Πριν από 4 ημέρες, στις 10 Φεβρουαρίου ξεκίνησε το Αντίβαρο μία μικρή έρευνα για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά . Μετά από 250 περίπου συμμετοχές, σας παρουσιάζουμε τα πρώτα αποτελέσματα. Εάν αλλάξουν, θα ανανεωθεί η παρούσα σελίδα.
Ερώτημα 1 – Πώς κρίνετε (σήμερα) τη στάση του Σαμαρά για το Μνημόνιο του Μαΐου 2010
Περίπου 50% απάντησε «Αντιπολιτευτική», ενώ το υπόλοιπο 50% μοιράστηκε εξίσου μεταξύ της απάντησης «Ειλικρινής, δεν πίστευε στο μείγμα πολιτικής και πρότεινε το δικό του» και «η αλήθεια είναι κάπου στη μέση». Μικρή υπεροχή μεταξύ των δύο είχε η πρώτη απάντηση («Ειλικρινής»). Εφόσον όμως και η τρίτη απάντηση εμπεριέχει μία δόση ειλικρίνιας, θα ήταν ασφαλές το συμπέρασμα ότι οι μισοί περίπου αναγνώστες του Αντίβαρου βρίσκουν ειλικρινή στοιχεία στην καταψήφιση του πρώτου Μνημονίου και οι άλλοι μισοί βρίσκουν μόνο αντιπολιτευτικά στοιχεία. Ελάχιστο ποσοστό, κάτω από 2% δεν εξέφρασε γνώμη.
Ερώτηση 2 – Πώς κρίνετε την στήριξη Σαμαρά στην κυβέρνηση Παπαδήμου;
Τα πράγματα είναι πιο απλά. Λίγο κάτω από 70% κρίνει αρνητικά την στήριξη, λίγο κάτω από 20% κρίνει ουδέτερα και ένα ποσοστά μόλις λίγο μεγαλύερο από 10% (12%) κρίνει θετικά την στήριξη στην κυβέρνηση Παπαδήμου
Ερώτηση 3 – Πώς σχολιάζετε τη διαπραγμάτευση της 9/2 για τη νέα δανειακή σύμβαση και τον ρόλο του Σαμαρά ;
Οι πιθανές απαντήσεις ήταν 6, συν μία «δεν με εκφράζει καμία απάντηση». Οι έξι απαντήσεις απαρτίζονταν από τρία ζεύγη: α. επιτυχία διαπραγμάτευσης για πρώτη φορά, β. υποκρισία πολιτικών, γ. προδοσία πολιτικών. Τα ζεύγη αφορούσαν σε ειδικό ρόλο Σαμαρά στην επιτυχία-υποκρισία-προδοσία ή σε όλους τους υποστηρικτές της κυβέρνησης Παπαδήμου γενικότερα. Έτσι, οι απαντήσεις θα δοθούν κάτω από αυτό το πρίσμα.
Ένα ποσοστό γύρω στο 20% βλέπει επιτυχία από το ότι πρώτο φορά διαπραγματευτήκαμε και κάτι περισώθηκε από όσα μας ζητούσε η Τρόϊκα. Από αυτούς, το 15-16% (επί του δείγματος) το αποδίδει στον Σαμαρά («επιτυχία Σαμαρά») και το υπόλοιπο περίπου 4% (4 φορές λιγότεροι) το αποδίδει σε όλους («επιτυχία όλων»).
Ένα ποσοστό γύρω στο 35% βλέπει χαρακτηριστικά υποκρισίας στους πολιτικούς αρχηγούς. Από αυτούς, το 7% βλέπει «υποκρισία Σαμαρά» (με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται αυτός στη θέση του ΓΑΠ) και το υπόλοιπο 28% (4 φορές περισσότεροι) αποδίδουν την υποκρισία σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς (με το σκεπτικό ότι όλοι έκαναν τελικά ό,τι ζητούσε η Τρόϊκα και ακόμη και όσα εμφανίζονται ως κέρδη από τη διαπραγμάτευση, είναι αμελητέα σε σχέση με το ότι η χώρα βουλιάζει στο χάος).
Ένα ποσοστό γύρω στο 43% βλέπει χαρακτηριστικά προδοσίας. Από αυτούς, το 17% (επί του δείγματος) αποδίδει προδοσία στον Σαμαρά, με το σκεπτικό ότι πρόδοσε τελικά το αντιμνημονιακό μπλοκ, και το ποσοστό 26% (1.5 φορά περισσότεροι) αισθάνεται προδομένο από όλους τους πολιτικούς με το σκεπτικό ότι κακώς συζητάνε τόσον καιρό μαζί τους και ότι θα προτιμούσαν να κηρύτταμε στάση πληρωμών και να οδηγούμασταν σε χρεωκοπία.
