι δεν θα πάει για 2η 4ετία και θα μας φορέσουν κανένα …εγκάθετο πάλι. Θα δείξει, εμείς απλώς κάνουμε ό,τι μπορούμε να διατηρούμε το ελληνικό πνεύμα στην νέα γενιά και ο Θεός βοηθός. Είναι ώρα να φύγω για μάθημα, τα λέμε, και να μην αποπαίρνουμε τον Λευτέρη, όπως είπα, ΔΕΝ φταίει αυτός. Αλήθεια, το πιστεύω αυτό, αλλά πρέπει και ο καθένας μας να ακολουθεί το “συν Αθηνά και χείρα κίνει”, σωστά;
Ok, σε αφήνω στη “σοβαρή” σου συζήτηση με τον “δεξιό”.
Οι επικαλούμενοι τον κομμουνισμό ηγέτες Λένιν, Στάλιν, Μαο, Εμβερ Χότζα πέθαναν, αυτός κοιμάται και ξυπνά ονειρευόμενος να τρώει “κομμουνιστές” που ανάγονται στην προϊστορική πρωτόγονη περίοδο της ανθρωπότητας. Καλό μάθημα..
Σοβαρή συζήτηση, υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλ. σε ένα online forum, με τις γνωστές εγγενείς δυσκολίες, είναι να προσπαθούμε να μένουμε εντός θέματος, να μην είμαστε εριστικοί, να κάνουμε και να απαντάμε σε σχετικές μόνον ερωτήσεις, αντί να στέλνουμε την μπάλα στην εξέδρα, και κυρίως να μην κάνουμε προσωπικούς χαρακτηρισμούς που δεν βοηθάνε αντιθέτως θολώνουν τα νερά της συν+ζήτησης. Ειλικρινώς προσπαθώ να καταλάβω, τι ακριβώς θέλεις να πεις με αυτήν την πρόταση:
“Οι επικαλούμενοι τον κομμουνισμό ηγέτες Λένιν, Στάλιν, Μαο, Εμβερ Χότζα πέθαναν, αυτός κοιμάται και ξυπνά ονειρευόμενος να τρώει “κομμουνιστές” που ανάγονται στην προϊστορική πρωτόγονη περίοδο της ανθρωπότητας.”
Μα ΔΕΝ είναι έτσι αγαπητέ: Μπορεί αυτοί οι κομμουνιστές ηγέτες να έχουν πεθάνει αλλά ΔΕΝ ανάγονται στην “προϊστορική πρωτόγονη περίοδο” διότι ο μαρξισμός μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού έχει μεταλλαχθεί σε κάτι νέο το οποίο πλέον απειλεί τον Δυτικό Πολιτισμό, ο οποίος είναι κατ’ ουσίαν ευρωπαϊκό δημιούργημα, δηλαδή προϊόν του αρχαιοελληνικού πολιτισμού. Δεν νομίζω ότι θέλουμε, εγώ ή ό οποιοσδήποτε να “φάμε” κανέναν. Το σκουριασμένο κονσερβοκούτι είναι η προσφιλής μέθοδος επιλύσεως διαφορών των λεγομένων “αριστερών”, όχι αυτών που αγαπάνε την πατρίδα τους και εμπράκτως μάχονται για το Έθνος τους.
Οι πρόγονοί μας έλεγαν “τις βούλεται αγορεύειν”, ακριβώς επειδή δέχονταν ότι “ενδέχεται άλλως έχειν”. Όποιος λοιπόν έχει κάτι να πει σχετικό με το θέμα είναι ευπρόσδεκτος. Οι πολιτικές, στην ουσία όλες οι διαφορές μόνον με τον διάλογο επιλύονται, ακριβώς διότι αυτό που λέω εγώ μπορεί να μην είναι έτσι ακριβώς. Αλλά πρέπει να σε πείσω ή να με πείσεις. Πειθαρχία δεν σημαίνει επιβάλλομαι σε κάποιον γιατί έχω ένα γαλόνι παραπάνω αλλά άρχω δια της πειθούς. Ο Μ. Αλέξανδρος λίγο πριν πεθάνει όταν ρωτήθηκε σε ποιόν αφήνει την αρχηγία είπε “τω κρατίστω” και οι διάδοχοί του το κατάλαβαν ως “στον δυνατότερο” με τα γνωστά αποτελέσματα. Δεν είναι πάντα η επίθεση η καλύτερη τακτική. Για παράδειγμα όταν εγώ αναλύω την διαφορά πατριωτισμού-εθνικισμού και εξηγώ γιατί ο όρος εθνικισμός έχει δαιμονοποιηθεί, από ποιούς και με ποιόν στόχο, αλλά εσύ με λοιδορείς και με λούζεις με χαρακτηρισμούς, ε τότε κάτι δεν λειτουργεί σωστά.
