Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας.
Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορηθήκαμε ότι γονείς και θεολόγοι κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά του νέου Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας θα κρίνει τελεσίδικα αν η νέα ύλη του μαθήματος με τον πολυθρησκειακό προσανατολισμό της, συνάδει προς το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Δεν θέλω να προδικάσω την απόφαση του σεβαστού Δικαστηρίου, αλλά θυμίζω ότι δύο παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ (1995 και 1998) και μία του Διοικητικού Εφετείου Χανίων (2012) έκριναν ότι το μάθημα πρέπει να βασίζεται στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και Παράδοση.
Προτείνω, λοιπόν, να ανασταλεί η επιμόρφωση των δασκάλων του Δημοτικού και των Θεολόγων της Μέσης Εκπαιδεύσεως επί των νέων Προγραμμάτων μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Αυτή τη στιγμή χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές χάνουν πολύτιμες ανθρωποώρες και μετακινούνται σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδος για να ακούσουν οδηγίες από επιμορφωτές που αποστέλλει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Οι μετακινήσεις κοστίζουν πολύ και μάλιστα σε εποχή οικονομικής κρίσης. Πιστεύω ότι θα ήταν συνετό και λογικό να περιμένουμε όλοι την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε αναλόγως. Αν κριθεί το Νέο Πρόγραμμα Σπουδών αντισυνταγματικό γιατί να έχουν σπαταληθεί τόσα χρήματα και τόσες ανθρωποώρες για επιμορφώσεις άνευ λόγου; Αν πάλι το Πρόγραμμα κριθεί συνταγματικό και σύννομο ας αρχίσουν τότε οι επιμορφώσεις.
Η κυβέρνηση ήδη υπέστη μία δυσάρεστη έκπληξη από την απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών. Ο Πρωθυπουργός μάς διαβεβαίωνε ότι το Δικαστήριο θα κρίνει συνταγματική τη διαδικασία αδειοδοτήσεως που ακολουθήθηκε, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε διαφορετικά. Έκρινε αντισυνταγματικά τα όσα διαδραματίσθηκαν. Τώρα η κυβέρνηση ψάχνει τα χρήματα για να τα επιστρέψει στους 4 υπερθεματιστές. Επειδή, λοιπόν, το πάθημα πρέπει να γίνεται μάθημα καλό θα ήταν να επιδείξει σύνεση η κυβερνητική παράταξη και να μην προδικάσει ως βεβαία τη δικαίωση των μεταλλαγμένων Θρησκευτικών από το ΣτΕ. Λίγη υπομονή δεν βλάπτει. Για ποιο λόγο να ταλαιπωρούνται χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε επιμορφώσεις που πιθανόν να αποδειχθούν άσκοπες;
Πέραν των επιμορφωτικών σεμιναρίων πιστεύω ότι πρέπει να ανασταλεί και κάθε διαδικασία εκτυπώσεως βιβλίων βασισμένων στο Νέο Πρόγραμμα των Θρησκευτικών. Ας μην βιαστούν οι αρμόδιοι να προβούν σε μία δαπανηρή διαδικασία πριν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Τα χρήματα του ελληνικού λαού πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ και με περίσκεψη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
Άλλωστε ξεκινά και η προσπάθεια ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ εκπροσώπων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Υπουργείου Παιδείας για τα Θρησκευτικά. Η αναστολή των επιμορφώσεων θα αποδείξει ότι το Υπουργείο όντως πιστεύει στον διάλογο.
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 20 Νοεμβρίου 2016
1 comment
Σωστά, αλλά αυτό νομίζω ότι μόνο με ασφαλιστικά μέτρα μπορεί να γίνει, αν γίνεται βέβαια. Το πρόγραμμα πάντως στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας που γνωρίζω, ουδόλως έχει ανασταλεί, οι περισσότεροι όμως συνάδελφοι ελλείψει ενημέρωσης ή και προσωπικής ορθόδοξης πεποίθησης διδάσκουν το μάθημα χωρίς αλλαγές όπως γίνονταν.