Wednesday 9 October 2024
Αντίβαρο
Ελληνική πολιτική Τηλέμαχος Μιχαηλίδης

Έναυσμα διαλόγου για θετική ψήφο στις εκλογές

Γράφει ο Τηλέμαχος Μιχαηλίδης

Σ’ αυτές τις εκλογές βλέπω μεγάλη άρνηση. Αρνητικά ψηφίζει ο κόσμος ΣΥΡΙΖΑ επειδή βαρέθηκε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Αρνητικά ψηφίζει ο κόσμος ΝΔ επειδή φοβάται τον ερασιτεχνισμό ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ακούσαμε καθόλου θετικό προεκλογικό λόγο.

Αντιστέκομαι στον αρνητισμό και ψηφίζω θετικά.

Δύο είναι οι πλευρές κριτικής στην κυβέρνηση. Ο ένας ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση έκανε λίγες μεταρρυθμίσεις και με αργό ρυθμό και ότι οι βασικές αλλαγές πολιτικής των μνημονίων είναι στη θετική κατεύθυνση. Ο άλλος λέει ότι οι φόροι που επέβαλλε και η διαρκής λιτότητα εξάντλησαν μέχρις εσχάτων την κοινωνία.

Και οι δύο πλευρές επισημαίνουν ορθά ορισμένα πράγματα. Η δεύτερη άποψη αδιαφορεί για το πώς θα ελαφρύνει τη δυσβάσταχτη φορολογία. Επιμένει συναισθηματικά. Όποτε ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποί της, ο καθένας είπε κάτι διαφορετικό. Ποικιλία πρακτικών, ερασιτεχνισμοί , εντυπωσιασμοί, συναισθηματισμοί.

Η πρώτη άποψη είναι πιο ολοκληρωμένη. Ναι, πρέπει να αποφασίσουμε να παράγουμε, να ανοίξουμε την οικονομία μας, να ανταγωνιστούμε άλλες χώρες, να σπάσουμε τον παλαιοκομματικό τρόπο λειτουργίας της χώρας.

Η αντιπολίτευση εκφράζεται με τον δεύτερο άξονα και προτείνει για στρατηγική την ελπίδα. Η ελπίδα δεν είναι στρατηγική. Έτσι δεν μπορεί καν να αναλυθεί από μία θετική σκοπιά. Δεν υπάρχουν δεδομένα.

Η κυβέρνηση μπορεί να μελετηθεί βάσει των δεδομένων της.

Το τι παρέλαβε το γνωρίζουμε. Ας δούμε τι πέτυχε, έστω κουτσά στραβά, έστω με το ζόρι, έστω μέχρι το σύρσιμό της στον λαϊκιστικό ανασχηματισμό του καλοκαιριού του 2014 μετά την ήττα στις ευρωεκλογές.

Πρώτα τη δραστική μείωση των ομολόγων. Τα ομόλογα είναι σαν το διεθνές θερμόμετρο της οικονομίας. Τον Ιούνιο του 2012 τα δεκαετή βρισκόταν 45-50%. Τον Οκτώβριο του 2014 στο 5%. Το τελευταίο δίμηνο του 2014 ανέβηκαν λόγω της επερχόμενης πολιτικής αστάθειας τον Φεβρουάριο του 2015 ή στις 29 Δεκεμβρίου 2014 με την επίσπευση της διαδικασίας. Επίσης, τον Απρίλιο του 2014 η κυβέρνηση βγήκε επιτυχώς στις αγορές και δανείστηκε περίπου 3.5 δις.

omologa

Δεύτερο τη μείωση της ανεργίας από το καλοκαίρι του 2013. Ο μεγαλύτερος οδηγός αυτής της μείωσης ήταν η μείωση της ανεργίας στους νέους. Το 3% της μείωσης του συνολικού πληθυσμού καθοδηγήθηκε από τη μείωση κατά 10% στους νέους 18-30 ετών.

 anergia

Ανεργία νέων

anergia-newn

Τρίτο την περιβόητη ανάπτυξη. Το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2014 έκλεισαν θετικά. Για το τέταρτο τρίμηνο δεν έχουμε ακόμη στοιχεία. Το τρίτο τρίμηνο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1.9% και συνολικά το 9μηνο κατά 0.7%. Αν προβάλλουμε την πρόβλεψη για το τέταρτο τρίμηνο, το 2014 θα κλείσει μεταξύ 1-1.5%

aepΤα διαγράμματα στα τρία πρώτα σημεία είναι από τον εξής ιστοτόπο http://www.tradingeconomics.com/greece/

Τέταρτο τις μεταρρυθμίσεις στον επιχειρηματικό τομέα. Στην εκκίνηση επιχειρήσεων το 2012 απαιτούνταν 15 διαδικασίες, 19 εργάσιμες ημέρες και κόστος ως ποσοστό εισοδήματος στο 20.7%. Σήμερα μόνο 5 διαδικασίες, 13 εργάσιμες ημέρες και αρχικό κόστος μόλις στο 2.2%! Έτσι, η χώρα ανέκαμψε περίπου 100 θέσεις(*) διεθνώς και έφτασε την 52η θέση στις αρχές του 2015.

Τα δεδομένα από τον ιστοτόπο

http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/greece#starting-a-business

Πέμπτο έσπασε το ταμπού της μονιμότητας του δημοσίου. Περίπου 10500 υπάλληλοι του ευρύτερου δημοσίου τομέα έχασαν τη δουλειά τους (ΕΡΤ, σχολικοί φύλακες, καθηγητές τεχνικών λυκείων, γιατροί του ΕΟΠΠΥ που διάλεξαν τον ιδιωτικό τομέα και άλλοι μέσω της διαθεσιμότητας). Όχι, δεν χαίρομαι που άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους. Αλλά δεν την έχασαν μόνο αυτή την τετραετία 2010-2014. Την έχασαν και 1 εκατομμύριο άλλοι στον ιδιωτικό τομέα. Αν το ταμπού είχε σπάσει νωρίτερα, ίσως γλύτωναν πολλοί από αυτό το εκατομμύριο. Το δημόσιο δεν μπορεί να ανοίξει τη μηχανή της οικονομίας. Η δυναμική ενός παραγωγικού και διεθνώς ανταγωνιστικού ιδιωτικού τομέα μπορεί, ακόμα και στην τεχνολογία αιχμής.

Ταυτόχρονα με όλα αυτά έγιναν διάφορες μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα αποδώσουν στο μέλλον: πλήρης μηχανοργάνωση της φορολογίας, συναλλαγών, γενόσημα φάρμακα, διάλυση 150 δημοσίων οργανισμών χωρίς σημαντικό αντικείμενο κοκ.

Δεν θέλω να μονοπωλήσω την άποψή μου ναν στηρίξω τον βασικό κυβερνητικό διεκδικητή της εξουσίας. Θέλω μόνο να δώσω έναυσμα να γίνει ένας διάλογος θετικής αντιπαράθεσης, δηλαδή θετικών επιχειρημάτων υπέρ ενός κόμματος.

 (*)Δεν υπάρχει μέτρηση για την Ελλάδα το 2012, όμως η εκτίμηση ότι βρισκόμασταν κοντά στο 150 ευσταθεί από αντίστοιχα παραδείγματα, όπως η Αργεντινή η οποία βρίσκεται σήμερα στη θέση 146 και έχει 14 διαδικασίες (αντί 15 εμείς το 2012), καθυστέρηση 25 ημερών (αντί 19 εμείς το 2012) και το κόστος είναι στο 15.2% (αντί εμείς στο 20.7%). Οπότε περίπου εκεί κοντά θα βρισκόμασταν. http://www.doingbusiness.org/data/exploretopics/starting-a-business

14 comments

Kakarelidis 17 January 2015 at 22:10

Γιὰ νὰ καταλάβω,
Δὲν μᾶς ἔφεραν στὸ χάλι αὐτὸ ΝΔ καὶ ΠΑΣΟΚ, ποὺ διακυβέρνησαν τὴν χὠρα 40 συναπτὰ ἔτη ἀπὸ μετπολιτεύσεως καὶ ἐντεῦθεν;
Δὲν τὰ ἔκαναν μαντάρα παντοῦ; (οἰκονομία, ἐσωτερικὸ, ἐξωτερικὸ, ἀσφάλεια, ἄμυνα, Παιδεία, γεωργία, κτλ). Τὸ ἀντίβαρο βρίθει ἀπὸ τὴν σχετικὴ καταπελτικὴ ἀρθρογραφία.
Δὲν διέλυσαν, ἐκποίησαν συνέτριψαν ὅ,τι τζιβαερικὸ πολυτίμητο ἔχει αὐτος ὁ τόπος;
Δὲν ὑπῆρξαν ἀσυνεπέστατοι σὲ ὅ,τι οἱ ἴδιοι ὑποσχέθηκαν;
Καὶ τώρα ἔρχονται σὰν μωρὲς παρθένες καὶ τολμοῦν νὰ ζητοῦν ψῆφο;

Reply
ΝΚ 18 January 2015 at 10:08

Η χώρα απέλασε και το 2014 40.000 Έλληνες γιατρούς, μηχανικούς και πληροφορικάριους ηλικίας 25-45 και υποδέχτηκε άλλους τόσους αναλφάβητους Μπενγκάληδες, Πακιστανούς και Νιγηριανούς (μόνο οι άνδρες μπαίνουν αρχικά, άρα πολλαπλάσιο νούμερο μπούκαρε ουσιαστκά).