Επίσης, ακατανόητο γιατί, πολλοί της δικής σου ηλικίας, (υποθέτω ότι είσαι νεότερος, γιατί εγώ πλησιάζω τα 60), νομίζουν ότι αν αρχίσουν τις online βρισιές και τους …ιντερνετικούς τσαμπουκάδες, κάτι έτρεξε στα γύφτικα. Η μόνη λύση είναι ο διάλογος. Ο καθένας λέει αυτό που νομίζει, το υποστηρίζει με τα καλύτερα επιχειρήματα και στο τέλος ο καθένας μας καταλήγει κάπου. Με απλά λόγια, δεν χρειάζεται να υπογράψουμε κανένα συμβόλαιο ότι συμφωνήσαμε ή διαφωνήσαμε. Αυτά τά “συμφωνούμε ότι διαφωνούμε” και τα συναφή, είναι ανόητες ρητορείες των πολιτικάντηδων. Ανταλλαγή απόψεων, γνωμών και γνώσεων κάνουμε. Ας μην τα περιπλέκουμε τα πράγματα, ήδη ζούμε σε δύσκολη εποχή που θα γίνει ακόμα δυσκολότερη.
Ήρθα στην Ελλάδα οικογενειακώς, μετά από 5 χρόνια, για διακοπές και το συνδύασα με τις εκλογές (και όπως φαίνεται θα ψηφίσουμε ξανά σύντομα). Δυστυχώς, ενώ μου τα έλεγαν οι φίλοι μου, η κατάσταση, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, είναι τραγική. Ειλικρινά νιώθω λες και το αεροπλάνο μας κατέβασε σε άλλη χώρα. Είναι θέμα μιας δεκαετίας, το πολύ δύο, να έχουμε κοσμογονικές εξελίξεις στην περιοχή. Βάζω στοίχημα, αν και τότε πλέον μάλλον δεν θα ζω, ότι εκεί, κατά το 2050, “παίζει”, η Ελλάδα να ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ (ούτε κατά διάνοια) αυτή που γνώρισα ως παιδί την δεκαετία του 1960…
Και το ζητούμενο είναι “τις πταίει” και “τι μέλλει γενέσθαι”;
@ Dimitrios G. Panagiotidis (or/and Παναγιώτης X. Δημητρίου)
Αν πρόσεξες, στο πρώτο μου σχόλιο σε αυτό το νήμα, παρενέβην επιχειρώντας να απαντήσω στην ερώτησή σου, κατά πόσο μπορεί να προσβληθεί νομικώς η Συμφωνία των Πρεσπών. Το έκανα με τρόπο σαφή, συγκεκριμένο και καλόπιστο, παραθέτοντας συνοπτικά, τις απόψεις που έχουν καταθέσει επί του θέματος έγκριτοι αναλυτές, ως νομικοί και καθηγητές των Πολιτικών Επιστημών, του Διεθνούς Δικαίου και της Γεωπολιτικής Θεωρίας, όπως ο Άγγελος Συρίγος και ο Ιωάννης Μάζης μεταξύ άλλων. Αν βάλεις τα ονόματά τους στο διαδίκτυο, πλάϊ στο “Συμφωνία Πρεσπών” θα δείς σωρεία άρθρων και ομιλιών τους επί του θέματος. Η απάντησή σου επ’αυτού ήταν πλήρως απαξιωτική και ειρωνική. Λες ότι μάχεσαι εμπράκτως για το έθνος. Αναρωτιέμαι με ποιό τρόπο τάχατες το κάνεις αυτό. Με το να περιφρονείς αγνοώντας τις θέσεις ανθρώπουν που έχουν γνώση και την καταθέτουν για να συνδράμουν στην απεμπλοκή από μια επαίσχυντη συμφωνία που στηρίζεται στη διαστροφή της ιστορικής αλήθειας, εκχωρεί την πολιτιστική κληρονομιά και τελικά βλάπτει το συμφέρον της χώρας; Ή μήπως με το να δηλώνεις “εθνικιστής” μαχόμενος με πείσμα επι του πληκτρολογίου να μας πείσεις γιατί όλοι θα πρέπει να κάνουμε το ίδιο;
Και με τέτοια νοοτροπία διερωτάσαι μετά “τις πταίει” και “τι μέλλει γενέσθαι”! Αυτού του είδους τη στάση εγώ θεωρώ τουλάχιστον επιπόλαιη για να μην πω πασαλείματα και γι’αυτό δεν σε θεωρώ σοβαρό και σε παίρνω στο ψιλό.
