Thursday 3 October 2024
Αντίβαρο
Ισλάμ Κωνσταντίνος Χολέβας

Μήπως η πολυπολιτισμικότητα εκτρέφει τζιχαντιστές;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας-Πολιτικός Επιστήμων

cream-puff-jihadists-508134

Κατά τις τελευταίες δεκαετίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επικρατούσε η αντίληψη ότι μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος μπορούν να ενσωματωθούν οι μετανάστες ασχέτως καταγωγής ή θρησκείας. Η Ευρώπη είναι υπερήφανη για τα πρότυπα και τις αξίες που μεταδίδει μέσω της παιδείας και πολλοί πίστεψαν ότι αυτές οι αξίες γίνονται αποδεκτές από τους ανθρώπους που έρχονται από άλλες ηπείρους με τελείως διαφορετικό θρησκευτικό και πολιτιστικό υπόβαθρο. Όμως τα γεγονότα διαψεύδουν οικτρά αυτήν την αντίληψη.

Οι ισλαμιστές βομβιστές που σκότωσαν ανθρώπους στο μετρό και στα λεωφορεία του Λονδίνου προ ολίγων ετών είχαν αποφοιτήσει από βρετανικά σχολεία. Η βρετανική παιδεία ούτε τους ενσωμάτωσε ούτε τους απομάκρυνε από τον θρησκευτικό φανατισμό.

Ο Τζιχάντι Τζον, ο δήμιος των τρομερών εγκλημάτων του Ισλαμικού Κράτους αποφοίτησε από βρετανικά σχολεία και πανεπιστήμια. Η μακροχρόνια σπουδή του στις βρετανικές και δυτικές αξίες δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.

Οι τρομοκράτες που σκόρπισαν τον θάνατο στο Σαρλί Εμπντό στο Παρίσι ζούσαν στη Γαλλία, ομιλούσαν άριστα γαλλικά και είχαν παρακολουθήσει γαλλικό σχολείο. Το πνεύμα του διαφωτισμού και του ακραίου χωρισμού κράτους και θρησκείας , το οποίο επικρατεί στα γαλλικά σχολεία, δεν τους άγγιξε καν.

Στο Βέλγιο προ μηνός εκτοπίσθηκε ομάδα τζιχαντιστών (ισλαμιστών οπαδών του βιαίου ιερού πολέμου), αποτελούμενη από Μουσουλμάνους με μακρά διαμονή στο Βέλγιο και με συμμετοχή στο βελγικό σύστημα εκπαιδεύσεως.

Από ενδιαφέρον ρεπορτάζ του Σωτήρη Δανέζη στο MEGA την Κυριακή 1.3.2015 πληροφορηθήκαμε ότι ακόμη και εντός Ελλάδος καταζητείται ύποπτος τζιχαντιστής, ο οποίος ζούσε εδώ επί πολλά χρόνια.

Στη Βουλγαρία ένα από τα κύρια θέματα συζητήσεως στα ΜΜΕ είναι η συμμετοχή πολλών Βουλγάρων υπηκόων στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο δρα σε εδάφη της Συρίας και του Λιβάνου.

Γιατί, λοιπόν, η ευρωπαϊκή παιδεία, η οποία παρέχεται από δημόσια ή/και ιδιωτικά σχολεία στους Μουσουλμάνους μετανάστες δεν κατορθώνει να τους ενσωματώσει όλους; Μήπως γενικά το Ισλάμ είναι ασύμβατο προς τον ευρωπαϊκό τρόπο σκέψης και ζωής; Μερικοί το πιστεύουν, όπως ο Ιταλοαμερικανός Πολιτειολόγος Τζιοβάνι Σαρτιόρι, ο οποίος με τα πειστικά του επιχειρήματα οδήγησε ακόμη και τον πρώην ηγέτη της ιταλικής Αριστεράς Μάσσιμο Ντ’Αλέμα να συμφωνήσει μαζί του. Όμως δεν πρέπει να γενικεύουμε. Υπάρχουν στη χώρα μας και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη αρκετοί Μουσουλμάνοι, οι οποίοι σέβονται τους νόμους και τον πολιτισμό μας και δεν είναι φανατικοί.