Δεν έχουμε πια πατρίδα, ούτε δεκαετία δεν μας μένει ως ελληνική χώρα.​​

Μετά θα ακολουθήσει η μοίρα των Κοπτών.​

Αλλά ας συνεχίσουμε έτσι, να μιλάμε για τον ΕΝΦΙΑ, σαν να ήμασταν το Λουξεμβούργο.​

Y.γ.:Καταλάβατε που οφείλεται η πτώση της ανεργίας; Φεύγουν οι αποδιωγμένοι Έλληνες από την χώρα.
Θα έρθει κι ο ΣΥΡΙΖΑ για την χαριστική βολή, όλα ωραία και καλά.

Reply
NF 18 January 2015 at 15:33

Δε θα απαντησω στις απιθανες ανακριβειες του κειμενου, διοτι εκνευριζομαι. Το κειμενο με ενδιαφερει μονο απο μαθηματικης αποψεως, ως δειγμα των μαθηματικων μεθοδων διαστρεβλωσης της αληθειας.

Η ανεργια σημειωσε μικρη πτωση απο 28 % σε 26 %.

Το παρουσιαζει σε γραφημα. Αλλαξε ομως το ευρος τιμων και την κλιμακα του αξονα των Υ ωστε η πτωση να φαινεται πολυ μεγαλυτερη στο ματι οσων ειναι ανιδεοι απο Στατιστικη και Μαθηματικα.

Διαβαστε εδω για να αντιληφθειτε καλυτερα:

http://commons.trincoll.edu/cssp/2012/10/26/how-to-lie-with-statistics-3/

http://en.wikipedia.org/wiki/Misleading_graph

Ας υπολογισουμε τωρα τον συντελεστη ψευδους του κειμενου:

Lie factor= (size of effect shown in graphic)/(size of effect shown in data)

H σχετικη μεταβολη της ανεργιας ειναι 100*(28-26)/28=7,14 %
Στο γραφημα φαινεται οτι το υψος της αρχικης τιμης ειναι 5 τετραγωνακια, ενω το υψος της τελικης τιμης ειναι ενα τετραγωνακι. Συνεπως στο γραφημα η σχετικη πτωση φαινεται 100*(5-1)/5= 80 %.

Ο συντελεστης ψευδους του κειμενου ειναι 80/7,14 =11,2.
Με αλλα λογια η μειωση της ανεργιας παρουσιαζεται 11 φορες μεγαλυτερη απο οτι ειναι.

Μπορουμε να επαναλαβουμε επαναλαβουμε τους ιδιους υπολογισμους στο γραφημα «ανεργια νεων».

Η μικρη δοκιμαστικη εκδοση ομολογων της Ελλαδας τον Απριλιο του 2014 ηταν στημενη για πολιτικους λογους, αφου εγινε με υπογεια εγγυηση των δανειστων, και φυσικα δεν επαναληφθηκε. Ελληνικη δευτερογενης αγορα ομολογων δεν υπαρχει πρακτικα απο το 2010, μοναδικοι αγοραστες ειναι η ΕΚΤ, καποιες οι ελληνικες τραπεζες (με το στανιο αυτες), αντε και μερικοι κερδοσκοποι.
Συνεπως οι αποδοσεις ειναι ανευ αξιας.

Αλλα ας μην ανησυχει ο συντακτης. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσκυνησει τους δανειστες. Τα ωραια θα αρχισουν οταν καταρρευσει, διοτι οι πολιτες θα εξαγριωθουν απο το παιχνιδι που τους επαιξε.

Reply
Alexandros 18 January 2015 at 17:23

Είναι λυπηρό να διαβάζει κανείς τέτοια άρθρα. Για να τελειώνουμε με αυτά τα παραμύθια λοιπόν στην Πατρίδα μας έχει κυβερνήσει και η Δεξιά και Αριστερά μέσω της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, μπορεί ο Τσιπρας να θέλει να διαφοροποιηθεί αλλά οι αλληλομεταγραφες όλα αυτά τα χρονια είναι άπειρες! Το σύστημα αυτό έχει χρεοκοπήσει ανεπιστρεπτί και πρέπει να αντικατασταθεί από άλλο πολίτευμα, αυτή είναι η μόνη λύση! Αυτή τη στιγμή η ψήφος δεν είναι συμμετοχή αλλά συνενοχή! Οποίος και αν γίνει κυβέρνηση το μόνο που θα γίνει θα είναι να υπάρχει κυβέρνηση με νωπή εντολή ώστε να σφίξει τη θηλιά γύρω από τους Έλληνες ακόμα περισσότερο με την άδεια των Ελλήνων! Όλοι πρέπει συλλογικά και επίσημα να απέχουμε από τις εκλογές και να απαιτήσουμε την φυγή όλων των κοινοβουλευτικών! Θελουμε νέο πολίτευμα στο οποίο όλοι οι Έλληνες να έχουν πραγματικό λόγο!

Reply
Τηλέμαχος 18 January 2015 at 17:57

@NF

τις προάλλες πήρα έναν χάρτη. Το ένα εκατοστό εκπροσωπούσε εκατό χιλιόμετρα. Έκανα την αναλογία και έβγαλε ένα τεράστιο αριθμό ψεύδους του χάρτη. Μετά είδα αυτόν τον αριθμό στη γωνία του χάρτη. Τον ανέγραφε δίπλα στη λέξη κλίμακα. Έτσι έμαθα κάτι χρήσιμο για τη ζωή. Η λεπτομέρια είναι ότι αυτό έγινε όταν ήμουν στο Γυμνάσιο.

Κύριε NF ακολουθήστε τη συνταγή

1. πηγαίνετε εδώ http://www.tradingeconomics.com/greece

2. πατήστε δεξιά Labour και μετά unemployment rate

3. θα δείτε ένα γράφημα με τεράστιο αριθμό ψεύδους. Αλλάξτε την έναρξη από 2014 σε 2013

4. πατήστε το LINE

και ως δια μαγείας θα δείτε ένα ακριβές αντίγραφο του διαγράμματος στο κείμενο.

@Kakarelidis

σημασία έχουν τα πρόσωπα ή οι πολιτικές; σήμερα είναι ξεκάθαρο ότι αυτός που εκπροσωπεί τις πολιτικές του παρελθόντος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Υποσχέσεις για προσλήψεις στο δημόσιο (πελατειακό κράτος), αυξήσεις, ελάφρυνση φόρων, τσαμπουκά στους ξένους. Ζήτω ο Ανδρέας Τσίπρας

@ΝΚ

η μείωση της ανεργίας σε αριθμούς ήταν μεγαλύτερη από τον αριθμό των Ελλήνων που μετανάστευσαν. Βεβαίως έχετε δίκιο ότι η Ελλάδα όπως και κάθε άλλη χώρα σε καιρούς κρίσεων εξάγει ανθρώπινο δυναμικό. Το να μας απασχολήσουν τα αίτια είναι ένα σοβαρό θέμα συζήτησης. Τα αίτια όμως αυτά δε νομίζω να βρίσκονται στην παρούσα κυβέρνηση. Όπως και η κρίση. Τα αίτια έχουν βαθιές ρίζες. Εδώ κοιτάζουμε τα θετικά και βλέπουμε ένα έργο που παρήχθη και θα έχει αντίκτυπο στα επόμενα χρόνια.

@Αλέξανδρος

Ποιο είναι το άλλο πολίτευμα, μη κοινοβουλευτικό όπως λέτε που θα δώσει τη λύση; χούντα θέλετε;

Ευχαριστώ.