Δεν υπάρχει κανένας εθνικισμός. Υπάρχει ένα πανάρχαιο έθνος, το ελληνικό, διάσπαρτο στην οικουμένη, που η γέννησή του ανάγεται στη αυγή του πολιτισμού, που κατάφερε να επιβιώσει περνώντας μέσα από συμπληγάδες και που σήμερα απειλείται με αφανισμό, με μια εξίσου πανάρχαια γλώσσα, πολύτροπη, γλυκάκουστη και γλυκολάλητη που είναι και το μόνο όπλο (αλλά τι όπλο!), που μας έχει απομείνει για να αντισταθούμε στην πολτοποίηση της παγκοσμιοποιημένης μαζικοδημοκρατικής κοινωνίας που δεν είναι ούτε καν αντιπροσωπευτική, πόσο μάλλον δημοκρατική, αλλά που τείνει πια να μην είναι ούτε καν κοινωνία.
Όσο για τα περι κομμουνισμού που διερωτάσαι, ναι μπορεί να πει κανείς, ότι αυτή η μορφή κοινωνικής οργάνωσης υπήρξε ίσως ιστορικά, στην πρωτόγονη φάση συγκρότησης των ανθρώπινων κοινωνιών, οι δε θεωρητικοί, πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες που επιχείρησαν στον εικοστό αιώνα να ανασυγκροτήσουν, οδήγησαν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και γι’αυτό στην πτώση και την κατάρρευση, που είναι η μοίρα όλων των καθεστώτων σε συνθήκες ανελευθερίας, συμπεριλαμβανομένης και της σημερινής παγκοσμιοποιημένης χίμαιρας του λεγόμενου “φιλελευθερισμού”.
I give you up. Kαλή επάνοδο στον Νέο Κόσσμο που πιά επάλιωσε και καταρρέει..
Άκου να δεις Λευτέρη, σε αυτήν εδώ την κουβέντα αποδεδειγμένα εσύ είσαι αυτός που συμπεριφέρεται αλαζονικά και εριστικά. Σου εξηγήσαμε και ο Δημήτρης και εγώ ότι είμαστε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Εσύ τον χαβά σου, επιμένεις να μας προσβάλλεις. Κανένας λόγος δεν υπάρχει κάποιος να παριστάνει ότι είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα και στα σχόλιά του να υποστηρίζει την ίδια περίπου θέση. Ούτε τρολάρουμε ούτε τον χρόνο έχουμε να ασχοληθούμε με τις εμμονές τύπων σαν και σένα. Και στο κάτω κάτω, ακόμα κιαν έτσι είναι, ΚΑΜΜΙΑ σχέση δεν έχει αυτό με το υπό συζήτησιν θέμα. Σταμάτα λοιπόν να παριστάνεις τον ινσπέκτορ Κλουζώ. Και επειδή είμαι Κύπριος θα στο γράψω στην διάλεκτό μου “εν’ πελλάρες που λαλείς κουμπάρε”.
Δυστυχώς μετά από τόσα μηνύματα εξακολουθείς να είσαι εκτός θέματος. Δεν σε ρωτήσαμε, ο Δημήτρης κυρίως, τι λένε οι “έγκριτοι επιστήμονές” σου (χορτάσαμε από έγκριτους επιστήμονες, οι περισσότεροι εγκάθετοι του συστήματος) αλλά ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ (όπως περίπου εδώ στις ΗΠΑ) ΝΑ “ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΕΙ” ΜΕ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ (εδώ τις λέμε executive orders) ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΑΠΟΦΑΝΘΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ.