Ένα ποσοστό γύρω στο 2% δεν εξέφρασε άποψη.
Ερώτηση 4 – Αλλάζει την εκλογική σας συμπεριφορά η συμφωνία της 9/2;
Εδώ έχουμε το κρισιμότερο ερώτημα της έρευνας. Θα πρέπει να υπολογιστεί ότι οι απαντήσεις δόθηκαν από αυτόβουλη συμμετοχή των αναγνωστών του Αντίβαρου και όχι από αξιόπιστο δείγμα του ιστοχώρου, ούτε -προφανώς- από αξιόπιστο δείγμα της κοινωνίας. Χωρίς αυτό το στοιχείο δεν μπορεί να γίνει ανάγνωση των αποτελεσμάτων, έστω και ποιοτικών.
Ένα ποσοστό γύρω στο 43% του δείγματος λοιπόν, ισχυρίζεται ότι είχε σκοπό να ψηφίσει Σαμαρά πριν τη δανειακή συμφωνία. Αν υποτεθεί ότι το δείγμα είναι το ίδιο με αυτό της προηγούμενης πολιτικής έρευνας του Αντίβαρου , σε εκείνη μόνο ένα ποσοστό γύρω στο 25% των ερωτώμενων είχε απαντήσει ότι επρόκειτο να ψηφίσει ΝΔ. Είναι αμφίβολο ότι η αύξηση στο 43% προέρχεται από πραγματική συσπείρωση ψηφοφόρων υπέρ του Σαμαρά. Είναι πολύ πιθανότερο να συμμετείχαν στην παρούσα έρευνα άνθρωποι, οι οποίοι ενδιαφέρονται να ασκήσουν κριτική στον Σαμαρά.
Από αυτό το 44%, μόνο το 18% (λιγότεροι δηλαδή από τους μισούς!) ισχυρίζονται ότι δεν άλλαξαν γνώμη από τη νέα δανειακή σύμβαση. το υπόλοιπο 26% λέει ότι παρόλο που είχε σκοπό να ψηφίσει Σαμαρά, τώρα «αποκλείεται». Εδώ μετράται το μεγάλο κόστος του Σαμαρά.
Κατά τα άλλα, το 40% απάντησε ότι επρόκειτο να ψηφίσει κάτι άλλο, το οποίο δεν συμπεριελάμβανε τη ΝΔ (δηλαδή άλλο κόμμα, λευκό, άκυρο ή αποχή). Το 38% (επί του δείγματος) επιμένει να στρέφεται σε άλλες κατευθύνσεις χωρίς να επηρεάζεται από τη δανειακή συμφωνία, ενώ ένα ποσοστό γύρω στο 2% του δείγματος αποφάσισε μετά τη δανειακή να στραφεί προς τον Σαμαρά με το σκεπτικό ότι «χρειαζόμαστε καλό διαπραγματευτή».
Τέλος, ένα ποσοστό γύρω στο 16% δεν είχε αποφασίσει πού θα στραφεί όμως είχε και την επιλογή του Σαμαρά στα υπόψιν. «Περίμενε» όμως άρνηση του Σαμαρά στη δανειακή, έτσι τώρα «ίσως» τον αποκλείσει από τις επιλογές του.
Συνοπτικά, θα λέγαμε ότι ο Σαμαράς φαίνεται να χάνει περίπου τη μισή στήριξη μετά τη νέα δανειακή σύμβαση, έστω και μετά τα (ελάχιστα) οφέλη από αυτήν την απόφαση. Θα σημειωθεί ξανά ότι μεγαλύτερη ροπή στο να συμμετέχουν στην έρευνα έχουν όσοι θέλουν να ασκήσουν κριτική στον Σαμαρά, παρά οι υπόλοιποι, καθώς και ότι από διάφορες έρευνες και δημοσκοπήσεις που κάνει κατά καιρούς το Αντίβαρο, το αναγνωστικό του κοινό κινείται σε πιο σκληρές θέσεις σχετικά με το Μνημόνιο παρά ένα πιο αξιόπιστο δείγμα των ψηφοφόρων της ΝΔ.
Ερώτηση 5 – Πόσο εκφράζει ο Σαμαράς το κατεστημένο της μεταπολίτευσης και τις ευθύνες του για την παρούσα κατάσταση;
Πολύ, γύρω στο 45%
Αρκετά, ελάχιστα πάνω από 25%
Λίγο, ελάχιστα πάνω από το 20%
Καθόλου, λίγο κάτω από 10%
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας!
Η έρευνα συνεχίζεται. Αν αλλάξουν τα αποτελέσματα σημαντικά, θα γίνει η σχετική διόρθωση και εδώ.