Reply
Alexandros 18 January 2015 at 21:51

Αγαπητέ Τηλέμαχε Χούντα, με όλη τη σημασία της λέξεως έχουμε τώρα. Η ψήφος σου, όποιον και αν ψηφίσεις δεν έχει καμία σημασία απολύτως. Δεν γίνεται να τιμωρήσεις ή να επιβραβεύσεις κανέναν μέσω της ψήφου σου. Αν για παράδειγμα ψηφίσεις Νέα Δημοκρατία, ο Σαμαράς έχει δηλώσει πως ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα επιδιώξει συνεργασία με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, δηλαδή πάλι θα έχεις ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θέλεις δε θέλεις. Αν ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ πάλι ΠΑΣΟΚ θα έχεις στην εξουσία, γιατί το μισό ΠΑΣΟΚ έχει πάρει μεταγραφή για το ΣΥΡΙΖΑ. Η ανακύκλωση δηλαδή σε όλο της το μεγαλείο. Άρα λοιπόν αυτή είναι η χούντα. Όταν οι ίδιοι και οι ίδιοι εναλλάσσονται για 40 χρόνια στις θέσεις εξουσίας, τότε έχεις χούντα! Αυτό συμβαίνει τώρα!
Το πολίτευμα που χρειαζόμαστε μπορεί αν έχει διαφορετικές μορφές και σε αυτό θα πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι οι Έλληνες, αλλά σίγουρα θα πρέπει να αποκλειστούν, για την ακρίβεια να αυτοαποκλειστούν όλοι όσοι έχουν συμμετάσχει ως τώρα σε κυβερνήσεις. Κατά τη δική μου άποψη θα πρέπει να είναι μεικτό, όπου ο Πρόεδρος θα είναι ο ηγέτης της χώρας και θα εκλέγεται μέσω μιας διαδικασίας παρόμοιας με της σημερινής, αλλά η σημερινή βουλή θα πρέπει να είναι κληρωτή ώστε να ελέγχει τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση του, ενώ το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να είναι ένα ξεχωριστό όργανο, άσχετο με τη βουλή!
Έτσι θα σπάσουν οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ βουλευτών και εκλογικού σώματος, αλλά θα πάψει και η οικογενειοκρατία, τουλάχιστον στο επίπεδο των εκπροσώπων στη βουλή, στο νομοθετικό δηλαδή όργανο. Βέβαια αυτό είναι πολύ μεγάλη κουβέντα, αρχικά πρέπει να ρίξουμε τη σημερινή αισχρότατη δικτατορία, που μας κυβερνά!
Όσον αφορά τα άλλα που γράφεις, από τη σημερινή κυβέρνηση δεν έχει παραχθεί κανένα απολύτως έργο, μηδέν εις το πηλίκο και για αυτό εγκαταλείπει το πλοίο ο Σαμαράς για να παραδώσει την καταστροφή στον ανύπαρκτο Τσίπρα, ο οποίος θα περάσει τα πιο βάναυσα και ρατσιστικά μέτρα, τα οποία οριστικά θα ρημάξουν τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα, εκμεταλλευόμενος το ότι είναι “αριστερά” και για κάποιο λόγο οι Έλληνες έχουν μεγαλύτερη ανοχή στις αριστερές κυβερνήσεις, γιατί άλλωστε είχαμε πάρα πολλές κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης. Αν αυτά τα μέτρα περάσουν με Σαμαρά θα καεί όλη η Ελλάδα, τώρα θα γίνει ό,τι έγινε με ΓΑΠ, θα βγει με διαφορά και θα μας πάρει το κεφάλι και δεν θα μιλάει και κανείς θα μείνουν όλοι αποχαυνωμένοι, άλλη μια φορά! Αυτά κοίτα και θυμήσου αυτό που σου γράφω! Επίσης σε 2 χρόνια το πολύ πάλι εκλογές θα έχουμε!

Reply
Alexandros 18 January 2015 at 21:53

25.8 ανεργία ρε Τηλέμαχε και το λες, έλεος δηλαδή έλεος!

Reply
Μιχαήλ Μανωλόπουλος 18 January 2015 at 22:02

Μια μικρή σημείωση ως προς την διαμάχη των διαγραμμάτων. Δίκιο έχει ο @ NF. Πρόκειται για μια γνωστή «εγγενή» αδυναμία των διαγραμμάτων. Η παραπομπή που δίνει είναι κατατοπιστική. Δεν νομίζω όμως ότι στην παρούσα περίπτωση υπάρχει δόλος. Είναι όμως μια άλλη ευκαιρία για να προσέχουμε τι βλέπουμε!
Επί της ουσίας του άρθρου. Τις θυσίες του ελληνικού λαού που πληρώθηκαν όχι απλά με ιδρώτα και πόνο αλλά με ανθρώπινες ζωές τις διαχειρίστηκε κατά τον καλλίτερο δυνατό τρόπο η παρούσα κυβέρνηση;
Πρόκειται για μια κυβέρνηση που έλεγε και λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό;
Τι να τα κάνω τα διαγράμματά σας κύριε Μιχαηλίδη όταν η απάντησή μου και στα δύο ερωτήματα είναι αρνητική.
Φυσικά τα παραπάνω δεν συνηγορούν στο να ψηφίσουμε «κάτι που δεν ξέρουμε» με την ελπίδα για κάτι καλλίτερο. Η αριστερά και δεν εννοώ εδώ το ΠΑΣΟΚ δεν έγινε ποτέ κυβέρνηση διαχειρίστηκε όμως τα κοινά στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον συνδικαλισμό. Διαχειρίστηκε, διαγωνίσθηκε και ποιοτικά και ηθικά δεν βρέθηκε καλλίτερη. Τουναντίον επαλήθευσε το αγιογραφικό: «το γαρ όνομα του Θεού δι’ υμάς βλασφημείται εν τοις έθνεσι»!

Reply
NF 18 January 2015 at 22:08

@Τηλ. Μηχαηλίδης

Οποιος μαθητης ή σπουδαστης εχει δουλεψει εστω και μια φορα στη ζωη του με ορθοκανονικα συστηματα συντεταγμενων, γραφικες παραστασεις συναρτησεων και γραφηματα δεδομενων, καταλαβαινει παρα πολυ καλα τι εκανες.

Για την ωρα ομως μην ανησυχεις.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εχει ηδη προσκυνησει τους δανειστες, και θα σχηματισει Κυβερνηση συνεργασιας με τη δραστικα συρρικνωμενη ΝΔούλα ως δεκανικι, παντα με τις ευλογιες των Γερμανων. Ο ΣΥΡΙΖΑ βεβαιως θα τελειωσει συντομα, ακολουθωντας τη μοιρα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και τοτε θα γινουν πολυ ενδιαφεροντα πραγματα στη χωρα.

Reply
Τηλέμαχος 18 January 2015 at 22:33

Όχι μόνο ο σπουδαστής ή φοιτητής καταλαβαίνει. Όλοι οι άνθρωποι του κόσμου τούτου που μία φορά στη ζωή τους έχουν κάνει αντιγραφή-επικόληση (copy-paste) καταλαβαίνουν τι έκανα. Αυτό ακριβώς που δεν έκανες εσύ. Να ακολουθήσεις τα τέσσερά βήματά μου. Το γράφημα φτιάχνεται αυτόματα από τον συγκεκριμένο ιστοτόπο για 200 χώρες του κόσμου και για 50 δείκτες ανά χώρα, χοντρικά. Τώρα, το αν εσύ νομίζεις ότι το αυτόματο αυτό σύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να βοηθά τη ΝΔ στις επικείμενες εκλογές, πάω πάσο. Πάντως τα νούμερα είναι όλα προσβάσιμα ανά μήνα. Επίσης, τα δεδομένα εκτείνονται μέχρι τον Οκτώβριο του 2014, άρα είναι προφανώς ακόμη καλύτερα σήμερα.

Είναι αλήθεια αυτό που λέγεται για τον δείκτη νοημοσύνης ορισμένων που τους δείχνεις το φεγγάρι και αυτοί δεν μπορούν να δουν πιο μακρυά από το δάχτυλο. Δείτε επιτέλους τα νούμερα κι αφήστε τις φαντασίες και τις θεωρίες. Έλεος!

Όσο για το 25.8%, ναι, δεν έχει σημασία που βρίσκεσαι αλλά που πηγαίνεις. Όταν το 28% μέσα σε δώδεκα μήνες το κάνεις 25.8% αυτό δεν είναι στατιστικά ασήμαντη διακύμανση. Οφείλεται κάπου. Το αν αυτή η διαφορά δεν έχει φτάσει ακόμα στον περίγυρό σου είναι άλλο θέμα. Τώρα, αν δεν αρέσει η πραγματικότητα, αλλάξτε την όπως θέλετε. Δεν χρειάζεστε δεδομένα γι’ αυτό.

Σχετικά με τα ερωτήματα, έχω δικά μου ερωτήματα διευκρίνισης. Τι σημαίνει «με τον καλύτερο τρόπο»; ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος δηλαδή; γιατί ο καθένας έχει δική του άποψη για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος. Εγώ πιστεύω ότι ναι, στο μέτρο του δυνατού, οι θυσίες αυτές έγιναν η αφορμή για βαθειές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα παράγουν έργο και στα επόμενα χρόνια. Εγώ θα προτιμούσα περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Κάποιοι άλλοι διακηρύττουν ότι θα ακυρώσουν ακόμα και όσες μεταρρυθμίσεις έγιναν. Θα ξαναστήσουν την ΕΡΤ των 2700 χαραμοφάηδων. Θα ξαναστήσουν τα 150 ασφαλιστικά ταμεία. Θα ακυρώσουν την επένδυση της COSCO. Θα ξανακλείσουν όσα επαγγέλματα έσπασαν. Θα τα ξανακρατικοποιήσουν ΟΛΑ. Ναι, θα τα κρατικοποιήσουν όλα. Δείτε το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=7jn1_Y5r0p4

Θα ανοίξουν τους δρόμους και τα σύνορα για να έρχονται όσοι μετανάστες επιθυμούν. Και το λένε ανερυθρίαστα. Ορίστε https://www.youtube.com/watch?v=jxzlh-u20Nc

Όλα αυτά θα ήταν ο καλύτερος τρόπος που ονειρεύεστε; αν ναι, τότε έχετε δίκιο. Η κυβέρνηση δεν το έκανε. Επειδή όμως εγώ σκέφτομαι τα ανάποδα από αυτά, λέω ότι έκανε το κατά δύναμιν και αυτό εκφράζεται από τα παραδείγματα με τα δεδομένα που έδωσα.

Ευχαριστώ.