Στα υπόλοιπα περί κομμουνισμού, εγώ δεν διερωτήθηκα τίποτα, ΕΣΥ μας τα λες και βάζεις και λόγια στο στόμα μας. Πάντως, εγώ ΔΕΝ ασχολούμαι πλέον με παρωχημένες ιδεολογίες, πάλι είσαι εκτός θέματος εδώ κάναμε θέμα, όλοι, και ο “Δεξιός”, περί “πολιτικού μαρξισμού” δηλαδή την μετάλλαξη των ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ σε κάτι άλλο προκειμένου να μην χάσουν την …μάσα. Πάντως, δικαιούσαι μια έδρα σε κάποιο ελληνικό “πανεπιζήμιο” όπου ως ένας και μοναδικός “καθικιτής” θα αναλύεις στους αδαείς φοιτητές σου ότι: ” … ναι ΜΠΟΡΕΙ να πει κανείς, ότι αυτή η μορφή κοινωνικής οργάνωσης υπήρξε ΙΣΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΑ, στην ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ φάση συγκρότησης των ανθρώπινων ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, … “. (τα κεφαλαία για να τονισθεί η αυτοαναίρεση του επιχειρήματός σου, αν φυσικά μπορείς να το αντιληφθείς). Με απλά λόγια ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΟΣ αγαπητέ μου και αυτό διότι είσαι αδιάβαστος ή στην καλύτερη περίπτωση, διαβάζεις επιλεκτικά και όχι ολόπλευρα.
ΕΡΡΩΣΘΕ και EΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ!
(μόλις τώρα μίλησα στο τηλέφωνο με τον Δημήτρη, τον ζηλεύω, αυτός κάνει τις διακοπές του σε νησί των Κυκλάδων και εγώ διακοπές μάλλον τέλη Αυγούστου και αν. Πάντως, σου εύχεται νά σαι καλά, δυστυχώς και εκείνος και εγώ δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο μαζί σου, σου αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο, και ας σε κρίνει η ομήγυρις.)
“Άλλα ‘ν’ τ’ αμμάδκια του λαού τζι άλλα του κουκουφκιάου, τζιαι άλλα εν του αλουπού που κάμνει πάου πάου”
Πώς ανέχεστε (ΑΚΟΜΑ) αυτόν τον αλητήριο λόγο του δήθεν Παναγιώτη Χ. Δημητρίου, με τα πολλά προφίλ…απορώ…
Κυριάκο, τι γίνεσαι βρε ψυχή; Καιρό είχα να σ’ακούσω. Ελπίζω να μη μαραζώνεις εκεί στην ξενητειά.
Μη χολοσκάς με κούφο και κουφό άνθρωπο. Ο γνωστός τύπος του ξερόλα που έχει υποτίθεται “στέρεη” άποψη επί παντός επιστητού και που νομίζει κιόλας ότι τον παρακολουθεί κάποιο ακροατήριο, ο γελοιωδέστατος.
Μόνος του τα λέει, μόνος του τ’ακούει και μετά κάθεται και καμαρώνει τις “πελάρες που λαλεί” !
Ψηνόμαστε στην “έρημο”, φίλτατε, αλλά όλα καλά, δόξα τον Θεό! Πιστεύω ότι η ξενιτιά μπορεί να βγάλει και κάτι θετικό, για όλο το Γένος και την πορεία του στον χρόνο, αν δια μαγείας σταματήσουμε να αλληλομαχαιρωνόμαστε, και συνειδητοποιήσουμε ότι αξίζει τον κόπο να ενωθούμε για κάτι: αν βρούμε τον συνδετικό μας κρίκο. Εσύ θεωρείς πως αυτός ο κρίκος είναι ο Καβάφης. Θα μπορούσε να είναι… Πάντως, αν αληθεύει ότι έχουν μεταναστεύσει γύρω στο ένα εκατομμύριο συμπατριώτες, το μόνο που μένει για να γίνουμε πολιτιστική “υπερδύναμη” είναι να ξαναβρούμε τον εαυτό μας. Έστω και μέσω του κυρ Κωνσταντίνου…
Πολλά θα μπορούσε δυνητικά να είναι, όχι μόνο ο Καβάφης. Αλλά ο ποιητής αυτός εκτός από μεγάλος στην τέχνη του, υπήρξε κι εμβριθής μελετητής της ιστορίας του ελληνισμού και αυτό το πράμα, την αλληλοφαγωμάρα, την είχε βέβαια δει και βιώσει και στις μέρες του και την παρουσιάζει με τρόπο ανάγλυφο και με κριτική ειρωνική ματιά σε ορισμένα του ποιήματα. Όμως όταν αναφέρεται στο ιστορικό παρελθόν, το χρησιμοποιεί σχεδόν πάντα ως προκάλυμμα στοχεύοντας στο παρόν.