Το πρόβλημα δεν είναι η πίστη του απλού Μουσουλμάνου, η οποία πρέπει να είναι απολύτως σεβαστή. Το ερώτημα είναι γιατί παρά την ευρωπαϊκή τους παιδεία κάποιοι γίνονται ακόμη πιο φανατικοί ισλαμιστές και καταλήγουν στη βία. Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι η πολυπολιτισμική αντίληψη ορισμένων χωρών. Δηλαδή η υποχώρηση της εθνικής και θρησκευτικής ταυτότητας της χώρας υποδοχής για να μην … θιγούν οι μετανάστες. Φτάσαμε στο σημείο να απαγορευθούν τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα σε ορισμένες βρετανικές πόλεις, αεροσυνοδοί ευρωπαϊκών εταιριών τιμωρούνται γιατί φαινόταν από το πουκάμισο ο σταυρός στον λαιμό τους, σε γαλλικά σχολεία το κυλικείο δεν σερβίρει σάντουιτς με χοιρινό για να μην ενοχληθούν ορισμένοι φανατικοί. Στην Ελλάδα ακούμε την άποψη να μην διδάσκουμε τα Ορθόδοξα Θρησκευτικά, αλλά την πολυθρησκευτικότητα για να ικανοποιήσουμε τους αλλόθρησκους μαθητές. Επίσης ακούμε δημάρχους να ζητούν την ίδρυση δεκάδων τζαμιών με κίνδυνο να αλλοιωθεί η πολιτιστική ταυτότητα των πόλεών μας.

Η πολυπολιτισμικότητα απέτυχε. Η ενσωμάτωση απαιτεί ισχυρή εθνική ταυτότητα από τα κράτη υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, και αυστηρότατους όρους για την άδεια παραμονής. Να καθορισθεί πόσους μετανάστες αντέχει η κοινωνία και ποιοί μετανάστες μπορούν να ενσωματωθούν. Να γίνονται σοβαρές εξετάσεις στη γλώσσα, την ιστορία και το Σύνταγμα της Ελλάδος για την απόκτηση της ιθαγένειας. Όχι άλλα πολυπολιτισμικά πειράματα, τα οποία εκτρέφουν τζιχαντιστές!

Κ.Χ. 2.3.2015

5 comments

Πατριώτης 6 March 2015 at 11:35

Εν πρώτοις, μία γενική παρατήρηση: Κακώς, κατά την γνώμη μου, αποκαλούν τους εγκληματίες του ΙΚ «τζιχαντιστές», χωρίς να βάζουν την λέξη σε εισαγωγικά. Προσβάλλεται η έννοια του «ιερού πολέμου».

Όσο για τους όντως μουσουλμάνους, πράγματι δεν είναι αφομοιώσιμοι, τουλάχιστον στην συντριπτική των πλειονότητα, από τις δυτικές κοινωνίες. Ο στρατηγός de Gaulle, ήδη από την δεκαετία του ’50, είχε διαβλέψει τον κίνδυνο μουσουλνοποιήσεως της Γαλλίας (προφανώς το ίδιο ισχύει για ολόκληρη την Ευρώπη), λόγω αθρόας εισροής μεταναστών κυρίως από την Β. Αφρική και είχε πει εκείνο το αμίμητο: «… Mon village ne s’appellerait plus Colombey-les-Deux-Églises, mais Colombey-les-Deux-Mosquées !» (ολόκληρη η αναφορά του στο θέμα εδώ).

Από πολίτικής σκοπιάς, το Ισλάμ είναι όντως ασύμβατο με την τον δυτικό τρόπο σκέψης, τον δημοκρατικό, διότι, ενώ στην δημοκρατία η εξουσία (οφείλει να) πηγάζει από τον λαό και να ασκείται υπέρ αυτού από τους νομίμως εκλεγμένους αντιπροσώπους του, στο Ισλάμ η εξουσία πηγάζει από τον Αλλάχ και ασκείται από τους επίγειους εκπροσώπους του, ο δε λαός οφείλει μόνον υπακοή. Γι αυτό και δεν υπάρχουν δημοκρατικά μωαμεθανικά κράτη. Θυμάμαι την διαφοροποίηση αυτή από τον αείμνηστο Νεοκλή Σαρρή.