Reply
Μιχαήλ Μανωλόπουλος 19 January 2015 at 00:36

Αντί να οργίζεστε διαβάστε προσεχτικά τι έγραψα και μην προσπαθείτε να με πείσετε να μην ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ. Το δήλωσα εξ’ αρχής. Τώρα για το τι σημαίνει με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο, το αφήνω ανοικτό για τον καθένα να το ψάξει στον περίγυρό του. Χαίρομαι πάντως που φαίνεται να μην σας ενοχλεί το 2ο μου ερώτημα, να υποθέσω λοιπόν ότι συμφωνείτε για τα ψέματα της παρούσας κυβέρνησης και των στελεχών της. Μιας και υπηρετώ τον χώρο της Παιδείας θα μπορούσα να σας φέρω πολλά παραδείγματα.

Reply
Τηλέμαχος 19 January 2015 at 02:02

Μα κύριε Μανωλόπουλε από πού βγάλατε το συμπερασμα ότι οργίστηκα; δεν με καταλάβατε. Επειδή πολλά πράγματα είναι σχετικά, απλώς σας ρωτώ τι εννοείτε εσείς προσωπικά με το “καλύτερη διααχείριση” και δίνω ορισμένα παραδείγματα. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχει τίποτα “καλύτερο” αντικειμενικά. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Το δεύτερο ερώτημα το θεωρώ παρόμοιο με το πρώτο. Πάντα θα βρεις ψέμμα και αλήθεια. Δε με ενδιαφέρουν τα απόλυτα μεγέθη. Στο κείμενό μου λέω τι με ενδιαφέρει. Καποια συνολικά στοιχεία για την πορεία της χώρας. Θεωρώ θετικά δεδομένα τη μείωση της ανεργίας, την ανάπτυξη του ΑΕΠ, την πτώση των σπρεντς, τις μεταρρυθμίσεις και ειδικά στον τομέα της επιχειρηματικότητας και τη νοικοκυροσύνη των δημοσιονομικών. Ειδικά για την επιχειρηματικότητα δεν είμαι κρατιστής για να πιστεύω ότι μπορεί η ανάπτυξη να τροφοδοτηθεί από το κράτος. Πιστεύω στην ελεύθιερη οικονομία και άρα ο τρόπος που νομίζω μπορεί να έρθει η ανάπτυξη είναι η καλλιέργεια ευνοϊκού κλίματος, κάτι που ξεκίνησε να γίνεται και είμαι ικανοποιημένος.

Reply
Alexandros 20 January 2015 at 14:54

Ποιο είναι το ευνοϊκό κλίμα για επιχειρήσεις και επενδύσεις όταν δεν υπάρχει σταθερό φορολογικό σύστημα? Μα δεν θέλει ιδιαίτερες γνώσεις, σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου από τη Somalia μέχρι το Harvard, τα πανεπιστήμια λένε πως η πρώτη προϋπόθεση για επενδύσεις είναι το σταθερό φορολογικό σύστημα, άμα δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει ξέχασε την την επιχειρηματικότητα. Από το 2009 και μετά δεν κατάφερε μια κυβέρνηση ούτε και αυτό το αυτονόητο να κάνει. Κανένας από τους δυο διεκδικητές δεν έχει παρουσιάσει ούτε στο ελάχιστο ένα αναπτυξιακό σχέδιο, τα προγράμματα του Ανδρέα φαίνονται μπροστά στα τωρινά λεπτομερέστατες μελέτες! Ποια θετική ψήφος? Ποια ψήφος γενικότερα!Εδώ μιλάμε για διαγωνισμό ψέματος, ποιος θα πει τη μεγαλύτερη μπαρούφα κι εσύ λες για θετική ψήφο?

Reply
Κοζανίτης 20 January 2015 at 15:17

Μου φαίνεται ότι καλά τα λέει ο Τηλέμαχος. Όσο για σένα Αλέξαδρε όπως καταλαβαίνεις η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος δεν είναι θέμα μίας μόνο κυβέρνησης αλλά όλων των κομμάτων. Όταν ένα κόμμα της αντιπολίτευσης ευαγγελίζεται την αποσάρθρωση του φορολογικού πλαισίου και την επαναδημιουργία ενός καινούργιο, δεν φταίει η εκάστοτε κυβέρνηση. Αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα και δεν ευθύνεται ένας. Για τις αλλαγές δες εδώ τι νομοθετήθηκε πέρυσι. Οι πληροφορίες είναι από άρθρο της Ημερησίας

Πενήντα είναι οι αλλαγές της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που περνάνε στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα ψηφιστεί την Κυριακή και αφορούν τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

«Έχουμε αξιοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα υιοθετήσαμε το 82% περίπου των προτάσεων -όπως είχαμε πει εξαρχής- ενώ ένα 8% αφορά αλλαγές που έγιναν με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις (π.χ. γάλα και φάρμακα). Ένα 5% των προτάσεων, επίσης, θα εξετασθεί στο γενικότερο πλαίσιο των εισφορών υπέρ τρίτων που το χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών και θα εξετασθεί μέχρι το τέλος του έτους» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου, σήμερα το βράδυ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης παρουσιάζοντας τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

«Είναι αδιανόητο για λόγους προστασίας κάποιας επαγγελματικής ομάδας, να κρατάμε χαμηλά τον ανταγωνισμό και να αφήνουμε ψηλά τις τιμές» υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός.

Με βάση την ενημέρωση του ΥΠΑΑΝ υιοθετήθηκε το 82% των συστάσεων ενώ επιπλέον 8% έγινε δεκτό με αλλαγές:

ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ

Φάρμακα -Φαρμακεία:

1.-Καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, ενώ διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.

2.-Καταργείται το ελάχιστο ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη. Τα ποσοστά συμμετοχής σε εταιρείες φαρμακείων ή φαρμακαποθηκών θα καθορίζονται στο εξής ελεύθερα.

3.-Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία.

4.-Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.

5.-Καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν φαρμακαποθήκης και του χώρου εξυπηρέτησης του κοινού (φαρμακοπωλείο) σε περιπτώσεις συστέγασης φαρμακείων.

6.–Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων. Οι ανώτατες τιμές των ΜΗΣΥΦΑ διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά. Τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στο εξής θα διατίθενται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές. Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε.

7.-Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής), με πρόνοια φυσικά να παραμείνει ο θεσμός των εφημεριών. Ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο επιλογές: προκειμένου να περιλαμβάνεται ένα φαρμακείο στον κατάλογο των εφημερευόντων, το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις ώρες της εφημερίας και θα πρέπει επίσης να γνωστοποιείται εκ των προτέρων και να τηρείται υποχρεωτικά. Εξυπακούεται ότι τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν επιπλέον ώρες, πέρα από το ωράριο της εφημερίας. Η δεύτερη επιλογή είναι, τα φαρμακεία να λειτουργούν όσες ώρες επιλέγει ο φαρμακοποιός, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις. Στην περίπτωση αυτή δεν θα περιλαμβάνονται στην λίστα των εφημερευόντων.

8.-Προβλέπεται ρητά ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ίντερνετ).

9.-Ως ΜΗΣΥΦΑ θα χαρακτηρίζονται στο εξής τα φάρμακα που κυκλοφορούν σε τρεις χώρες – μέλη της ΕΕ ως τέτοια (αντί για πέντε).

Καύσιμα

10. Καταργούνται σειρά ρυθμίσεων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Μεταξύ άλλων: επιτρέπεται σε Προμηθευτικούς Συνεταιρισμούς και Κοινοπραξίες να διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους, καταργούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης από πωλητές χωρίς αποθηκευτικούς χώρους, κατοχυρώνεται δικαίωμα των πρατηριούχων να κάνουν εισαγωγές καυσίμων, αίρεται η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης από πρατήρια των εθνικών οδών. Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι στις εγκαταστάσεις διακίνησης των καυσίμων να λειτουργεί σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών.

11.Καταργείται η υποχρέωση των πρατηρίων χωρίς αποκλειστική σύμβαση συνεργασίας με εταιρία εμπορίας να αναρτούν την πινακίδα «ΑΠ-Ανεξάρτητο Πρατήριο».

Περίπτερα-Κυλικεία-Καπνός

12.–Αποσαφηνίζεται το καθεστώς χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και κυλικείων. Παραμένει ο περιορισμός που προβλέπει ότι το 30 % των θέσεων περιπτέρων παραχωρούνται ύστερα από κλήρωση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους, με εισοδηματικά κριτήρια. Αποσαφηνίζεται το καθεστώς διάθεσης προϊόντων καπνού με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας (απαγόρευση πώλησης σε ανήλικους, απαγόρευση διαφήμισης, απαγόρευση καπνίσματος σε συγκεκριμένους χώρους, κλπ.)

Βιβλία

13.–Απελευθερώνονται οι τιμές των βιβλίων, με εξαίρεση τα λογοτεχνικά βιβλία, για τα οποία διατηρείται η ενιαία τιμή μόνο για την πρώτη έκδοση και με ανώτατο χρονικό όριο τα δύο χρόνια. Το καθεστώς της ενιαίας τιμής σημαίνει ότι οι λιανέμποροι δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση πάνω από 10% επί της τιμής που ορίζει ο εκδότης. Για τις λοιπές κατηγορίες βιβλίων και για τις επόμενες εκδόσεις των λογοτεχνικών, οι τιμές απελευθερώνονται. Στα λογοτεχνικά έργα σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 2121/1993 περιλαμβάνονται: διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, κριτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά έργα, βιογραφίες. Στην έννοια του βιβλίου περιλαμβάνονται τα CD, DVD που αναπαράγουν το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-book).