Ιδού παρακάτω ένα απο τα ιστορικά του ποιήματα «Η μάχη της Μαγνησίας» που έγραψε τό 1915.
Είναι η εποχή του αρχόμενου διχασμού που επέτρεψε στούς Αγγλογάλλους να κάνουν τσιφλίκι τους τη με τόσες θυσίες πρόσφατα απελευθερωθείσα Μακεδονία. Ο Καβάφης βρίσκει αφορμή να στιγματίσει την κατάσταση αυτή, μεταφέροντας ποιητική αδεία το πλαίσιο και την εποχή στην αρξάμενη από τους Ρωμαίους κατάληψη των ελληνικών περιοχών. Συγκεκριμένα, τό 197 π.Χ. ο Φίλιππος ο Ε΄ της Μακεδονίας συνετρίβη στίς Κυνός Κεφαλές από τους Ρωμαίους, που έβαλαν έτσι πόδι σε ελλαδικές περιοχές. Ο Φίλιππος περίμενε οτι θα είχε την ενίσχυση του Αντίοχου Γ΄ της Συρίας, του ισχυρότερου τότε μονάρχη του ελληνικού κόσμου. Αλλά ο Σελευκίδης Αντίοχος, παρότι Μακεδόνας, αδιαφόρησε για την πατρίδα των προγόνων του. Όταν λίγο μετά, το 190 π.Χ., αντιμετώπισε κι αυτός την απειλή της Ρώμης, δεν είχε καμμιά ενίσχυση απ’ τον Φίλιππο. Μοιραία ηττήθηκε στη μάχη της Μαγνησίας και υποχρεώθηκε σε ταπεινωτική συνθήκη υποταγής.
“Τόχουμε”, δεν μπορείς να πεις. Η έρημος είναι αυχμηρή και ταλανίζει, αλλ’ακονίζει κιόλας, υγεία εύχομαι..
Κωνσταντίνος Π. Καβάφης, «Η μάχη της Μαγνησίας»
Έχασε την παληά του ορμή, το θάρρος του.
Του κουρασμένου σώματός του, του άρρωστου
σχεδόν, θάχει κυρίως την φροντίδα. Κι’ ο επίλοιπος
βίος του θα διέλθει αμέριμνος. Αυτά ο Φίλιππος
τουλάχιστον διατείνεται. Απόψι κύβους παίζει·
έχει όρεξι να διασκεδάσει. Στο τραπέζι
βάλτε πολλά τριαντάφυλλα. Τί άν στην Μαγνησία
ο Αντίοχος κατεστράφηκε. Λένε πανωλεθρία
έπεσ’ επάνω στου λαμπρού στρατεύματος τα πλήθια.
Μπορεί να τα μεγάλωσαν όλα δεν θάναι αλήθεια.
Είθε. Γιατί αγκαλά κ’ εχθρός, ήσανε μια φυλή.
Όμως ένα «είθε» είν’ αρκετό. Ίσως κιόλας πολύ.
Ο Φίλιππος την εορτή βέβαια δεν θ’ αναβάλει.
Όσο κι άν στάθηκε του βίου του η κόπωσις μεγάλη
ένα καλό διατήρησεν, η μνήμη διόλου δεν του λείπει.
Θυμάται πόσο στην Συρία θρήνησαν, τί είδος λύπη
είχαν, σαν έγινε σκουπίδι η μάνα των Μακεδονία.—
Ν’ αρχίσει το τραπέζι. Δούλοι τους αυλούς, τη φωταψία.
Μισ πολυ ενδιαφουσα αναγνωση, της λογομαχιας στο Αντιβαρο , που μου θυμισε παληες εποχες.
Χρονοβορα μεν, αλλα αξιζε τον κοπο και τον χρονο.
