Γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδωσε τη λύση και σεβάσθηκε το Σύνταγμα και την κοινή λογική. Ακυρώνει τα πολυθρησκειακά Θρησκευτικά των κ.κ. Φίλη και Γαβρόγλου και ορίζει ότι το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να έχει Ορθόδοξο Χριστιανικό περιεχόμενο. Οι σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου προσφέρουν θετική υπηρεσία στην ελληνική κοινωνία για πολλούς λόγους:
Α) Ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το Σύνταγμα, τους νόμους και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Β) Σέβονται την εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική ταυτότητα του λαού μας. Το ελεύθερο ελληνικό κράτος ιδρύθηκε από αγωνιστές, οι οποίοι ήσαν συνειδητοί Ορθόδοξοι Χριστιανοί, εσέβοντο τη διαχρονική ιστορία και γλώσσα του Έθνους μας και έθεσαν ως Προοίμιο στα Συντάγματα της Ελληνικής Επαναστάσεως την επίκληση στην Αγία Τριάδα.
Γ) Δίδουν σαφείς κατευθύνσεις όχι μόνο για το μάθημα των Θρησκευτικών, αλλά εμμέσως και για άλλα μαθήματα εξηγώντας ότι το Σύνταγμα θεσπίζει ένα εθνικό κράτος των Ελλήνων και η Παιδεία πρέπει να καλλιεργεί την ελληνική εθνική συνείδηση και την Ορθόδοξη Χριστιανική κληρονομιά (άρθρο 16,2).
Δ) Καταργούν ένα πείραμα παιδαγωγικώς προβληματικό, το οποίο υποχρέωνε τα παιδιά από την Τρίτη Δημοτικού, πριν καν καταλάβουν τον εαυτό τους και το οικογενειακό περιβάλλον τους, να διδάσκονται κουραστικές λεπτομέρειες για άλλα θρησκεύματα και άλλους πολιτισμούς.
Ε) Επαναφέρουν το μάθημα των Θρησκευτικών στα πρότυπα που επικρατούν στις χώρες της Ευρ. Ενώσεως. Στην Ευρώπη ο κανόνας είναι να διδάσκεται στα σχολεία η επικρατούσα θρησκεία (Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία κ.α). Σε ορισμένες χώρες (Σουηδία, Αγγλία) το μάθημα έχει θρησκειολογικό χαρακτήρα, αλλά η κάθε θρησκεία διδάσκεται σε ξεχωριστά κεφάλαια. Αυτό που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στα σχολεία μας δεν ήταν καν θρησκειολογία. Ήταν μία μείξη ετεροκλήτων στοιχείων, ένα συνονθύλευμα γνώσεων και πληροφοριών για δεκάδες θρησκεύματα μέσα στο ίδιο κεφάλαιο, ώστε να οδηγηθούν οι μαθητές μόνον στα κοινά σημεία των θρησκευτικών κοινοτήτων και να απαλειφθούν οι διαφορές.
Το τί θα γίνει από εδώ και στο εξής θα το αποφασίσει το Υπουργείο Παιδείας, το οποίο έχει συνεχή επικοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος, όπως προβλέπει και ο Νόμος 590/77, δηλαδή ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Για να δώσω μία προσωπική πρόταση θα υπενθυμίσω τί έγινε με το επιστημονικώς απορριπτέο βιβλίο Ιστορίας του «συνωστισμού». Ο τότε Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης το απέσυρε (όχι με απόφαση του ΣτΕ, αλλά με γνωμοδότηση της Ακαδημίας) και επανέφερε επί ένα έτος το προηγούμενο σχολικό εγχειρίδιο. Ταυτοχρόνως ανέθεσε σε ομάδα εγκρίτων ιστορικών να γράψουν ένα καλό βιβλίο, το οποίο διδάσκεται σήμερα στη Στ΄ Δημοτικού.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι σαφές: Τα Θρησκευτικά των Φίλη και Γαβρόγλου καταργούνται, δεν αναμορφώνονται!
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 29.9.2019
1 comment
Η περίοδος διακυβερνήσεως της Ελλάδας από την κυβέρνηση-παρωδία της “πρώτη φορά αριστερά” αν δεν έχει ήδη, σύντομα θα καταγραφεί στην ιστορική συνείδηση των Ελλήνων ως μία εκλογική ανωμαλία χωρίς προηγούμενο. Προφανώς δεν πρόκειται να χάσω τον χρόνο μου παραθέτοντας επιχειρήματα ώστε να πείσω τους …αμετανόητους. Όποιος δεν καταλαβαίνει πώς ένα σινάφι άθεων, άθρησκων, ανθελλήλων, ελληνοφώνων βρέθηκε να νέμεται και μάλιστα με τρόπο εξαιρετικά υπεροπτικό (και βλαβερό για τον τόπο) την εξουσία, μάλλον του χρειάζεται …ηλεκτροσόκ μπας και συνέλθει.
Βέβαια, η παρουσία στην Κυβέρνηση της ΝΔ και δη υπό τον Κούλη καμμία ασφάλεια δεν παρέχει, καθώς όλα τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα, από την λεγόμενη μεταπολίτευση το ’74 και μετά, έχουν κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στην χώρα και τον Ελληνισμό γενικότερα. Ο κος Χολέβας έχει απόλυτο δίκο όταν λέει “Τα Θρησκευτικά των Φίλη και Γαβρόγλου καταργούνται, δεν αναμορφώνονται!” πλην όμως ακόμα και όταν αυτό έχει επικυρωθεί από την απόφαση του ΣτΕ, εγώ προσωπικά ΔΕΝ περιμένω να γίνουν θεαματικές αλλαγές στα σχολικά βιβλία καθώς οι αποφάσεις έρχονται “έξωθεν” και ο νοών νοείτω.
Φανταστείτε όμως τι θα γινόταν αν -λέμε τώρα- χιλιάδες γονείς, ακόμα και όταν ήταν οι ανθέλληνες του Σύριζα στην “κυβέρνηση”, εξέφραζαν την αντίθεσή τους με επιστολές, διαμαρτυρίες, κινητοποιήσεις, κλπ στα σχολεία όπου φοιτούν τα παιδιά τους ακόμα και με αποχή από τα μαθήματα με την συγκατάθεσή τους. Αλλά έχουμε μάθει να τα περιμένουμε όλα από τους άλλους, και τελικά να λέμε “δεν βαριέσαι” και το κάθε σοβαρό θέμα να παραπέμπεται στις …καλένδες. Η -πραγματική- Δημοκρατία όμως θέλει διαρκή συμμετοχή και αγώνες. Και όπως η Ελευθερία, σύμφωνα με τον Κάλβο, θέλει -επίσης- αρετήν και τόλμη!