14.–Παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης περισσότερων εκθέσεων βιβλίων.

Κυριακές

15.-Εφαρμόζεται πιλοτικά, για ένα χρόνο σε τρεις τουριστικές περιοχές η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους. Οι περιοχές θα καθοριστούν ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς.

Εκπτώσεις-Προσφορές

16.-Θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις. Ο Κώδικας θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων τον τρόπο αναγραφής των τιμών κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, τις χρονικές περιόδους των προσφορών, κ.α. Δεν αλλάζουν οι τακτικές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι που θεσπίστηκαν με το νόμο 4177/2013 (από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου οι τακτικές, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες).

17.-Καταργείται η απαγόρευση διενέργειας εκπτώσεων στα καταστήματα stock και outlet.

18.-Καταργείται ο περιορισμός στην περίπτωση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, σύμφωνα με τον οποίο η αξία του προϊόντος που δίδεται ως δώρο πρέπει να είναι μικρότερη της αξίας του κύριου προϊόντος.

Απορρυπαντικά

19.Καταργούνται τα τέλη γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους ενώ η υποχρεωτική γνωστοποίηση της χημικής σύνθεσης των προϊόντων αντικαθίσταται από απλό ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χωρίς υποχρέωση αναγραφής του αριθμού καταχώρισης. Έτσι μειώνεται το κόστος και καταργούνται περιττά διοικητικά εμπόδια τόσο για την εγχώρια παραγωγή όσο και για τις εισαγωγές προϊόντων, με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη συγκράτηση των τιμών καταναλωτή.

Ανώτατες Τιμές

20.Αποσαφηνίζεται ότι οι ανώτατες τιμές πώλησης για τα προϊόντα (νερό, τοστ, καφές, τσάι) που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση για τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ ισχύουν περιοριστικά στους χώρους που προβλέπει η ίδια απόφαση (αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ.), για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Ψωμί

21.-Ορίζεται ρητά ότι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης.

22.-Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων. Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά, στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) και η τιμή ανά τεμάχιο.

23.-Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών. Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα στα οποία δεν μπορεί να πωλείται ψωμί.

24.-Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.

25.-Καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών.

26.-Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη περί ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής για τους αρτοποιούς της πρωτεύουσας.

27.Προβλέπεται η έκδοση σύγχρονου κώδικα καλών πρακτικών για τρόφιμα-ποτά με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η ανάδειξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.

Γάλα

28.-Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε “παστεριωμένο γάλα” και σε “γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας”.

29.-Αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος χαμηλής παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής παστερίωσης θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

30.-Στη συσκευασία κάθε προϊόντος, θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια “ζωής”. Π.χ. “γάλα 5 ημερών”, “γάλα 7 ημερών” κλπ.

31.-Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.

Ελαιόλαδο

32.-Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.

ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ

33.-Αίρεται η υποχρέωση διακίνησης χύδην τσιμέντου από χώρες της ΕΕ μέσω των Κέντρων Διανομής, υπό προϋποθέσεις και εφόσον διασφαλίζεται ο έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος.

34.-Αίρονται οι προϋποθέσεις περί ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου (500.000 ευρώ) και περί ελάχιστου όγκου των αποθηκευτικών χώρων (2.000 κυβικά μέτρα) που απαιτείται να έχουν οι κάτοχοι Άδειας Εμπορίας Ασφάλτου.

35.–Ευθυγραμμίζεται η διάρκεια της άδειας λειτουργίας των μηχανημάτων κατεργασίας των αδρανών υλικών με τη διάρκεια της άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου.

36.–Περιορίζονται μια σειρά από διοικητικά βάρη, όπως η υποχρέωση υποβολής στοιχείων για τιμές, εξαγωγές, κλπ. από τα λατομεία.

37.-Θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον υπολογισμό των αναλογικών μισθωμάτων σε λατομεία αδρανών υλικών, καταργώντας το μέχρι σήμερα ασαφές καθεστώς.

38.-Καταργείται η επιβάρυνση 2% επί της τιμής πώλησης τσιμέντου υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιριών Τσιμέντων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

39.-Καταργούνται περιορισμοί (χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.α. ) για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων.

40.-Καταργείται η έγκριση καταλληλότητας του ΕΟΤ για το οικόπεδο ή γήπεδο τουριστικής εγκατάστασης.

41.-Αίρονται περιορισμοί ως προς την εκμίσθωση επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης: Συγκεκριμένα, καταργείται το ελάχιστο όριο κυβισμού των αυτοκινήτων που είναι 1.500 κ.εκ. και μειώνεται η ελάχιστη διάρκειας μίσθωσης από 12 ώρες που είναι σήμερα σε 6.

42.Εξομοιώνονται παλαιοί και νέοι επαγγελματίες ως προς τη δυνατότητα απόκτησης τουριστικών λεωφορείων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων.

43.-Καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης, θεώρησης και έγκρισης τιμών από τις τουριστικές επιχειρήσεις προς τον ΕΟΤ και το ΞΕΕ, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

44.-Αίρεται ο περιορισμός ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε αλιευτικούς λιμένες ή καταφύγια, εφόσον σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων λειτουργεί τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής, διευκολύνοντας το θαλάσσιο τουρισμό.

45.-Εξισώνονται όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις, παλιές και νέες ως προς τις προϋποθέσεις διάθεσης υγρών αποβλήτων. Για την ομαλή μετάβαση των υφιστάμενων επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, παρέχεται μεταβατική περίοδος 18 μηνών.

46.-Επεκτείνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων να παρέχουν όσες υπηρεσίες παρέχουν τα τουριστικά γραφεία με φυσική παρουσία.

47.Εξομειώνονται παλιές και νέες εγκαταστάσεις ως προς τους όρους δόμησης που εφαρμόζονται σε περίπτωση επέκτασης.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

48.-Αίρονται εμπόδια για τη συγχώνευση και το διαχωρισμό εγκαταστάσεων.

49.-Ορίζεται ρητά η δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς με Φορτηγό Ιδιωτικής Χρήσης ευπαθών και μη ευπαθών προϊόντων με την προϋπόθεση ύπαρξης ειδικών διαχωριστικών για τη στεγανοποίηση του ενός διαμερίσματος από το άλλο.

50.Καταργείται η υποχρέωση ύπαρξης χώρου στάθμευσης για τις εταιρίες φορτηγών ΔΧ, παλιές και νέες.

Πηγή:www.capital.gr

Διαβάστε όλο το νομοσχέδιο

Παρουσίαση ν/σ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού σε 4 τομείς της Ελληνικής Οικονομίας

Εισήγηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Αθήνα, 27/3/2014

Κυρίες και Κύριοι,

Το νομοσχέδιο που σήμερα σας παρουσιάζουμε, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, έχει ως στόχο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός και να πέσουν οι τιμές, σε τέσσερις βασικούς τομείς της αγοράς:

· στον τουρισμό

· την επεξεργασία τροφίμων

· τα οικοδομικά υλικά

· και το λιανικό εμπόριο.

Πρόκειται για τομείς όπου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αντιπροσωπεύουν το 1/5 περίπου του ΑΕΠ και αφορούν πάνω από 1 εκ. θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Ωστόσο στους κλάδους διαμορφώθηκε με μια σειρά από διατάξεις εδώ και δεκαετίες, ένα πλέγμα υπερβολικής προστασίας, με πολύ αρνητικά αποτελέσματα για όλους: για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές, την οικονομία συνολικά.

Διότι μπορεί ορισμένοι -κατά περίπτωση- να θεωρούσαν πως με τις στρεβλώσεις κέρδιζαν την μάχη της δικής τους ομάδας πίεσης, αλλά, στην πραγματικότητα, όλοι μαζί χάναμε τον πόλεμο.

· Αφενός οι αγκυλώσεις στην οικονομία, έκαναν ζημιά στην παραγωγική βάση της χώρας και στην ανταγωνιστικότητά της Ελλάδας, διότι οι επιχειρήσεις δεν είχαν κίνητρο να είναι ανταγωνιστικές.

· Αφετέρου η έλλειψη ανταγωνισμού και τα εμπόδια εισόδου στην αγορά, λειτουργούσαν αρνητικά στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας, ενώ ωθούσαν ψηλά τις τιμές βασικών προϊόντων για τον Έλληνα καταναλωτή.

Με το σημερινό νομοσχέδιο που ενισχύει τον ανταγωνισμό στην αγορά, σπάμε τα άλατα δεκαετιών.

Καταργούμε εκατοντάδες στρεβλώσεις στην οικονομία και τα νομοθετημένα καρτέλ, που προστάτευαν τους λίγους εις βάρος των πολλών.

Έτσι, και με αυτή τη μεταρρύθμιση, θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων και θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, ενισχύοντας την παραγωγική μας βάση και συνολικά, την ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Παράλληλα, θα πέσουν οι τιμές σε μια σειρά από βασικά είδη πρώτης ανάγκης, στηρίζοντας τον Έλληνα καταναλωτή που σήμερα δοκιμάζεται σκληρά από την ανεργία και την ύφεση.