Θα διαφωνήσω με τον αρθρογράφο, ως προς τους μη φανατικούς μουσουλμάνους. Ο μουσουλμάνος είναι μουσουλμάνος και, ευκαιρίας δοθείσης, μετατρέπεται σε φανατικό ισλαμιστή, ο οποίος προσπαθεί να επιβάλει τα δικά του πιστεύω στις άλλες κοινωνίες. Οι υποχωρήσεις(*) που έγιναν και γίνονται από τα δυτικά κράτη, χάριν του πολιτικώς ορθού λόγου, απλώς τους αποθρασύνουν και δείχνουν ότι η Δύση βρίσκεται μάλλον σε παρακμή.

(*) Winterval

Ανώτεροι Βρετανοί νομικοί υιοθετούν τον Ισλαμικό νόμο

Reply
admin 6 March 2015 at 12:20

Η κατάσταση στη Μ. Βρετανία είναι χειρότερη από αυτή που νομίζουμε. Σήμερα ίσως και 2500 άνθρωποι πού έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στη Βρετανία έχουν στρατολογηθεί και πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού κράτους (ISIS) στη Μέση Ανατολή (Συρία, Ιράκ κλπ). Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι που θέλουν ίσως να πάνε.

Μόλις εχθές δημοσιεύθηκε η είδηση ότι 28χρονος καθηγητής Χημείας σε σχολείο ενώ είχε βοηθήσει τον αδελφό του να πάει στη Συρία να πολεμήσει, ήθελε τώρα να πάει και ο ίδιος. Η οικογένειά του έκρυψε του διαβατήριό του από τον ίδιο ώστε να μην μπορεί να ταξιδέψει και ο ίδιος έκανε ενέργειες για νέο διαβατήριο. Ενημερώθηκε η αστυνομία, συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση.

Την ίδια ώρα, ίσως θα πληροφορηθήκατε ότι πριν από 3 ημέρες ένας ελληνικής καταγωγής Βρετανός υπήκοος (από Ελληνίδα μητέρα και Βρετανό πατέρα) σκοτώθηκε στη Συρία πολεμώντας στο πλευρό των Κούρδων ΕΝΑΝΤΙΟΝ του Ισλαμικού κράτους στη Συρία.

Ανδρέας.

Reply
Πατριώτης 6 March 2015 at 13:00

Ανδρέα,

Ασφαλώς τα πράγματα είναι άσχημα και στην Μ. Βρετανία, αφού δόθηκε στέγη σε τόσους μουσουλμάνους. Δεν ξέρω τι σόι άτομα είναι αυτά που πάνε και κατατάσσονται στην συμμορία που λέγεται ΙΚ, πάντως φαίνεται να είναι δύο κατηγοριών:

α) Αυτοί που νομίζουν ότι κάνουν το θέλημα του Αλλάχ (πιστεύω οι λιγότεροι).
β) Αυτοί που πάνε για το πλιάτσικο, τους βιασμούς και, γιατί όχι, τις σφαγές (ψυχολογικά διαταραγμένοι).