Ειχα να μπω στο Αντιβαρο πολλα χρονια, Ανδρεα, που σε διαβαζα και σενα και τους υπολοιπους και που ξημερωνομουν επισης γραφοντας. Τωρα με ενδιεφερε ο Κοτζιας και τι μπορουσε να εχει πει σ αυτην την συναντηση σας, που τηνειχα παρακολουθησει τοτε και την ξαναειδα τωρα μαζι με τα σχολια που εκαναν καποιοι με τον Ελευθεριο.
Απορω μονον πως τον ανεχεσε τον Κοτζια, αυτον τον παντογνωστη, οχι μονον γιαυτα τα απιθανα που λεει, αλλα και για τον υπεροπτικο τροπο του, αλλα ειχες τον λογο σου.
Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια……..!
Φοβούμαι ότι πολύ σύντομα θα έχομε πάλι εκλογές με τον τρόπο που ο Κυριάκος Μητσοτάκης χειρίζεται τα Ελληνικά Πράγματα και γενικότερα χειρίζεται τα διάφορα πολιτικά θέματα!
Δυστυχώς δεν έχομε πλέον να κάνομε μεν τους ίδιους Έλληνες του παρελθόντος, ή αν προτιμάτε έχουμε να κάνομε πια όχι τους Έλληνες αλλά με τους Ελληνόφωνους “μαρξιστές”(sic!), δηθεν μορφωμένους, διότι με το να γνωρίζουν μόνον να άπαντα του Μαρξ ή του Λένιν ως ιστορία, μάλλον διεστραμμένους τόσο όσον αφορά την στην μόρφωση τους όσο και πολιτικά τους χαρακτηρίζει κανείς.
Διότι πως άλλως μπορεί κανείς να κατατάξει κανείς τόσο τον Κότζια όσον και κάθε οποιονδήποτε άλλον του σχετικού αυτού είδους!
Από ιστορία δεν γνωρίζουν τίποτε παρά αυτό που αυτοί θεωρούν ότι γνωρίζουν ως ιστορία!
Θα ήθελα να ξέρω πως θα αντιδρούσαν οι θανόντες συγγενείς μου, όπως π.χ. ο αείμνηστος Καθηγητής Ακαδημαϊκός σπουδαίος Επιστήμων Αρχαιολόγος, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών , Αντώνιος Κεραμόπουλλος [έγραφε το επίθετό του με δύο λάμδα!] και βάλε από λοιπούς επιστημονικούς τίτλους, αλλά ένθερμος Πατριώτης , εάν μπορούν σήμερα να αναστηθούν και να δουν πως αντιμετωπίζουν οι διάφοροι Κοτζιάδες (διάολε και ο Κώστας Κοτζιάς φίλος του πατέρα μου και τα παιδιά του οι Γεώργιος και Παναγιώτης Κοτζιάς έφεραν το ίδιο με αυτόν επίθετο αλλά ήσαν ¨Ελληνες Πατριώτες…) την Πάτρίδα.
Μεγάλο επίτευγμα των κομμουνιστών που μπόρεσαν να προσηλυτίσουν στην ψευδοκοσμοθεωρία τους τόσους νέους…, στην υποτιθεμένη των κοσμοθεωρία που προ πολλού, – από τον ίδιο τον Λένιν -, απεδείχθη ότι ήταν μια φενάκη.
Αρκεί να διαβάσει κανείς το δισέλιδο απόφθεγμα υπό τύπον essay του Άγγλου ιστορικού John Terraine στο βιβλίο του Στρατηγού Φούλερ “Decisive Battles” με το οποίο αυτός κονιορτοποιεί την θεωρία του Μαρξ.
Δυστυχώς ενώ οι επίβουλοι γείτονες εξ Ανατολών και Βορρά είναι ένθερμοι πατρiώτες εμείς έχομε …… Κοτζιάδες, Τσίπρες και πολιτικούς νάνους.
Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για τις επομενες εκλογές.
Ο καλός Θεός της Ελλάδος να βάλει πάλι το χεράκι του!
Ευμένης ο Καρδιανός
Υ.Σ. Εμείς βράζομε κυριολεκτικά στο ζουμί μας, αλλά ο οποιοσδήποτε Κοτζιάς και το είδος του μπορούν να διαθέτουν την οικονομική ευμάρεια για να ταξιδεύουν στην Οξφόρδη να διάγουν βίον πολυτελέστατον!