Φυσικά, υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις.

Είναι λογικό οι επαγγελματικές και επιχειρηματικές ενώσεις να εκφράζουν τα συμφέροντα του κάθε επιμέρους κλάδου και μάλιστα όσων επιχειρήσεων ή επαγγελματιών είναι ήδη εντός αγοράς.

Εμείς, όμως, ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τα στενά συμφέροντα της τάδε ή της δείνα επαγγελματικής ομάδας.

Λόγω της κρίσης, ο ελληνικός λαός υπέστη μεγάλες θυσίες: περικόπηκαν μισθοί, συντάξεις, ακόμη και αναπηρικά επιδόματα.

Οι Έλληνες, λοιπόν, που είδαν τα εισοδήματά τους να περιορίζονται δικαιούνται μιαν αγορά που λειτουργεί ομαλότερα- δικαιούνται χαμηλότερες τιμές.

Είναι επομένως αδιανόητο για λόγους προστασίας κάποιας επαγγελματικής ομάδας, να κρατάμε χαμηλά τον ανταγωνισμό και να αφήνουμε ψηλά τις τιμές.

Η Κυβέρνηση είναι εδώ για να εκφράσει τα εκατομμύρια των πολιτών που έμειναν άνεργοι, που είδαν το εισόδημά τους να πέφτει πάνω από 25%, όλων όσοι δικαιούνται να δουν βελτίωση στο κόστος ζωής τους άμεσα.

Αυτή είναι η πιο ουσιώδης κοινωνική πολιτική που μπορούμε να ασκήσουμε σήμερα.

Αυτό είναι το στοίχημα και το καθήκον μας απέναντι στους Έλληνες.

Φυσικά, το νομοσχέδιο που παρουσιάζουμε, δεν είναι η μόνη σχετικά πρωτοβουλία μας στους 20 μήνες που προηγήθηκαν.

Ως Υπουργείο Ανάπτυξης προωθήσαμε και προωθούμε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και της παραγωγικής μας βάσης, όπως :

ο νέος Επενδυτικός νόμος, η απλοποίηση των διαδικασιών στις εξαγωγές, ο νόμος-πλαίσιο για τη συνολική απλοποίηση στην ίδρυση των επιχειρήσεων, η εθνική στρατηγική μας για τα logistics και η στόχευση του νέου ΕΣΠΑ σε 8 κομβικούς τομείς για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα, για να στηρίξουμε τον ανταγωνισμό και τον έλληνα καταναλωτή, υλοποιήσαμε σημαντικές αλλαγές όπως:

1. Οι απλούστερες υγειονομικές & αγορανομικές διατάξεις που επιτρέπουν σε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν σε περισσότερα σημεία, περισσότερα προϊόντα, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό. (π.χ. βρεφικό γάλα)

2. Το άνοιγμα της Αγοράς Καταναλωτή στο Ρέντη στο κοινό, όπου οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου μπορούν να ψωνίζουν ποιοτικά σε τιμές χονδρικής.

3. Τα μέτρα κατά των στρεβλώσεων στην αγορά καυσίμων, σύμφωνα με τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού

4. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τα καταστήματα, με το διπλασιασμό των εκπτωτικών περιόδων

Σε αυτήν την προσπάθεια, λοιπόν, εντάσσεται και η σημερινή μας πρωτοβουλία που ξεκίνησε με τη συνεργασία μας με τον ΟΟΣΑ.

Επιλέξαμε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, διότι εκ των πραγμάτων, διαθέτει αμεροληψία και εμπειρία.

Η λεγόμενη “εργαλειοθήκη” (toolkit) του Οργανισμού, έχει αξιοποιηθεί με επιτυχία από αρκετά κράτη όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.

Στο πλαίσιο αυτό, τόσο ο ΟΟΣΑ όσο και εμείς, ζητήσαμε και λάβαμε τις προτάσεις δεκάδων φορέων της αγοράς:

ενώσεων καταναλωτών, επιχειρηματικών φορέων , εκπροσώπων κλάδων κ.α.

Ήταν μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, διότι έπρεπε να εντοπισθούν εκατοντάδες στρεβλώσεις, εμφανείς, αλλά και αφανείς, σε τέσσερις ευρύτατους κλάδους της οικονομίας.

Στη συνέχεια, έπρεπε από κοινού με τα συναρμόδια Υπουργεία, να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο παρέμβασης, σε συνεννόηση με την Τρόικα και βεβαίως, τους βουλευτές και τους κοινωνικούς εταίρους.

Διότι οφείλαμε να λάβουμε υπόψη τόσο τις ειδικές συνθήκες της ελληνικής αγοράς, όσο και την ανάγκη για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση.

Τελικώς, όπως θα δείτε στο νομοσχέδιο, έχουμε αξιοποιήσει τη συντριπτική πλειονότητα των προτάσεων του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα υιοθετήσαμε το 82% περίπου των προτάσεων -όπως είχαμε πει εξαρχής- ενώ ένα 8% αφορά αλλαγές που έγιναν με βάση τις κυβερνητικές αποφάσεις (π.χ. γάλα και φάρμακα).

Ένα 5% των προτάσεων, επίσης, θα εξετασθεί στο γενικότερο πλαίσιο των εισφορών υπέρ τρίτων που το χειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών και θα εξετασθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Με τις αλλαγές που εισάγει το νομοσχέδιο αυτό, δεν αυτοσχεδιάσαμε.

Αξιοποιούμε τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, δηλαδή φέρνουμε και στην Ελλάδα όσα έγιναν διεθνώς και πέτυχαν.

Παράλληλα, όπου χρειάστηκε, κάναμε τις αναγκαίες προσαρμογές ώστε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας βάση και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας.

Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά κομβικούς τομείς της οικονομίας και της καθημερινότητας.

Αφορά άμεσα τη ζωή όλων μας.

Θα αναφέρω ενδεικτικά, ορισμένα παραδείγματα δραστικών αλλαγών που κάνουμε με το νομοσχέδιο αυτό:

1. Ως προς τα Φάρμακα και τα Φαρμακεία:

1. Καταργούνται οι ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ φαρμακείων, ενώ διατηρούνται τα πληθυσμιακά κριτήρια.

2. Καταργείται το υποχρεωτικό ποσοστό 50% που έπρεπε να κατέχει ο αδειούχος φαρμακοποιός στην κοινή εταιρία με άλλο φαρμακείο ή φαρμακαποθήκη.

Τα ποσοστά συμμετοχής σε εταιρείες φαρμακείων ή φαρμακαποθηκών θα καθορίζονται στο εξής ελεύθερα.

3. Επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να ιδρύουν ή να διευθύνουν περισσότερα του ενός φαρμακεία.

4. Αίρεται η απαγόρευση της συστέγασης φαρμακείων ή φαρμακοποιών με άλλα καταστήματα.

5. Καταργείται το ελάχιστο εμβαδόν φαρμακαποθήκης και του χώρου εξυπηρέτησης του κοινού (“φαρμακοπωλείου”) σε περιπτώσεις συστέγασης φαρμακείων.

6. Απελευθερώνονται προς τα κάτω οι τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), με κατάργηση του εγγυημένου περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων.

Οι ανώτατες τιμές των ΜΗΣΥΦΑ διατηρούνται στα σημερινά επίπεδα και ύστερα από τρίμηνο θα γίνει αποτίμηση της κατάστασης που θα διαμορφωθεί στην αγορά.

Τα νέα ΜΗΣΥΦΑ που θα τεθούν σε κυκλοφορία στο εξής θα διατίθενται σε ίδιες ή χαμηλότερες τιμές εφόσον υπάρχουν ήδη κυκλοφορούντα με όμοιες δραστικές ουσίες, περιεκτικότητες και φαρμακοτεχνικές μορφές.

Για όσα δεν υπάρχουν όμοιες δραστικές ουσίες, η τιμολόγηση θα γίνεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων χωρών -μελών της Ε.Ε.

7. Απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων για τις έξι ημέρες της εβδομάδας (εκτός Κυριακής).

Παραμένει φυσικά ο θεσμός των εφημεριών και έτσι διασφαλίζεται πως πάντοτε θα υπάρχει διαθέσιμο φαρμακείο για το κοινό, όπως ισχύει σήμερα.

Ως προς την απελευθέρωση του ωραρίου οι φαρμακοποιοί θα έχουν δύο επιλογές:

α) προκειμένου να περιλαμβάνεται ένα φαρμακείο στον κατάλογο των εφημερευόντων, το διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον τις ώρες της εφημερίας και θα πρέπει επίσης να γνωστοποιείται εκ των προτέρων και να τηρείται υποχρεωτικά.

Εξυπακούεται ότι τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν επιπλέον ώρες, πέρα από το ωράριο της εφημερίας.

β) η δεύτερη επιλογή είναι, τα φαρμακεία να λειτουργούν όσες ώρες επιλέγει ο φαρμακοποιός, χωρίς περαιτέρω δεσμεύσεις.

Στην περίπτωση αυτή δεν θα περιλαμβάνονται στην λίστα των εφημερευόντων.

8. Προβλέπεται ρητώς ότι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής μπορούν να πωλούνται και εξ αποστάσεως (μέσω Ίντερνετ).