Αλλά η Μ. Βρετανία, η οποία πρωτοστάτησε και στον πολιτικώς ορθό λόγο κι έδωσε μούρη στους μουσουλμάνους, έχει πρόβλημα γενικώς μαζί των και όχι μόνο μ’ αυτούς που πάνε εθελοντές στο ΙΚ. Άκουσα προ καιρού στην τηλεόραση, ότι περιοχές του Λονδίνου, όπως το Earls Court, έχουν χαρακτηρισθεί ως ισλαμικές και ελέγχονται από ισλαμιστές, οι οποίοι φροντίζουν να τηρείται ο ισλαμικός νόμος. Δεν δυσκολεύομαι να το πιστέψω, διότι και στην Αθήνα συμβαίνει κάτι παρόμοιο στην Πλατεία Βικτωρίας. Την νύχτα απλώνονται υπαίθριες αγορές από λαθρομετανάστες, απ’ όπου ψωνίζουν κυρίως Αφγανοί, Πακιστανοί κλπ. Εκεί, λοιπόν, κυκλοφορεί “ισλαμική αστυνομία”, η οποία επιβλέπει να εφαρμόζονται τα δέοντα (π.χ. οι γυναίκες να φορούν μαντήλα).

Η Ευρώπη εξισλαμίζεται και η εισβολή/επιβολή σ’ αυτήν του ΙΚ θα είναι απλώς η χαριστική βολή.

Reply
admin 6 March 2015 at 13:48

Να αποφεύγουμε όμως τις υπερβολές. To Earls Court είναι πολύ κοντά στο κέντρο του Λονδίνου και δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Είναι γενίκευση. Επίσης, δεν δέχομαι ότι οι περισσότεροι πηγαίνουν για τον δεύτερο λόγο. Το κυρίως μέσο για την στρατολόγησή τους είναι το διαδίκτυο και η βάση είναι κυρίως θρησκευτική/πολιτιστική. Έχω ακούσει πολλές περιπτώσεις εδώ πώς παιδιά «ριζοσπαστικοποιούνται» σε μία τέτοια διαδικασία μέσω διαδικτύου (ή λιγότερο συχνά φίλων κλπ) και καταλήγουν να βρίσκουν τρόπους να πηγαίνουν στη Συρία ή στο Ιράκ γι’ αυτόν τον λόγο.
Συμφωνώ όμως ότι το πρόβλημα είναι υπαρκτό και χειρότερο στη Μ. Βρετανία από αυτό που πιστεύουμε. Σε άλλες πόλεις, όπως πχ στο Μπέρμινγχαμ, η κατάσταση σε συγκεκριμένες περιοχές είναι χειρότερη από το Λονδίνο.

Reply
Πατριώτης 6 March 2015 at 18:37

Ανδρέα,

Δεν αμφιβάλλω ότι θα υπάρχουν και υπερβολές στα μεταδιδόμενα. Το Earls Court είναι όντως κεντρικά, αλλά μήπως δεν είναι η Πλατεία Βικτωρίας; Εν πάση περιπτώσει, οι λεγόμενες “ισλαμικές περιοχές” φαίνεται να είναι γεγονός και διερωτάται κανείς τι κάνει η αστυνομία, είτε στο Λονδίνο, είτε στο Birmingham, για το οποίο έχω κι εγώ ακούσει, είτε αλλού.

Το ότι οι περισσότεροι πηγαίνουν για το πλιάτσικο είναι προφανές, διότι πράξεις, όπως η απαγωγή προσώπων για απόσπαση λύτρων, δεν έχει και πολύ θρησκευτική βάση. Αυτά, όμως, μεταδίδονται και μαθαίνονται, οπότε θα έπρεπε να βάζουν σε σκέψεις. Για να μην μιλήσουμε καθόλου για την φρικαλεότητα των εγκλημάτων, βία που μπορεί μόνο από ψυχικά διαταραγμένα άτομα να να προέλθει και μόνο τέτοια να ικανοποιήσει.

Το διαδίκτυο και τα λεγόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούνται πολύ για την στρατολόγηση κι βρίσκουν ανταπόκριση όταν υπάρχει η “μαγιά”, δηλαδή σε άτομα προερχόμενα από ισλαμικές οικογένειες. Πώς στην συνέχεια καταφέρνουν να τα κρατήσουν, όταν βλέπουν τι όντως γίνεται, δεν ξέρω.

Η Δύση αρκείται στο να εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τα εγκλήματα του ΙΚ, αλλά δεν βλέπω να κάνει και καμιά σοβαρή κίνηση εναντίον του.

Reply

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.