9. Ως ΜΗΣΥΦΑ θα χαρακτηρίζονται στο εξής τα φάρμακα που κυκλοφορούν σε τρεις χώρες – μέλη της ΕΕ ως τέτοια (αντί για πέντε).

2. Ως προς τα καύσιμα:

10. Καταργείται σειρά ρυθμίσεων οι οποίες περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

Μεταξύ άλλων:

· επιτρέπεται σε Προμηθευτικούς Συνεταιρισμούς και Κοινοπραξίες να διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους,

· καταργούνται οι περιορισμοί στη διακίνηση πετρελαίου θέρμανσης από πωλητές χωρίς αποθηκευτικούς χώρους,

· κατοχυρώνεται δικαίωμα των πρατηριούχων να κάνουν εισαγωγές καυσίμων,

· αίρεται η απαγόρευση πώλησης πετρελαίου θέρμανσης από πρατήρια των εθνικών οδών.

Προϋπόθεση σε κάθε περίπτωση είναι στις εγκαταστάσεις διακίνησης των καυσίμων να λειτουργεί σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών.

11. Καταργείται η υποχρέωση των πρατηρίων χωρίς αποκλειστική σύμβαση συνεργασίας με εταιρία εμπορίας να αναρτούν την πινακίδα «ΑΠ-Ανεξάρτητο Πρατήριο».

3. Ως τα περίπτερα και τα κυλικεία:

12. Αποσαφηνίζεται το καθεστώς χορήγησης αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων και κυλικείων.

Παραμένει ο περιορισμός που προβλέπει ότι το 30 % των θέσεων περιπτέρων παραχωρούνται ύστερα από κλήρωση σε άτομα με ειδικές ανάγκες και πολύτεκνους, με εισοδηματικά κριτήρια.

Αποσαφηνίζεται το καθεστώς διάθεσης προϊόντων καπνού με την επιφύλαξη των διατάξεων που αφορούν την προστασία της δημόσιας υγείας (απαγόρευση πώλησης σε ανήλικους, απαγόρευση διαφήμισης, απαγόρευση καπνίσματος σε συγκεκριμένους χώρους, κλπ.)

4. Ως προς τα βιβλία:

13. Απελευθερώνονται οι τιμές των βιβλίων.

Εξαίρεση αποτελούν τα λογοτεχνικά βιβλία, για τα οποία διατηρείται η ενιαία τιμή μόνο για την πρώτη έκδοση και με ανώτατο χρονικό όριο τα δύο χρόνια.

Υπενθυμίζω: το καθεστώς της ενιαίας τιμής σημαίνει ότι οι λιανέμποροι δεν μπορούν να κάνουν έκπτωση πάνω από 10% επί της τιμής που ορίζει ο εκδότης.

Επίσης, στα λογοτεχνικά έργα σύμφωνα με το άρθρο 33 του ν. 2121/1993 περιλαμβάνονται:

διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια, κριτικά δοκίμια, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά έργα, βιογραφίες. Στην έννοια του βιβλίου περιλαμβάνονται τα CD, DVD που αναπαράγουν το περιεχόμενο συγκεκριμένου βιβλίου καθώς και τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-book).

Επομένως: για όλες τις άλλες κατηγορίες βιβλίων, αλλά και για τις επόμενες εκδόσεις των λογοτεχνικών, οι τιμές απελευθερώνονται.

14. Παρέχεται η δυνατότητα διοργάνωσης περισσότερων εκθέσεων βιβλίων.

5. Ως προς τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές:

15. Εφαρμόζεται πιλοτικά, για ένα χρόνο σε τρεις τουριστικές περιοχές τουλάχιστον, η προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους.

Οι περιοχές θα καθοριστούν ύστερα από διαβούλευση με τοπικούς και συλλογικούς φορείς και μετά από προτάσεις που θα υποβληθούν από την πλευρά τους.

Υπήρχε σχετική πρόταση του ΟΟΣΑ για πλήρη απελευθέρωση ή εναλλακτικά, αυτή που μόλις σας είπα.

Προωθούμε τη συγκεκριμένη επιλογή γιατί αφενός τα αποτελέσματα από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ήταν πολύ θετικά και επίσης, διότι θέλουμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό.

Επομένως, θα δοκιμάσουμε πιλοτικά για ένα χρόνο σε τρεις τουριστικές περιοχές και θα προχωρήσουμε, κρίνοντας από τα αποτελέσματα.

6. Ως προς τις εκπτώσεις και τις προσφορές:

16. Θεσπίζεται Κώδικας Δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές και εκπτώσεις, που θα εκδοθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από διαβούλευση με όλους τους ενδιαφερόμενους.

Θα ρυθμίζει μεταξύ άλλων, τον τρόπο αναγραφής των τιμών κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, τις χρονικές περιόδους των προσφορών, κ.α.

Δεν αλλάζουν οι τακτικές και ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι που θεσπίστηκαν με το νόμο 4177/2013.

(δηλαδή: από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου οι τακτικές, το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου οι ενδιάμεσες).

17. Καταργείται ο περιορισμός στην περίπτωση διενέργειας προωθητικών ενεργειών, σύμφωνα με τον οποίο η αξία του προϊόντος που δίδεται ως δώρο πρέπει να είναι μικρότερη της αξίας του κύριου προϊόντος.

18. Καταργείται η απαγόρευση διενέργειας εκπτώσεων στα καταστήματα stock και outlet.

7. Ως προς τα απορρυπαντικά :

19. Καταργείται η σύνθετη διαδικασία γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους.

Μέχρι τώρα, η σύνθετη αυτή διαδικασία -και το αντίστοιχο παράβολο που πληρωνόταν- περιόριζε τον ανταγωνισμό και ωθούσε ψηλά τις τιμές.

Αφενός απέτρεπε τις εισαγωγές απορρυπαντικών καθώς οι εισαγωγείς όφειλαν να καταθέτουν έναν τεράστιο φάκελο με στοιχεία που ήταν δύσκολο να συγκεντρωθούν, και μάλιστα για προϊόντα ήδη εγκριμένα από άλλες χώρες της Ε.Ε.

Αφετέρου φόρτωνε με υπερβολικό κόστος τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς έπρεπε σε κάθε αλλαγή σύνθεσης να διεκπεραιώνουν όλη αυτή τη διαδικασία, πέρα από τους υπόλοιπους αναγκαίους ελέγχους.

Με τη νέα διάταξη και την απλή ηλεκτρονική γνωστοποίηση χωρίς παράβολο, μειώνουμε το κόστος και καταργούμε περιττά διοικητικά εμπόδια.

Επομένως, ενισχύεται ο ανταγωνισμός, με θετική επίδραση στις τιμές για τον καταναλωτή.

8. Ως προς τις ανώτατες τιμές (ΔΙΕΠΠΥ):

20. Αποσαφηνίζεται ότι οι ανώτατες τιμές πώλησης για τα προϊόντα (νερό, τοστ, καφές, τσάι) που προβλέπονται στην Υπουργική Απόφαση για τους κανόνες ΔΙΕΠΠΥ ισχύουν περιοριστικά στους χώρους που προβλέπει η ίδια απόφαση (αεροδρόμια, πλοία, γήπεδα, αρχαιολογικοί χώροι, κλπ.), για την αποφυγή παρεξηγήσεων.

9. Ως προς το ψωμί:

21. Ορίζεται ρητά ότι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα θα ζυγίζονται υποχρεωτικά ενώπιον του καταναλωτή σε όλα τα σημεία πώλησης.

22. Καταργούνται οι προκαθορισμένες ποσότητες και το προκαθορισμένο βάρος πώλησης άρτου και αρτοσκευασμάτων.

Στις πινακίδες θα αναγράφεται η τιμή ανά κιλό και συμπληρωματικά , στα προϊόντα που πωλούνται συνήθως με το κομμάτι (π.χ. κουλούρια τύπου Θεσσαλονίκης) και η τιμή ανά τεμάχιο.

23. Επιτρέπεται η πώληση ψωμιού από όλα τα καταστήματα τροφίμων και ποτών εφόσον εφοδιαστούν με άδεια πρατηρίου και με την επιφύλαξη τήρησης των υγειονομικών διατάξεων και των διατάξεων σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών.

Εξαιρούνται κρεοπωλεία, πτηνοπωλεία, ιχθυοπωλεία και περίπτερα, στα οποία δεν μπορεί να πωλείται ψωμί.

24. Καταργείται η υποχρέωση των αρτοποιείων να τηρούν αποθέματα αλεύρων, καυσίμων και αλατιού για την παραγωγή ψωμιού τριών ημερών το καλοκαίρι και μιας εβδομάδας τις υπόλοιπες εποχές.

25. Καταργείται η αναχρονιστική διάταξη περί ελάχιστης δυναμικότητας παραγωγής για τους αρτοποιούς της πρωτεύουσας.

26. Καταργείται η εισφορά που επιβάλλεται σε κάθε αγορά αλεύρου υπέρ του ταμείου επικουρικής ασφάλισης αρτοποιών.

27. Προβλέπεται η έκδοση σύγχρονου κώδικα καλών πρακτικών για τρόφιμα-ποτά με κοινή απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Υπουργού Οικονομικών, μετά από διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς.

Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας, η ανάδειξη των παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων και η προστασία του καταναλωτή.

10. Ως προς το γάλα:

28. Το γάλα θα διακρίνεται πλέον σε “παστεριωμένο γάλα” και σε “γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας”.

29. Αίρεται ο νομικός περιορισμός της ανώτατης διάρκειας συντήρησης του γάλακτος παστερίωσης και ορίζεται ότι η διάρκεια συντήρησης τόσο για το παστεριωμένο όσο και για το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας θα καθορίζεται με βάση τη μέθοδο παστερίωσης σε κάθε βιομηχανία, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.

30. Στη συσκευασία κάθε προϊόντος, θα πρέπει να αναγράφονται: η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης καθώς και η διάρκεια “ζωής” όπως λέμε: π.χ. “γάλα 5 ημερών”, “γάλα 7 ημερών” κλπ.

31. Θεσπίζεται νέα κατηγορία γάλακτος, το «γάλα ημέρας» που συσκευάζεται σε διάστημα 24 ωρών από το άρμεγμα και χωρίς τη διαδικασία της “θέρμισης” που περιορίζει τη θρεπτική του αξία.

Η διάρκεια συντήρησής του δεν θα υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης.

Αυτή η αλλαγή σε συνδυασμό με το ελληνικό σήμα που εισάγουμε, ενισχύει τους Έλληνες παραγωγούς.

11. Ως προς το ελαιόλαδο:

32. Επιτρέπεται για λόγους οικονομίας κλίμακος η διακίνηση ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων αποκλειστικά για κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις.

12. Ως προς τα Δομικά Υλικά:

33. Αίρεται η υποχρέωση διακίνησης χύδην τσιμέντου από χώρες της ΕΕ μέσω των Κέντρων Διανομής, υπό προϋποθέσεις και εφόσον διασφαλίζεται ο έλεγχος της ποιότητας του προϊόντος.

Ο εισαγωγέας μπορεί να τα διαθέτει απευθείας χωρίς το επιπλέον κόστος της μεταφοράς στο Κέντρο Διανομής, αρκεί να πληροί τις προϋποθέσεις π.χ. το τσιμέντο να μεταφέρεται με σφραγισμένο μεταφορικό μέσο, να προορίζεται για ίδια χρήση και να μη μεσολαβεί στάδιο αποθήκευσης.

34. Αίρονται οι προϋποθέσεις περί ελάχιστου εταιρικού κεφαλαίου -που ήταν 500.000 ευρώ- και περί ελάχιστου όγκου των αποθηκευτικών χώρων – που ήταν 2.000 κυβικά μέτρα- που απαιτείται να έχουν οι κάτοχοι Άδειας Εμπορίας Ασφάλτου.

35. Ευθυγραμμίζεται η διάρκεια της άδειας λειτουργίας των μηχανημάτων κατεργασίας των αδρανών υλικών με τη διάρκεια της άδειας εκμετάλλευσης του λατομείου.

36. Περιορίζονται μια σειρά από διοικητικά βάρη, όπως η υποχρέωση υποβολής στοιχείων για τιμές, εξαγωγές, κλπ. από τα λατομεία.

37. Θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια για τον υπολογισμό των αναλογικών μισθωμάτων σε λατομεία αδρανών υλικών, καταργώντας το μέχρι σήμερα ασαφές και ενδεχομένως αδιαφανές, καθεστώς.

38. Καταργείται η επιβάρυνση 2% επί της τιμής πώλησης τσιμέντου υπέρ του Ταμείου Επικουρικής Ασφαλίσεως Προσωπικού Εταιριών Τσιμέντων.

13. Ως προς τον Τουρισμό:

39. Καταργούνται περιορισμοί για ίδρυση ξενοδοχείων, κέντρων αθλητικού και προπονητικού τουρισμού, κέντρων θαλασσοθεραπείας, συνεδριακών κέντρων, χιονοδρομικών κέντρων. (π.χ. χιλιομετρικές αποστάσεις, δυναμικότητα κλινών, κ.α.)

40. Καταργείται η έγκριση καταλληλότητας του ΕΟΤ για το οικόπεδο ή γήπεδο τουριστικής εγκατάστασης.

41. Αίρονται περιορισμοί ως προς την εκμίσθωση επιβατηγών ιδιωτικής χρήσης.

Συγκεκριμένα, καταργείται το ελάχιστο όριο κυβισμού των αυτοκινήτων που είναι 1.500 κ.εκ. και η ελάχιστη διάρκειας μίσθωσης από 12 ώρες που είναι σήμερα, μειώνεται σε 6 ώρες.

42. Εξομοιώνονται παλαιοί και νέοι επαγγελματίες ως προς τη δυνατότητα απόκτησης τουριστικών λεωφορείων, καινούργιων ή μεταχειρισμένων.

43. Καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης, θεώρησης και έγκρισης τιμών από τις τουριστικές επιχειρήσεις προς τον ΕΟΤ και το ΞΕΕ, καθώς οι ρυθμίσεις αυτές περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

44. Αίρεται ο περιορισμός ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής σε αλιευτικούς λιμένες ή καταφύγια, εφόσον σε απόσταση μικρότερη των 5 ναυτικών μιλίων λειτουργεί τουριστικός λιμένας σκαφών αναψυχής, διευκολύνοντας το θαλάσσιο τουρισμό.

45. Εξισώνονται όλες οι τουριστικές εγκαταστάσεις, παλιές και νέες ως προς τις προϋποθέσεις διάθεσης υγρών αποβλήτων.

Για την ομαλή μετάβαση των υφιστάμενων επιχειρήσεων στο νέο καθεστώς, παρέχεται μεταβατική περίοδος 18 μηνών.

46. Επεκτείνεται η δυνατότητα διαδικτυακών τουριστικών γραφείων να παρέχουν όσες υπηρεσίες παρέχουν τα τουριστικά γραφεία με φυσική παρουσία.

47. Εξομοιώνονται παλιές και νέες εγκαταστάσεις ως προς τους όρους δόμησης που εφαρμόζονται σε περίπτωση επέκτασης.

14. Και τέλος, προβλέπονται ορισμένες γενικές ρυθμίσεις:

48. Αίρονται εμπόδια για τη συγχώνευση και το διαχωρισμό εγκαταστάσεων.

Ένα παράδειγμα, μεταξύ άλλων: μέχρι σήμερα δύο εταιρίες στην Αττική -ας πούμε: κατασκευαστικές- προκειμένου να συγχωνευθούν έπρεπε να λειτουργούν οι δύο επί μια τριετία.

Αυτό καταργείται.

49. Ορίζεται ρητά η δυνατότητα ταυτόχρονης μεταφοράς με Φορτηγό Ιδιωτικής Χρήσης ευπαθών και μη ευπαθών προϊόντων με την προϋπόθεση ύπαρξης ειδικών διαχωριστικών για τη στεγανοποίηση του ενός διαμερίσματος από το άλλο.

50. Καταργείται η υποχρέωση ύπαρξης χώρου στάθμευσης για τις εταιρίες φορτηγών ΔΧ, παλιές και νέες.

Σας ανέφερα, λοιπόν, ορισμένες παρεμβάσεις από τις εκατοντάδες που υπάρχουν στο νομοσχέδιο.

Θα σας διανεμηθεί και σχετικός, ειδικός πίνακας.

Εκτιμούμε πως χάρη και σε αυτή τη μεταρρύθμιση θα επιτύχουμε δύο στόχους:

πρώτον, θα γίνουν ανταγωνιστικότερες οι υφιστάμενες επιχειρήσεις και θα δημιουργηθούν νέες, στηρίζοντας την παραγωγική βάση και την ανταγωνιστικότητα της χώρας

δεύτερον, θα αυξήσουμε τις επιλογές του καταναλωτή, την ποιότητα στην αγορά και θα ρίξουμε τις τιμές σε μια σειρά από βασικά προϊόντα προς όφελος των πολιτών

Από εκεί και πέρα:

Το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος -λόγω των διεθνών δεσμεύσεων της χώρας- εισάγεται στη Βουλή προς ψήφιση.

Και επιτρέψτε μου να τονίσω:

Δεν μπορώ να φανταστώ πως η Βουλή θα ψηφίσει να έχουμε ακριβό ψωμί, ακριβό γάλα, ακριβά φάρμακα, ακριβά απορρυπαντικά.

Αντιθέτως, πιστεύω πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους πως δεν μπορεί να έχουμε και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο.

· Είτε θα παραδεχθούμε πως για διάφορους λόγους ο Έλληνας είναι καταδικασμένος να πληρώνει τις υψηλότερες τιμές της Ευρώπης

· είτε θα ακολουθήσουμε αυτά που έγιναν σε άλλες χώρες, όπου και βελτιώθηκε η ανταγωνιστικότητά τους και έπεσαν οι τιμές, προς όφελος του καταναλωτή.

Νομίζω πως στη πραγματικότητα δεν υπάρχει δίλημμα: οφείλουμε να υλοποιήσουμε τις αλλαγές αυτές θα άμεσα.

Όχι επειδή το λέει ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα ή η Τρόικα.

Αλλά επειδή η χώρα πρέπει να αφήσει πίσω τις αγκυλώσεις που μας οδήγησαν εδώ και να προχωρήσει μπροστά

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.